• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    OTOMEVia Ferrata - podělte se se svými zážitky
    Podělte se svými zážitky z ferrat...
    Která se vám nejvíc líbila, která ne. Přihodila se vám někdy nějaká nehoda? Na co si dát pozor? Nevíte, co to Via Ferrata je? Zeptejte se :-) Prostě cokoliv o tomhle bláznivém druhu VHT či lezení.
    rozbalit záhlaví
    PAJAOVA
    PAJAOVA --- ---
    TLACHAC: Diky, cast chce jit prave na Kaiser - Franz - Joseph, Rosslochhöhlen a pak Kaiserchild, ale to jeste neni nic pro me :D
    TLACHAC
    TLACHAC --- ---
    PAJAOVA: trošku těžší, ale lezitelná i pro začátečníky je Eisenerzer Steig - Klettersteig. Jinak v okolí je ještě pár lehkých kousků viz http://www.bergsteigen.com/klettersteig.
    PAJAOVA
    PAJAOVA --- ---
    Ahoj, doporucte, prosim, nejake jednodussi (A-C) ferraty v okoli Leopoldsteiner See. Diky
    ITAL
    ITAL --- ---
    U mne na mobilu dobrý. A video taky dobrý.
    WYMA
    WYMA --- ---
    PUPU: nevím, 5 minut to stahovalo, pak to neběželo, tak sem to zavřel. zvuk nemám. může bejt problém u mě, at napíše někdo další...
    PUPU
    PUPU --- ---
    WYMA: a co to rika? doporucuji stahnout k sobe a pustit z disku (slaba linka); pod VLC funguje (videolan.org)
    WYMA
    WYMA --- ---
    PUPU: mně to neběží.
    PUPU
    PUPU --- ---
    kdyby nekoho zajimala Decinska ferrata, tak jedno 'dojmove' video. prosim dale nesirit a nedivit se, proc se to stahuje tak pomalu ;-)

    http://pupu.cz/Ticha_tolerance_2014.mp4
    KOC256
    KOC256 --- ---
    Při výstupu na rakouskou horu zemřela česká turistka  – Novinky.cz
    http://www.novinky.cz/zahranicni/339877-pri-vystupu-na-rakouskou-horu-zemrela-ceska-turistka.html
    PUPU
    PUPU --- ---
    tak tedy HTL Steig... o vikendu jsme si zajeli na Hohe Wand, prosli jsme si jednu jednoduchou vicedelku, abychom si to konecne poradne vyzkouseli, a druhy den jsem zkusil HTL. pod nastupem tri lidi, nez jsem na sebe navlekl vsechny ty cinkajici i necinkajici veci, prisla jeste jedna skupina, ale ta to nejspis vzdala. za cele lezeni me predbehla jedna brutalne namakana slecna se sluchatkama na usich a jeden lezec, co to taky zjevne bral jako rozcvicku. ja sam nedosel nikoho. provoz tedy uplne v pohode a to jsem nastupoval v nedeli nekdy v 9, za krasneho pocasi... takze je to asi o stesti.

    v pruvodci se pise 'velmi narocne, zejmena nastup a prvni dva useky zcela vycerpavajici!'. tak to bych tedy souhlasil. zejmena prvnich par metru je totiz oklouzanych do klouzacky a neni moc jina moznost nez to rvat silou. pak to sice prestane byt klouzaci, ale zase neni kam slapnout. lezecky by to byl masakr, useky nejmin za 7. kramle nejsou, ale daji se pouzit patrne kusy stareho jisteni (ruzne zohybane a uklouzane, ale i tak pomuzou). mimochodem, krasne vyhledy jsou hned od prvnich metru, ale moc si je asi uzivat nebudete, protoze je to fakt fuska.

    cela trasa je rozdelena do tri useku, barevne odlisenych cisly na stitcich. prvni usek je tedy masakr, tak za D, mozna s tezsimi kousky . druhy je naopak pohodicka, tak C a v klidu. treti usek je fakultativni, da se vynechat prechodem na Vollerinstoug nebo na Blutspur (pujdete dal rovne misto zahnuti doprava). posledni usek je idealni na dodelani lezce a zaroven predstaveni pro divaky na Skywalku (vyhlidkova plosina nad vami). je tam totiz pekny travers na treni... jinak se tam ale uz nic zasadniho nekona.

    celkovy dojem - opravdu makacka, dole neprijemne ojeta, pak fyzicky narocna, zvolna se uklidnujici, ale pekna. idelani na vyzkouseni ze mate i na tezsi kousky treba ve vetsich vyskach. na druhou stranu - pokud sem nejaka cestovka vyvazi lidi, aby si 'zkusili ferratu', tak je to pokus o vrazdu. jo, a vrele doporucuji jit to v lezeckach. na pohory to je pro lidi, co maji svaly jak Rambo zamlada.

    P.S.: Blutpur je blbost. E-cko to neni ani nahodou. mozna bylo, pokud tu trasu kdysi udelali bez dodanych zeleznych stupu. pak by to byl masakr... takhle je to tak mirne previsle C s jednim krokem v expozici.
    NIFREA
    NIFREA --- ---
    Štochejle.cz » Archiv » Bechyňská Via ferrata
    http://www.stochejle.cz/2408-bechynska-via-ferrata-otevreni

    Zkuste:-)
    PUPU
    PUPU --- ---
    Tak decinska ferrata pekna. Prave sedim nad ni po druhem prelezu. Zacatek trochu vydesi, neb se jde po schodech, potom ale zacnou varianty. 3x C a 2x nejake B. Dve Ccka jsou po kramlich, jedna jen s lanem a mozna by se dala i bez nej, pak je to velmi zajimave lezeni. Dojem trochu kazi hojne sanovana skala, chvilemi se leze po jakesi betonove smesi, caste jsou kovove roury a jine divne konstrukce. Ale celkovy dojem pozitivni! Casem snad bude i nejake video...
    JAZ
    JAZ --- ---
    PUPU: Vždyť já slušně odpověděl, ale zároveň snad i dost důrazně, aby se každý, koho něco takového napadne, trochu víc zamyslel, protože tady už jde reálně o život a s tím končí legrace...

    WOLFZOV: Na takové členy výpravy si dej pozor a za tenhle nápad je profackuj :)

    Připomnělo mi to cca tři týdny starý případ na Seewandu - http://www.lezec.cz/clanky.php?key=11689 V Alpách kalamita, pomalu zákaz vycházení ven na ulici, všichni poslechnou, jen milí Češi jdou slavně na jednu z nejtěžších ferrat. Taky si nemyslím, že by byli všichni tři smyslů zbavení, stačilo aby dva neměli žádné zkušenosti z hor a ten poslední jim hrdě oznámil, že počasí je v pohodě a není důvod se čehokoliv bát.
    BESH
    BESH --- ---
    OTOME: Jojo, ale tenhle pad by uz byl tak jako tak hrozna jeba a neobesla by se, obavam se, bez osklivych zraneni. :( Ale zivot ty sety asi zachrani, to jo. Kazdopadne, nepadat! :)
    OTOME
    OTOME --- ---
    když jsem si pořizovala set, viděla jsem tohle video a měla jsem jasno ;-)
    KLETTERSTEIGBREMSEN TEST
    http://www.youtube.com/watch?v=jOzhOs9SAws
    WOLFZOV
    WOLFZOV --- ---
    Děkuji všem za názor a tedy jako každý rok tak i letos si půjčím ferratový set z Hudy. Vaše odpovědi nasdílím i ostatním členům naší výpravy ať vidí co za blbost to zas vymysleli :-))
    BESH
    BESH --- ---
    WOLFZOV: Hele, na ferrate se sice nepada, ale pad do odsedky bude tvuj posledni. Takze porad bych volil ferrata sety, kde to sice porad bude jeba a zhmozdis se tak jako tak, ale prezijes.
    LOPIN
    LOPIN --- ---
    tady je to is dyneemou
    How to Break Nylon & Dyneema® Slings [Vid] — Knowledge — DMM Climbing Equipment. Innovative climbing gear, made in Wales.
    http://dmmclimbing.com/knowledge/how-to-break-nylon-dyneema-slings/
    PUPU
    PUPU --- ---
    JAZ: alenotak. slusne se optal, tak zkus slusne odpovedet. ja si take nedokazal predstavit, jaka je to slupka, kdyz se clovek proleti.
    JAZ
    JAZ --- ---
    WOLFZOV: S takovýmhle uvažováním by jsi měl radši zůstat sedět doma, bude to lepší jak pro tebe, tak hlavně pro slušný a zodpovědný lidi okolo, který můžeš svým pádem na ferratě zabít...

    Proč jsou to vždycky jenom Češi, kdo v Alpách nerespuktuje žádný pravidla, kdo nemá před ničím úctu a jenom přemejšlí, kde co ochcat? Z toho mi je fakt smutno, dlouho se říkalo, že tohle myšlení je jen pozůstatek komunismu, jenže to vypadá, že ani za 25 let se nic nezlepšilo a navždycky zůstaneme nepřizpůsobivými burany :(
    LOPIN
    LOPIN --- ---
    WOLFZOV: nekde na lezci je test odsedek,. co se stane, kdyz do nich mrdnes z metru, vetsina praskne....
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam