• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    APPUFeferonky - Pěstování, návody, tipy, triky, chlubeníčko
    DIVER
    DIVER --- ---
    no, já mám asi osm druhů, tak holt budu průběžně testovat. to bude bolet... :)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    DIVER: paprika vyroste, chyto barvu a po case zmekne. pak je bezpochyby zrala. ale neni problem jist nezraly, jsou neskodny. navic celej svet zere zeleny jalapenos, ty snad ani nemaji uzrat..
    RAM_VON_SEE
    RAM_VON_SEE --- ---
    DIVER: nemyslim si, ze by to hnedka melo shnit :)...ale ja teda taky nejsem zadnej specialista...podle seminek mi mely vsechny ty jalapena zcervenat, ale uz sem to nevydrzel...navic mam seminka od seminka-chilli a mam pocit, ze posilaj uplnej mismas...objednaval sem jenom jalapena, dva druhy...ale ve skleniku mam tak minimalne 4 ruzny druhy a urcite to nejsou jen jalapenos :D
    PRDELOID
    PRDELOID --- ---
    RAM_VON_SEE: no ja to zkousel na holce, ale ta uz si tedy myslim nikdy neda:)
    DIVER
    DIVER --- ---
    RAM_VON_SEE: tak mě napadá - nestane se nic, když to bude na keříku viset déle. třeba u těch zelenejch moc nepoznám zralost :)
    RAM_VON_SEE
    RAM_VON_SEE --- ---
    a tady moje prvni sklizen...jalapenos, pimiento de padron a ty dve haba bonda

    RAM_VON_SEE
    RAM_VON_SEE --- ---
    PRDELOID: covece mam to uplne stejne, lonskej rok jsem se k chilli nejak namotal a jeste sem byl schopnej ochutnat par fakt palivejch druhu vcetne morugy...a v sobotu sem sklidil prvni svoje habanero bonda...rikam si sakra, kdyz sem zvladl ty nejpalivejsi svinstva, tak tohle bude legranda, dal sem pulku...nebyl sem schopnej to polknout, poprve v zivote sem musel vyplivnout papricku :D...vubec to nechapu, ale je to naprosto extremni,musim to vyzkouset na ostatnich lidech :D
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    PRDELOID: mě třeba více vadí pal Habanera než Morugy

    jinak já mám rád zpracování papriček na kvašený sambal.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    PRDELOID: cerstvy jsou jina klasa nez ty vyrobky. nekterym pomuze zpracovani k jedlosti. ale neboj se, casem ziskas toleranci. vzpominam na svou prvni cerstvou fatalii. byl jsem high as fuck a nez nervum doslo co se deje, byla paprika rozvykana na kasi. dodneska si pamatuju tu vuni spojenou s bubnovanim v usich..
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    PRDELOID: muzu ti rict, ze je to jina trida :) udelal jsem chyby jako ze jarem omyty nuz pouzil pak znovu ke svacine :)

    my je mame na chilly jelly a dneska delame prvni varku a poslu recept i co na to lide rikali.
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    JAYME: to vis psani vecer po par pivech :-D ano myslim Relish. calamada slysim poprve.
    vysledek je ale skvely.
    SCIFI
    SCIFI --- ---
    PRDELOID: To zalezi co ti sedi vid, taky jsem zacinal s nagou apodobne, dneska uz ale pestuju nejpalivejsi habanero a predevsim pro nas vic pouzitelnejsi druhy jako je jalapeno, cayenne a rawit... :))
    PRDELOID
    PRDELOID --- ---
    MUTHA: clovece mohlo by bejt, ale ja ryby nesnasim, tos mi nemel rikat
    PRDELOID
    PRDELOID --- ---
    MUTHA: Hele sambal to urcite neni a ten chili oil vypada velmi aromaticky a lakave, ale asi to take nebude ono. Nevim jak u vas v Nizozemi, ale v Cechach maj u Cinanu v restauraci bud klasickou Srirachu, nebo prave takovou podomacku vyrobenou calamadu, ktera vsak ma takovou navinutou prichut, jakoby lehce zkazeneho masa :) mam za to, ze to je prave diky tomu, ze pouzivaji uzene papricky.
    PRDELOID
    PRDELOID --- ---
    Hele, a vy co pestujete ty Morugy a vselijaky ostatni super palivy odrudy. To se jako opravdu da jist? Vcera jsem poprve ochutnal prvni zraly plod moji Habanero Bonda, u niz je udavano pouhych 300 tis. jednotek. Dal jsem si jen malinky platecek a myslel jsem, ze umru. To uz neni zadny prijemny pal, to je proste strasne intenzivni bolest, ktera zranuje a docela dlouho to trva.
    Kdyz uvazim, ze ty nejpalicejsi odrudy maji kolem 2 mil. jednotek, vubec nechapu, jak to muze nekdo byt jen oliznout :)
    JAYME
    JAYME --- ---
    tusim ze si pletes radish a relish, mozna tomu radsi rikej calamada :)
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    PRDELOID: udit muzes je to dost popularni. jinak to co je v restauracich jsou zakvasene papriky s cesnekem ted s tim experimentujeme ve forme radish - je tam taky okurka.

    dam vedet jak to dopadlo. jinak dneska jsme udelali dalsi varku nalozenych v oleji. to je asi nejkednodussi zpracovani
    PRDELOID
    PRDELOID --- ---
    Doporucite nejak zvlast vypeceny zpusob zpracovani papricek po sklizni? Uplne nejradeji bych chtel znat postup na vyrobu chili smesy, co pouzivaj v cinskejch restauracich v tech sklenenejch dozickach,ale nikoliv srirachu. Proste to jejich domaci chili co ma tak zvlastne navinutou vuni (jako zrajici syr) a nakyslou chut. Mam podezreni, ze ty papricky nejdriv udej.
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    http://twitter.com/mckidney/status/761902764880498688/photo/1
    https://t.co/2yAd6zV8H3
    Pro nyx.cz je to prilis hot :)
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    sklizen po prijezdu na vikend. PIriPiri je jiz nekolik generavi u nas a roste krasne. dale je tu madarska paprika privezena ze Sri Lanky. ta krasne pali. prvni padron z califorie a hromada scorpion morugy.
    ta byla koupena jiz zde na nyxu a rodi krasne.

    po praci s paprickami je nemusim dnes uz jist. ocisteno a zpracovano.
    co neslo do oleje pujde kvasit a nebo zkusime prvni jelly marmeladu
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam