• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    OTOMEVia Ferrata - podělte se se svými zážitky
    Podělte se svými zážitky z ferrat...
    Která se vám nejvíc líbila, která ne. Přihodila se vám někdy nějaká nehoda? Na co si dát pozor? Nevíte, co to Via Ferrata je? Zeptejte se :-) Prostě cokoliv o tomhle bláznivém druhu VHT či lezení.
    rozbalit záhlaví
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    KOC256:
    Ale tady nikdo nikoho žádný zodpovědnosti nezbavuje, někteří lidé se rodí jako zkušení střelci a zkušení ferratisti, některé to někdo halt musí naučit, proto pokud si zaplatíš instruktora na střelnici tak ti sakra bude stát za zadkem a kontrolovat, jestli se s kvérem neotáčíš tam kam nemáš, triger safety atp. atp. to není o tom že ten člověk je nezodpovědný, to je o tom že ten člověk je NEZKUŠENÝ (a proto si PLATÍ někoho, kdo ho to naučí/postará se o něj)!

    Ano, ty si všechno organizuješ sám, jsi seznámen a víš jaký máš vybavení - to nebyl její případ.

    Nikdo z ní blbečka nedělá, ona věděla že ty zkušenosti nemá, proto si zaplatila člověka který se o ní měl postarat (tzn. byla zodpovědná) - nepostaral.

    Asi to fakt nemá cenu dál rozebírat, pokud si myslíš že je v pořádku že si někdo nechá zaplatit s tím že se postará o 18!!!! nováčků na Drachenwandu - prosím.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    ADAMIRA:
    nechci se v tom dále patlat, ale s tou střelnicí jsi mi celkem nahrál... To že mi někdo řekne: "S námi se nikdo nezastřelí", tak to neznamená, že se o to pokusím. Vždycky bude nějaká část odpovědnosti na mě a vždycky to nakonec udělám já.

    Na místě jsem nebyl, propozice k zájezdu jsem nečetl, jaká instruktáž se děla nebo neděla jsem neslyšel...

    Jen prostě nesouhlasím s tím, když se ze svéprávného člověka dělá totální blbeček, který vlastně nic nevěděl a ani vědět nemohl a za nic nemůže... ...ale možná to je proto, že jsem si vždycky výlety organizoval sám, sám se seznamoval jak s ferratami, tak s horolezením a nikdy jsem svůj osud nedával jen tak všanc "postarejte se o mě"...
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    KOC256: jak píše AUDIAC

    Kdyby se tam slečna vydala na vlastní pěst a takhle to dopadlo, určitě bych s tebou souhlasil.

    Ale tady si koupili zájezd s průvodcem (který údajně lákal na heslo "s námi to vyleze každý") takže je podle mě samozřejmostí:
    - že dotyčným přesně popíše jaké vybavení mají mít včetně obuvi, pokud vidí že má dotyčná cvičky tak jí nepustí dál
    - nevezme uplný nováčky, někoho kdo nikdy na ferratě nebyl (nebo má za sebou pouze třeba Slaný) a pokud ano, tak si proboha nevezme 18 lidí!!!
    - pokud vidím že slečna je totálně vyčerpána a mimo, na sestupu bych se od ní nehnul (ale jasně, musel hlídat dalších 17 lidí!!!) - protože je byl jistě zkušený guide tak věděl, že sestup je minimálně stejně (někdy i více) nebezpečný jako výstup

    navíc tohle všechno po tom, co mu minulý rok zemřel jiný člen (na to už prostě musíš mít žaludek, tohle nepochopim)

    To je asi tak jako kdyby jsi si zaplatil hodinu na střelnici s instruktorem, ten ti dal kvéra a šel na pivo a po tom co by jsi si prostřelil nohu a vedele stojícímu hlavu by ten instruktor pokrčil rameny se slovy "tak snad je dospělej ne?"

    Pokud je to tak jak popisujou dotyční, tak je prostě vina organizátora a i kdyby ne, prostě mi stačí že někdo vezme osumnáctičlenou skupinu amaterů na Drachenwand - sorryjako

    AUDIAC
    AUDIAC --- ---
    KOC256: a z toho důvodu tam je průvodce, aby (včas) zasáhl. spousta lidí bohužel naprosto netuší, jestli na něco má, nebo ne, ale holky z kanclu řikaly, že byly na tý ferátě a bylo to cool a měly super storíčka, takže tam přístí tejden taky na nějakou pojedu.

    Pro hromadu lidí znamená "pevná sportovní obuv" prostě najky ve kterejch choděj do fitka a to, že když zvládaj hodinu spinningu (reálně 10 minut warmup, 10 minut cooldown, 10 minut na výměnu skupin a maká se sotva půl hodiny), tak znamená, že přece daj i nějaký lození po žebříčku.

    bohužel jsou lidi extra blbý a úloha komerčního guida je strašně těžká a já bych na to neměl nervy, ale prostě od toho guide je, aby v takovym případě včas jednal - tady dostat dotyčnou asap dolu, ale to by zas nesměli být dva guidi na dvacet lidí, nebo jakej to byl poměr.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    ADAMIRA:
    nechci se nikoho dotknout a nejsem známý ani jedné strany, ale primárně vidím chybu v někom, kdo leze na takové místo a nevnímá to, zda na to má či ne a zda na to má oblečení/obutí či ne.

    Jako nejednalo se o žádnou nesvéprávnou osobu, aby se spoléhala především na to, že se o ni někdo postará... A pokud to bylo vyloženě tak, že obutí bylo úplně mimo a její kondice už v první třetině cesty taky na úrovni, že jedna skupina ji tahala za ruce a druhá tlačila do zadku, tak pardon...

    Samozřejmě to je ale tragédie...
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    síla

    Smrt 25leté Radky na Drachenwandu nebyla žádná náhoda - Horydoly.cz - Outdoor Generation
    https://www.horydoly.cz/tragedie/smrt-25lete-radky-na-drachenwandu-nebyla-zadna-nahoda.html
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    tohle snad už není ani možný, co je to proboha za (s prominutím) debily???

    Na Slovensku hrozí uzavření ferrat, lidé na nich zbytečně riskují - Novinky.cz
    https://www.novinky.cz/.../na-slovensku-hrozi-uzavreni-ferrat-lide-na-nich-zbytecne-riskuji-40336491
    SYPFX
    SYPFX --- ---
    PUPU: stejne místo jako bracha.kazda taková zpráva me hodne osobně zasáhne.. Představte si kdyz vám vola Rakouska policie večer jestli ještě otec matka bratr podle toho na koho mají číslo a jestli znáte.... a hlavou se vám honí cose tak mohlo stát.
    Stalo se to n úplně ale východní část. Psal jsem si dneska se správcem Ferrari říkal ze udělali nové cesty bezpečnější. ALE ferrata je hodně frekventovaná někdy 600lidi za den. Takze ono to vychází spis statisticky.
    PUPU
    PUPU --- ---
    V Alpách zemřela mladá Češka. Při sestupu spadla do hluboké rokle - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/...ska-turistka-zemrela-po-vystupu-na-drachenwand.A200813_101755_zahranicni_kha

    tyvole, uz zase? :-( fakt davejte bacha, ten sestup vazne neni bezpecny a clovek uz je utahany... coz mimochodem plati pri sestupech z ferrat obecne, ale tady je to rekl bych jeste o neco vic
    IRONIC
    IRONIC --- ---
    My ted byli v Korutanech u Weissensee a pak ve Slovinsku v Gozd Martuljek a je to obsazeny tak z 1/3, mozna i min, mista spousta, lidi malo.
    KOZICH2
    KOZICH2 --- ---
    BALI_
    BALI_ --- ---
    KOZICH2: vseobecne dost plno, zjistoval sem teda 14 dni zpet, nakonec spani v aute
    KOZICH2
    KOZICH2 --- ---
    Ahoj nevíte jak vypadá aktuální obsazenost kempu v horním rakousku?
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    tohle by mělo být to místo:

    Camptocamp.org
    https://www.camptocamp.org/.../saint-pancrasse-le-luisset-vire-aux-chevres-par-le-sentier-du-facteur

    další profesionál bez jištění, hrozný :/
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    vím že to je spíš do lezení ale myslím si že to patří i sem, protože ze stejnýho důvodu umírají lidi i na ferratách a to na nezajištěných částech cestou na, z nebo mezi ferratou, bacha na to :/

    https://www.idnes.cz/sport/ostatni/luce-douadyova-sportovni-lezeni-smrt.A200616_095418_sporty_par
    PUPU
    PUPU --- ---
    NICOLLETTE: pokud je dite uplne nezkusene/hodne male, je dodatecne jisteni treba pres osmu/reverso z pevneho bodu vice nez vhodne. pozor, je treba pocitat s tim, ze postup pak bude vyrazne pomalejsi a ovlivni i postup ostatnich. pomocne lano (klidne par metru) je take zahodno mit ssebou pro pripad, ze se dite na tezkem useku sekne a nemuze dal. dalsi moznost (spis pro lehci useky) je mit dite pres kratke lano navazane na sebe - postup je pak rychlejsi, ale samozrejme je to vyrazne mene bezpecne. 'od 40kg' znamena, ze pak brzda funguje i jako tlumic padu, ne jen jako treba smycka. kdyz do toho lehke dite spadne, spadne natvrdo.

    z vlastni zkusenosti mohu kratke lano doporucit. zasadni rozhodne je vybirat vhodny teren - (pro zacatek) kratke, lehke, snadno dostupne. jinak to muze dopadnout jako na tom Drachenwandu...
    NICOLLETTE
    NICOLLETTE --- ---
    Ahoj,

    chtěla bych vás poprosit o radu - jakožto nezkušený ferratář (či pouze jednou zkušený) a spíše lezec nemohu zodpovědět dotaz svému kolegovi, tak zde třeba někdo bude vědět:

    Kolega chce se svým synem začít jezdit na ferraty a chce mu pořídit celou výbavu. Chlapec má nicméně 32 kilo; ale všude naráží na to, že feratová brzda v setu je od 40kg.
    Jaké jsou zde rizika ? Co se stane, když 32 kg spadne do této brzdy? Samozřejmě s předpokladem nasazeného prsáku.
    Dostává nějaké rady, jakože se má jistit dodatečně ještě lanem shora osmou, ale to mu přijde jako overkill.

    Díky moc za rady a via ferratám zdar
    TRIP
    TRIP --- ---
    Tahle taky krásná cala de moli spanelsko





    TRIP
    TRIP --- ---
    TOXYGEN: ve Španělsku Via ferrata norte del cid
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    PAPRIKA: tohle prostě nepochopim, přesně jak píše PUPU

    Jako ted jsme lezli "blbý Cčko" na jízdě zbrojnošů a klouzalo to nepěkně, silnej vítr, šestiletý dítě bych ani na takovouhle srandu nevzal, vzít ho v únoru na Drachenwand - absolutně nechápu.
    PUPU
    PUPU --- ---
    PAPRIKA: sestilete dite na ferratu ano. v lete, jistene, na jednoduchou (C max) a kratkou, s kratkym pristupem a odchodem, ve skupine. vyzkouseno, dite nadsene. tady bylo vsechno spatne uz od zacatku. rocni obdobi, cas nastupu, delka, obtiznost, delka sestupu, moznost ustupu z trasy... naprosta nesoudnost rodicu, obavam se.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam