• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    APPUFeferonky - Pěstování, návody, tipy, triky, chlubeníčko
    LUKASZ
    LUKASZ --- ---
    JEHLAN: Ja různě.
    Třeba Tasmanian Habanero už mam 5tym rokem a jediný co se děje, že některé rostliny plodí větší plody a nejsou tvarem takové jaké mají byt, jinak chuť a pálivost je stejna.
    Chile de arbol mam 3rokem a pořad jsou stejné.
    Letos mam Habanero Red a Orange od SEMO a uvidim jak dozrajou, zatím plodej brutálně a rostliny jsou krásný.

    Zkuste NEOSEEDS.CZ, mam pana vyzkousenyho, bral jsem od nej vsechno možný a vždycky to bylo dobrý. Pošle poštou a ma spoustu odrůd.
    LUKASZ
    LUKASZ --- ---
    JEHLAN: Tak to vypadá že jsou zralé .. taky se musím přiznat, že u mě některé nepálí a některé jako čert :)) nechávám je do záři , teprve začínají červenat.
    JEHLAN
    JEHLAN --- ---
    LUKASZ: Já ti nevím.. Byly právě už dost měkký, krásně rudý a takový popraskany.. Habaneros začínají teprve cervenat, tak snad aspoň tyhle budou pálit :)
    DIVER
    DIVER --- ---
    takovej dotaz:

    z čeho pěstujete? resp. kupujete semena nebo jedete z vlastních?

    já letos kupoval a loni vlastně taky. i když je mi jasný, že ty prodejci si semena taky netisknou na 3D, nemám moc důvěru ve vlastní výpěstky a jejich semínka. mám třeba zkušenost s obříma slunečnicema. když koupim semena, vyrostou i do 4 metru. ale v každý další generaci už se ty slunečnice zmenšujou a ty semena imho ztrácej ty obří vlastnosti.

    tak se trochu obávám, že ty chilli budou v tomhle českým podnebí každý rok míň chilli :)

    APPU
    APPU --- ---
    LUKASZ: to je habanero yellow
    LUKASZ
    LUKASZ --- ---
    APPU: Krásný :) ta třetí je co ? Výpady jako Scotch Bonnet, ale nebude to asi viď ?? vůbec nevadí že mají málo vody , čím mín vody, tím víc kapsaicinu :) Hlavně ať žijou, ja zalívám skleník max 2x týdně i v tomhle horku :)
    LUKASZ
    LUKASZ --- ---
    JEHLAN: Možná přehnaně brzo :) ja je nechávám do konce záři az jsou červené, kvůli chuti i palivosti
    JEHLAN
    JEHLAN --- ---
    Jalapenos sklizené.. Akorát teda nevím, jakej druh jsem koupil.. Vůbec nepálí a spis mi přijde, že je to hořký.. No úplně bez chuti..
    APPU
    APPU --- ---
    První rok pěstuju venku a vypadá to dobře. To že jsou povadlý je dáno dnešnim horkem.

    KRMITK0
    KRMITK0 --- ---
    První sklizeň, scorpio, cayeňák, žlutý cosi a jediný nepálivý plod co mi vyrostl :D

    PRDELOID
    PRDELOID --- ---
    hehe, to jsou toyove:)

    Ochutnávka papričky Habaněro Bonda ma Jacques
    https://www.youtube.com/watch?v=iJn1kuUgxic
    MCKIDNEY
    MCKIDNEY --- ---
    Hlavne palivost se prakticky nemeni s tim jak paprika zraje. Cervene Jalapena se sbiraji a dela se z nich nahrazka sladke papriky (A moc dobra)

    Kvalita semen je mizerie, dovezli jsme se 3 statu a stejne nejlepe jsou na tom ceske zdroje sazenic.
    Musim pochvalit ID https://www.nyx.cz/index.php?l=user;id=DPMAN , Jeho Scorpion je uzasny
    Jedinou vyjimkou byla Hungarian Yellow Wax ze Sri Lanky, ty rostou krasne a plodi konzistentně

    Jinak report z Chilliy Jelly:
    Recept 250g 4:1 Zelirovaciho cukru, 600g Jablek, 300g Manga + Trinidad Scorpion Moruga
    Prilis palive, detaily schovam na pristi varku, letos to chci dokoncit.
    DIVER
    DIVER --- ---
    no, já mám asi osm druhů, tak holt budu průběžně testovat. to bude bolet... :)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    DIVER: paprika vyroste, chyto barvu a po case zmekne. pak je bezpochyby zrala. ale neni problem jist nezraly, jsou neskodny. navic celej svet zere zeleny jalapenos, ty snad ani nemaji uzrat..
    RAM_VON_SEE
    RAM_VON_SEE --- ---
    DIVER: nemyslim si, ze by to hnedka melo shnit :)...ale ja teda taky nejsem zadnej specialista...podle seminek mi mely vsechny ty jalapena zcervenat, ale uz sem to nevydrzel...navic mam seminka od seminka-chilli a mam pocit, ze posilaj uplnej mismas...objednaval sem jenom jalapena, dva druhy...ale ve skleniku mam tak minimalne 4 ruzny druhy a urcite to nejsou jen jalapenos :D
    PRDELOID
    PRDELOID --- ---
    RAM_VON_SEE: no ja to zkousel na holce, ale ta uz si tedy myslim nikdy neda:)
    DIVER
    DIVER --- ---
    RAM_VON_SEE: tak mě napadá - nestane se nic, když to bude na keříku viset déle. třeba u těch zelenejch moc nepoznám zralost :)
    RAM_VON_SEE
    RAM_VON_SEE --- ---
    a tady moje prvni sklizen...jalapenos, pimiento de padron a ty dve haba bonda

    RAM_VON_SEE
    RAM_VON_SEE --- ---
    PRDELOID: covece mam to uplne stejne, lonskej rok jsem se k chilli nejak namotal a jeste sem byl schopnej ochutnat par fakt palivejch druhu vcetne morugy...a v sobotu sem sklidil prvni svoje habanero bonda...rikam si sakra, kdyz sem zvladl ty nejpalivejsi svinstva, tak tohle bude legranda, dal sem pulku...nebyl sem schopnej to polknout, poprve v zivote sem musel vyplivnout papricku :D...vubec to nechapu, ale je to naprosto extremni,musim to vyzkouset na ostatnich lidech :D
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    PRDELOID: mě třeba více vadí pal Habanera než Morugy

    jinak já mám rád zpracování papriček na kvašený sambal.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam