• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    APPUFeferonky - Pěstování, návody, tipy, triky, chlubeníčko
    APPU
    APPU --- ---
    a pro srovnání jedno malé chilli - chilly napravo, nalevo malý kozí roh

    APPU
    APPU --- ---
    tak zase jedna chilly-chili
    APPU
    APPU --- ---
    a jaderné hlavice Rodeo
    APPU
    APPU --- ---
    Tak jalapeno tormeta po 4 dnech narostla na objemu
    APPU
    APPU --- ---
    a ještě jedna rodeo co se v pařníku rozjela do krásy
    APPU
    APPU --- ---
    a chilly-chili v plné parádě
    APPU
    APPU --- ---
    Tak jedno Jalapeno Tormeta foceno v sobotu ráno. Dneska je asi 4x větší :)
    RIVEEK
    RIVEEK --- ---
    Černá perla konečně vykvetla...
    FKA82
    FKA82 --- ---
    APPU: Nepomůže, svilušky jsou největší kurvy :)

    KRAUN: Mám na chalupě obal od toho co jsem použila loni, mrknu se ti o víkendu a napíšu.
    KRAUN
    KRAUN --- ---
    Díky... A kdybych musel nakonec používat nějaký chemický přípravky, máte s něčím zkušenost? Jinak do sklizně je ještě daleko, takže by to mohlo z těch kytek do tý doby vyčichnout, ne?
    APPU
    APPU --- ---
    FKA82: nepomůže hodit to na balkon přes noc třeba ?
    FKA82
    FKA82 --- ---
    KRAUN: Navíc se v teple staršně rychle množí. Chápu že moc nechceš chemii, vyber si něco s kratší ochrannou lhůtou.
    FKA82
    FKA82 --- ---
    KRAUN:
    APPU:
    CAPTAIN_TACUD: Na svilušky bacha a pokud jsou rozlezlé tak žádný výluh nepomůže, pak už jedině chemie.
    CAPTAIN_TACUD
    CAPTAIN_TACUD --- ---
    Devastují vám keře a květiny nenasytné mšice a svilušky? Tak se jich zbavte.
    Zapomeňte při tom na kupovanou chemii a zkuste osvědčené metody našich babiček.

    Mšice hubí tabák

    Boj se mšicemi nikdy nekončí. Napadají téměř všechny druhy rostlin venku i doma. Usazují se v koloniích na spodních stranách listů. Některé druhy jsou žluté, žlutozelené až tmavě zelené, jiné žluté nebo černé. Sají z rostlin šťávy, a tak poškozují jejich růst a způsobují deformace.

    Zbavit se mšic není jednoduché. Proti chemickým postřikům se stávají časem imunní, a tak je lepší zkusit prostředky domácí výroby. Velmi účinný je třeba postřik silným roztokem z levandulového oleje. Stejně dobře funguje, když v litru vody rozpustíte 1 dl řepkového oleje. Ale vůbec nejlepší výsledky má výluh z tabáku.

    Výluh z tabáku proti mšicím

    * 150 g tabáku rozmíchejte ve 3 litrech vody a hodinu pomalu vařte

    * Vystydlý roztok přeceďte přes sítko nebo punčochu

    * Výluh v postřikovači zřeďte v poměru 1:1 a postříkejte napadené rostliny
    Na svilušky platí cibule

    Svilušky jsou velmi nenápadní roztoči o velikosti asi 0,5 mm. Mají osm nohou a mohou být červené, černé, hnědé nebo světle zelené. Napadají spodní stranu listů. Jak to poznáte? Podle drobných skvrnek a jemných pavučin mezi spodní stranou listů a vrcholem výhonů. Listy postupně hnědnou a předčasně zasychají.

    Ve skleníku vám se sviluškami pomůže jejich přirozený nepřítel, dravý roztoč Phytoseilus persimilis, velký asi 0,5 mm. Na rostlinu se sype s pilinovým substrátem. Okamžitě začne hledat svilušky ve všech stádiích vývoje a vysávat je. Na venkovní rostliny si vyrobte cibulový nebo heřmánkový odvar.

    Cibulový odvar na svilušky

    * Slupky z několika cibulí zalijte vroucí vodou a nechte 3 dny louhovat

    * Výluh přeceďte přes sítko nebo punčochu

    * Roztokem postříkejte rostliny a po několika dnech opakujte

    Heřmánkový odvar na svilušky

    * 5 až 6 lžic květu heřmánku zalijte litrem vroucí vody a nechte louhovat
    * Výluh přeceďte přes sítko nebo punčochu
    * Roztok zřeďte v poměru 1:5 a stříkejte na rostliny každé 3 až 4 dny po dobu tří týdnů
    APPU
    APPU --- ---
    KRAUN: mám je taky a pěkně mi to likvidujou. Ale jsou jen v jednou truhlíku a do květináče co je o metr vedle nejdou :)
    KRAUN
    KRAUN --- ---
    Sakryš, tak mi papričky napadly svilušky, zřejmě jsem si je musel přinést domů s nějakou bylinkou, nebo bůh ví, kde se vzaly. Máte s nima nějakou zkušenost, nebo nějakej recept, jak se jich zbavit? Hned, jak jsem to zjistil, kytky jsem osprchoval a listy otřel, teď na ně několikrát denně rozprašuju odvar z cibule. Přijde mi, že se nerozšiřujou, ale jsou tam pořád. Draví roztoč jsou drahý a navíc jejich dodávka podle toho, co jsem četl na netu, trvá, a tak nemají moc význam, když potřebuju zasáhnout teď. Máte nějakou zkušenost s odvarem z tabáku? Nechci na ně zatím používat chemii, protože už prakticky všechny šly do květu a většina i plodí. Nebo znáte nějakej jinej přírodní přípravek? O kytky zatím strach nemám, jsou velký, silný a listů maj dost, ale musím to řádění těch roztočů zarazit.
    CZTWEETY
    CZTWEETY --- ---
    Habanero Tasmania Red

    RIVEEK
    RIVEEK --- ---
    APPU: s květy to mám to samé. Navíc všechno, co jsem zasázel ven na zahradu po přechodu "zmrzlých", když bylo ještě hezky, buď úplně zastavilo růst, nebo jde úplně do kopru. Slimákům nevím proč zachutnaly zrovna jolokie a zbývá z nich poslední žalostně ožužlaná kytka. Doma zachraňuju zbylý sazenice, outsidery, co jsem už chtěl vyhodit, aby bylo později co dát ven :-(
    Ale v práci za oknem, když nám teď ještě topili, to celkem jde... A tady tapeta

    slibné začátky :

    Jalapeňa jely jak draci, největší brzdy byly jolokie.



    Převoz sazenic z práce domů na zahradu.


    Kytky v práci na okně. Mají tam celkem fajn podmínky, lepší než doma :




    A ještě vzpomínka na Vánoce - přezimující feferonka začala kvést a dokonce dozrála, synek ji aktivně sklidil, prý aby mi nezplesnivěla :-)



    APPU
    APPU --- ---
    Nějak moc mi odpadaj květy na chilly chili. Tak každej 4 jde do prapričky, zbytek upadá :( Někde sem četl že to je normální ale nevim nevim. Tak sem trochu přihnojil a uvidíme. JInak květy stále nový a nový ale jako by se zastavil růst papriček. To ale přikládám nedostatku sluníčka.
    CAPTAIN_TACUD
    CAPTAIN_TACUD --- ---
    Robb Walsh, "The Hot Sauce Cookbook: Turn Up the Heat with 60+ Pepper Sauce Recipes"
    English | ISBN: 1607744260 | 2013 | EPUB | 144 pages | 11 MB

    From veteran cookbook author Robb Walsh, this definitive guide to the world's most beloved condiment is a must-have for fans of dishes that can never be too spicy.

    Here's a cookbook that really packs a punch. With dozens of recipes for homemade pepper sauces and salsas--including riffs on classic brands like Frank's RedHot, Texas Pete, Crystal, and Sriracha--plus step-by-step instructions for fermenting your own pepper mash, The Hot Sauce Cookbook will leave you amazed by the fire and vibrancy of your homemade sauces. Recipes for Meso-american salsas, Indonesian sambal, and Ethiopian berbere showcase the sweeping history and range of hot sauces around the world. If your taste buds can handle it, Walsh also serves up more than fifty recipes for spice-centric dishes--including Pickapeppa Pot Roast, the Original Buffalo Wing, Mexican Micheladas, and more. Whether you're a die-hard chilehead or just a DIY-type in search of a new pantry project, your cooking is sure to climb up the Scoville scale with The Hot Sauce Cookbook.

    The Hot Sauce Cookbook: Turn Up the Heat with 60+ Pepper Sauce Recipes
    http://avaxhome.ws/ebooks/1607744260.html
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam