• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ANARCHYAdvanced lifesaving
    WOJTYLA
    WOJTYLA --- ---
    TABORACEK: jako laik nejsi trestne odpovedny za svoje konani v ramci PP.
    TABORACEK
    TABORACEK --- ---
    GOBERS: Jinymi slovy jsi ted prave popsal krajni nouzi:)

    WOJTYLA: Obavam se, ze dukazni bremeno by bylo na tobe, jako ostatne u vsech podobne nejasnych pripadu u nas v bananistanu...
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    sterilne rukavice chrania i v nesterilnom prostredi osetrovaneho i osetrujuceho.
    nesterilne ciste jednorazove rukavice chrania hlavne osetrujuceho, osetrovaneho ak ma clovek spinave ruky.

    dezinfekcia na ruky je lepsia kvapalna nez gelova (nalezy RKI/baktericidia alkoholickych a gleovych dezinfekcnych prostriedkov na ruky) a s certifikatom SZU/RKI/VAH.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    WOJTYLA: Souhlas. Napsals to líp než já. Jen mám trochu podezření, že se může svést i něco ze záchranky, nemocnice, atd.
    TABORACEK: Trénuj, ale nevraždi. :-)
    GOBERS: Větší problém by mohl být s běžně nedostupnými léčivy. Řekneš záchrance/v nemocnici, že dostal morfium a je to v papírech. "Zapomeneš" se zmínit a pacient má problém. Jsou ale chvíle, kdy to za to stojí.
    WOJTYLA
    WOJTYLA --- ---
    GOBERS: nikoliv ja jakozto obcan jsem konal v nejlepsim umyslu a je na soudu zda by uznal obcansko pravni zalobu na nahradu skody o trestny cin a to ani nedbalostni se jednat nemuze pokud nemas zdravotnicke vzdelani.
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    WOJTYLA: V principu ano, ale má to myslím své limity. Typicky - když to přeženu - tak pokud bys někomu řezal díru do průdušnice, ujela Ti ruka a přefiknuls mu tepnu, tak by se pak muselo velmi, velmi dokazovat, že to byl nezbytný zákrok a že by se jinak stejně jistojistě udusil. Čili pokud bys první nebo jinou laickou "pomocí" způsobil větší škody, než hrozily bez ní, tak by tam ta právní odpovědnost IMHO byla...
    TABORACEK
    TABORACEK --- ---
    WOJTYLA: Tak! Coz nam ale nebrani studovat na zombie apokalypsu
    WOJTYLA
    WOJTYLA --- ---
    ERGOSUM: Jako laik nez lekarskeho vzdelni kses neztrestny v ramci klasicke PP ve chcili kd bychom se pousteli do nejakych chirurgickych zakroku tam uz ke to asi pravne postizitelny poku by byla alternativa kvalifikovane pomoci. Pokud nebyla pravni odpovednost neexistuje.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    TABORACEK: To ovšem platí do okamžiku než nastane JAKÝKOLIV problém. A nemusí to být naše vina. Stačí možnost. Ty jsi pojištěn "na blbost" pro výkon lékařské praxe? Ublížení na zdraví, náhrada léčení, případně reoperace.
    Pokud se domníváš že jde o nezávaznou zábavu, jsi na velkém omylu.
    TABORACEK
    TABORACEK --- ---
    ERGOSUM: Ja bych jen rekl, ze jako laikove (tedy lide bez prislusneho zachranarskeho a medicinskeho vzdelani) mame tu vyhodu, ze se na nas vztahuje institut krajni nouze a tedy mame volne pole pusobnosti, narozdil od certifikovaneho zdravotnickeho personalu:)
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    V tomto auditku se zabýváme technikami, které nespadají do běžně chápané první pomoci. Kromě toho, že můžeme vic pomoct, neseme větší zodpovědnost za všechno co uděláme. Pokud tedy budu dělat cokoliv neobvyklého(např. zaškrcení a vyčištění ruky propíchnuté jatečním hákem), musím očekávat dotazy, jako proč jsem neměl při chirurgickém zákroku rukavice. Pokud tedy nebudu mít důvod rukavice si nevzít, vezmu si je.
    TABORACEK
    TABORACEK --- ---
    STENNY: z druhe ruky jsem slysel o pripadu, kdy se otec od sve sedmilete dcery nakazil kapavkou potom ci ji osetroval nejake banalni zraneni. Pry se dopatrali toho ze to dite to asi chytlo nekde na zachode nebo tak neco, ale buhvi jak to bylo, vime jak tyhle urban legends mutuji ze...
    STENNY
    STENNY --- ---
    AUDIAC: Myslím, že závisí na tom, s kým počítáš jako se zraněným. Když jsou to lidi, o kterých něco víš a věříš jim, tak bych i souhlasil, ale u neznámého člověka (autonehoda, třeba) bych do ošetřování krvácení bez rukavic asi vážně nešel. Beru rukavice primárně jako ochranu sebe sama.
    Jinak v každé lékárně mám navrchu pár rukavic v ziplocku... sterilní nejsou, ale navolno v kapse se mi taky nepotácejí. Stejně bych se bál víc o to, že se o něco protrhnou/prodřou, než toho, že do rány zanesu něco, co tam ještě nebylo.
    AUDIAC
    AUDIAC --- ---
    myslím, že to používání rukavic je spíš hygienickej návyk. něco jako "umej si ruce když jdeš z hajzlu". normálně se prd stane, když si je neomejete, ale v určitejch konkrétních případech je to žádoucí.
    WOJTYLA
    WOJTYLA --- ---
    TABORACEK: tak jistě že koleno odřený ošetřim bez rukavic...jinak rukavice mám v ziplocku jen vyndaný z krabice...

    gelovou srajdu mám tedy taky...:-)
    TABORACEK
    TABORACEK --- ---
    TABORACEK: Ale abychom se tu nehadali o hovadinach, tak pripoustim, ze kdyz si ty rukavice na sebe vezmes, tak tim celkem jiste nic nezkasis. I kdyz v porovnani s "umytim" rukou tou gelovou srajdou...
    TABORACEK
    TABORACEK --- ---
    WOJTYLA: Ja bych to nebral az tak jednoznacne, Pokud mas extremne zasvinene ruce, tak ano, ale kdyz budes osetrovat odreny koleno svymu synovi protoze upadnul na chodniku, tak je to uplne sumak. To uz vyjde lip pred tim nez se do toho pustis pouzit tu gelovou dezinfekci na ruce. Zvlast kdyz ty rukavice budes nosit buh vi jak dlouho nekde v kapse:)
    WOJTYLA
    WOJTYLA --- ---
    TABORACEK: ver mi že rukavioce chrání oba rovným dílem:-) nicméně na poušti nejsme, ale to už jsme si řekli..
    TABORACEK
    TABORACEK --- ---
    WOJTYLA: Ano, sterilitu ma smysl resit jen na sterilnim operacnim sale a i ten je dost komplikovany udrzet sterilni, to samozrejmne vim a proto jsem ji zminil, nemusis mi to znovu vysvetlovat:)

    Nicmene, pokud jsi nekde v pousti, nemyslim, ze ten rozdil mezi tim mit a nemit rukavice je tak drastickej aby bylo nutny ho resit, ty rukavice chrani predevsim toho osetruijciho, nikoliv osetrovaneho. I kdyz za situace kdy mas ruce od kolomazi to urcity smysl ma...
    WOJTYLA
    WOJTYLA --- ---
    TABORACEK: sterilita je naprostej mýtus u jakýkoliv PP, sterilita je relevantní jen a pouze ve sterilním prostředí na sále a podobně, jakmile cokoliv sterilního otevřeš v nesterilním prostředí stává se to nesterilním, nicméně špína z rukou a z poza nehtů a v nehtovejch lůžkách je naprsto zbytečná aby přišla do kontaktu s poraněnou tkání, nebo ránou...v rámci tepennýho krvácení máš sice pravdu, ale vratme se zpátky do reality od střelnejch poranění a amputací a tepenejch krvácení, k poraněním běžnejm s kterejma se spíš setkáme v běžnym životě...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam