• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    APPUFeferonky - Pěstování, návody, tipy, triky, chlubeníčko
    MERISCZ
    MERISCZ --- ---
    RAHZUL: dával jsem kus semínek ze stejné várky kamarádovi a ten už je má vylezlé. Ale říkal mi, že měl když zkoušel jiffy, tak mu taky nelezly ven.
    RAHZUL
    RAHZUL --- ---
    PALEONTOLOG: líbí se mi ta jejich barvička a tvar. Rád mívám zahrádku pestrou. Na chuť u chilli moc nehraju :)
    QUIP: vypadá to zajímavě. Schválně to letos ještě na něčem vyzkoušim.
    MERISCZ: to je zvláštní, že ti ještě nic nevylezlo.. Přitom ty podminky co popisuješ by mely být dostačující.
    MERISCZ
    MERISCZ --- ---
    Tak jsem dneska neodolal a rozhrábl jsem jiffy se semínky a žádná známka klíčení. Semínka nejsou "vysušená", ale nijak výrazně nebobtnají. Začal jsem jim víc topit, než jsem zvyklí třeba na rajčata. Tak uvidím, jestli se to po týdnu nějak změní. Teplotu určitě nemám pořád 25°. Teď kolísá mezi cca 22°-28°. Bohužel v bytě nemám rozumné místo, kam je dát, aby měly stálou teplotu takhle vysokou.
    QUIP
    QUIP --- ---
    ONDRA_PATA: Bohuzel jsem to nevyfotil, jak to postupne vypada.
    V telefonu jsem nasel jedinou fotku seminek na suchem ubrousku - jsou to 4 ruzne druhy seminek (rajcata a 3 druhy paprik)

    V pytliku uz mam jen to, co neklici (necham to tam treba mesic a pak vyhodim, je to pokus se seminkama, co jsem si privezl)

    A ted jsem jeste vyfotil pytliky se zbytkama. Na te posledni fotce je videt, ze pod ty papirove ubrousky davam kus tvrdeho papiru (krabice od dortu), aby to slo v mokrem stavu cele vytahnout ven.
    Vlevo jsou dva druhy seminek mochyne. Z jedne skupiny nevyklicilo ani jedno, z druhe skupiny vsechno (asi 60 sazenicek). Nemel jsem je vsechny kam zasadit, tak tam jeste nejaky zustaly, ale jestli mi to ted sezere plisen, tak pouziju tyhle zbytky.
    V druhem pytliku zustala seminka paprik a az ted jsem zjistil, ze se jich par jeste dalo opozdene do kliceni.

    Vse bylo "sazeno" 12.3.2020, takze tohle je stav po dvou tydnech. Klicovou roli v tom hraje to, ze byly v teple. Odpadni teplo z ruzne elektroniky se na to hodi nejlip. Kvasek na chleba jsem delal na UPC modemu :)





    ONDRA_PATA
    ONDRA_PATA --- ---
    QUIP: to si skoro zaslouží návod na wiki how :) já bych tvou metodu teda někdy zkusil
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    QUIP: teoreticky by mohla pomoct mykorhizní houba, která plíseň vytlačí. ale fakt nevím no
    QUIP
    QUIP --- ---
    PALEONTOLOG: s kokosem jsem loni udelal tu samou zkusenost jako ty - temer okamzite plesnivel. Tak jsem dalsi varku rozmoceneho kokosu prohnal mikrovlnkou a uz to bylo v pohode. Mel jsem to udelat i s tema kvetinacema. . sakra. :(
    Zkusim to postrikat slabym roztokem hypermanganu, jestli to s tim neco udela. Kdyz ne, pujde asi 30 sazenic mochyne do kose.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    QUIP: mmoc se mi líbí tohle klíčení, trvá to nadmíru krátce (u mě někdy až 14 dní) a je to přehledný na práci!!
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    QUIP: mě se už stalo, že jsem si koupil kokos na p+ěstování, ale po navlhčení zplesnivěl. to jsou prostě podmínky při skladování a při balení, který nedokážem ovlivnit.
    moc se mi líbí
    RAHZUL: prosímtě, co tě na jamaica yellow tak bere ? vždyť to nemá chuť :)
    PENTAFEKTEK
    PENTAFEKTEK --- ---
    QUIP: taky mam vyhřívanej skleníček a tam je to v cajku, chmíří se začíná dělat až po vyklíčení, když už je to ze skleníku venku a tam mívám ty jiffy o dost mokřejší než v tom skleníčku, proto jsem si řekl že je to asi z vlhka... ale jak říkáš, nešíří se to a nikdy mi to nezabilo žádnou kytku..
    se sejrovejma květináčkama zkušenost nemam ale podle toho jak to popisuješ to nevypadá moc dobře no :/
    přesadil bych to pokud to ještě jde
    QUIP
    QUIP --- ---
    PENTAFEKTEK: Ja mel loni ty jiffy v takovych uzaviratelnych krabickach (mini sklenik), prave aby tam bylo teplo a vlhko a neplesnivelo to. Letos to chytlo to bile chmiri po 2 dnech, tak jsem to nechal od vcera otevreny a nerozsiruje se to. Takze z toho me jeste nechyta tak velka panika, ale to, co se stalo s tema hranatejma sadbovyma kvetinacema me desi. To nebylo nijak uzavrene, ani to nebylo prelite. Naopak to vcera bylo skoro vyschle, tak jsem to vecer mirne zalil a dneska to zacina vypadat jak syr niva. :(
    PENTAFEKTEK
    PENTAFEKTEK --- ---
    QUIP: a nebude to jen z vlhka? já používám jiffy už spoustu let a bílé chmíří se mi na pár kouskách udělá vždycky... ale stačí to setřít prstem... několikrát už jsem jiff i s timhle chmířim normálně přesadil do květníku a zasypal hlínou a kytky byly víc než úspěšný
    na povrchu substrátu se mi dělá plíseň jen když jsou v nevětraném a teda vlhkém prostředí... jakmile jsou někde kde se větrá tak žádný problém
    QUIP
    QUIP --- ---
    Na povrchu jiffy tablet a na povrchu substratu v takovych tech raselinovych hranatych "kvetinackach" (co se pak cele mohou vsadit do zeme) se mi zacala delat plisen. Na jiffy je to bila, jemne chlupata, na tech sadbovych raselinovych kvetinackach to misty prechazi i do zelene plisne. Co s tim? Bude to vsechno na vyhozeni i se sazenickama, nebo to jde jeste necim zachranit a neznicit sazenicky?

    Nevim, z ceho tap lisen je u jiffy tablet, ty jsem totiz pred pouzitim zalil varici vodou, takze v tabletach asi nic neprezilo. Ty sadbove kvetinacky holt priste budu muset asi dat do trouby.
    QUIP
    QUIP --- ---
    MERISCZ: Na kliceni (ne jen paprik) mam nejlepsi uspesnost se ziplock pytlikama. Vezmu obycejny papirovy ubrousek (nebo kuchynskou uterku), parkrat prelozim, aby to bylo akorat na velikost toho zip lock pytliku, pod horni vrstvu vyskladam seminka, prikreju tou horni vrstvou, vlozim do pytliku, aby se to nesesypalo ke strane, zakapu vodou. (nesmi to plavat ve vode, jen aby byl nasaknuty papir)
    Pak ty pytliky muzu dat klidne na sebe a polozit na nejake teple misto. U me letos zvitezil audiozesilovac, ktery mam zapnuty cely den pri praci a na horni strane ma okolo 25 stupnu. Seminka tam vyklicila za 3 dny. Za 5 dnu jsem je uz musel presazovat do kvetinacku / jiffy tablet.
    Leto jsem takhle klicil papriky, rajcata, mochyni peruanskou. Loni treba ananas, mango, pistacie.
    Je s tim o kousek vic prace, nez to jen nasypat do hliny, ale zase clovek jasne vidi, kdy to klici a co klici a co neklici, takze pak do kvetinacku jdou jen naklicena seminka a zbytek jde do kose.
    PENTAFEKTEK
    PENTAFEKTEK --- ---
    MERISCZ: tak jestli se hejbou, tak polezou všecky najednou :) taky mám každej rok nervy než vyleze ta první :)
    E_D: hele svítim klasika Narva BioVital.. ale jen chvilku, než jim začne růst druhý patro...pak už jižní okno, ať si zvykaj..sice se furt točej za sluníčkem což by pod žářivkou nedělali..ale žádný velký rozmazlování se nekoná :D
    RAHZUL: já dost experimentoval loni, letos jedu na pár vyjímek už osvědčený kousky

    tak ať nám to roste :)
    E_D
    E_D --- ---
    aktualně to vypadá takhle

    RAHZUL
    RAHZUL --- ---
    PENTAFEKTEK: Krása střídá nádheru! Já se opět nemoh rozhoupat k sázení, tak mi potvory taky teď teprve klíčí.. Letos nebudu tolik experimentovat a pojedu osvědcenou klasiku - Jalapeno Summerheat, Red Cherry a Jamaican Yellow Squash.
    E_D
    E_D --- ---
    PENTAFEKTEK: máš to krásný, čím svítíš? já mam ledkovou lampu do běžný E27 s příkonem 35W a prý to dává cca 100-150W. Svetlo takové do falova, ale jede to pekně :)
    MERISCZ
    MERISCZ --- ---
    PENTAFEKTEK: krásný, já už skoro měsíc čekám na to, aby alespoň vylezly z hlíny. Vypadá to, že už začaly a jsou těsně před vylezením. Bohužel nemám na tohle doma vhodné podmínky.
    PENTAFEKTEK
    PENTAFEKTEK --- ---
    můžu už taky chlubeníčko?? nebo je ještě brzo ? :D


    letos z toho mam lepší pocit než loni :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam