• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ANARCHYAdvanced lifesaving

    Techniky vojenske prvni pomoci
    TCCC
    Care under fire
    Improvizovana medicina a prvni pomoc

    rozbalit záhlaví
    1MALALISTICKA
    1MALALISTICKA --- ---
    OTAKAR: Co bys považoval za dostatečný výcvik k tomu, abys punkci hrudníku provést mohl?

    STENNY: QuickClot bys použil kdy?
    STENNY
    STENNY --- ---
    1MALALISTICKA: Normálně v kapse SWAT, rukavice a plato Zirtecu - kdyby masivní krvácení nebo vosa v ústech. V batohu vratidlový turniket, OLAES a QuikClot, kdyby ještě masivnější krvácení, a igelit+ dvě různé pásky na chest seal. Plus samozřejmě dezinfekci, léky, náplasti, normální drobnosti.
    Jehlu na pneumotorax s sebou beru jen tam, kde očekávám potenciální riziko střelby a zároveň je to daleko od všeho, tj. střelnice (některé jsou odlehlé) a především vandry v ročních obdobích, kdy jsou myslivci nadšeně činní.
    OTAKAR
    OTAKAR --- ---
    1MALALISTICKA: Turniket, tlakový obvaz OLAES a další základní vybavení vždycky. Jehlu ne, protože se domnívám, že bez výcviku by mi nebyla k užitku a nemám dostatečný výcvik, alespoň za něj nepovažuju jeden zápich do Anduly na jednom kurzu.
    Na řešení masivního krvácení :) Postřelení, jelikož chodím střílet, pád z kola, jelikož jezdím hlavně v bikeparcích, kde větší zranění není nepravděpodobné (sám jsem jednou nebyl úplně daleko vykrvácení, po tom zážitku jsem se začal hodně zajímat o intezivnější studium první pomoci), autonehoda.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    1MALALISTICKA: rukavice a pokud batoh, tak i turniket a základní obvazy - na ošetření, které nepočká do příjezdu sanity
    1MALALISTICKA
    1MALALISTICKA --- ---
    Když už sem vás tady našla, tak bych se chtěla zeptat. Máte u sebe standardně turnikety, jehlu na punkci hrudníku při PNO, případně další ne zcela běžné a známé pomůcky? Jaké? Na řešení jakých situaci?
    JINX
    JINX --- ---
    KADLIK: Ja si vzdy myslel ze na to clovek musi mit povahu aby ho to bavilo.
    SWIST
    SWIST --- ---
    VAMPYRCIK: Co se týče špuntů tam kde jsem byl já, tak se opravdu hodily. Když došlo ke konfrontaci, tak jeden z teroristů byl hned za mnou a i ostatní se kryli za sloupy u lidí. Taky dost lidí nemělo špunty a museli to pak obcházet a dodatečně je rozdávat. Je to asi i dané tím, že tam bylo spousta mladých lidí ze škol - možná i většina. Zajímalo by mě jaký by byl průběh kdyby bylo složení opačné, myslím si že by pak byli i tvrdší.

    Článek z týdeníku policie.. Píší že nakonec bylo teroristů sedmdesát.
    KADLIK
    KADLIK --- ---
    WRIGLEY: nikoho nebaví kliky v dešti po 30km pochodu a kdo říká že jo lže :D
    WRIGLEY
    WRIGLEY --- ---
    VAMPYRCIK: jak pises, na tohle strileni stacilo obycejne zastrcit spunty do usi. nevim teda co cvicis, ale ja se teda veci, ktere me bavi, snazim nesulit.
    VAMPYRCIK
    VAMPYRCIK --- ---
    WRIGLEY: k tomu suleni skákání - myslím že bys s náma měl jet na nějakej výcvik, pak bys zjistil že bez ochcavek to nefunguje ;-)
    a ohledně špuntů- ty lidi si je stejně neuměli nasadit a sál byl naštěstí tak obří, že u nás na druhé straně sálu než probíhala střelba to šlo zvládnout i bez špuntů, ale asi mám uz posunutém práh bolesti ohledně hluku ze střelby :-)
    VAMPYRCIK
    VAMPYRCIK --- ---
    1MALALISTICKA: paráda, díky za pohled z druhý strany barikády ;-)
    WRIGLEY
    WRIGLEY --- ---
    1MALALISTICKA: super reakce z jineho pohledu. o tom skakani mi to prijde jednoznacne i stari lide se potrebuji protahnou, s aktivitou meli pocitat, kdyz tam sli a dost lidi to tezce sulilo, takze se ani moc unavit nemuseli.

    Ohledne trestu - vybirali jen prudily a po nekolika varovanich, takze mi to prijde dost ok, v realne situaci by dostali po palici nebo rovnou odstrel.

    Ohledne zbrani taky nechapu a spunty se rozdavaly u vchodu, ale i tak si je dost lidi proste nechtelo nasadit.
    1MALALISTICKA
    1MALALISTICKA --- ---
    WRIGLEY: ráda bych připomenula, že šlo o nácvik barikádové situace a to je trochu jiná disciplína, než aktivní střelec, nebo cvičení na součinnost IZS. Usmívám se nad představou, že skákáním se vám snažili dopřát prokrvení nohou, zkus se poptat těch lidí 60+ jestli se jim tento způsob prokrvení líbil. Nátlak byl myslím přiměřený, nebylo cílem tam vyvolat psychózu, přece jen tak velké cvičení je dost o hubu i bez toho. O tvrdosti sportovních trestů by zas jistě rádi promluvili ti, kteří 5 a více minut drželi na natažených rukou židli, následně klikovali, dřepovali a jeli angličáky. Někteří pak sotva leželi.
    Policie nenaběhla jen spodem, zneškodnili i útočníky třeba ve třetím patře, jen na balkonech nebylo třeba aby stáli a čučeli do sálu, když tam nebyli ani rukojmí, ani útočníci.
    Zneškodnění a vyklizení proběhlo tak rychle a přehledně, že by nejspíš ani v reálu nebyl nikdo schopen už spustit paniku a zdrhat kdekoli okolo, nebo se ušlapat, zasahujících bylo tolik, že dav zvládli a i v reálu by zvládli perfektně.
    Úzkost, stres, agrese i panika proběhly, jen jste je v tom množství nezaznamenali a útočnícic je zvládli vyřešit právě proto, aby nedošlo k závažným zraněním figurantů.
    Ne všichni se uklikovali do vyčerpání a ne všichni klečeli hodinu se zavázaným očima u zdi se zbraní u hlavy, tak to mohlo být možná nuda, ale i frustrace je možný výsledný pocit zážitku a URNA s tím počítala, takže to není zklamání:)


    Poznámky pod čarou:
    Z namátkové kontroly na vstupu se u lidí našlo tolik věcí použitelných jako zbraň, až sem nevěřila svým očím. (osobně bych každého, kdo je schopný tam přijít s něčím takovým otočila a poslala do...)
    Ač všichni podepsali poučení, desítky lidí neměli špunty do uší a útočníci místo cvičení dělali chůvy a špunty rozdávali i během akce.
    Odvedených figurantů ze sálu byl naprosto standardní statistický počet, klasické psychické nezvládnutí situace. Tací lidé by v reálné situaci spustili krásnou řetězovou reakci, tahle je útočníci odvedli pod křídlem a postarala se o ně venku záchranka, takže uvnitř sálu nikdo v mdlobách a křečích neležel a mohlo to tedy působit klidněji.

    Za sebe tleskám a říkám jedno velké wow. Celou akci sem sledovala z výhledu nad sálem a za sebe říkám že spokojenost velká. Nejvíc s tím, že se tam nikdo nezastavil a nemuseli jsme vybíhat do sálu s defíkem, to byla moje priorita.

    A všem figurantům děkuju za účast, jde vás blbě sehnat takový počet, takže každý jeden jste pomohli tak obrovskou akci umožnit a to je super.
    WRIGLEY
    WRIGLEY --- ---
    SWIST: o konci cviceni povidal ten instruktor hned na zacatku, jen pak nikdo nerekl lidem venku, ze uz jsou v bezpeci a muzou jit. Bylo znat, ze se hodne snazili byt na civily hodni, napriklad nas asi v pulce vsechny zvedli ze zidli a nechali skakat - zjevna snaha prokrvit nohy a zbytek tela. Pouzivali sportovni "tresty" na lidi, kteri nerespektovali zadani - poslouchat toho pana s maskou a samopalem (nechali je drepovat, behat, ...). Jak uz padlo, mohli byt daleko tvrdsi (i bez nasili), ale riskovali by velke problemy - uzkosti, stres, agrese, panika a pravdepodobne by se to neobeslo bez zraneni.
    MOKOPA
    MOKOPA --- ---
    SWIST: To byste tam pri nacviku postupu po nasilnem reseni taky mohli cumet do pulnoci. A co by s vami delali? Polni kuchyne velitel cviceni nepoptal. Navic kdo by tem 2000 lidi vysvetloval, ze taky muzou dostat pres drzku, kdyz nebudou poslusne cekat na identifikaci;-)
    SWIST
    SWIST --- ---
    CYBERKOTLIK: Jasně, tím rozloučením jsem myslel spíš nějaké očividné ukončení.. Z mého pohledu to bylo tak že jsem defakto odešel z budovy až na metro.. Ale tak třeba to ostatní cítili jinak. Ale máš pravdu, nevím co konkrétně mělo včechno být součástí cvičení.
    CYBERKOTLIK
    CYBERKOTLIK --- ---
    SWIST: to je otazka, jaky byly cile cviceni. pokud to chapu tak, ze slo zejmena o soucinnost slozek izs, tak prohledavani lidi uz mohlo byt klidne nad ramec tematu.
    A jinak v techhle mezislozkvoejch cvicenich byva dost velky zmatek, takze na tyhle detaily jako rozlouceni se s figuranty se dost casto zapomene, pac to defacto nepatri do naplne ani jedny z nich:))
    SWIST
    SWIST --- ---
    CYBERKOTLIK: jo to určitě.. Já mám asi největší výtku k tomu že nás vyhnali v davu ven a konec. Čekal jsem že nás budou postupně třídit a vyvádět třeba po skupinkách a někdo nám řekne něco ve smyslu ok díky, konec můžete jít.
    VAMPYRCIK
    VAMPYRCIK --- ---
    CYBERKOTLIK: no a to by bylo ono..takhle nás tam buzerovali jen hodinu, v reálu to ale může být i několik dní a psychika pak dělá svoje
    CYBERKOTLIK
    CYBERKOTLIK --- ---
    SWIST: tak ono vyvolat nejaky rizeny chaos by se pri tomhle poctu lidi mohlo snadno zvrhnout v nerizeny chaos:)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam