• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ANARCHYAdvanced lifesaving

    Techniky vojenske prvni pomoci
    TCCC
    Care under fire
    Improvizovana medicina a prvni pomoc

    rozbalit záhlaví
    TABORACEK
    TABORACEK --- ---
    WOJTYLA: ale jo, ta baterie je "akumulator" ale ten po rekneme roce az dvou tim neustalim udrzovanim v nabitym stavu chcipne (a ver ze to maj posefovany aby chcipla presne po roce nebo tak neco) a pak si musis koupit novou, jinak s tebou mie AED odmitne spolupracovat. Jinak funguje to tak, ze ta krabice je neustale "nabijena" bud v aute (MP Praha) nebo na zdi v obchodaku (letnany).

    Mimochodem, historka o tom, jak MP Praha uz pul roku neco pipalo v kufru a pak se ukazalo ze to AED hlasi vadnou baterku je taky zabavna (slyseno od mladika z MP, ktery to odhlalil)...
    WOJTYLA
    WOJTYLA --- ---
    TABORACEK: Covece myslim ze sem nekde videl ze k tomu prodavaj i nabijecku. Na shoparamediku myslim
    TABORACEK
    TABORACEK --- ---
    WOJTYLA: baterie se musi predpisove menit a to AEDcko si ji samo kontroluje a nahlasi kdy se musi baterka vymenit. Nebyly by to farma business firmy, kdyby ta baterka nebyla ultraspesl a nestala jak ojety auto...

    Popravde bych s tim jeste pockal, ale kazdej by to v aute mel mit, takze az se to casem trochu rozjede, tak by to mohlo bejt dosazitelny i pro normalniho smrtelnika... Ona nam to mozna nakonec predepise evropska unie, stejne jako nam predepsala eCall...
    WOJTYLA
    WOJTYLA --- ---
    GOBERS: elektrody jsou spotrebak ten asi nakou expiraci mit bude.
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    WOJTYLA: No... má obvykle na víku datum expirace, tak předpokládám expiruje. Asi teda ne samotné to elektrické zařízení, ale třeba ty elektrody a podobně.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    WOJTYLA: Vzhledem k tomu, že tady asi europájka nebude, tak jen akumulátory a kondenzátory.
    WOJTYLA
    WOJTYLA --- ---
    GOBERS: co by mělo na elektrickym zařízení expirovat? kromě toho že se musí sem tam nabít..?
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    WOJTYLA: Ony ty potvory taky expirujou, že ano...?
    WOJTYLA
    WOJTYLA --- ---
    Mit zbytecnou skvaru tak si to AEDcko koupim do auta.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    GOBERS: Když to budeš dělat mašinkama, nikdy to na tituly pro pokročilé nedotáhneš :p
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    TABORACEK: No... taky nás bylo patnáct... :D
    TABORACEK
    TABORACEK --- ---
    GOBERS: Souhlasim, urcite je super si to AEDcko vosahat, zapnout a tak, ale dve hodiny treningu s tim jsou dost overkill podle me...
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    TABORACEK: No... ona trochu tréningu i s tím automatickým defibrilátorem nikomu neuškodí, žejo... ale fakt že stačí dvě hodinky školení a umíš to i pozpátku. Ne že by to bez toho nešlo, ale je to otázka toho, aby si byl člověk jistý tím, co dělá. (Potvrzuju z vlastní zkušenosti)
    KADLIK
    KADLIK --- ---
    TABORACEK: já taky ne ale než sem se přemluvil :D když mi ho zaváděli kamarádi bylo to o mnoho lepší
    TABORACEK
    TABORACEK --- ---
    KADLIK: Vyzkouseno, nepoblil jsem se:)
    ERGOSUM: Nosovod je vec, ktera zabezpeci dychani imho pouze a jedine v pripade ze mas rozsekanou celist (ci podobne zraneni). Pokud dojde k silne alergicke reakci, tak to tim NPA stejne nezachranis, pac je to mekke. Prave jsem psal, ze uplne mi neni jasny ten zasadni rozdil mezi intubaci a laryngealni maskou. Predpokladam, ze to prvni zastrci hadici nekam az do prudusnice (ci jeste hloubs), zatimco laryngealni maska ucpe trubku do zaludku (takze pacos se ti nepoblije) a "prisaje" se na prudusnici. Navic ta trubka co k tomu vede je tvrda, takze otok v krku to taky neucpe, ale netusim jestli je to nandatelne kdyz uz je ten otok rozvinuty, pac s tim nemam zadny zkusenosti. A popravde ani jedno nehodlam zkouset sam na sobe:)

    Laryngealni maska se pokud vim casto pouziva v nemocnicich pri ruznych operacich, pac to zjevne nejak zjednodusuje praci anesteziologovi.

    ERGOSUM: Defibrilatorem bych se nezabejval, pri tech dnesnich automatickych defibrilatorech to zvladne uplne kazdej bez jakyhokoliv treningu (pac je to tak koncipovany)...
    KADLIK
    KADLIK --- ---
    ERGOSUM: NPA je srandovní věc jen nedoporučuju zkoušet na sobě ale vybrat si kamaráda ;)
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    Trenažér defibrilátoru
    Defibrilace
    http://www.infekce.cz/defib01.htm
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    TABORACEK: Neznám, nezkoušel jsem, ale nevím o důvodu, proč by nemohl "nosovod" dosáhnout stejně daleko jako ústy. Nechám se poučit.
    Zastávám názor, že nedělám borce, ale řeším problém a pokud něco zvládne i blbec, je důležité, že to funguje.
    Intubace je IMHO potřeba nejčastěji: hmyz, alergie, vypitá chemikálie, takže primárně ústa. U laryngealni masky, stejně jako u ostatních orálů řešíš dávivý reflex.
    TABORACEK
    TABORACEK --- ---
    ERGOSUM: Nosovod je sice fajn, laicky snadno aplikovatelny, ale problem je samozrejmne v tom, ze to vlastne zase az tak k nicemu neni, nebot to obejde jen ustni dutinu. To uz je ucinejsi laryngealni maska, ale to taky neni pro laicke nasazovani zrovna vhodna.

    Kdyz pripustime ze jsme "vic nez bezny laik", tak spis nez tu intubaci bych se zabyval tou laryngealni maskou, pac je to levnejsi, ale trenazer na to bude stejnej:) Ovsem jako uplnej nymand netusim jaky vsechny implikace ma rozdil mezi jednotlivejma metodama...
    WOJTYLA
    WOJTYLA --- ---
    381007: Na semenar jsem asi schoen pucit resuscitacni anduly. Na untubacni hlavy se zeptam.
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    381007: ČČK nevlastní, pokud je mi známo, alespoň pražské oblastní spolky ne... ani nemají důvod, protože intubace nepatří do jejich kompetence a tak by si ten výdaj nemohli zdůvodnit.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam