• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ANARCHYAdvanced lifesaving
    WRIGLEY
    WRIGLEY --- ---
    STENNY: za me bohuzel, zni to krasne, ale 20k ani 10 dni volna v dohledne dobe nemuzu postradat.
    Kazdopadne diky za prilezitost a aktivitu.
    STENNY
    STENNY --- ---
    Možná jsem se nechal trošku unést nadšením, ale k věci: nadhodil jsem jedné společnosti možnost uspořádat v ČR kurz Wilderness First Responder. Což je z hlediska civilisty Ten Kurz pro případ "daleko od civilizace se mi zrakvil kamarád a potřebuju ho nejen ošetřit, ale taky ho udržet naživu, než přijde pomoc/než ho odneseme do civilizace, což může být i pár dní." V USA tenhle kurz mívají horští vůdci a podobní lidé, kteří mají v divočině zodpovědnost za skupinu. Z hlediska stavby je cca půlka času učení a druhá půlka simulace (včetně nočního scénáře, pátrací akce atd.). Listoval jsem skripty a čte se to dost podobně jako PHTLS - jen s minimem vybavení a předpokladem, že ta evakuační helikoptéra dost možná nepřiletí nikdy.

Jde ale o kurz, který trvá 10-11 dní a stojí cca 1000 dolarů. Je tu někdo, kdo by byl ochotný podobný objem času a peněz vynaložit?
    STENNY
    STENNY --- ---
    WRIGLEY: Hřebíčkový olej je věc v oboru nouzového zubního lékařství poměrně dost zavedená, viz třeba klasiky When there is no dentist a nebo SOF medical handbook. Co se týká ústní vody, tak to je aplikace Mikiho "když nemáte ústní vodu, vyplachujte čistou vodou s pár kapkami dezinfekce."
    Dočasná výplň se dělá ze směsi oxidu zinečnatého a hřebíčkového oleje, opět viz WTIND. Kvalitu tovární dočasné výplně to nemá, ale zkušenosti z třetího světa ukazují, že to může vydržet i pár měsíců.
    WRIGLEY
    WRIGLEY --- ---
    STENNY: same otazky... :-)
    1. ptal ses na to Mikiho? na kurzu se presne na takovehle veci tvaril dost skepticky...
    2. jak se z toho vyrabi docasna vypln?
    STENNY
    STENNY --- ---
    Proč může být fajn mít v dentálním setu malou lahvičku hřebíčkového oleje - lokální anestetikum, surovina pro přípravu dočasné výplně a koncentrát ústní vody v jednom:

"In addition to pain relief, the anti-bacterial properties of clove oil are useful for killing oral bacteria, according to a 2011 study by Sang-Eun Moon, et al., in "Archives of Oral Biology." A few drops of clove oil mixed with water is an effective mouthwash."
    GONDAR
    GONDAR --- ---
    ahoj, az bude video, budu ho potrebovat nekam uploadnout a poslat mikimu link na stazeni/schvaleni..a potom to odtamtud muzeme nalinkovat ostatnim...prosim teda nekoho s dispozicemi, aby mi udelal access na ftp s cca 10GB mista...je domluveny, ze se vytvori fullhd verze a mala "verze do mobilu".
    STENNY
    STENNY --- ---
    TABORACEK: Seznam objednávek vedu, finalizuju s Mikim cenu, pak mi zájemci pošlou peníze na účet, pak to bude k vyzvednutí u mě doma.
    TABORACEK
    TABORACEK --- ---
    STENNY: A pane kolego, seznam objednavek zasob vedes, nebo udelas nejaky doodle kde si kazdy odklikne co potrebuje?
    TABORACEK
    TABORACEK --- ---
    Jak jsme se bavili o mesocain vs. supracain a jejich pouziti v puse, resp. na kuzi, tak jsem si precetl pribalove letaky obou dvou (odkazy nize), a jako doktor ze me neni, ale:

- oboji je stejna skupina anestetik
    - mesocain ma pomalejsi nastup (ale rozdil je maly) a trochu jinak se davkuje
    - mesocain diky absenci vasokontriktoru odezni rychleji
    - Plus nejake reci o tehotnych zenach, detech a podobne zbytecnosti:)

http://www.sukl.cz/modules/medication/download.php?file=PI54267.pdf&type=pil&as=mesocain-1-pil
    http://www.sukl.cz/modules/medication/download.php?file=PI109021.pdf&type=pil&as=supracain-4-pil

Jako vopravdu se netesim, az me tohle budou pristi rok ucit ve skole, protoze ty davkovaci vypocty jsou pro me uplny peklo.
    STENNY
    STENNY --- ---
    BTW, kdo máte fotky, jak s něčím pracuju (šití/stapler/páka a kleště), hoďte mi prosím je do pošty. Lidi chtějí vidět obrázky :)
    TABORACEK
    TABORACEK --- ---
    WRIGLEY: Ja bych spis rekl, ze v pripade nouze dokazu radu problemu tak nejak lip kvalifikovat a rozhodnout se co dal. Osobne doufam, ze se nebudu nikdy muset pouste do niceho komplikovanejsiho nez docasne plomby:)

Obecne takove povidani pomuze zejmena v tom, ze clovek najednou vi, jak to v te puse tak nejak chodi, nepamatuju se, ze by se o tom kdy ve vsech tech skovach co jsem vychodil ucilo.

Mimochodem, dneska rano jsem stravil hodinu u zubare, popravde me celkem sere, ze se tem zubarum da tezko koukat pod ruce:)
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    případně v případě apokalypsy Liška ví, k jaké skupině se připojit :)
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    1MALALISTICKA: Bez vybavení ani ránu ;) - hlavně bez materiálu. Bez dočasného cementu bude i blbá vypadlá plomba improvizačním cvičením v marnosti. :( Udělat si rozumnou lékárničku na problémy se zuby je realistické, ale na můj vkus je to už dost kovových předmětů, v batohu to už bude cítit.

Jinak velká část byla věnovaná možnostem prevence (včetně nějakých základních vodítek toho, jak poznat, když nejsme v péči dobrého zubaře). Což je vlastně docela optimistické v tom smyslu, že pokud neuvažuju o nějakých teoretických apokalyptických scénářích, ale spíš třeba o cestách mimo dosah civilizace, tak mám docela velkou šanci, že mi bude stačit to provizorní lepení vypadlých plomb. Zrentgenované a ošetřené zuby tímto řadím k očkování proti tyfu a jiným lokálním chuťovkám - s lidmi, co to nemaj, jedu leda na Karlštejn. :D
    (Nevím, jestli je zrovna po tomhle kurzu nutné brzdit nadšení laiků. Možná mám přebujelou empatii a představivost, ale ještě teď mne z toho brněj zuby a případné silácké vtipkování bych připsal na vrub psychologickým mechanismům vyrovnávání se s nepříjemnou situací. :D)

Opakovatelnost kurzu doporučuju řešit přes Stennyho, to my těžko odhadnem, když o tom bude Miki vědět, třeba časem něco vymyslí. ;)
    1MALALISTICKA
    1MALALISTICKA --- ---
    ISCH: prej při úrazech... :)
    Ona tvoje první sautura houbičky na nádobí taky nebyla žádná hitparáda, ale s každou další byl velký pokrok. Ve finále konkrétně šití není o ničem jiném, než tréninku, širším povědomí o indikacích, kontraindikacích a možných komplikacích a následcích. Není to jaderná fyzika, pochopí to dobře i laik, ale ne za pět minut.
    Skeptická jsem, ale nemyslím že je to na škodu, nadšení laiků je fajn sem tam pribrzdit, považuju to za stejně přínosné jako samotnou výuku.
    ISCH
    ISCH --- ---
    Teda pánové... Cítím z Vás určitou nevraživost.

Mě šití učila právě Liška, takže co jsem ukazovala, umím od ní a ano, už to mám vyzkoušené v praxi při úrazech.

Tudíž to, že jako odborník vyjadřuje možná určitou skepsi, bude dáno nemalými zkušenostmi a řešením následků neodbormých zásahů.
    WRIGLEY
    WRIGLEY --- ---
    1MALALISTICKA: obavam se, ze tohle byla jednorazovka. Je tu docela mala skupina aktivnich lidi, kteri se tech kurzu ucastni a organizuji a docela pochybuju, ze by se to opakovalo.
    WRIGLEY
    WRIGLEY --- ---
    1MALALISTICKA: resili jsme i nejake nahradni varianty nastroju, ale prakticky se potvrdilo, ze to sice jde, ale dre to ;-)
    (zvuk drceneho zubu neni moc hezky na poslech)
    1MALALISTICKA
    1MALALISTICKA --- ---
    NAVARA: nevím na čem by vás kdo chtěl uvařit stran legislativy, na živém člověku jste to jistě netrenovali, na o půlnoci exhumovane mrtvole taky ne, na čemkoli jiném to ničemu neodporuje.
    Zajímá mě obsah těchto kurzů, protože zvažuju, že mě taky můžou v něčem obohatit.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    1MALALISTICKA: vybavení nutné je, bez zrcátka a sond neuděláš ani základní průzkum
    1MALALISTICKA
    1MALALISTICKA --- ---
    WRIGLEY: delam teď tolik kurzu, že sem se nestihla zúčastnit. Poradit si v tom smyslu, že i bez zubarskeho vybavení?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam