• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    APPUFeferonky - Pěstování, návody, tipy, triky, chlubeníčko
    PENTAFEKTEK
    PENTAFEKTEK --- ---
    POHODAVOLE: v tom je právě podstata toho jiffu, seminko ti vyklíčí přímo v něm a pak když má ta kytka dvě až tři patra lístků a prorůstaji kořínky tak celej ten jiff vezmeš a utopíš ho do hlíny..
    najdeš i lidi který pak když dávaji sazenici do kelímku do hlíny tak z jiffu sundavaji tu látku která ho drží pohromadě.. nevim no, podle mě pak postrádá smysl to do toho jiffu vubec dávat :))

ale tak každej máme svůj styl..
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    PENTAFEKTEK: super, tak to mi usetri spoustu prace a bude to i setrnejsi vuci klickum. Ja je daval nejdriv na vatu a az pak presouval do jiffu, tak to letos zkusim podle tebe.
    PENTAFEKTEK
    PENTAFEKTEK --- ---
    POHODAVOLE: jasně, přímo do jiffu..ani to předem nenámáčim nikde což taky spousta lidí dělá
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    PENTAFEKTEK: ty pls davas nevyklicene seminko rovnou do jiffu?

Diky.
    PENTAFEKTEK
    PENTAFEKTEK --- ---
    PENTAFEKTEK: teda ten postup kterej si myslim že je správně a praktikuju už spoustu let..
    klíčení - hlavně teplo a vlhko, klidně po tmě
    po vyklíčení - 15° - 20° ideal + světlo aby se moc nevytahly
    druhý až třetí patro lístků = zasadit jiff do kelímku s hlínou
    a pak už to jede samo
    PENTAFEKTEK
    PENTAFEKTEK --- ---
    POHODAVOLE: kořeny se nezapletou protože jakmile to vyklíčí tak to stejně musíš už přesunout do chládku a tam už si je rozendavam normálně do platíčka pěkně zvlášť
    habanera a chinesky sázim v první půlce ledna a zbytek kolem půlky února

ideálně si ještě pořiď nějakej přísvit, jde to samozřejmě i bez toho ale s přísvitem se tomu daří líp
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    PENTAFEKTEK: ja budu mit hodne druhu, tak me napadlo, ze bych na kliceni mohl pouzit takovy ten kufrik s poradacem, ktery uz mam. Je to neco jako toto:

Organizér, 19 přihrádek EXTOL CRAFT 78853 | Sigma
    https://www.sigmashop.cz/organizer-19-prihradek-extol-craft-78853

To by mohlo byt OK ne, ze bych to dal cely do trouby? Jestli se ti tam vejde 40 jiffu, tak to je super a popremyslim nad tim. Nestava se ti pak, ze se ti zapletou koreny? Chci jet stejne nejdriv ty narocnejsi druhy a jalapena poresim pozdeji ve druhe vlne, tak by to velikosti mohlo stacit. Loni jsem zacal klicit v dubnu a stacilo to na ne, ale na habanera to bylo moc pozde, tak to chci letos udelat lepe.
    PENTAFEKTEK
    PENTAFEKTEK --- ---
    POHODAVOLE: tak to jsou dobrý koule :) já měl vždycky Rocota poloviční
    já si koupil na klíčení tenhle bazmek, jako uznávam že cena je přestřelená jak svině a s trochou snahy by to šlo vyrobit doma za dvě stovky, ale už v tom klíčim asi šestej nebo sedmej rok letos a furt slouží.. klíčim v tom v jiffy tabletách a vejde se jich tam 40ks
    stojí to na kraji stolu a jediný co musim je dvakrát denně to stříknout rozprašovačem
    Skleníček plastový Neptune s vytápěním 38x24x19cm
    https://www.growzone.cz/Sklenicek-plastovy-Neptune-s-vytapenim-38x24x19cm-d1804.htm?
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    PENTAFEKTEK: diky za tip. Modem bude pro me maly. Tech cca 30 stupnu umi tusim udelat trouba se zapnutym osvetlenim. Uprimne mam ted druhy vanoce. Jsem hrozne zvedavy na toto:

Semínka chilli papriky Rocoto Peruvian Red
    https://www.chili-seminka.cz/capsicum-pubescens/46-rocoto-peruvian-red-semena.html?search_query=Manzano+Rocoto&results=33
    PENTAFEKTEK
    PENTAFEKTEK --- ---
    POHODAVOLE: super, jsem rád že týpek ještě nějak funguje..
    když tomu dáš dobrý podmínky což je těch cca 30 stupňů na klíčení tak ti všechno vyleze během 4 - 14 dní, spoustu lidi řikalo že modem je ideální tepelná podložka pod misku ve který klíčíš
    stalo se mi ale asi dvakrát že nějaký semínko vyklíčilo i po 5-ti týdnech..to už je ale spíš náhoda
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    PENTAFEKTEK: tak typek dnes odeslal. Koukal jsem, ze nektery druhy klici i tri tydny, tak zacnu hned, jak prijdou. Asi jsem to trochu prehnal, ale nemohl jsem si pomoc. Nektery ty druhy jsou uplne pekelny :)

Jeste jednou moc dekuji za tip!
    IXTREMIST
    IXTREMIST --- ---
    PALEONTOLOG: když pohledas zpět, tak jsem tu dával fotky. některý jsou dlouhý jak předloktí
    IXTREMIST
    IXTREMIST --- ---
    QUIP: Mám, pálí to jak jalapenos, velkej výnos, velký kvítko.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    já mám jen obvyklou radu, jako každej rok, fatalii red/orange
    QUIP
    QUIP --- ---
    Mate nekdo zkusenosti s Elephant's Trunk? Jak pestovani, tak chutove.
    Elephant's Trunk
    https://www.seminka-chilli.cz/elephant-s-trunk-82.html
    Rikam si, ze bych letos mohl zkusit nejaky experiment (jinak zustavam spis u jalapenos)
    IXTREMIST
    IXTREMIST --- ---
    POHODAVOLE: skvělá je tahle
    Chilli semena - Antep Aci Dolma
    https://www.chilli-semena.cz/kategorie/osiva-a-seminka/seminka-chilli-papricek/antep-aci-dolma/
    Výrazná chuť, sladká, velká jak kapie. pálí jak červený jalapeno

Pak habanero Tasmanian, chuťově skvělý, kvítko je neskutečně odolné na teploty a škůdce (mšice na tom samy zdechaji)
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    PENTAFEKTEKPENTAFEKTEK: moc dekuji. Tohle jsem presne potreboval :)
    PENTAFEKTEK
    PENTAFEKTEK --- ---
    PENTAFEKTEK: ještě dodam že nevýhoda těch Baccatum, který jsou chuťově fakt zajímavý, je že většina z nich neni klasickej silnej keřík typu Habanero nebo Jalapeno, ale bejvaj to takový keře, s tenkejma větvema, hrozně rozvětvený, prostě takový nevzhledný košťata..ale stojej za to no
    PENTAFEKTEK
    PENTAFEKTEK --- ---
    POHODAVOLE:
    moje reference:

chilli-semena.cz - bral jsem odtud jen jednou čistý 7 Pot Bubblegum, klíčivost 0 z 10.. pravděpodobně jen náhoda, byl to jedinej druh co nevyklíčil, ale že fakt nevylezlo ani jedno seminko tak nemůžu doporučit..

chillipikanterie.cz - bral jsem loni dva druhy jeden bez problémů, druhej byl šmrnclej, určitě to nebylo to co to mělo být, ale nebylo to od toho zase tak daleko, takže tady asi ok..

seminka-chilli.cz - lidi na netu ho hodně hejtujou a má vyšší ceny.. bral jsem od něj ale spoustu semen a vždycky dobrá až výborná klíčivost, v začátcích jsem mu psal pár mailů s amatérskejma dotazama a vždycky bez problému poradil takže tady za mě dobrý

chili-seminka.cz - nejlepší nakonec, beru od něho posledních pár let a naprostá paráda.. obrovskej výběr, velmi dobrá klíčivost, parádní ceny.. minulej rok zmizela možnost nákupu přímo na stránkách, (prý kvuli byrokracii eu, víc jsem se neptal), ale nabídl mi ať mu do mailu napíšu co chci a poslal to + vždycky přihodil nějakou odrůdu navíc zadara.. takže tady doporučuju určitě, bohužel nevim jak to s nim bude do budoucna

moje tipy:

- z Jalapenos můžu doporučit Chichimeca a Maylon, velký plody, pálivost menší, dobrý na plnění sýrem a Numex Pinata menší a ostřejší plody výborný na omáčky, salsu nebo na zavaření
    - z Habaneros mam nejradši klasický červený, hodně mi chutnali Habanero Mexican Orange, Habanero Guadeloupe, a ještě bych vypíchnul Antillais Caribbean což je v podstatě takový menší ne o moc slabší Habanero Red, ale kurevsky to plodí
    - specifickou chuť mívaji papriky druhu Baccatum, prapriky který maji v názvu slovo Aji chutanji různě po citronech, pomerančích atd... pak Manzano Rocoto, výborná věc a jako zajímavost maji černý semínka.. vzpomínam si že před pár lety jsem pěstoval takový koule, jmenovalo se to myslim Pimeta Trepadeira do Werner, a ty sem žral přímo ve skleníku jak sem je trhal ze stromku :D ty taky doporučuju

*mic drop*
    FORACE
    FORACE --- ---
    nekdo seminka navic?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam