• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AGNESKRAW recepty aneb jak se naučit NEVAŘIT
    SKY_MAX
    SKY_MAX --- ---
    ALONSY: rok a půl.. z toho strikně první půl rok. Upravil jsem si to jak mi to osobně vyhovuje, tj.: žádný vyrobený věci. Všechno co jim je v tom přírodním stavu. Tedy věčina v syrovém. Ale rejži si žejo uvařim a kuskus zaleju vařící vodou a podobně. Sladim přírodně (agáve, med), co jde namáčím (semínka, ořechy, ovec, pšenici). A hlavně jim hrozně moc ovoce a zeleniny v tom klasickym stavu.
    No a pak přichází ta část RAW stravování, kterou se ještě furt učim a učit budu asi ještě hrozně dlouho a to je vytváření a sušení placek. Pomazánky, krémy, saláty, kaše atd atd. Je to v podstatě jako se učit a objevovat cizí jazyk. Je toho fakt nespočet co se s tím dá dělat. Už jsem si docela vymakal raw bio čokoládu a různý krémy s tim, ale stejně se toho dá dělat fakt hrozně moc. Třeba ty dorty, na to je expert matka, já si na ně zatím vůbec netroufám. Je dobrý když to dělá celá rodina/víc lidí, každej se může zaměřovat na jiný odvětví a pak sdílet zkušenosti a nápady.

P.S. Šťávy jsou základ. Dokonce babička když to viděla, tak začala taky. Koupili jsme jí odšťavňovač a každý ráno si dělá raw ovocno-zeleninovou šťávu a když byla tuhle u doktora, tak myslel, že se mu rozbili přístroje jak se jí zlepšil stav. Má pár závažnějších nemocí, ale začínaj ustupovat - díky šťávám.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    A jak dlouho už takhle kdo jíte? A jak jste jedli předtím? :)
    Nepřemýšlím o tom, že bych s tímhle životním stylem začínala, ale každopádně mi přijde celkem zajímavý.
    BNT
    BNT --- ---
    TILOPA: a pak si to všecko uvařej v mikrovlnce! ;))
    ANEZAK397
    ANEZAK397 --- ---
    ALONSY: A napriklad takova Mimi Kirk vypada ve svych sedmdesati na ctyricet. Zpomuje se starnuti organismu
    TILOPA
    TILOPA --- ---
    S tím jídelníčkem orangutanů bych si moc jistý nebyl :)
    "Orangutani si svou potravu shánějí na stromech. Živí se listy, hmyzem, ptačími vejci, výhonky, kůrou a plody stromů, které tvoří skoro 60% jejich potravy. Mezi jejich nejoblíbenější pochoutky patří fíky a mango. Občas si rádi vylepší jídelníček menšími obratlovci - například outloněm"
    BNT
    BNT --- ---
    ALONSY: v první řadě živá strava obsahuje trávicí enzymy, který se ničej teplotama kolem 40stC (proto se třeba k vařenejm jídlum doporučuje jíst salátek).

mě osobně na tom baví:
    můžu ihned po jídle začít něco dělat, páč i plně najezená se necejtim unavená; mnohem víc energie, opravdu znatelně - ráno se mi mnohem líp vstává; mnohem čistší mozek, zklidnění na duši; člověka průběžně detoxifikuje; můžu se cpát vod rána do večera a nepřiberu ;) ...a v neposlední řadě - raw dezerty a sladkosti jsou prostě božskýý!! :))

a mimochodem, když se koukneš na nejbližší příbuzný (nemyslim tvý rodiče a tetičky, ale orangutany a gorily ;)) stravují se tak. takže to opravdu přirozený jest :)
    a dál - youtube je plnej zpovědí lidí, kteří popisují, jak je tenhle způsob stravy zbavil cukrovky a dalších nemocí...
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    Sleduji to tu, protože se mnoho Raw receptů potkává s mou stravovací teorií.
    Ale jestli se můžu zeptat abych nemusela hledat, jaká je za tím ta "filozofie"? V čem má být stravování se pouze syrovou stravou lepší, přirozenější a prospěšnější?
    BNT
    BNT --- ---
    TILOPA: v jedný knížce o syrový stravě dokonce učej jak si dělat domácí jogurty... "raw lajfstajlů" je hodně :)
    BNT
    BNT --- ---
    TILOPA: raw nerovná se vegan ale přece :)
    beru med od našeho milýho pana včelaře, kterej se stará o svý "holky" fakt úžasně.
    a já navíc nejsem zatvrzelej vitarián ani vegan. občas, když neni na výběr,
    neřešim situaci hladem a dám si, co je (teda kromě masa, to je pro mě absolutní tabu) :)
    ale snažím se takovejm situacím vyhýbat a spěju k čistě syrový stravě, ze kerý ale med
    nevyloučim, to sem si jistá. a co si tak všímám, vitariáni med používají v receptech docela
    hodně, považují ho někdy za superpotravinu, třeba takovej david wolfe...
    TILOPA
    TILOPA --- ---
    BNT: Je med vhodný pro raw ? Jakože je to produkt od zvířátek jako třeba mlíko..
    SKY_MAX
    SKY_MAX --- ---
    BNT: fakt? tak to zase zkusim až je příště budu mít, dík
    BNT
    BNT --- ---
    SKY_MAX: já mám vitamix, ten je rozdrtí bez problémů... nezaregistrovala jsme rozdíl mezi kakaem a bobama, zkoušela jsem obojí.
    SKY_MAX
    SKY_MAX --- ---
    BNT: čokoládový boby? je to s nima dobrý? já vždycky používám nepražený bio kakao na tu čokoládovost toho.. když jsem se pokoušel mlejt boby, tak to nedopadlo dobře.. v celku mi chutnaj víc, takový čokoládový bonbóny
    BNT
    BNT --- ---
    SKY_MAX: já dělám kešu + banán nebo avokádo, popř. obojí + kustovnice + med + chia semena + lněný semena + skořice + kokosovej olej + čokoboby, trochu vvody.
    dá se z toho i třeba něco vynechat a naopak tam třeba dodat navíc mák, rozinky, datle... v postatě stačí čokoboby + med + banán, když je nouze ;)
    SKY_MAX
    SKY_MAX --- ---
    BNT: taky ne, většinou dělám jenom avokádo, datle, kešu nebo para a nějaký semínka.. tohle vypadá právě zajímavě..
    BNT
    BNT --- ---
    SKY_MAX: tydle raw čokoládový pudinky sou moje smrt :)) tudle verzi neznám, zkusím :)
    BNT
    BNT --- ---
    TILOPA: když už to musíš míchat, tak to neutralizuj citronem :)
    višco, prdění není jenom ten legrační zvuk, to by bylo eště v klídku, ale ono poukazuje na špatný trávení (pokud je ho už pak víc než obvykle, třeba jakopo čočce nebo fazolích). a z trávicího traktu vyživuješ celý tělo... atd...
    TILOPA
    TILOPA --- ---
    SKY_MAX: Tem obrazek vypadá jako syrový játra :))

BNT: Tak to mi nevadí, já prdím rád, mám rád ten zdravý zvuk :-)) No právě jablko a mrkev, jako malý sem to u babičky jedl pořád, a přece babičky ví co se smí a co ne, od nich pochází ty moudré rčení a pranostiky..
    SKY_MAX
    SKY_MAX --- ---
    Všimněte si celýho kanálu, každý úterý maj nějakej raw vegan recept. Ostatní dny jsou obyč nezajímavý recepty, ale tyhle úterní vypadaj velmi zajímavě. I like

Chocolate Avocado Pudding | Raw. Vegan. Not Gross. - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=iSPN7mLJB78#aid=P96eCdQFNOw
    BNT
    BNT --- ---
    TILOPA: týká se to hlavně míchání plodů s kořeny (co jsem tak pochopila a i vyzkoušela - dost se po tom prdí). takže třeba listí (špenát, hlávkový a ostatní listový salát) + banán je ok, ale třeba mrkev + jablko ne. jsou to portichůdný energie a tělo se s tím dost pere. snad jsou k tomu zapotřebí úplně rozdílý enzymy, který ten kolaps působěj, mám ten pocit.
    takže si myslim, že banán s řapíkatym celerem by nemusel bejt problém. pokud budeš po tom ale prdět, tak to víc nedělej ;)))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam