• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    MOMENTKávovary - mašiny, mašinfírové a jejich spokojení cestující




    Jde o výměnu informací okolo servisu, oprav a provozu kávovarů. Na nyxu něco podobného uplně chybí, přitom mi celé téma přijde důležité.
    O strojích a jejich úpravách, repasech atd. existují na internetu velmi rozsáhlá fóra s vysokou úrovní a plná kvalitních a podrobných informací; ale převážně americká, německá aj.
    Věřím, že se najde nemalý počet 'mašinfírů', kteří se rádi podělí o své poznatky a nápady.

    home-barista
    coffeeparts
    coffeegeek
    atd.
    *


    rozbalit záhlaví
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    POHODAVOLE: V klidu :) Zkoušel jsem obé. Jak long s dolejváním, tak přeliv na hrubší grind. To druhý nám chutná víc.
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    TEDDYBEDDY: tak to je samozrejme blbost, ale nechme toho. Ze zkusenosti vim, ze s tebou nema smysl diskutovat :)
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    POHODAVOLE: Kdybych nechtěl nic měnit, tak si koupím automat na nespreso :o)
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    TEDDYBEDDY: to chapu, ale myslel jsem, ze se to ma delat tak, jak psal HONCKA a nemusis pak nic menit..
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    POHODAVOLE:
    HONCKA:

    Vod toho právěže mám ten Mahlkoenig mlejnek abych si pohodlně ustavil grind na experimentování. žádnej problém. Louhuju stejnětak pohodlně v 25s třeba 12ml stejně jako 120.
    HONCKA
    HONCKA --- ---
    TEDDYBEDDY: vykasli se na extrahovani na lungo, pokud nepijes lungo porad, tak prestavovani mlynku na kazdou extrakci je peknej opruz, z kavovaru mas vypust na horkou vodu, tak vyextrahuj standard 30ml a dolej to horkou vodou na 120
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    TEDDYBEDDY: doufam, ze jsem to spatne pochopil, ale nevyextrahujes 120 ml z 8g ze ne?
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    KOLU: Tak snad trocha obecný technologie nikoho neurazí. Prima- nastudováno, ušetřils mi spoustu času.

    Símtě, doma jsme zvyklí na lungo. Teď mám v mlejnu založenej notoricky známej Tamdem z DS. Čekuju výtěžnost z minimální dávky. Ne kvůli tomu abych ušetřil, ale prostě nám to takhle vyhovuje. Čili z cca 6-8g tahám klidně i 120ml louhu. Chuťově spokojenost. Ovocnej spodek, kulatě kávový středy a příjemně nahořkle-čokoládovej vocas při síle tak 3-4 z pomyslnejch 10ti, prostě šťávička :)

    Lama dotaz:
    No a když na tý brusce Mahlkoenig ( seřízený) nastavím cca nejjemnější 25-35 z 210 rozsahu, už se mi do šálku dostávaj pevný částice.
    Jasný, že můžu přidat na gramáži/ ubrat vodu a dostanu větší sílu. Ale rád bych očekoval limity použitelný jemnosti mletí. Předpokládám, že mě to s lepším sejtkem ( jako ta Strada) pustí ještě na jemnější grind.
    Nebo je ten limit danej druhem kafe a jemnějším mletím už se prostě rozpadá na prach, kerej projde i tím lepším košíkem?
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    Esi dobře kapíruju, když to uhňahňám taknějak v limtu, hovno se stane. Potvrzuju.
    Čili při stabilním tlaku a teplotě mašiny, experimentuju akorát s hrubostí mletí a gramáží. Je tak?
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    KOLU: Ok.
    Hele jsem v klidu. V audiu jsem já ten, kdo vede 20let kavárnu. Tady budu protentokrát věřit tobě, žes to pochytal správně ty jeden vědeckej přístupe :)
    KOLU
    KOLU --- ---
    TEDDYBEDDY: socraticcoffee.com/2015/07/the-impact-of-tamping-pressure-on-espresso-extraction/
    i když to je vědeckej přístup k věci. možná tě to bude podobně jako v audiofilskym auditku dráždit...
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    BOODIA: Link by nebyl pls.
    Hele, já se s tím moc nemažu. Dělám s tím teprve tejden. Ta E61 a 1,2 l HXbojler ale dává na domácí hkuspokusy slušnej stabil. Čili jen sleduju na manometru, jak se chová, co sem uhhňahňal do páky a jak to chutná :)
    BOODIA
    BOODIA --- ---
    TEDDYBEDDY: sila tampovani...peknej clanek je o tom v poslednim standartu :)
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    KOLU: Ok, dík. Nakonec beru tu cejchovanou Stradu. Experimenty s tlakem, dle množství, hrubosti mletí a síly tampování mě baví.

    Kdyby se někomu hodilo. Koupil jsem toto & tady
    http://espressoperfetto.de/espresso-mills/mahlkoenig/mahlkoenig-vario-home.html
    http://espressoperfetto.de/coffee-machines/isomac/isomac-tea-neu-cool-touch.html

    Slušná firma. Turci. Rozumí tomu, ochotně poradí. Zásilky rychlý spolehlivý.
    KOLU
    KOLU --- ---
    o VST miskách se toho myslim i na nyxu napsalo dost. jinak je rozdíl mezi VST a La Marzocco/Strada - používaj stejnou technologii ale maj trochu jinej tvar (fakt jenom trochu), z VST se líp vyklepává kafe.

    pokud máš světleji praženou kávu, která se hůř extrahuje, má VST smysl, jinak spíš ne a hromada lidí přechod na VST nevydejchala (vyšší nároky na preciznost při přípravě a techniku).
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    POHODAVOLE: Dikec ;)
    POHODAVOLE
    POHODAVOLE --- ---
    TEDDYBEDDY: ja pouzivam toto 17g a jsem spokojeny. Dle me slape lip nez sitko za par korun, co jsem mel predtim a hlavne mi tam lip padne tamper a i spojeni s hlavou je pevnejsi / tesnejsi..

    LM Advanced košík do páky
    http://www.coffeesource.eu/lm-strada-kosik-do-paky.html
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    No a má to nějakej efekt?
    KOLU
    KOLU --- ---
    soo 2008...
    TEDDYBEDDY
    TEDDYBEDDY --- ---
    Nečekoval ste někdo přesný sejtka VST?
    http://store.vstapps.com/products/vst-precision-filter-baskets
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam