• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ANARCHYAdvanced lifesaving
    ANARCHY
    ANARCHY --- ---
    All:
    Takze mame konecne terminy od Radana (nekamenujte, upominal jsem ho o ne docela casto a docela dlouho - bohuzel toho mel fakt hodne)
    Udelal jsem na to Doodle (jde vzdy o cely vikend - v Doodle je vzdy vyznacena sobota - pocitejte ovsem i s nedeli!), prosim zahlasujte pro vsechny terminy ktere jsou pro vas schudne - tedy tak, ze pokud nektery z nich bude vybran, tak se ho zucastnite. Pri vyhodnocovani vysledku budu brat v potaz i volbu ze nejaky termin pro vas neni idealni, ale az jako sekundarni kriterium - tedy jen pri rovnosti hlasu nebo kdyz to bude tesne.

    Prosim taky i o financni rozvahu - tedy abyste predem pocitali s tim, ze to bude neco stat - jakmile budu potvrzovat termin, dam sem jeste po vybrani terminu jednu potvrzujici zpravu, a budu to brat tak, ze kazdy kdo ucast v tu chvili potvrdi, tak se zavazne prihlasuje - a ze to znamena ze i v pripade, kdyby z jakychkoliv duvodu vypadl, ze v pripade nutnosti uhradi cenu - kterou odhaduju cca stejne jako posledne - tedy zhruba 3500,- Kc na osobu (doufam, ze se nepletu).
    A na ty, co to v Doodlu odhlasuji, ale pak v tomto finalnim potvrzeni ucast nepotvrdi, budu vrcet.

    Tento kurs uz skutecne bude venovan "prolonged field care" Radanovym slovnikem, v mem chapani tedy peci o raneneho/nemocneho v situacich kdy neni mozne ho treba dny az tydny dostat do nemocnice.
    Presny obsah kursu jeste upresnime a dopilujeme, kazdopadne slibuju, ze skutecne dam duraz na to, abychom dostali to, o co mame zajem.
    Zaroven vezte, ze Radan ma uz NAEMT certifikaci na to, aby vystavoval "TCCC/TECC - MP Provider" certifikaty pro ty, kteri o to maji zajem s tim, ze prakticky by certifikat mel mit moznost dostat kazdy ucastnik techto dvou kursu (aspon tak to chapu - Radan psal doslova "všichni co prošli kurzem posledně po dalším 2 denním kurzu dosáhno na TCCC/TECC - MP Provider" - je tedy teoreticky mozne, ze by slo o jiny navazujici dvoudenni kurs) - pokud nekdo o certifikat budete mit zajem, tak mi napiste PM, zjistim pripadne dalsi detaily, cenu atd.

    Doodle
    https://doodle.com/poll/mkaxbtr4ci8n6cdy
    1MALALISTICKA
    1MALALISTICKA --- ---
    WRIGLEY: Tak jestli jsou na dovolené, tak nohy nelámou, ale pijí margaritu.
    Jinak díky za konverzace v poště, dávají mi osobně větší smysl, než fabulace na téma zombie apokalypsa:)
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    WRIGLEY: Jestli jsem správně pochopil, tak u otevřené zlomeniny, když jsou navíc počkozené nějaké větší žíly nesvedeš bez chirurgické výbavy a léků nic. I když bys zlomeninu zavřel, stejně bude nekrotizovat, případně ho zabijí sraženiny. Bavíme se o případu kdy je odborná pomoc více než 12 hodin nedostupná. Pacient zkrátka umře a pokusy o jeho záchranu mu způsobí utrpení.
    Dle mého odhadu bys ho mohl zachránit amputací, Kterou ovšem v 95% nezvládneš a pacient stejně umře jen ve větčích bolestech.
    WRIGLEY
    WRIGLEY --- ---
    1MALALISTICKA: zombici jsou tam stejne jako rusti vojaci jenom na dovolene ;-) ohledne jejich pomoci uz jsem psal, ze nemas prachy, ale asi jine reseni nez hledat odbornou pomoc nevidis.
    1MALALISTICKA
    1MALALISTICKA --- ---
    WRIGLEY: Na Ukraině už jsou zombici? Wow.
    Jinak bych oslovila ty vojáky, ať mu pomoc poskytnou, nebo mi ho pomohou transportovat z místa události na nějaké vhodnější, méně exponované místo, kde získám čas to řešit dál a jinak.
    1MALALISTICKA
    1MALALISTICKA --- ---
    CYBERKOTLIK: Tak to řekni chirurgům, když dneska skalpelem vpodstatě přerušují jen pokožku a přes další vrstvy už se víceméně durch propálí.
    Ok, tak jinak: popálí decentně a jen tu krvácející cévu a překryje jitrocelem. Při nevýznamném krvácení ruku nahoru a počkat na svou vlastní koagulační kaskádu. DIC se snad z utržení jednoho článku prstu nespustí.

    Už si asi stanovím cenu za konzultace:) možná konečně zbohatnu
    WRIGLEY
    WRIGLEY --- ---
    1MALALISTICKA: ukrajina blizko vojenske oblasti, bez telefonu a penez, zdravotnik mimo dosah. noha v takovem uhlu, ze i po zhojeni bude nepohyblivy. neni to uplne cizi clovek. opravdu bys jen prehodila deku a nechala lezet?

    pokud uvazujes, ze se casem muze dostat k peci, kde mu to srovnaji, tak to aspon trochu dava smysl, ale jinak mi to moc nesedi.
    CYBERKOTLIK
    CYBERKOTLIK --- ---
    1MALALISTICKA: vypaleni ale zpusobi jen dalsi nekrotickou tkan a dasli sepsi ne?
    1MALALISTICKA
    1MALALISTICKA --- ---
    WRIGLEY: Při zombie apokalypse ano.
    1MALALISTICKA
    1MALALISTICKA --- ---
    NAVARA: tu zombie apokalypsu? Máš teda fantazii.
    Otevřený femur přikrej dekou, ale lehce, bude ho to dost bolet a to proto, aby si na tu hnusnou nohu, kvůli které za chvíli umře, neviděl (tourniquet? Na co? Ta noha mu má snad sama upadnou a sepse z nekrotické tkáně ho má zabít jen protrahovaně a víc bolestivě?) pokud si ulomil třeba jen prst, tak zástava krvácení vypálením, ale kryj se, nejspíš bude dost kopat.
    Nenarovnávat. Bolestivé, bez verifikace polohy rtg na nic a jen riskuješ další poranění okolních struktur ostrým okrajem kosti, bud po zhojení s nohou do patologického úhle přežije a nejak se s tím naučí se o sebe postarat, nebo ne. Ale nejspí zombikum moc neuteče.
    Pokud vnitřne krvácí tak nemůžeš dělat nic. Pokusem o chirurgický podvaz přerušené cévy ho zabiješ téměř jistě, tak prostě doufej, že se krvácení samo zastaví utamponováním kolekcí krve ve svalu a nějak se z toho kluk vylíže. Když to dá do druhého dne, tak mu dej high five, červené víno na podporu krvetvorby a silný vývar, ten je dobrý uplně na všechno.

    Čaj a deku bych měla pro jistotu k dispozici vždycky:)
    WRIGLEY
    WRIGLEY --- ---
    1MALALISTICKA: takze povazujes pomoc laika v nouzi ve vetsine vaznejsich pripadu za zbytecnou a nema smysl do toho investovat usili vcetne pripravy na takovou situaci?
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    1MALALISTICKA: To zas umíme my ;)

    I tohle roztřídění
    - kdy to nechat být a postačí sádra,
    - kdy to narovnávat (a jak) a pak osádrovat,
    - kdy se prostě neví a musí se počkat (a co potom, pokud vnitřne nevykrácí),
    - kdy jen přikrýt dekou a přinést čaj, protože už nemá šanci,
    je důležité a nevím, že by bylo někde popsané.

    Darwin - jasně, že v takové situaci budeme všichni v prdeli - ale nemusíme tam být tak hluboko, jako ostatní zcela bez přípravy, desinfekce,...
    1MALALISTICKA
    1MALALISTICKA --- ---
    NAVARA: Nějak si nedovedu představit jak ubránit chatu před zombie apokalypsou, nebo co mas zhruba na mysli:)))
    Dobře zlomená kost sroste sama, stačí imobilizace a klid na lůžku. Špatně zlomená kost (otevřena faktura, dislokované fr.) sama dobře nesroste. Na otevřenou umře hypovolemickym šokem, nebo na sepsi na uzavřenou možná taky, když to bude třeba femur, neb do stehna ti v klidu netečou 2 litry. Když ne, tak podle lokality a rozsahu dislokace.

    Bez lékařské péče proste zafunguje Darwin a nemocní a zranění ve většině případů zemřou. Bud v přímém důsledku úrazu, nebo proto, že by péče o ně ohrozila další zdravé jedince na zdraví, či životě. Romantika ve stylu donést svou životní lásku až na horu Sinai, aby ji spasil bůh, se konat nebude. Umřeli by prostě jen dva lidi místo jednoho.
    KADLIK
    KADLIK --- ---
    First Respondeři | Zdravotnická záchranná služba Královéhradeckého kraje
    https://www.zzskhk.cz/cs/first-responderi
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    1MALALISTICKA: Klidně někde u piva :)

    Ale myslím primárně tu situaci, kdy dlouhodobě selhaly státní složky - není policie, hasiči, doktoři; armáda si řeší jenom svoje - a zbytek se musí postarat jak umí, bez řešení v dohledné době (měsíce až roky). Na většině území bez elektřiny, věci jako rentgen zcela nemyslitelné.
    Pro zjednodušení nemusí jít o ozbrojený konflikt / občanskou válku - tj. pokud máš a uhlídáš chatu, máš prostor na zotavení.
    1MALALISTICKA
    1MALALISTICKA --- ---
    NAVARA: Navaro tohle se fakt nedá řešit po zprávách na nyxu. Jak doktor není a nebude? V jakém časovém horizontu nebude? Jak jsi schopen posoudit stav okolních struktur? Samé otázky.
    Jsi třeba někde na horách a potřebuješ toho člověka dostat dolů? Tak záchranka, horáci ho dolů dostanou. Nemáš mobil a dolů ho dostal musíš svépomocí? Improvizovana dlaha a hůl, nebo ho nechat na miste a pro pomoc dojít, odnést ho na ramenou, nebo v náručí když má dvacet kilo. Záleží jak daleko je pomoc, jak závažný se stav raněneho, kolik lidí tam je, jaký je terén a spousta dalších proměnných.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    Jak třeba řešit zlomeninu nohy bez doktora - zlomí se noha, je štěstí že se nepoškodila žádná tepna,... ale doktor není a nebude a je potřeba tu nohu spravit, aby byl dotyčný člověk ještě co k čemu. Kde najdeme postup?
    WRIGLEY
    WRIGLEY --- ---
    1MALALISTICKA: dovest k vysledku je hezka varianta uceni. Ohledne te obavy - na dotaz o konkretnim reseni situace se zacnou kroutit, ze to laik delat nema a at to resi doktor. vysvetlit, ze nemusi byt k dispozici skoro nelze.
    O odmitnuti sdeleni vysledku jsem psal ja, bylo to v ounzu v kartouzske a skutecne se to stalo, sam jsem chvili zpracovaval, co mi prave sdelil. Je to teda uz par let zpet.
    1MALALISTICKA
    1MALALISTICKA --- ---
    SIRIUS: nemam zmapovane pole aktuální nabídky kurzu, ale z principu bych prvně hledala na jednotlivých ZZS dle místa bydliště.
    Dál třeba pro děti vynikající akce "nehodou to začíná", osobně ráda doporučuji kurzy od Lifesupport, protože mají kvalitní lektory.
    1MALALISTICKA
    1MALALISTICKA --- ---
    WRIGLEY: já mám ale ty dotazy ráda, krásně se dají rozebrat a ty lidi sami přijdou na to, že je to blbost a proč. A tím si to nejlépe zapamatuje, když to vymysli sami. Viditelnou obavu z postihu nějak nechápu, ráda kde se o první pomoci dozvědět něco víc není trestná a nějak se mi tomu těžko věří. Infu, ze nějaký lékař odmítl sdělit výsledek vysetreni už nevěřím vůbec, ale to jsi asi nepsal ty.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam