• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    OTOMEVia Ferrata - podělte se se svými zážitky
    KOC256
    KOC256 --- ---
    Chci poprvé s kámošem zkusit nějakou ferratu. Naše zkušenosti se skalou jsou spíše turistické (Rysy s batohem, Fagaraş (Moldoveanu) - taky se zátěží). Párkrát jsme lezli na nějaké skály u nás.

    Nějaké doporučení, jak vzdálenostní, tak obtížnostní? Našli jsme Raxalpe a Hohewand, ale bojím se, že to bude turistická dálnice - to my neradi...
    PUPU
    PUPU --- ---
    PUPU: pro predstavu o prostredi - kratky sestrih z videa, co tam tocil jeden ucastnik. doporucuji stahnout a prehrat lokalne, server ani linka za moc nestoji ;-) na youtube&spol nedavam, urcite by zas mel nekdo reci, ze tam je kousek neautorizovane hudby a tak podobne. z tehoz duvodu prosim dale nesirit.
    http://pupu.cz/Vodni_brana_trailer_2013.mp4
    PUPU
    PUPU --- ---
    Tak jsme dneska prubnuli Vodni branu u Semil. Moc pekne udelane a co nas prekvapilo a nikde inzerovane neni je pritomnost mnoha lezeckych tras v blizkem okoli - a jak se zda, bud novych nebo dobre udrzovanych. Leze se to pekne, klasifikace C odpovida, jen je treba vzit na vedomi upozorneni o nepritomnosti umelych stupu (fakt nejsou, ani jeden!) a popisky 'C+' na tusim trech usecich. Bez chytani lana bych to tedy opravdu nedal, leda v lezackach, bez batohu a za sucha (kterezto podminky dnes opravdu splneny nebyly - obzvlast sestupova trasa byla misty az obahnena). Navic jsem mel na lane osmileteho juniora, ktery mel obzvlast v tom C+ mirne previslem useku fakt dost co delat. Takze pro deti bych to snad ani nedoporucoval, naopak vrele doporucuji vybrat suche obdobi.
    SISOID
    SISOID --- ---
    Tyhle jsou dobrý:
    Kaiser - Franz - Joseph Klettersteig - Seemauer | Bergsteigen.com
    http://www.bergsteigen.com/...steiermark/hochschwab-gruppe/kaiser-franz-joseph-klettersteig-seemauer
    Rosslochhöhlen Klettersteig - Seemauer | Bergsteigen.com
    http://www.bergsteigen.com/...eig/steiermark/hochschwab-gruppe/rosslochhoehlen-klettersteig-seemauer
    Jsou hned po sobě. K tý druhý se trochu sleze a pak se leze jeskyní nahoru...vyleze se dírou nahoře. Vychází se od jezera Leopoldsteinersee, kde se dá dobře kempit na pláži. Jezdím tam docela často, zezhora se dá dobře lítat na padáku. Kdyby se chtěl někdo svézt, tak se můžem domluvit. Jezdím z Č. Budějovic
    WYMA
    WYMA --- ---
    Minulý víkend jsem se prvně ocitl v Julských Alpách, za cíl byl zvolen Prisojnik. Ze sedla Vršič vede nahoru velice pěkná ferrata obtížnosti cca C, zakončená průchodem "Oknem", což je odhadem 50m vysoká a 20m široká průrva. Pro mě osobně jedno z nejhezčích míst, co jsem v Alpách viděl.

    Ferrata je v těžších místech zajištěná velmi solidně kramlema a roxorama, nicméně styl jištění ferrat ve Slovinsku se mi zdá poněkud jinej, než v Rakousku. Najdou se po cestě místa, kdy si říkate, že jištění je zcela zbytečný, abyste po pár minutách narazili na místo, kde si říkáte proč tady není lano... Není to vůbec nic divokýho, ale např. menší dítě bych tam nebral. V jednom místě je to i navigačně trochu složitější. Každopádně rakouskej luxus to co do jištění není.

    Resumé krásná ferrata, nikoliv na 100% zajištěná.
    WYMA
    WYMA --- ---
    KING_JOHN_KILL: grosser priel je blízko, ferrata je slušná, spitzmauer hned vedle, a nějaký lezení poblíž je taky (bližší info o lezení tam nemám).
    ___
    ___ --- ---
    KING_JOHN_KILL: pokud jsi nešel Brentu tak doporučuji, ikdyž nevim jestli tam teď nebude moc lidí...
    KING_JOHN_KILL
    KING_JOHN_KILL --- ---
    Máte někdo nějaký doporučení na oblast, kam jet? požadavky: čim blíž- tim líp, alpy, blízko nebo po cestě oblast na klasický lezení s lanem. Rozsah na 3 dny. Takže buď ferratová tůra na 2 dny a 1 den někde poblíž lezení, nebo 2 různý ferraty a 1 den lezení. Obtížnost: pro zkušený.
    Dík
    GENERIXX
    GENERIXX --- ---
    Chtěl by někdo teď uplně nahned na tenhle zájezd? Potřebujeme ještě dva lidi aby nám ho nezrušili kůli malému zájmu (celková skupina by tak poté byla 9 lidí). Termín 4.9.-9.9.

    Zájezd Julské Alpy – nejkrásnější via ferraty | CK ADVENTURA
    http://www.adventura.cz/zajezd/julske-alpy-nejkrasnejsi-via-ferraty-2
    PUPU
    PUPU --- ---
    JAZ: taky to doporucuju spis na vylet s detmi ;-) c/d ferrata mi prisla nahodou dobra; ja ji ovsem bral ciste jako cvicnou - spodni cast idealni na vyzkouseni lezeni na treni (pekne ruckovani po drate, chyty a stupy misty proste nejsou), horni cast se da i bez lana a neni to uplne trivialni. jasne, je to kratky a ne moc hezky, ale na vyzkouseni a trening idealni. jeptisku i alpinegrat jsme zkouseli uz driv a jsou to veci, ktere maji ke skutecnym ferratam bliz, ale jeste porad je to takova pekna ukazka na piskovci, stejne jako Hantzschelstieg. ano, v hezcim prostredi a o neco delsi. pokud nekdo ocekava masakr dlouhy stovky metru, bude nutne zklaman a priste zamiri do Dolomit ;-)
    NYKRUK
    NYKRUK --- ---
    DEAD_RAT: tam se chystáme zítra, podám report:)
    JAZ
    JAZ --- ---
    TLACHAC: Máš pravdu, Gosause je relativně krátká, ale i tak stojí za to :) Postalmklamm jsem ještě nestihl, ale brzy to chci napravit, slyším na něj jen samou chválu.

    PUPU: Mě naopak ten kopec u Oberoderwitzu moc nezaujal, ta hlavní C/D ferratka mi přišla extrémně krátká a tak nějak divně klouzala. Kousek odmatud jsou ale Alpiner Grat a hlavně Nonnensteig, to je jiný kafe, jak lezecky, tak výhledy okolo :)
    DEAD_RAT
    DEAD_RAT --- ---
    BESH: Loni sem tam sel Dachstein -> Adamek-Hutte a nejspis sme trochu sesli z doporuceny cesty a omilem se napojili pri sestupu na jednu feratu, jmeno sem bohuzel nikde nezjistil ale podle google prekladu clanku by to mohlo byt ono. Zacinaly sme v sedle pod Dachstainem mezi ledovci Hallstatter a Grosser a sestup to byl fakt paradni, stena asi 300 metru vysoka a s nalozenym batohem sme ruckovali dolu po pomerne dobre zajisteny ferate do nekonecny propasti :D Cesta nahoru bude asi trochu makacka, ale ty vyhledy byly fakt luxus! :)
    BESH
    BESH --- ---
    Moc pekna ferratka na Hohes Kreuz: http://www.bergsteigen.com/...ersteig/oberoesterreich/dachsteingebirge/amon-klettersteig-hohes-kreuz

    Pokud sestupujete na Adamek Hutte, tak se rozhodne pripravte na poctivy celodenni zazitek. :-)
    PUPU
    PUPU --- ---
    z jineho soudku - http://www.hudy.cz/data/soubory/prehled-zajistenych-cest-v-cr.pdf. zajimave. dneska jsme zkusili dve (ty u Oberoderwitz) a moc pekne - na jednodenni vylet s detmi zcela idealni. navic je v okoli spousta klasickych lezeckych terenu (jeden sektor obtiznost II-III, primo pro deti), pripadne bobova draha. mohu doporucit
    MIKEHO
    MIKEHO --- ---
    PYRO: Neni to aktualni.. byl jsem tam 2010. Ale doporucil bych mozna u Cerne madony odbocit na Königschusswand Steig. Vice o tom skromne pisu tady.. . Jako traverz potom nahore byl super jeste Bismarksteig.
    PHOB
    PHOB --- ---
    PYRO: byl jsem cca mesic a pul zpet. je v pohode, problem tam tusim byl na prvnim zebriku, predloni druhy zebrik jeste nebyl jisteny, ted uz je...
    jinak cca samotna ferata hodku a pul... vyrazeli jsme v 8 z parkoviste... a napohodu, jen par lidi... nevim ale jak ted... ale jak pise pupu, vyrazit brzo...
    pripadne photo ;]
    TLACHAC
    TLACHAC --- ---
    PYRO: jj přístupná je. dostala nová lana, místy více připevnili žebříky atd.
    PUPU
    PUPU --- ---
    PYRO: mela byt zavrena do 28.6.. pekna je/byla, ale taky tam byl pekny naval. vstante co nejdrive
    PYRO
    PYRO --- ---
    Planuju ted na vikend znova vyjet do raxalpe, jaka je ta udajne nejlepsi ferrata v rax?
    je to HAID-STEIG a co vim tak na jare se rekonstruovala, nevyte zda je uz pristupna?
    diky
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam