• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ANARCHYAdvanced lifesaving

Techniky vojenske prvni pomoci
    TCCC
    Care under fire
    Improvizovana medicina a prvni pomoc

rozbalit záhlaví
    VYGIDOR
    VYGIDOR --- ---
    LORD_WANG: ja som v tom, ze su aktualne 4.
    https://www.cs.amedd.army.mil/.../FileDownloadpublic.aspx?docid=812471df-229d-4002-8a67-e3f2c8334689

problem sa da ale uchopit aj inak.
    predpokladam, ze riesime problematiku metodiky. Ak si dobre pamatam, existuje nieco ako MUCC - https://www.ems.gov/...-Education-Standards-and-Instructional-Guidelines/MUCC_Addendum_Paramedic.pdf kde je definovany zoznam nejakych guidelines podla ktorych by mali ist vsetky existujuce triage systemy. Ja osobne poznam SALT - Sort, Assess, Lifesaving interventions, Treatment/Transport a ten pouziva 4 farby, rovnako START - Simple triage and rapid treatment, tiez 4 farby.

Vzdy sa to da zjednodusit na 3 farby, ako viem si predstavit toho CLS v druzstve, ako riesi ludi okolo a musi prioritizovat, tak vedome da sancu tomu, kto tu sancu ma, teda nebude riesit ciernu, presne naopak, nejaky first responder v obrovskej hot zone zase nebude riesit zelenu... Predpokladam, ze toto chcel ten pan povedat (a kedze ide o skusenosti z Afganistan, tak to zjavne bude len cervena, zlta, zelena v jeho pripade ;))
    LORD_WANG
    LORD_WANG --- ---
    VYGIDOR: toho jsem si vedom. jen rikam, ze pri Aircraft Evac se pouzivaly ctyri, zatimco se bavime o tom, zda se v MASSCAL pouzivaji pouze tri.
    nicmene nenasel jsem ty konkretni smernice, MASSCAL ci MASCAL my vyskakuje jako akronym a nevim tedy, jestli je to nejaka ucelena konkretni metodika.
    VYGIDOR
    VYGIDOR --- ---
    LORD_WANG: ano, su tam 4 farby - zelena, zlta, cervena a cierna. V praxi ale nechces vzdy stracat cas s tym mnozstvom zelenych, najma ak ste tam iba dvaja a selektujete smerom z cold zony k epicentru + samozrejme turnikety a dekompesne ihly
    WRIGLEY
    WRIGLEY --- ---
    MOKOPA: za predpokladu, ze ma clovek vsechny strany stejne dlouhe, tak je to v kostce docela presne. Tech trid se pouziva vice a je to ne jen o jejich zraneni, ale i o situaci. Ti, kdo rvou maji zjevne dost sil a navic ti delaji pak binec, kdyz je nechas rvat dal, takze je potrebujes dostat pod kontrolu, klasicky se treba maji starat o nekoho s lehcim zranenim, aby mu dali napit, drzeli ho v teple a mluvili na nej. Uplne opacny pripad je, kdyz nekdo lezi a nehybe se, protoze (jak rikas) bud potrebuje urgentni peci nebo uz je pozde. Pak je ale jeste hromada mezi temito extremy a na to uz je potreba vice znalosti, co s nimi.
    MOKOPA
    MOKOPA --- ---
    A ja myslel, ze vojaci porad jedou v modu "Kdo rve, ten muze pockat. Kdo nerve, toho zkontrolujeme a bud jde prvni nebo nejde vubec, protoze uz nebude rvat nikdy". Tak mi to v kostce kdysi vysvetlili, ze to realne funguje... :-)
    LORD_WANG
    LORD_WANG --- ---
    SPECZ: mam pocit, ze na Aircraft Evac 2019 se pouzivaly stale 4 tridy. ale mozna bude lepe vedet Anarchy, ja byl "nezranen" a tak jsem nemel nic a stitky videl jen z dalky.
    VYGIDOR
    VYGIDOR --- ---
    SPECZ: je velmi fajn, ze u vas to uz takto zacina fungovat, je to potom uz pekne nasliapnute na vytvorenie Rescue Task Force. Kazdopadne, asi vsetci vieme, kde to viazne.
    SPECZ
    SPECZ --- ---
    LORD_WANG: Tak minimalne dva dalsi pracovnici prazssky zachranky jsou na MASSCAL uz vycviceny, slouzej u stejnyho utvaru aktivni zalohy jako ja :-)

BTW, tvrdili ze pri hromadnejch nestestich v civilu se taky jede podle MASSCAL ...

Jo, a kdyby jste se nekdy nedejboze u nejakyho hromadnyho maleru vyskytli, nedivte se ze posadka prvni zachranky co prijede v podstate jen telefonuje a nic jinyho nedela - prvni kdo dorazi organizuje veskerou navazujici cinnost ostatnich posadek, pripravenost ololnich spitalu na prijem vetsiho mnozstvi pacientu atd, dokud neprijede nekdo kdo to muze prevzit. -zdroj : ti dva vyse zminovani nejmenovani :-)
    LORD_WANG
    LORD_WANG --- ---
    Zjednodušil bych třídění zraněných na tři barvy, říká šéf pražské záchranky se zkušenostmi z Afghánistánu | Domov | Lidovky.cz
    https://www.lidovky.cz/...-sanci-na-uzdraveni-rika-sef-prazske-zachranky.A191008_200128_ln_domov_rsa
    STENNY
    STENNY --- ---
    Miki začíná dávat dohromady dentální soupravy. Někteří z vás si v soupravě objednali i devitalizační pastu, která má ale (jak se ukázalo) trvanlivost jen 1 rok, má se skladovat v lednici a stojí 750kč. Kdo ji opravdu chcete, potvrďte mi to prosím do pošty - jinak sety vezmu bez ní, protože osobně v ní při této kombinaci faktorů nevidím smysl. Uzavírám za týden.
    Díky.
    STENNY
    STENNY --- ---
    TABORACEK: Dočasnou hmotu koupíš v lékárně, případně jako správný prepper namícháš ze zinkové běloby a hřebíčkového oleje :)
    TABORACEK
    TABORACEK --- ---
    STENNY: to nevadi, stejne te budeme tise nenavidet:) zejmena ted kdyz zene pred odjezdem na dovolenou vypadla plomba by se mi ten docasnej sajrat celkem hodil:)
    STENNY
    STENNY --- ---
    Ohledně zubařských souprav: Miki je v létě víceméně mimo dosah, čili sady budou až po prázdninách. Pardon za zpoždění, já to bohužel neovlivním.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    Dělám si BOZP a podobné ptákárny a musím uznat, že první pomoc mají relativně up-to-date s naší výukou (vztaženo na nepoučené amatéry) :)
    STENNY
    STENNY --- ---
    WRIGLEY:
    Seznam témat od Dity:

Zajištění situace - bezpečnost, mechanismus úrazu
    Základní život zachraňující dovednosti - přístup k bezvědomému, KPR, zástava masivního krvácení
    Poranění páteře - manipulace, přístup
    Poranění trupu
    Poranění hlavy
    Poranění končetin - dlahování, tejpování
    Ošetření ran
    Improvizované transporty
    Volání pomoci
    Bolesti břicha
    Obtížné dýchání
    Alergie
    Sestavení lékárničky
    Interní onemocnění - infarkt, mrtvice, křečové stavy, cukrovka
    Risk management
    Dušení cizím tělesem
    Vnitřní krvácení
    Popáleniny
    Omrzliny
    Dopravní nehoda
    Lavina
    AHN
    Podchlazení
    Otravy
    Přehřátí
    Dehydratace

"a spooousta simulací," prý.

WRIGLEY
    WRIGLEY --- ---
    STENNY: mohl bys prihodit vic detailu ohledne toho kurzu?
    SWIST
    SWIST --- ---
    STENNY: Trochu bokem, ale Dita je super lektorka, měl jsem ji cca 4 roky zpět na tom Basic kurzu..
    STENNY
    STENNY --- ---
    Bavil jsem se s několika absolventy a kurz Wildeness First Responder tu organizovat nebudu. Reálný přínos neodpovídá hype, který kolem toho je. WFR je v zásadě ZdrSem Horal (tak, jak teď je) s několika málo doplňky (nahazování tří kloubů, kyslík, severoameričtí jedovatí tvorové).
    Délka trvání WFR je evidentně daná především tím, že lektorů je málo a tak je tempo pomalejší. Navíc se mi nelíbí způsob, jakým mají dělaný feedback na cvičné situace.
    Optimální kombinací se mi jeví jet na Horala a koupit si skripta k WFR.

Pro zajímavost - Horala dostala před pár lety pod patronát Dita Podhadská, sama absolventka WFR, takže dnešní Horal je obsahově jiný než Horal před 3+ lety.
    Čili plánuju jet v říjnu na Horala... potkám se tam s někým? Pokud jo, možná bych mohl zajistit i nějaký menší výukový bonus ohledně témat, která standardně v osnově nejsou...
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    Tohle je hezká a přehledná tabulka toho, co by měl ovládat medik na které úrovni v taktickém polním ošetření (na úrovních: každý člen družstva, CLS, Combat Medic a Combat Paramedic)
    http://rdcr.org/wp-content/uploads/2013/02/TCCC-Skill-Sets-by-Provider-Level-120917.pdf
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    NAVARA: To vypadá dost dobře!
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam