• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ANARCHYAdvanced lifesaving
    TABORACEK
    TABORACEK --- ---
    ANARCHY: Ja jsem ten svuj prispevek psal prave proto, ze ten sprej o kterym pises je mnohem drazsi nez tlakova lahev s regulatorem a je v tom kysliku mnohem min, a da se poustet v titerny koncentraci. To dovedu pochopit, protoze kyslikem se clovek muze hezky priotravit, pokud mas tu tlakovou lahev;)
    ANARCHY
    ANARCHY --- ---
    LIBRIUM: Treba pro pripad pozaru a osetrovani lidi co se nalokali CO/CO2 do chvile nez se na misto dostanou profesionalove atd...
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    WOJTYLA: asi je to mimo, ignorujte to :)
    WOJTYLA
    WOJTYLA --- ---
    SHEALA: Teď si úplně nejsem jistý co jsi tím chtěla říct :-))
    WOJTYLA
    WOJTYLA --- ---
    LIBRIUM: V to obvykle srovnáváš dvě různý věci. Léky který o kterých se bavíme v rámci shit hit the fan situace a běžnýho použití za normálních okolností. Smir se s tím že potřeby a pohledy na věci máme různě další debatu na tohle téma považuji za zbytečnou
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    WOJTYLA: hele sorry že vám lezu do vlákna, ale jsem neuromuskulární pacient a kyslík mít doma budu, ale naprosto si buď jist že ti lidi jako já nebudou pobíhat po bojišti s flaškou kyslíku na zádech ... i ti co jsou tím jen líznutý bejvaj fyzicky poněkud nezdatný :)
    WOJTYLA
    WOJTYLA --- ---
    LIBRIUM: Dotazova jsem se naprosto jasně a to sice k čemu vám pomůže bude doma mít kyslík tak se hod do klidu ty reanimatore:-))
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    WOJTYLA:
    1. neviem o tom ze by sme spolu spavali, cize brouk ne

    2. nikde som ti nesugeroval ze mas mat kyslik doma alebo v aute, ani ze ho potrebujes. len si sa dotazoval ako pripeceny, eto vsjo. ty teoria a prax.

    ANARCHY: no zalezi, za ucelom coho? mat dobry pocitr ze "mam kyslik", pripadne na ind medicinalneho kysliku resp. reanimaciu.

    ako fakto usmevne, ze adrenalin ampulky, morfin, zalozne antibiotika a podobne picoviny (ktore nedrzim doma ani ja) tu bezne riesite mladenci, ale kyslik zrazu "praxe vs. teorie woe".
    WOJTYLA
    WOJTYLA --- ---
    LIBRIUM: brouku, stravil jsem dva roky prací na ARO resp. KAR, takže mi nemusís dělat přednášky o kyslíku... prostě se smiř s tim, že já ho doma ani sebou v autě nepotřebuju at je to léčivo nebo neni...:-)) a kromě infarktu kde toho zas tolik neřeší, nevim jak kdo (a to delám nádechový potápení) se setkal s živote s hypoxiema ale já tedy nikdy.... vždy se na to koukám z praktický stránky, ne z hlediska teorie, na co všechno se to DÁ použit... a v tom si evidentně nerozumíme.... Teroie a praxe... dve strany stejné mince - ale na sebe navzíjem nevidí...
    ANARCHY
    ANARCHY --- ---
    LIBRIUM: nestaci za timhle ucelem mit jen nejaky ten kyslikovy "sprej" s malou maskou co staci na par minut? Pokud je to tak vazne, ze je kyslik potreba, tak je stejne potreba profi zachranare (kteri u nas maji dojezd nastesti vetsinou do 10-15min), a malovat si, ze v polnich podminkach zombie apokalypsy jako amater takovy zavazny stav dokazu vyresit bez pomoci mi prijde jako nadcenovani svych moznosti...
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    inak, ak by kyslik nemal v polnych podmienkach zmysel ako liecivo, naco by ho asi vlacila kazda sanitka/pohotovostny vyjazdovy lekar a vojenski medici?
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    WOJTYLA: no akutny infarkt myokardu, rozne hypoxie, komplementarne osetrovanie sokovych stavov, reanimacia su vsetko indikacie na podanie kysliku aj v polnych podmienkach.

    myslim ze sa nerozumieme v tom zmysle, ze si to proste nechces pripustit (kyslik nie je len nejaka wellness blbost ktoru ma clovek v nemocnici zavesenu na maske, nech ma dojem ze sa o neho akoze staraju, ale normalne pohotovostne liecivo, podobne ako adrenalin alebo morfin).
    WOJTYLA
    WOJTYLA --- ---
    LIBRIUM: ciwe já si prostřelim hlavu z tebe... smes pro umělou výživu do tenkýho střeva je taky léčivo, ale v polnim/amaterskym zachranování to prostě používat nebudu - chápeme se? prostě osobně nevidim využití ksyslíku pro sebe... esli je to podle tabulek lečivo nebo neni, je mi upřímně řečeno uplně jedno... vo tom debata neni... ufff
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    WOJTYLA: liecivo nemeni status podla toho ci v poli alebo v nemocnici.

    medicinalny kyslik (ATC-kod: V03AN01 ) je liecivo, jedno ci v poli, v skolke, v divadle, v nemocnici alebo v marnici.
    WOJTYLA
    WOJTYLA --- ---
    LIBRIUM: furt se pohybujem v polnim zachranování, nebo už jsme v obecný rovině a v nemocnici?
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    WOJTYLA: tak to je sice mozno tvoj dojem/pocit ale farmakologia, WHO a SUKL si myslia nieco ine (preco konieckoncov aj medicinalny kyslik je na recept -- v Nemecku sice volne predajny, ale furt liecivo).
    WOJTYLA
    WOJTYLA --- ---
    LIBRIUM: medikamenty jsou pro me neco dost jinýho než kyslík tedy, ale jak je komu libo...
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    WOJTYLA: uz davnejsie si predsa konstatoval ze kyslik je dobry na to aby clovek v poziari rychlejsie zhorel.

    inak je to pohotovostne liecivo (s tymi tubusmi/maskami).

    na co presne chce mat clovek doma adrenalin, morfin, ciprinol, ritalin, hydrocortison a dithiaden inj.?
    WOJTYLA
    WOJTYLA --- ---
    a k čemu je takovej kyslík dobrej, že se tak ptám?... jako vim na co se používá, nicméně na co ho přesně chcete doma mít?
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    381007: fuha tam maju este Rekord striekacky + ihly, to si asi nakupim rovno do zasoby na analytiku :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam