• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    APPUFeferonky - Pěstování, návody, tipy, triky, chlubeníčko
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    AIJA: Imho...jako rohy je neděle, to jsme taky udělali a nedalo se to jíst.. jsou hodně štiplavý a tím klasickým zavařením na kyselo se ta štiplavost tak nějak zvýrazní, rozdával jsem to pak jako pálivou pomstu :) Navíc jsou tenkostěnné a časem se rozblemstaj..
    Rychle bych je spařil (tém se otupí ta jejich vrozená štiplavost) a udělal bych je jako omáčku na rajčatovým základě..
    AIJA
    AIJA --- ---
    Mám tu kyblík Ring of fire. Něco zavařím jako klasické rohy, ale chtělo by to další variantu...Máte něco?
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    VAACLAV: já dělám ze stejného webu Sambal olek :)
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    ROMANICAK: je to třičtvrtělitru omáčky cca :) v podstatě jsem experimentoval s větším množstvím ostružin.
    1. šarže byla 3 díly rajčat, 1díl ostružin + papričky (mix ruzných ne moc palivých) cca 1 díl. sůl pepř, drcené semínko koriandru,badián -to se dá použit místo kečupu,příjemné všetraně použitelné
    2. šarže byla cca 3 díly ostružin, 1 díl rajčat + 3 morugy. tady jsem musel dát výrazně více koření chuť stružin se zpočátku malinko tloukla s rajčty, chtělo to déle povařit, koření stejné jako výše +navíc muškátový oříšek. Tahle směs byla myšlená jako omáčka na grilovaní či pečení masa (ala buffalo wings) -použil jsem na níže zmíněné medailonky-chutnalo to :)
    VAACLAV
    VAACLAV --- ---
    ROMANICAK: https://zkvaseno.blogspot.cz/2014/10/duo-jiao-chu-nanska-chilli-pasta.html dělám několik let a v lednici vydrží min do další sklizně (pokud ji dříve nesníš:)
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    EXCITE:
    Tzn. cca 1 papricka na litr omacky, chapu to spravne? Omackou se rozumi jakoze fakt omacka k jidlu, nebo takovy nejaky dochucovadlo jako je sriracha treba?

    Mel bys recept? Jaka je trvanlivost? Da se to zavarit aby byla dlouha?

    Question, questions everywhere :-)
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    ROMANICAK: Caroliny do omáčky, dělal jsem ostružiny+rajčata+ nějaké koření + 3 menší Morugy (cca 3,4 l omáčky) a je to super na maso, včera jsem testoval na medailonkách..
    ROMANICAK
    ROMANICAK --- ---
    O vikendu budu sklizet, viz moje prispevky tady.... nejaka doporuceni co s tim, aby se to dalo jist?

    Napada me nafutrovat treba ty Fatalii Yellow nejakym syrem (jakym?) a nalozit do kyselyho nalevu. Nebo do leje radsi, aby to palilo min?

    Pak asi Jalapeno Red Giant klasicky taky se syrem a na gril, ty se diky palivosti daji jist cely rovnou.

    o ale s tema Bhut Jolokia Red, ktery tam mam asi 4 uz zraly? To se vcelku jist neda ani naplneny syrem, to jsem si jistej :-)

    A co teprve Carolina Reaper HP22B, s tema fakt nevim co udelam, ale ty jsou jeste zeleny.
    PLAGUEDIL
    PLAGUEDIL --- ---
    DIVER: jednou se mi pokrizily cayene s kozima rohama a vypadalo to pak asi jak popisujes.
    DIVER
    DIVER --- ---
    hele, kámoš teď dostal zvláštní papričku. přes 20 cm dlouhá a tenká jako tkanička do bot, zněl jeho popis. jo a červená a pálí. nevíte, co by to mohlo být?
    SCIFI
    SCIFI --- ---
    BICA: hezky! :)
    BICA
    BICA --- ---
    Něco se urodilo, druhá sklizeň 2017
    White Bhut Jolokia mi strašně chutnaj!




    KRMITK0
    KRMITK0 --- ---
    Dnešní sklizeň. Na kytkách je paprik letos o poznání míň, asi už jsou starý. Prosím ta kulatejší paprika vlevo a pak dole by mělo být habanero je to tak? Každý je jiný.

    HREBICK
    HREBICK --- ---
    RAHZUL: Ano,musi byt plne dozrala ;-)
    RAHZUL
    RAHZUL --- ---
    Měl bych dotaz.. kdy přesně dozrávají semínka? Jinými slovy řečeno, je nutné pro funkci a kvalitu semen, aby byla plně dozrálá paprika?
    RIVEEK
    RIVEEK --- ---
    AIJA: řešil jsem minulý rok mospilanem, letos naštěstí dost prší, takže na venku umístěných rostlinách se mi neudrží - ale já mám vychozenou zemědělku a nebojím se ani umělých hnojiv, ani stříkání. Alternativněji založení kolegové ti možná doporučí různé bylinné roztoky a nálevy. Jinak pokud nechceš řešit chemií, můžeš se jich zkusit opatrně zbavit proudem vody - většinou se to používá na mšice, ale jako první krok na zkoušku proč ne...
    AIJA: hele, už je všechno sežraný. Mám to jako mix obyčejných a pálivějších odrůd jalap, takže někteří kolegové byli dojati až k slzám a smáli jsme se, jak se za břicha popadali :-D
    SKAFF
    SKAFF --- ---
    FORACE: krome roztocu, ktery vzdycky chcipli - jesli mas moznost, vem kytky proudem vody, sprchou, hadici. To sejme velkou cast, zaprvy je splacnes pryc a zadruhy nemaj radi vodu. A pak postrikat VERMITEC ktery zabiji i larvy a umi projit skrz list na druhou stranu, nebo prirodnim rock effect bez ochranne lhuty
    FORACE
    FORACE --- ---
    AIJA: urcite, hromada pavucinek..znam z pestovani ganji.. zkusim skocit pro roztoce, treba aspon neco zachranim..
    AIJA
    AIJA --- ---
    FORACE:
    A jsou fakt svilušky?
    Každopádně na tyhle mrchy platí roztoči, dají se koupit v různých bauhausech. Stačí i pár berušek posbíraných venku.
    Zkoušela jsem to stříkat i vodou s jarem...ten tam působí i jako smáčedlo. Jo, a osvědčil se i výluch z tabáku. Kolegům na dvoře napršelo do popelníku a fakt to funguje:-)
    FORACE
    FORACE --- ---
    resil tu nekdo svilusky? v praci se mi pres vikend vrhly na kytky, a dve skoro zabili a siri se dal. co s tim? smutnice jsem vyresil kremicitym piskem a tema lepicima zalozkama, ale se sviluskama vubec nevim..
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam