• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    OTOMEVia Ferrata - podělte se se svými zážitky
    OTAKAR
    OTAKAR --- ---
    Otázka úplného laika, jestli to chápu, tak měl nějaký sedák, ale připnul se za nějaké poutko na vybavení?
    KOC256
    KOC256 --- ---
    Pokud bych se chtel zabit, tak vylezu na skalu a skocim. nahore necham pripnutou nejakou karabinu. Trochu blaza rozmaznu na hrane a hotovo. IMO blbost aby se zkousel nekdo zabit tim ze si zkusi na odsedce skotit dva metry...
    TOXYGEN
    TOXYGEN --- ---
    PUPU: preco by si byvaly horolezec zapinal odsedku o putko na veci? Ta samovrazda je pravdepodobnejsia, ale stale mi nepride, ze by bol takto nesetrny k okoliu...
    PUPU
    PUPU --- ---
    MIXXX: treba ja. Na ferratu beru prsak vzdycky. U toho pana odhaduji dve mozne priciny - byvaly horolezec, co krute podcenil uplne vsechno, nebo mimoradne rafinovana sebevrazda. Spis to druhe. Vubec bych se nedivil, kdyby mel hodne drahou zivotni pojistku a vazny zdravotni ci osobni problem.
    MIXXX
    MIXXX --- ---
    TOXYGEN: Aha, jasný. No,tak to by opravdu asi bylo jedno, kam to měl připnuté. Njn, prostě nevěděl co a jak a neměl potřebu si to zjišťovat, protože čekal,že to není složitý. Podcenil situaci, zřejmě z neznalosti. Každý svého štěstí strůjce...
    Ale zase - kolik z vás třeba nosí prsák na ferratu když máte batoh (jako že většina batoh má)? Člověk prostě zvažuje co je už moc a co ne a přitom neví, jaká jsou třeba rizika.
    TOXYGEN
    TOXYGEN --- ---
    MIXXX: nemel spatne vybaveni? dve odsedky s D karabinami? samovrazda
    KOC256
    KOC256 --- ---
    MIXXX: Tak pise ze sli hodne brzo, takze oni museli jit jeste pred nimi. A zalezi koho (ne)potkali. Zazil jsem par situaci, kde nekdo delal vylozene blbosti a kamosi se jen blbe culili. Ja tam mel jazykovou barieru a tak jsem instruoval jednoho bilingvistu aby mu prekladal co rikam. Chlapec se taky trochu proletel vzduchem, ale byl alespon slusne po instrukcich navazany...
    MIXXX
    MIXXX --- ---
    KOC256: Jj,to se stane. Důležitá je prostě křížová kontrola a nepodceňovat to i když to člověk dělá po sté. Spíš se divím,že tomu pánovi nikdo po cestě nic neřekl,museli to přece vidět.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    MIXXX: Kamos si takto dal naopak lano do grigriny...
    MIXXX
    MIXXX --- ---
    TOXYGEN: Tak on asi neměl vybavení špatné,jen netušil co s ním. Setkal jsem se i s tím,že dva vyrazili na horolezeckou stěnu a neuměli ani navázat lano ani zapnout sedák. Nemohl jsem se na to dívat a poradil jim co a jak, ale jak je vidno,spousta lidí vůbec neví,jak si zahrávají a že si opravdu myslí,že je vše brnkačka
    TOXYGEN
    TOXYGEN --- ---
    PUPU: pfu, neuveritelne, s cim su ludia schopni vyjst na ferratu. viac info k tomu: http://www.horydoly.cz/tragedie/smrtelny-pad-z-feraty-na-skalke.html
    KUBO4FINGER
    KUBO4FINGER --- ---
    PUPU: uff...:(
    PUPU
    PUPU --- ---
    Prievidzský klub VHT plus - rok 2018 - Skalka ferátky
    http://www.prievidzky-klub-vht-plus.estranky.sk/clanky/rok-2018/skalka-feratky.html

opatrne, pratele - a pouzivat hlavu. ne kazda ferrata je chodnik... at cteme takovych clanku co nejmene
    WYMA
    WYMA --- ---
    HONZAK89: ještě sem si vzpomněl, že tam je hodně nepříjemnej sestup tím birgkarem, na sněhu to bude asi lahůdka.
    HONZAK89
    HONZAK89 --- ---
    WYMA: To mám, takže díky za rady. Pokud pojedu, hodim report. dík všem :)
    WYMA
    WYMA --- ---
    HONZAK89: nevim jestli se ptas na rady s vejskou nebo obecne. vejsky bych se osobne nebal, pokud davas v klidu 2500 tak ti nejspis 3000 nic neudelaj. osobne bych na jarniho jodlera pribalil cepin macky a kus lana.
    PUPU
    PUPU --- ---
    WYMA: my jsme ted videli podstatne zbytky snehu jeste tak kolem 1800, to me docela prekvapilo. asi zatim nebylo moc teplo...
    PUPU
    PUPU --- ---
    HONZAK89: to zjistis, az tam budes ;-) nekdo na 3000 nereaguje, nekoho to obstojne sejme. predbezne radeji pocitej se zvysenou unavou, rychlejsim vycerpanim a pomalejsim tempem.
    HONZAK89
    HONZAK89 --- ---
    WYMA: Myslel jsem si to, díky. potřeboval jsem jen potrvrzeni. Výbavu mám, teď už jen aby počasí přálo. Nemam zasebou víc jak 2500m.n.m. a nikdy ne takhle brzy, nějaké rady?
    WYMA
    WYMA --- ---
    HONZAK89: jdes do 3000, navic v alpach bylo a porad je pomerne hodne snehu. imho nejdrive cerven.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam