• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ANARCHYAdvanced lifesaving

Techniky vojenske prvni pomoci
    TCCC
    Care under fire
    Improvizovana medicina a prvni pomoc

rozbalit záhlaví
    STENNY
    STENNY --- ---
    TABORACEK: Dočasnou hmotu koupíš v lékárně, případně jako správný prepper namícháš ze zinkové běloby a hřebíčkového oleje :)
    TABORACEK
    TABORACEK --- ---
    STENNY: to nevadi, stejne te budeme tise nenavidet:) zejmena ted kdyz zene pred odjezdem na dovolenou vypadla plomba by se mi ten docasnej sajrat celkem hodil:)
    STENNY
    STENNY --- ---
    Ohledně zubařských souprav: Miki je v létě víceméně mimo dosah, čili sady budou až po prázdninách. Pardon za zpoždění, já to bohužel neovlivním.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    Dělám si BOZP a podobné ptákárny a musím uznat, že první pomoc mají relativně up-to-date s naší výukou (vztaženo na nepoučené amatéry) :)
    STENNY
    STENNY --- ---
    WRIGLEY:
    Seznam témat od Dity:

Zajištění situace - bezpečnost, mechanismus úrazu
    Základní život zachraňující dovednosti - přístup k bezvědomému, KPR, zástava masivního krvácení
    Poranění páteře - manipulace, přístup
    Poranění trupu
    Poranění hlavy
    Poranění končetin - dlahování, tejpování
    Ošetření ran
    Improvizované transporty
    Volání pomoci
    Bolesti břicha
    Obtížné dýchání
    Alergie
    Sestavení lékárničky
    Interní onemocnění - infarkt, mrtvice, křečové stavy, cukrovka
    Risk management
    Dušení cizím tělesem
    Vnitřní krvácení
    Popáleniny
    Omrzliny
    Dopravní nehoda
    Lavina
    AHN
    Podchlazení
    Otravy
    Přehřátí
    Dehydratace

"a spooousta simulací," prý.

WRIGLEY
    WRIGLEY --- ---
    STENNY: mohl bys prihodit vic detailu ohledne toho kurzu?
    SWIST
    SWIST --- ---
    STENNY: Trochu bokem, ale Dita je super lektorka, měl jsem ji cca 4 roky zpět na tom Basic kurzu..
    STENNY
    STENNY --- ---
    Bavil jsem se s několika absolventy a kurz Wildeness First Responder tu organizovat nebudu. Reálný přínos neodpovídá hype, který kolem toho je. WFR je v zásadě ZdrSem Horal (tak, jak teď je) s několika málo doplňky (nahazování tří kloubů, kyslík, severoameričtí jedovatí tvorové).
    Délka trvání WFR je evidentně daná především tím, že lektorů je málo a tak je tempo pomalejší. Navíc se mi nelíbí způsob, jakým mají dělaný feedback na cvičné situace.
    Optimální kombinací se mi jeví jet na Horala a koupit si skripta k WFR.

Pro zajímavost - Horala dostala před pár lety pod patronát Dita Podhadská, sama absolventka WFR, takže dnešní Horal je obsahově jiný než Horal před 3+ lety.
    Čili plánuju jet v říjnu na Horala... potkám se tam s někým? Pokud jo, možná bych mohl zajistit i nějaký menší výukový bonus ohledně témat, která standardně v osnově nejsou...
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    Tohle je hezká a přehledná tabulka toho, co by měl ovládat medik na které úrovni v taktickém polním ošetření (na úrovních: každý člen družstva, CLS, Combat Medic a Combat Paramedic)
    http://rdcr.org/wp-content/uploads/2013/02/TCCC-Skill-Sets-by-Provider-Level-120917.pdf
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    NAVARA: To vypadá dost dobře!
    TRPASLICE
    TRPASLICE --- ---
    TRPASLICE: Jenom to prý dlouhodobě není zdravé na ledviny a nedoporučuje se při osteoporóze.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    TRPASLICE
    TRPASLICE --- ---
    V sekci "vyzkoušeno za vás". Při nákupu velkého balení antihistaminik na předpis mi lékárnice doporučila je zapíjet rozpustným vápníkem - protože se s tím vápníkem potencují a urychlují ústup alergické reakce. A na mně to funguje úplně zázračně. Buď si teď v alergické sezóně dám 2-3 prášky, nebo jeden zapitý vápníkem.
    (Pro dlouhodobé užívání určitě bacha na to, aby to byl jenom vápník, protože jsem kdesi viděla studii, že syntetický vitamín D nebo B - ty jo, ať nekecám, běžně se do vápníkových pilulí přidává - je těžce karcinogenní v kombinaci s kouřením.)
    FRENZY_
    FRENZY_ --- ---
    NAVARA: Reaguji na starší příspěvek - nasadil jsem si na střelnici pozdě sluchátka. Mé obavy z akustického traumatu se snad ukázaly jako přehnané (ťuk ťuk), ale každopádně - nevěřte tomu, že taková megadávka bisglycinátu hořčíku nebude mít žádný projímavý účinek...vyzkoušeno za vás. :-D
    STENNY
    STENNY --- ---
    Gondar, Anarchy, Aldarion, Taboracek: V nejbližší době dostanete zprávu s odhadovanou cenou toho, co jste si vybrali z nástrojů dentální první pomoci.
    Pokud ještě někdo něco chce, ať mi napíše do konce příštího týdne, pak to zavřu.
    GONDAR
    GONDAR --- ---
    NAVARA: diky za pripomenuti, upuju tam i mira, rozesle anarchy.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    Jinak ať někdo nestahujete zbytečně lowres verzi navíc jako já - je součástí hires verze :)
    STENNY
    STENNY --- ---
    Odkazy na videa ze zubařského workshopu odeslány. Pokud jsem na někoho zapomněl, pište mi.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    GONDAR: Supr :) Stoma nebo i Mira?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam