• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ANARCHYAdvanced lifesaving

    Techniky vojenske prvni pomoci
    TCCC
    Care under fire
    Improvizovana medicina a prvni pomoc

    rozbalit záhlaví
    SWIST
    SWIST --- ---
    VAMPYRCIK: Co se týče špuntů tam kde jsem byl já, tak se opravdu hodily. Když došlo ke konfrontaci, tak jeden z teroristů byl hned za mnou a i ostatní se kryli za sloupy u lidí. Taky dost lidí nemělo špunty a museli to pak obcházet a dodatečně je rozdávat. Je to asi i dané tím, že tam bylo spousta mladých lidí ze škol - možná i většina. Zajímalo by mě jaký by byl průběh kdyby bylo složení opačné, myslím si že by pak byli i tvrdší.

    Článek z týdeníku policie.. Píší že nakonec bylo teroristů sedmdesát.
    WRIGLEY
    WRIGLEY --- ---
    VAMPYRCIK: jak pises, na tohle strileni stacilo obycejne zastrcit spunty do usi. nevim teda co cvicis, ale ja se teda veci, ktere me bavi, snazim nesulit.
    VAMPYRCIK
    VAMPYRCIK --- ---
    WRIGLEY: k tomu suleni skákání - myslím že bys s náma měl jet na nějakej výcvik, pak bys zjistil že bez ochcavek to nefunguje ;-)
    a ohledně špuntů- ty lidi si je stejně neuměli nasadit a sál byl naštěstí tak obří, že u nás na druhé straně sálu než probíhala střelba to šlo zvládnout i bez špuntů, ale asi mám uz posunutém práh bolesti ohledně hluku ze střelby :-)
    VAMPYRCIK
    VAMPYRCIK --- ---
    1MALALISTICKA: paráda, díky za pohled z druhý strany barikády ;-)
    WRIGLEY
    WRIGLEY --- ---
    1MALALISTICKA: super reakce z jineho pohledu. o tom skakani mi to prijde jednoznacne i stari lide se potrebuji protahnou, s aktivitou meli pocitat, kdyz tam sli a dost lidi to tezce sulilo, takze se ani moc unavit nemuseli.

    Ohledne trestu - vybirali jen prudily a po nekolika varovanich, takze mi to prijde dost ok, v realne situaci by dostali po palici nebo rovnou odstrel.

    Ohledne zbrani taky nechapu a spunty se rozdavaly u vchodu, ale i tak si je dost lidi proste nechtelo nasadit.
    1MALALISTICKA
    1MALALISTICKA --- ---
    WRIGLEY: ráda bych připomenula, že šlo o nácvik barikádové situace a to je trochu jiná disciplína, než aktivní střelec, nebo cvičení na součinnost IZS. Usmívám se nad představou, že skákáním se vám snažili dopřát prokrvení nohou, zkus se poptat těch lidí 60+ jestli se jim tento způsob prokrvení líbil. Nátlak byl myslím přiměřený, nebylo cílem tam vyvolat psychózu, přece jen tak velké cvičení je dost o hubu i bez toho. O tvrdosti sportovních trestů by zas jistě rádi promluvili ti, kteří 5 a více minut drželi na natažených rukou židli, následně klikovali, dřepovali a jeli angličáky. Někteří pak sotva leželi.
    Policie nenaběhla jen spodem, zneškodnili i útočníky třeba ve třetím patře, jen na balkonech nebylo třeba aby stáli a čučeli do sálu, když tam nebyli ani rukojmí, ani útočníci.
    Zneškodnění a vyklizení proběhlo tak rychle a přehledně, že by nejspíš ani v reálu nebyl nikdo schopen už spustit paniku a zdrhat kdekoli okolo, nebo se ušlapat, zasahujících bylo tolik, že dav zvládli a i v reálu by zvládli perfektně.
    Úzkost, stres, agrese i panika proběhly, jen jste je v tom množství nezaznamenali a útočnícic je zvládli vyřešit právě proto, aby nedošlo k závažným zraněním figurantů.
    Ne všichni se uklikovali do vyčerpání a ne všichni klečeli hodinu se zavázaným očima u zdi se zbraní u hlavy, tak to mohlo být možná nuda, ale i frustrace je možný výsledný pocit zážitku a URNA s tím počítala, takže to není zklamání:)


    Poznámky pod čarou:
    Z namátkové kontroly na vstupu se u lidí našlo tolik věcí použitelných jako zbraň, až sem nevěřila svým očím. (osobně bych každého, kdo je schopný tam přijít s něčím takovým otočila a poslala do...)
    Ač všichni podepsali poučení, desítky lidí neměli špunty do uší a útočníci místo cvičení dělali chůvy a špunty rozdávali i během akce.
    Odvedených figurantů ze sálu byl naprosto standardní statistický počet, klasické psychické nezvládnutí situace. Tací lidé by v reálné situaci spustili krásnou řetězovou reakci, tahle je útočníci odvedli pod křídlem a postarala se o ně venku záchranka, takže uvnitř sálu nikdo v mdlobách a křečích neležel a mohlo to tedy působit klidněji.

    Za sebe tleskám a říkám jedno velké wow. Celou akci sem sledovala z výhledu nad sálem a za sebe říkám že spokojenost velká. Nejvíc s tím, že se tam nikdo nezastavil a nemuseli jsme vybíhat do sálu s defíkem, to byla moje priorita.

    A všem figurantům děkuju za účast, jde vás blbě sehnat takový počet, takže každý jeden jste pomohli tak obrovskou akci umožnit a to je super.
    WRIGLEY
    WRIGLEY --- ---
    SWIST: o konci cviceni povidal ten instruktor hned na zacatku, jen pak nikdo nerekl lidem venku, ze uz jsou v bezpeci a muzou jit. Bylo znat, ze se hodne snazili byt na civily hodni, napriklad nas asi v pulce vsechny zvedli ze zidli a nechali skakat - zjevna snaha prokrvit nohy a zbytek tela. Pouzivali sportovni "tresty" na lidi, kteri nerespektovali zadani - poslouchat toho pana s maskou a samopalem (nechali je drepovat, behat, ...). Jak uz padlo, mohli byt daleko tvrdsi (i bez nasili), ale riskovali by velke problemy - uzkosti, stres, agrese, panika a pravdepodobne by se to neobeslo bez zraneni.
    MOKOPA
    MOKOPA --- ---
    SWIST: To byste tam pri nacviku postupu po nasilnem reseni taky mohli cumet do pulnoci. A co by s vami delali? Polni kuchyne velitel cviceni nepoptal. Navic kdo by tem 2000 lidi vysvetloval, ze taky muzou dostat pres drzku, kdyz nebudou poslusne cekat na identifikaci;-)
    SWIST
    SWIST --- ---
    CYBERKOTLIK: Jasně, tím rozloučením jsem myslel spíš nějaké očividné ukončení.. Z mého pohledu to bylo tak že jsem defakto odešel z budovy až na metro.. Ale tak třeba to ostatní cítili jinak. Ale máš pravdu, nevím co konkrétně mělo včechno být součástí cvičení.
    CYBERKOTLIK
    CYBERKOTLIK --- ---
    SWIST: to je otazka, jaky byly cile cviceni. pokud to chapu tak, ze slo zejmena o soucinnost slozek izs, tak prohledavani lidi uz mohlo byt klidne nad ramec tematu.
    A jinak v techhle mezislozkvoejch cvicenich byva dost velky zmatek, takze na tyhle detaily jako rozlouceni se s figuranty se dost casto zapomene, pac to defacto nepatri do naplne ani jedny z nich:))
    SWIST
    SWIST --- ---
    CYBERKOTLIK: jo to určitě.. Já mám asi největší výtku k tomu že nás vyhnali v davu ven a konec. Čekal jsem že nás budou postupně třídit a vyvádět třeba po skupinkách a někdo nám řekne něco ve smyslu ok díky, konec můžete jít.
    VAMPYRCIK
    VAMPYRCIK --- ---
    CYBERKOTLIK: no a to by bylo ono..takhle nás tam buzerovali jen hodinu, v reálu to ale může být i několik dní a psychika pak dělá svoje
    CYBERKOTLIK
    CYBERKOTLIK --- ---
    SWIST: tak ono vyvolat nejaky rizeny chaos by se pri tomhle poctu lidi mohlo snadno zvrhnout v nerizeny chaos:)
    SWIST
    SWIST --- ---
    WRIGLEY: nás právě až do poslední chvíle drželi čelem ven. Sice jsem se párkrát koukl co se kolem děje, ale docela to hlídali. Takže ani samotný zásah jsem pořádně neviděl. Jo 1800 lidí, prý největší cvičení u nás. Chaos trochu chyběl a právě jsem čekal že nás budou venku, nebo ještě vevnitř nějak třídit a kontrolovat.
    VAMPYRCIK
    VAMPYRCIK --- ---
    VAMPYRCIK: nicméně mohli nás tam prudit aspon do těch avizovanych 13h, treba by lidi udělali větší chaos
    VAMPYRCIK
    VAMPYRCIK --- ---
    SWIST: jo já tam byla taky..no tak, pěkně jsem si pospala, to nemohu říct ;-) přišlo mi to spíš jako pokus o zápis do Guinessovy knihy rekordů než taktická operace, ale whatever ;-)
    WRIGLEY
    WRIGLEY --- ---
    SWIST: bylo to fajn, ja byl do konce v sale a vypadalo to podobne. cekani a pak nabehli policajti, postrileli tech par teroristu, co tam zbylo a vyvedli nas ven. vcelku hezky provedeno, jen mi prislo nic moc, ze policajti nabehli jen spodem, zadna koordinace a strileli padouchy pres lidi na sedackach. kdyby byl nekdo na balkone, tak sli rovnou na porazku. Pak jeste, ze lidi byli uplne v klidu, takze i v tom objemu odesli bez problemu. Realne by se uslapali a rozutekli uplne vsude.

    Pro ty kdo nebyli - 1800 rukojmich v hlavnim sale kongresoveho centra, cca 30 teroristu a proti cca 200 policistu. Tedy cca 90 civilistu na policajta - udelali koridor a nechali stado bezet ven.
    SWIST
    SWIST --- ---
    ...tak co Démon 2018? Kdo všechno tam byl? Za mě tedy nic moc, ale spíš jsem měl smůlu. Byl jsem ve skupině kterou vytáhli ze sálu a posadili u oken vedoucí na plac před kongresové centrum. A tam jsem byl až do konce kdy tam kluci naběhli postříleli těch pár teroristů co u nás zůstalo a poslali nás ven. To bylo z mého pohledu všechno..
    TABORACEK
    TABORACEK --- ---
    WRIGLEY: praskama, problem je, ze ja s tim mam vzdycky i to ze je mi spatne od zaludku, takze pilulky jsou pade na pade
    WRIGLEY
    WRIGLEY --- ---
    TABORACEK: amaterska zubarina je o premozeni te bolesti... jak se to povedlo tobe?
    ANARCHY
    ANARCHY --- ---
    Situace je takova, ze Radanovi pred prazdninami snad vypadli/odesli nejaci lidi, takze meli dost podstav a tak jeli dost na doraz a na organizaci kursu uz nebyla kapacita, ted uz to snad je o trochu lepsi, kazdopadne jsem mu znovu napsal a pozadal ho, at nejake mozne terminy nastreli

    Sorry za zdrzeni, taky toho resim hodne a nestiham se tomu venovat naplno
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam