• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    OTOMEVia Ferrata - podělte se se svými zážitky
    PYRO
    PYRO --- ---
    SVATY: ja bych urcite zkusil jen na jeden den např. Zadrátovanou jeptišku, která je perfektní zkušená a pak říct jak se líbila. Podle toho se da doporučit lokalita. Přece jen jsou ferraty o něčem jiném než chození po horách.

    Ono třeba ten Hohe WAND mi přišel, že je poměrně silový.
    JAZ
    JAZ --- ---
    Já bych doporučil jednoznačně Laserer Alpin nad Gosausee. Vzal jsem tam už několik lidí na jejich první ferratu a všichni byli nadšení. Skála nad nádherným modrým jezerem s Dachsteinem v pozadí, velmi nadstandardně zajištěná cesta, je tam i žebřík a lanový most, té ferratě nic nechybí. Obtížnost oficiálně C, subjektivně spíš lehčí. Krásné lezení na hodinku pohodovým tempem. Parkování je cca 10 minut chůze hned pod jezerem. Je to sportovní ferrata, nevede na žádný vrchol, ale zážitek bude velký. Jen je nutné v sezoně příjít brzy ráno, ideálně do osmi, poté se tam už tvoří fronty, kór když člověk nedejbože trefí den, kdy tam Alpina přiveze autobus vyjukaných lidí...

    Druhý den se dá od jezera vyšlápnout nebo vyjet lanovkou ke Gablonzer Huette a odtamtud je za 20 minut nástup na Intersport klettersteig, což je tuším C/D, ale začátečník který není úplné tele jí zvládne jako nic :) To je narozdíl od té první už klasický výlez na vrchol, Grosser Donnerkogel s nějakými 2100 metry, super výstup. Kousek pod jezerem do údolí je i třetí ferrata, ale ta je bídná. Když zbude čas, dá se za 20 minut sjet do Hallstattu a dát Echerwand hned nad městem :)
    PUPU
    PUPU --- ---
    SVATY: co treba muj oblibeny Hohe Wand u Vidne? neni to daleko, ceske cestovky tam poradaji ferratove kurzy, jsou tam kousky od A az do E a neni to nekde v divocine...

    hlavne prosim nevlezte hned na HTL Steig, nechci vas mit na svedomi ;-)
    WYMA
    WYMA --- ---
    SISOID: spitzmauer bych taky doporučil.
    prielschutzhaus stojí nějaký drobný, s oeav kolem 10€ se mi plete. fajn chata. ale cesta tam je nepříjemná a dlouhá.
    s prielem bych malinko brzdil. je to fakt dlouhý a vcelku náročný, pro začátečníka určitě ne!

    kolem dachsteinu je toho například dost. nádhernej je johann, ale je taky těžkej.
    krásnej je jodler na hochkonig, ale taky těžký.
    SISOID
    SISOID --- ---
    SVATY: Zdar, mohu doporučit Spitzmauer a Groser Priel. Je to blízko, v Totesgebirge a je to tam pěkný, přímo uprostřed hor. Akorát se k nástupu nedá dojet autem. Pokud to chceš na pohodu, tak to chce první den jít natěžko mezi Spitzmauer a Priel a tam zakempit ve stanu, nebo v chatě Prielschutzhaus (ceny nevím, byl jsem tam vždy se stanem, nebo v zimě ve winterraumu) K chatě je to převýšení cca 800m. Další den dát Spitzmauer - ten je krátký lehký, ale přitom pěkný a celkem vzdušný a pak další den Gr. Priel. Ten už není nejlehčí a je hodně dlouhý
    polacekstepan | Feraty - Spitzmauer, Gr. Priel 3-5.6.2011 – rajce.net
    http://polacekstepan.rajce.idnes.cz/Feraty_-_Spitzmauer%2C_Gr._Priel_3-5.6.2011/
    SVATY
    SVATY --- ---
    Zdravím, letos by jsme s otcem rádi poprvé zkusili ferratu, ale na výběr je toho hrozně moc a nerad bych vybral něco co sice vypadá skvěle, ale bylo by to nad naše síly nebo zase naopak něco nezáživného co by nás od dalšího "ferratování" odradilo. Byl by zde někdo ochotný poradit ? :) Co se týče našich zkušeností z běžné horské turistiky, tak máme několikrát křižem krážem prochozené tatry a taky pár vrcholků v aplách a dolomitech takže uplný lemplové neznalý toho jak se pohybovat v horách nejsme :D Každopádně asi by nebyl zase takový problém vybrat jednu dvě cesty, ale rádi bychom v létě jeli aspoň na týden a zkusili si nějáký ferraty + určitě nějáký pěkný vrcholky v rámci běžný turistiky a to vše ideální v nějáký rozumný dojezdový vzdálenosti. Tudíž doporučil by mi nějákou konkrétní lokaci/vrcholky/ferraty kde se koukat po ubytování aby k nástupu dalo něják rozumě ráno dojet autem. Vůbec nám nejde o to dát si co nejtěžší ferratu spíš aby se bylo čím kochat, ideálně někde hezky v srdci hor :) Díky
    PUPU
    PUPU --- ---
    Natura Vive ,Zipline, via ferrata climbing and hanging lodge in Cusco, Perú
    https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=fuvlv37EYrc


    pekne. skoda ze to je ponekud z ruky...
    WYMA
    WYMA --- ---
    _TOM: především se zničehonic na cimbuří objevil sokol, pokud vím :)
    BALI_
    BALI_ --- ---
    na FB probehla zprava o planovane ferate ve slanym, udajne to ma pristi rok stavet karel belina. tak ze by slanska hora? http://www.geology.cz/aplikace/fotoarchiv/sobr.php?r=700&id=18857 co vy na to?
    _TOM
    _TOM --- ---
    Vodní brána se legalizovala až dodatečně.
    A pod Cimbuří už si prý nanosil nějaký materiál, ačkoli se ještě vypracovává ta zmiňovaná zpráva. Ochranáři mu to tam ale našli a poslali ho s tím zase do doliny. Takže to budí dojem, jako by se tam chtěl pokusit o něco podobného.
    Tohle podle mně nemluví zrovna pro něj.
    TLACHAC
    TLACHAC --- ---
    PUPU: jsem rád, že ti to přijde zajímavé. doplníme další (Postalmklamm klettersteig, Kaiser - Franz - Joseph, .... ) hned jak si najdeme čas na překlady z němčiny.
    PUPU
    PUPU --- ---
    TLACHAC: hmm... je to mozne. kazdopadne diky za upozorneni i za clanek, zajimave to urcite je
    TLACHAC
    TLACHAC --- ---
    PUPU: to může být způsobeno i námi a směřováním rozhovoru - zajímali jsme se o Vodní bránu z důvodu, že jde plnohodnotnou ferratu.
    PUPU
    PUPU --- ---
    WYMA: tak co se hysterie kolem ferrat na Lezci tyce, to tedy vrele souhlasim. na druhou stranu se pak clovek tezko muze divit, ze 'jednou neco placne' a pak vyhlizi dost neduveryhodne, kdyz udela neco jineho. budiz, jeho vec.
    WYMA
    WYMA --- ---
    PUPU: sice je, ale moc to nemění na tom, že ohledně kočičích kamenů probíhá zase uplně zbytečná hysterie, zejména na lezci.
    btw to zvláštní světlo...myslíš jako, že jednou něco plácnul někde, a teď je tím jako veřejným příslibem zavázán do smrti smrtící? :)
    PUPU
    PUPU --- ---
    TLACHAC: hmm... neni Cokar podepsany i pod nize zminovanou ferratou na Kocici kameny? to by jeho tvrzeni o tom, ze nic dalsiho po Vodni brane a Frydlantskem cimburi neplanuje, stavelo do dost zvlastniho svetla...
    TLACHAC
    TLACHAC --- ---
    vždycky nás zajímalo, kdo ty ferraty vlastně staví, kolik to stojí atd. postupně jsme tedy začali jejich tvůrce kontaktovat a zpovídat. pokud je to zákulisí zajímavé i pro vás, tak první vlaštovka je zde:
    http://www.nejlepsiferraty.cz/2014/12/rozhovor-i-z-ceskych-luhu-haju-martin.html
    _TOM
    _TOM --- ---
    Před pár dny jsem se do stal na Hubertku a vyběhl si feratu na Kočičáky. Popravdě nechápu, k čemu to tam je...
    PUPU
    PUPU --- ---
    uz to neni uplne aktualni a ani se mi to sem nejak nechtelo davat, ale budiz... treba se to nekomu libit bude. video z Traunstein Klettersteig. amaterske (video i vykon) a umistene na pomalem webu, takze doporucuji stahnout a az potom prehrat. jo, a prosim nesirit, staci ostuda v uzkem kruhu ;-) kdyby neslo prehrat, je vyzkouseno, ze funguje ve VLC.

    http://pupu.cz/Traunstein_Klettersteig_2014_OK.mp4
    SISCO
    SISCO --- ---
    diky za podporu.
    az bud mit chvili ukazal bych vam foto a video kde se to stalo aby jste meli predstavu.
    Predstavte si cesticku lesem sirokou tak metr na obou stranach trava a stromy. A uklouznul na miste kde klouzal po trave a nemohl se zrovna chytit zadneho stromu pak mala skalka ale jen tak 3metry tam asi omdlel a pak se kutalel dal travnatym svahem az k hrane skaly ktera mela asi 30metru.
    Byl jsem tam v nedeli a asi 5hodin jsem sledoval procesi lidi ktere prosli a na te stejne ceste za ten den proslo asi 50 lidi. Nikdo nebyl ve strehu lidi po teto ceste sli a povidali si otaceli se v zivote by vas tam nenapadlo ze tady ceka nejake nebezpeci. Proste les, trava, stromy, svah jak nekde v jizerkach.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam