CYBERKOTLIK:
U MP je to hodně individuální,jsou tam lidi co na sobě z vlastní kapsy a ve volnu dlouho a tvrdě makaj a ofc taky tacticool ehm...jedinci.Pokud se nějakym řízenim osudu stane že někdo z praxí od MP skončí venku je to "JÁ jsem byl venku a kdo je víc" a to je pak neštěstí no.
ERGOSUM:
Na kurzy pořádaný privátníma subjektama nikdo nikomu volno nedává,nejmenovaná firma dokonce vlastním zaměstnancům nabízí možnost udělat si je u nich za příšlušný bakšiš a ofc ve volnu :)
U licencovanejch kurzů kde se (někdy) vyžaduje minulost v rámci Army/Law Enforcement je koncentrace zoufalců obvykle minimální
(ofc taky kvůli ceně,tacticool Pepík s partou ti za kurz 800 Euro nikdy nedají)
a když tak je vizitka instruktorů bud ho ke zkoušce a jejímu úspěšnýmu absolvování dotáhnout anebo mu dát repete/vyhodit ho.
Osobně jsem viděl lidi kterejm bych nesvěřil ani koloběžku jak zvládli nejen kurz ale i závěrečnou zkoušku,
ne proto že to byla dávačka ale proto že instruktoři byli kvalitní.Velmi kvalitní.
Co se papírů z venku týká tak pokud vim já jsou tady mimo zahraniční papíry vydávaný military/police authorities pro lidi z resortu v privátu/civilu neuznatelný i když je možná nějaká opce konverze
(jak znám ČR tak spíš ne :))
I kdybys měl našlapanou Paramedic kvalifikaci z UK/USA za nesmysl od nějaký college z hlediska právních předpisů ČR jseš laik a žádná speciální povinnost ti nevzniká,přesně tenhle typ lidí zavolá záchranku a s rukama v kapse čeká
(spíš ani to ne protože nemá čas)
protože ví co by ho speciálně tady čekalo při zmrvenym zákroku vyžadujícím "oprávněný odborný zdravotnický personál"
Pokud se samozřejmě nejedná o klienta a i tam bude entuziasmus lézt do zelí odbornýmu personálu minimální už proto že se nejedná o Hostile Environment ale civilizovanou zemi kde jsou dojezdový časy jaký jsou.
U TCCC papírů,FPOS apod.je to potom úplně jasný,jseš laik s velkym L bez jakýkoliv speciální povinnosti a oprávnění zasáhnout,pokud tě zajímá cokoliv ála FPOS,MIRA/TCCC můžeš bejt úplně klidnej.
Naprostá většina lidí v ČR nemá ani to natož zahraniční EMT/Paramedic papíry a jak to mají zdejší civilní záchranáři ve volnu je jejich věc a problém.