• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ANARCHYAdvanced lifesaving
    STENNY
    STENNY --- ---
    SWIST: Rozměry už jsem našel, díky.
    SWIST
    SWIST --- ---
    STENNY: Tohle ti klidně můžu někdy ukázat, popřípadě doma přeměřit..
    STENNY
    STENNY --- ---
    SWIST: Super! Nalezeno na Ali, koupím a poreferuju.
    SWIST
    SWIST --- ---
    STENNY: Mám něco na způsob... Není to asi úplně to, co chceš, ale mohlo by se to tomu blížit? https://www.amazon.com/Tactical-Pouch-Medical-Utility-Emergency/dp/B07F3P46BC
    STENNY
    STENNY --- ---
    Což mi připomnělo - sháním lékárnu, která by měla po otevření na jedné straně gumové pásky na úrazový materiál, ale na druhé straně nějakou velkou síťovanou nebo podobnou kapsu na drobnosti - náplasti, léky atd. Velikost cca 16x14x5cm. Je mi jedno, zda bude vzhledově civilní nebo "taktická". Máte někdo tip?
    STENNY
    STENNY --- ---
    Mimochodem, na ZdrSem Horal se potvrdila Radanova zkušenost, že normální nitrilové rukavice houby vydrží. Při simulacích jsem z ruky roztrhané nitrilky často stahoval do pěti, deseti minut - zipy, lezecké karabiny, hrubé kameny atd. mi obvykle protrhly ukazovák nebo prostředník rukavice. Zesílené nitrilky do chemických provozů naopak držely bez ztráty kytičky a navíc jsem na ně nemusel dávat takový pozor při navlékání.
    VYGIDOR
    VYGIDOR --- ---
    NAVARA: v Bratislave mame aktivnu Akademiu urgentnej mediciny, ktora poskytuje pre laikov i odbornu verejnost kurzy Tactical Medic 1-3 + Prolonged Field Care kurz realizovany v irackom Kurdistane, ozval sa mi vsak znamy zijuci v Brne, ci neviem o nejakom ekvivalente tam, preto ten request.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    VYGIDOR: Co je cílem? Chceš opravdu bez dřívejšího přípravy skočit rovnou do T4C?
    SPECZ
    SPECZ --- ---
    SPECZ: Pro civilisty asi kurzy mit nebudou, ale daji se u nich najit materialy k nastudovani teorie:

https://www.google.com/...KEwidh_nHy9LlAhWcWhUIHag_BAUQFjAAegQIBRAB&usg=AOvVaw2OURzHfL_cxIFhYwLhkl1W
    SPECZ
    SPECZ --- ---
    VYGIDOR: Zkusil bych se zeptat na UNOBu a nebo ve Vyskove :-)
    VYGIDOR
    VYGIDOR --- ---
    Ahojte, prosim o odporucania na kurz TCCC / CLS / BATLS v Brne pre cloveka bez skusenosti, praxe a vybavy.
    LORD_WANG
    LORD_WANG --- ---
    VYGIDOR: no proto se ptam, jestli nekdo vi, jak to pan myslel.
    predpokladam, ze SPECZ to vysvetlil dostatecne.

smysl mi to dava, nevim, jestli univerzalni i v civilu.
    LORD_WANG
    LORD_WANG --- ---
    SPECZ: diky za doplneni. tak to jsem tedy pouzit jeste nevidel, ale taky jsem toho v praxi
    videl malo.
    SPECZ
    SPECZ --- ---
    Jedeme na tři kategorie:

I: Ti co potřebujou neodkladnou pomoc a zároveň je v danejch podmínkách slušná šance že ho půjde zachránit.
    Průstřely

II: Ti co jsou jim neni víc než pár oděrek který nepotřebujou žádný ošetření a pak ti, co jsou v tak špatným stavu že je dost neobvyklý to přežít i s dobrou lékařskou péčí

III: Ti co jsou zranění a potřebujou ošetření, ale můžou počkat delší čas
    VYGIDOR
    VYGIDOR --- ---
    LORD_WANG: ja som v tom, ze su aktualne 4.
    https://www.cs.amedd.army.mil/.../FileDownloadpublic.aspx?docid=812471df-229d-4002-8a67-e3f2c8334689

problem sa da ale uchopit aj inak.
    predpokladam, ze riesime problematiku metodiky. Ak si dobre pamatam, existuje nieco ako MUCC - https://www.ems.gov/...-Education-Standards-and-Instructional-Guidelines/MUCC_Addendum_Paramedic.pdf kde je definovany zoznam nejakych guidelines podla ktorych by mali ist vsetky existujuce triage systemy. Ja osobne poznam SALT - Sort, Assess, Lifesaving interventions, Treatment/Transport a ten pouziva 4 farby, rovnako START - Simple triage and rapid treatment, tiez 4 farby.

Vzdy sa to da zjednodusit na 3 farby, ako viem si predstavit toho CLS v druzstve, ako riesi ludi okolo a musi prioritizovat, tak vedome da sancu tomu, kto tu sancu ma, teda nebude riesit ciernu, presne naopak, nejaky first responder v obrovskej hot zone zase nebude riesit zelenu... Predpokladam, ze toto chcel ten pan povedat (a kedze ide o skusenosti z Afganistan, tak to zjavne bude len cervena, zlta, zelena v jeho pripade ;))
    LORD_WANG
    LORD_WANG --- ---
    VYGIDOR: toho jsem si vedom. jen rikam, ze pri Aircraft Evac se pouzivaly ctyri, zatimco se bavime o tom, zda se v MASSCAL pouzivaji pouze tri.
    nicmene nenasel jsem ty konkretni smernice, MASSCAL ci MASCAL my vyskakuje jako akronym a nevim tedy, jestli je to nejaka ucelena konkretni metodika.
    VYGIDOR
    VYGIDOR --- ---
    LORD_WANG: ano, su tam 4 farby - zelena, zlta, cervena a cierna. V praxi ale nechces vzdy stracat cas s tym mnozstvom zelenych, najma ak ste tam iba dvaja a selektujete smerom z cold zony k epicentru + samozrejme turnikety a dekompesne ihly
    WRIGLEY
    WRIGLEY --- ---
    MOKOPA: za predpokladu, ze ma clovek vsechny strany stejne dlouhe, tak je to v kostce docela presne. Tech trid se pouziva vice a je to ne jen o jejich zraneni, ale i o situaci. Ti, kdo rvou maji zjevne dost sil a navic ti delaji pak binec, kdyz je nechas rvat dal, takze je potrebujes dostat pod kontrolu, klasicky se treba maji starat o nekoho s lehcim zranenim, aby mu dali napit, drzeli ho v teple a mluvili na nej. Uplne opacny pripad je, kdyz nekdo lezi a nehybe se, protoze (jak rikas) bud potrebuje urgentni peci nebo uz je pozde. Pak je ale jeste hromada mezi temito extremy a na to uz je potreba vice znalosti, co s nimi.
    MOKOPA
    MOKOPA --- ---
    A ja myslel, ze vojaci porad jedou v modu "Kdo rve, ten muze pockat. Kdo nerve, toho zkontrolujeme a bud jde prvni nebo nejde vubec, protoze uz nebude rvat nikdy". Tak mi to v kostce kdysi vysvetlili, ze to realne funguje... :-)
    LORD_WANG
    LORD_WANG --- ---
    SPECZ: mam pocit, ze na Aircraft Evac 2019 se pouzivaly stale 4 tridy. ale mozna bude lepe vedet Anarchy, ja byl "nezranen" a tak jsem nemel nic a stitky videl jen z dalky.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam