• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    APPUFeferonky - Pěstování, návody, tipy, triky, chlubeníčko
    JEHLAN
    JEHLAN --- ---
    Ciao! Chystám se letos poprvé naložit Jalapenos. Mate někdo nějaký odzkouseny recept? Na netu je toho dost, ale řekl jsem si, ze se optam radši tady mazáků :))
    DUDEL
    DUDEL --- ---
    BRUKEV: mne fungovalo toto
    Prípravok proti škodcom NEUDORFF SPRUZIT 250 ml
    https://www.protiskodcom.sk/.../odpudzovace-zvierat/pripravok-proti-skodcom-neudorff-spruzit-250-ml/
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    R4BB1T: no ja uz toho letos moc neocekavam, shit happens
    R4BB1T
    R4BB1T --- ---
    PALEONTOLOG: Takyk zatim nic, imho důsledek průběhu léta. Očekávám první větší sklizeň v průběhu 2. 1/2 srpna.
    R4BB1T
    R4BB1T --- ---
    BRUKEV: Pokud nejsou mšice důsledek působení mravenců - kde funguje mravenčí bufet, tak potom Mospilan.

    Pokud se ti chce patlat s řešeníma, jejichž funkčnost je značně volatilní tak potom:
    https://www.biocont.cz/skudci/aphidius-colemani
    https://www.biocont.cz/skudci/neem-azal-t-s

    Nicméně jediný opravdu funkční a efektivní řešení se jmenuje Mospilan.
    PROZAC
    PROZAC --- ---
    BRUKEV: me se nejvic osvedcilo vzit kvetinac do vany hlinu prikryt natrhlou igelitkou a sprchou v modu "mlha" ty msice splachnout...trochu z toho boli zada
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    A obecně ty mšice likvidujete jak?
    Po pravdě na nechemické metody už moc nevěřím, ten letošní nájezd byl opravdu masivní, to jsem ještě neviděl (a to jsem včelař, tedy mám mšice rád).
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    FOSSIL666: chápu, jenže já nletos nesázel, jedu tříletý stařiny. pravda zakrátil jsem je a hledají nový větve, ale stejně. nechce se jim. zato rajčata a meduňka celkem v klidu, koriandr mi odkvetl snad už v květnu.
    FOSSIL666
    FOSSIL666 --- ---
    PALEONTOLOG: Dlouho zrajici odrudy Bhut Jolokia, Scorpion, Carolina a Haba yellow mi na zasklenym balkone ted zacly kvest. Sel jsem pozde, az zacatek dubna.. ale nabeh na kvety mam uz asi 3 tydny, ale jak bylo docela chladno, tak se to proste seklo a ted se to rozjelo jak blazen...ale letos je celkove rok divnej i na normalni zeleninu co jedem na zahradce...
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    já to letos omrdal mospilanem 2x, ale nic mi neplodí, i když supr balkon. nevím co se jako děje, možná ty chladný měsíce.
    QUIP
    QUIP --- ---
    Kdyz jsou rostliny v kvetinaci, tak se da s tema msicema celkem uspesne bojovat tak, ze se cela rostlina otoci kvetinacem vzhuru a na pul hodiny se ta zelena cast ponori do kyble s vodou (subtrat v kvetinaci se musi zajistit nejakym pytlikem atp.). Msice se utopi.. i kdyz nejake zustanou v substratu a zase zacnou okupovat rostlinu, aspon ji uplne neznici. Ale asi neni dobre tohle delat v dobe kvetu.
    Pak se mi z tech nechemickych veci osvedcila jicha z kopriv, ale hrozne to smrdi, takze do bytu nebo na balkon to moc neni.

    S prezimovanim mam spis spatne zkusenosti. Z 5 rostlin prezila jedna a ta je jeste mnohem opozdenejsi nez ty, co jsem na jare vypestoval ze seminek.
    FOSSIL666
    FOSSIL666 --- ---
    BRUKEV: Vloni jsem zapasil se msicema hrozne moc (chemku jsem nechtel a nechci), nakonec papriky plodily jen malo... nicmene, na konci zari jsem mily rostliny vzal, osprchoval, fiknul stonky na cca 30cm dylky, trochu ostrihal korenovej system a presadil do malejch kvetinacu do novyho substratu na prezimovani... kdyby mi je mama v dobry vuli pravidelne nejezdila zalejvat, kdyz jsem byl pres zimu pryc, tak to v pohode daly, takhle mi vsechny uhnily az teda na Piri Piri. To jsem jsem letos po navratu do Cr presadil do velky nadoby a za mesic jsem ji mel metr vysokou, kvety atd... takze verim, ze cenu to prezimovani aspon vyzkouset urcite ma..
    PLAGUEDIL
    PLAGUEDIL --- ---
    BRUKEV: nejspis bych zacal odznova.
    BRUKEV
    BRUKEV --- ---
    Dotaz amatéra.
    První pokus s feferonama, velká ofenziva mšic. Nestříkali jsme, nechtěli jsme chemii, pouze mechanicky likvidovali. Kvety nám sežraly, urodila se jen tato jedna habanero chudinka.
    Má cenu tyto rostliny (tu s plodem až po odtržení) chemicky postříkat a zkusit zbrchat na příští rok, nebo nechat být a příští rok sehnat nové rostlinky?
    Ty první dvě fotky jsou koupené sazenice vzrostlé, ale ty druhé dvě fotky jsou vypiplané ze sazeniček velkých jako sirka :/



    PENTAFEKTEK
    PENTAFEKTEK --- ---
    FOSSIL666: ale jo jsem, je to super si zase vařit ze svejch čerstvejch papriček :)
    FOSSIL666
    FOSSIL666 --- ---
    PENTAFEKTEK: ty brdo, bud rad! ja mam zatim jen piri piri ze zasklenyho balkonu a na zahrade ve foliaku jalapena...jinak Loco, arbol zacinaj teprv mit prvni papricky a habanera delat kvety.. ale je fakt, ze jsem sel pozde, az v zacatek dubna...ale celkove to pocasi letos na picu...
    PENTAFEKTEK
    PENTAFEKTEK --- ---
    noo na půlku července docela bída teda :D
    AIJA
    AIJA --- ---
    PALEONTOLOG:
    To bude možná stejně jako s tím sedlákem a bramborami;-)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    PENTAFEKTEK: to je dobrá teorie :)
    PENTAFEKTEK
    PENTAFEKTEK --- ---
    PALEONTOLOG: koluje taková pověra že první rok pěstování je vždycky ten nejlepší protože se fakt snažíš a staráš se o to... a když už pak víš že ti není až tak těžký jak jsi si myslel tak už se další roky tak nesnažíš :))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam