• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    AGNESKRAW recepty aneb jak se naučit NEVAŘIT
    Přispívejme do této diskuze fotkami vitariánských jídel, které jsme si sami "neuvařili" a nebo i jiných raw jídel, na které máme chuť, a které nás inspirují k tvoření.
    Jedná se o jídla připravená pouze ze syrových nebo živých ingrediencí, do nichž patří ovoce, zelenina, semínka, ořechy, oliboviny a bylinky (pro ty, co nejsou vegany také syrová vejce) zpracované do 42°C. Uvádějte, prosím, pod fotkami recept, kterým jste se řídili a nebo odkaz, kde jste recept objevili. V budoucnu bych chtěla zadat jeden recept i po domluvě s Vámi na několik dní/týdnů, který bychom zkusili společně neuvařit a pak by jsme se tu pochlubili jak se nám to povedlo, pokud bude mít někdo zájem.
    1 2 3 7 10 5 6 9 13 14 í 4
    Je velmi důležité, aby si vitarián připravoval své pokrmy, které jsou náhražkou vařených jídel, těch co měl rád, jako třeba pizzu, burger, hranolky, cheesecake, rizoto, fajitos, chleba se sýrem:) atd. Tyto pokrmy můžeme mít stále rádi, nezbavujme se jich a nejezme prvních pár let jen saláty a štávy, které mám velmi ráda, ale buďme kreativní ať nás závislost na vařeném jídle znovu nedostihne. Užívejme stejných pokrmů, ale v syrové, živé, o mnohem zdravější stravě, abychom se měli veseleji a na hodně dlouho. Více o vitariánství najdete v diskuzi Vitarianstvi aneb raw food (life food) a nebo zde Na nástěnce najdete webové stránky na toto téma, tento seznam můžeme samozřejmě dál rozvíjet. Tak užívejte, tvořte a sdílejte. Jste srdečně vítáni.
    rozbalit záhlaví
    KABIS
    KABIS --- ---
    KALICOR: to zkusim nejak s tema oriskama :) nastesti chytre knihy o ph nectu, takze muzu :D dik :)
    KALICOR
    KALICOR --- ---
    KABIS: slysel jsem akorat o tom raw parmezanu - namocene kesu pres noc rozmixnout s lahudkovym drozdim, k rychle spotrebe ;) ale podle chytre knizky o pH telnich tekutin se drozdi nedoporujcuje vubec (ale stejne tak se nedoporujcuje zadny cukr - ani glukozovy/fruktozovy, ani houby vsech druhu a ted se drz - ani zadne ovoce krome citronu, limet a grepfruitu ... ) protoze prispiva k vytvareni ruznych hub/plisni v tele - coz zase zene telo do kyselosti.
    KABIS
    KABIS --- ---
    Mate nejaky pekny recepty s lahudkovym drozdim? :)
    ANGELIK
    ANGELIK --- ---
    PETRUSSH: ja som robila hubový dip:
    Hrstička kešu, namočiť na noc. Druhý deň som to rozmixovala spolu so šampiňónami, kopou cesnaku, koriander, trošku citrónovej šťavy. Pridala som tam to vnútro z cukety (ktoré mi ostalo, keď som urobila z cukety cestoviny). K tomu ešte trochu červenej cibule a všetko spolu poriadne rozmixovať.. Prekvapivo tá moja improvizovaná spatlanina bola fakt výborná..

    AGNESK
    AGNESK --- ---
    MONKEYFIGHTER: Přesně, se žampiony. Rovnou sem dám recept z knihy Živá kuchyně cesta ke zdraví :) Mimochodem neměli by ste zájem společně tady a každý sám doma připravit si stejné jídlo podle třeba každý týden stanoveného receptu? Mohli bychom se tady pak podělit o případné vylepšení a samozřejmě fotky. Co řikáte? :)



    Divoká rýže s brokolicí a žampiony

    1/2 hrnku olivového oleje
    1/2 hrnku balzamikového octa
    2 lžíce tekutého medu nebo agávového sirupu
    2 lisované strožky česneku
    1 1/2 lžičky mořské soli
    1 lžička čerstvě mletého pepře
    6 hrnků růžiček brokolice
    2 hrnky rozkvetlé divoké rýže
    1 hrnek cibule nakrájené na kostičky
    3 hrnky žampionů


    1. V malé misce ušleháme olivový olej, ocet, med, česnek, sůl a pepř.
    2. Ve velké míse scmícháme hlavní ingredience s připravenou zálivkou.
    3. Pokrm můžeme dále marinovat 1 až 2 hodiny při pokojové teplkotě a nebo ho dáme ohřát na 30 až 60 minut do sušičky nastavené na teplotu 63°C (Tento způsob sušení, kdy začínáme sušit na nejvyšší teplotu a poté stáhneme na 42°C urychlí odpařování vody a zabrání možnosti vzniku plísní. Tato metoda prošla přísnými testy a bylo prokázáno, že pokud je jídlo vystaveno tak vysoké teplotě nejvýše jednu hodinu, jeho teplota nepřesáhne 42°C).

    MONKEYFIGHTER
    MONKEYFIGHTER --- ---
    AGNESK: super dik, prave s brokolici to presne bylo(a houbama:)
    AGNESK
    AGNESK --- ---
    MONKEYFIGHTER: Mohla to být rozkvetlá divoká rýže. Jedná se o semínka mokřinové trávy, která roste v Severní Americe, především v oblasi Velkých jezer. Bezlepková, plná proteinů, draslíku a vitamínu B. Má oříškovou příchuť, těším se až si ji připravím s brokolicí :) Zalije se vodou a suší se po dobu 12-24 hod. v sušičce na 42°C, vydrží týden v chladničce s denní výměnou vody.
    Jinak také si připravuji z květáku takový salát viz [ AGNESK @ RAW recepty aneb jak se naučit NEVAŘIT ]
    MONKEYFIGHTER
    MONKEYFIGHTER --- ---
    IKA: pisou ze to je raw japonske rizoto z divoke ryze, vypadalo a chutnalo to jako opravdicka ryze, takze typuju nejakej zpusob "vareni" na nizsi teplote nebo tak neco
    IKA
    IKA --- ---
    MONKEYFIGHTER: Môže byť z karfiolu.
    MONKEYFIGHTER
    MONKEYFIGHTER --- ---
    PETRUSSH: tahle omacka je moje nejoblibenejsi vec na spagety, nemusis ji vubec uvarit proste vsechno nahazet do mixeru a je vyborna, otestovano na cuketovejch spagetach.]

    Cruelty Free Hedgehogs : Kremova rajcatova omacka
    http://veganotic.blogspot.cz/2011/03/kremova-rajcatova-omacka.html

    a treba bazalkovy pesto a do toho nahazet nejaky rajcata nebo neco trochu sveziho je taky labuz.]
    MONKEYFIGHTER
    MONKEYFIGHTER --- ---
    tusi nekdo jak se dela raw rejze? zrovna sem byl v rawcha na obede a kde sem si dal ke svymu prekvapeni rizoto.]
    SKY_MAX
    SKY_MAX --- ---
    PETRUSSH:
    Cuketové špagety s rajčatovým pestem - živý recept
    https://www.youtube.com/watch?v=mxA-LOzAgDQ
    SKY_MAX
    SKY_MAX --- ---
    krátká montáž z letošní RAWfestu
    RAWfest 2014
    https://www.youtube.com/watch?v=rsZ20bZZEAY
    IWYS
    IWYS --- ---
    SKY_MAX
    SKY_MAX --- ---
    dovolím si vás pozvat na náš poslední kurz před prázninami, ať jste RAW či vás to jen zajímá, zvažte účast :)

    KALICOR
    KALICOR --- ---
    KUBIS_IN: dik, to jsem netusil ;)
    SKY_MAX: heh, to znam, horem dolem jim co vidim (samo raw) a za chvili bych zase neco snedl :D
    KUBIS_IN
    KUBIS_IN --- ---
    nejlepsi asi misto toho pouzivat pohankovou mouku, ta je dobre stravitelna i za syrova.
    SKY_MAX
    SKY_MAX --- ---
    MAR_TINA: když je toho moc, tak na to trávení to neni zrovna ono.. ale když je toho pomálu to to lze. Ona to používá hlavně ve sladkejch receptech u kterýžto by mělo platit, že sladkejch RAW věcí moc člověk nesní, protože právě často obsahujou ořechy a podobný věci, co se ve velkym množství tížejí tráví
    Ale to taky záleží na člověku, někdo má metabolismus, že to jí horem dolem a nic a jiní trávej malý kousek hodiny..
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    je bezpečné jíst syrovou mouku? Nemám žádný podklad, ale nějak jsem měla zafixováno, že vločky se jíst mohou (je to obilovina vcelku, jen namačkaná, pomalu se tráví a to je dobře), ale rozemletá mouka už ne, ta že se musí povařit nebo upéct. Jistá si nejsem a logiku v tom taky moc nevidím.
    DANIA
    DANIA --- ---
    ROSADKO: namele na mlynku na mouku
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam