• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    OTOMEVia Ferrata - podělte se se svými zážitky
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    PUPU: dík, večer si nad to sednu se zbytkem výpravy a dáme to nějak dohromady

    Každopádně už se nemůžu dočkat :)))
    PUPU
    PUPU --- ---
    ADAMIRA: osobne se divam do map (mapy.cz jsou v tomhle ohledu hodne dobre!) a potom zadavam jmeno cesty do vyhledavani na bergsteigen.com. viz treba https://www.bergsteigen.com/touren/klettersteig/oetk-klettersteig-hohe-wand/ . tenhle web pouzivam i pro klasicke lezecke cesty a musim rict, ze je hodne dobry...

    nerikam, ze to je jedina moznost, mozna jsou i lepsi. ten odkazovany clanek obsahuje pocitam nekolik ruznych ferrat, takze to bude chvili trvat, nez vsechno dohledas
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    zítra se chystám na ferraty okolo tre cime, ale přiznám se že jsem trošku zmatený

    informace získávám z článku

    The Best Via Ferrata in the Dolomites: Tre Cime di Lavaredo (2B) - Hereihike
    https://hereihike.com/tre-cime-via-ferrata-dolomites-italy/

    a z Alpského vůdce ale nějak si nemůžu udělat komplexní obrázek :/ nemátě někdo nějakou mapu/topo nebo prostě něco podle čeho by se člověk zorientoval?

    případně doporučítě nějakou trasu? Jiné rady?

    Předem dík :)
    BALI_
    BALI_ --- ---
    postalm je F, jediny G na svete je snad na kanarech a to je uplna silenost, nerikam ze to efko neni, lezl sem to. ale on i ten hlavni traverz je v peknym D, jinak ta prvni cast v kanonu je oproti tomu pohoda a vylozene zabava ))

    na horydoly to popisujou podobne jako na idnesu, obchazela tu druhou cast, jestli se tam ovsem da nekam spadnout netusim, nezda se mi uplne ta kolma stena..
    PUPU
    PUPU --- ---
    Jinak 'tezky usek' je na tehle ferrate trochu zvlastni oznaceni. Je tam kratka spojka s obtiznosti tusim F/G, kde se leze po drate ve strope. IMHO uplna blbost, ale proc si to nezkusit s dojistenim lanem, kdyz na to mam. Kazdopadne je to zcela volitelna spojka, hlavni trasa je tak C/D a i tenhle usek se celkem bez problemu da. Naopak vyrazne tezsi mi prijde ta hlavni cast, kdy se leze kanonem potoka a vsechno je to mokre jak blazen... ale zase dokonale zajistene a atraktivni
    PUPU
    PUPU --- ---
    ADAMIRA: ja to pochopil tak, ze pred tim tezkym usekem se odpojila a sla okolo. Ono se to tam da... ale po pravde receno jako vyrazne pravdepodobnejsi (i vzhledem k tomu, ze ji nasli pod 40m stenou v potoce) bych videl, ze si odskocila podivat se na ten vodopad, co tam v zime lezou ledy, a uklouzla. Kdyz jsme tam pred par lety byli, rikal jsem si 'super, ale ke kraji fakt chodit nebudu, prijde mi to tam nejake nejiste'...
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    ADAMIRA: ten článek je trošku guláš, chápu to tak že při sestupu
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    Češka nestačila manželovi, zřítila se v Rakousku ze skalní stěny - iDNES.cz
    https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/ceska-turistka-rakousko-pad-horska-tura-ferrata.A210706_081817_zahranicni_misl
    PUPU
    PUPU --- ---
    ADAM: https://en.mapy.cz/s/jafohocape . je to hned u silnice, je tam i misto k zaparkovani, akorat jizda tam je od Usti takova zajimava
    ADAM
    ADAM --- ---
    parada, dik. do usiti brzy jedu...
    BALI_
    BALI_ --- ---
    BALI_
    BALI_ --- ---
    ADAM
    ADAM --- ---
    PUPU: máš možnost dát GPS, at to s dětmi najdeme?
    PUPU
    PUPU --- ---
    tak jsme si udelali kolecko kolem Usti. zkusili jsme zajet na Poustevnu, nic moc jsme necekali a byli jsme velmi prijemne prekvapeni. misto jedne ferraty je jich tam asi 10, hodne kratke, ale zajimave. k tomu nejake lanove mostiky, sjezdy po kladce a tak podobne. kladku jsme pochopitelne nemeli, ale zato ji mel Karel Belina, se kterym jsme se tam dali do reci. takze jsme se nechali provest, zablbli jsme si a potom jsme se zminili, ze bychom radi videli tu ferratu v Povrlech. Karel se rozzaril, pravil, ze se tam dostaneme, protoze nas tam pusti, a vyrazili jsme. mezitim nam vylozil, ze tam koupili tri roubenky na spadnuti, ted to tam opravuji, bude tam cukrarna a podobne veci, a za barakem tam byla skalka, tak tam hned udelal dve cesty. jasne, neni to nic velkeho, ale kdyz jsme si to prolezli v jednom, druhem a tretim smeru, bylo toho tak akorat. pak nam jeste ukazal, jak se dostat na Jalovec, a rozloucili jsme se. skvely magor v tom dobrem slova smyslu, prijemny, fajn a tak vubec...

    ani jedno to neni neco, z ceho by Vam spadla brada. je to fajn na protazeni, zablbnuti, ukazku pro deti a zacatecniky... neuslapou Vas tam jako v Decine a nikdo nebude prskat, ze ho zdrzujete. a jestli tam potkate Karla, tak to bude zazitek sam o sobe ;-) jinak teda ten Jalovec jsme si mohli skoro odpustit, to je takove dost nestastne dilo - hodne kratke, nic tam nedrzi, par prostupu a destu a pulka toho spadne. pokud pujdete kolem, tak si tam klidne odskocte, ale jinak to smysl moc nema.
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    alpský vůdce na iOS je venku :)
    TWISTRABBIT
    TWISTRABBIT --- ---
    Vypárání ferratového setu na Pastýřské stěně
    https://www.youtube.com/watch?v=mkiTpxsXOQI

    jako samozřejmě ze židle je každej Adam Ondra, ale stejně mně trošku udivuje ta lehkost s jakou si do toho skočil....
    SYPFX
    SYPFX --- ---
    ADAMIRA: diky sa sdileni ..
    To je smutny osud. Kdyz jsem tam byl tak jsem si presne rikal ze unava, spatna obuv, nizka koncentrace, a zdanlive bezpecna cesta.
    Tezko rict jestli byla na ferate poprve v zivote tak on je problem ze hrozne rychle ce clovek dostane do mist odkud neni cesty zpet. Navic v Drachenswandu je kolona lidi a kdyz uz jsi ve 200m a vidi ze na to nema tak jaky by mel byt spravny postup? Zavolat si vrtulni ze uz je unavena? Ono ji asi stejne jic jineho nez do nejak doklopytat do konce nezbyvalo. A tech mistech kde se to stalo zadne jisteni nebylo, a ono drzet nekoho za ruku take nemusi byt uplne bezpecne.
    PUPU
    PUPU --- ---
    Drachenwand je krasna ferrata, ale pro zacatecniky a turisty naprosto nevhodna. Doufam, ze ted uz si to lide a hlavne cestovky uvedomi. Je to stejne jako ti debilove, co par let zpatky tahali zacatecniky na HTL na Hohe Wandu, coz je D/E. Tam se sice nikdo nezrakvi, pokud se nezapomene jistit, ale jeden nestastnik tu cestu ucpe klidne na hodinu, protoze je to proste fakt tezky. Bezohledny kreten z cestovky tam ovsem lidi vytahnul, protoze se pri tom asi dobre bavil nebo co.
    ADAMIRA
    ADAMIRA --- ---
    KOC256:
    Ale tady nikdo nikoho žádný zodpovědnosti nezbavuje, někteří lidé se rodí jako zkušení střelci a zkušení ferratisti, některé to někdo halt musí naučit, proto pokud si zaplatíš instruktora na střelnici tak ti sakra bude stát za zadkem a kontrolovat, jestli se s kvérem neotáčíš tam kam nemáš, triger safety atp. atp. to není o tom že ten člověk je nezodpovědný, to je o tom že ten člověk je NEZKUŠENÝ (a proto si PLATÍ někoho, kdo ho to naučí/postará se o něj)!

    Ano, ty si všechno organizuješ sám, jsi seznámen a víš jaký máš vybavení - to nebyl její případ.

    Nikdo z ní blbečka nedělá, ona věděla že ty zkušenosti nemá, proto si zaplatila člověka který se o ní měl postarat (tzn. byla zodpovědná) - nepostaral.

    Asi to fakt nemá cenu dál rozebírat, pokud si myslíš že je v pořádku že si někdo nechá zaplatit s tím že se postará o 18!!!! nováčků na Drachenwandu - prosím.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    ADAMIRA:
    nechci se v tom dále patlat, ale s tou střelnicí jsi mi celkem nahrál... To že mi někdo řekne: "S námi se nikdo nezastřelí", tak to neznamená, že se o to pokusím. Vždycky bude nějaká část odpovědnosti na mě a vždycky to nakonec udělám já.

    Na místě jsem nebyl, propozice k zájezdu jsem nečetl, jaká instruktáž se děla nebo neděla jsem neslyšel...

    Jen prostě nesouhlasím s tím, když se ze svéprávného člověka dělá totální blbeček, který vlastně nic nevěděl a ani vědět nemohl a za nic nemůže... ...ale možná to je proto, že jsem si vždycky výlety organizoval sám, sám se seznamoval jak s ferratami, tak s horolezením a nikdy jsem svůj osud nedával jen tak všanc "postarejte se o mě"...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam