• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ANARCHYAdvanced lifesaving
    STENNY
    STENNY --- ---
    GOBERS: To zní velmi super. Bude možnost si to někde vyzkoušet, nebo je problém s materiálem/soukromím/whatever? Myslím, že by to byl celkem edukativní zážitek.
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    STENNY: S radostí. V podstatě jde o trenažér nouzové koniotomie. Tj. chirurgického zajištění dýchacích cest.

Neprůchodnost dýchacích cest je (prý) druhá nejčastější příčina potenciálně preventabilnich úmrtí na bojišti. To v situacích, kdy trauma v oblasti obličeje nebo horní části krku neumožňuje zajištění dýchacích cest standardními prostředky. Chirurgicke zajištění je pak v polních podmínkách jediná život zachraňující alternativa.

Zároveň je to ale poměrně náročný úkon a 33 % pokusu (prý) selhává, částečně i z důvodu omezené možnosti nácviku. Proto vzniklo několik typů trenažérů, z nichz tohle je jeden.

Simuluje krk pacienta, tohle na fotce jsou ty "pevné" části, na ně se umisťuje "spotřební materiál" v podobě simulace ligamenta a tkáně/kůže (ta se protahuje těmi otvory na boku).

Celkove to tedy simuluje krk pacienta a umožňuje nácvik jak klasické chirurgicke koniotomie, tak BACT, CricKey a podobně. Ještě k tomu bude pak druhy trenažér, z flexi materiálu, který se dá s trochou opatrnosti dát i na živého figuranta. Myslím, že s tím bude zábava...
    STENNY
    STENNY --- ---
    GOBERS: Pověz nám o tom víc, dobrý muži :)
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    Můj nový trenažér na podřezávání lidí... :)

STENNY
    STENNY --- ---
    Pro lidi, kteří chtěli do zubního setu devitalizační pastu a nechtěli si ji nechat míchat magistra liter: Dá se (na Slovensku a v Německu, tuším) koupit továrně vyráběná pasta Toxavit, která je náhradou u nás nedostupného Depulpinu.
    STENNY
    STENNY --- ---
    NAVARA: Horal 2 jo, ale to víkendové "jenopáčko" se nějak vypařilo.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    STENNY: Když jsem si byl pro extra razítko, tak Dita zmiňovala Horala 2 v poměrně pokročilém stádiu příprav - mirné opáčko + nové věci
    STENNY
    STENNY --- ---
    BAAL: ZdrSem pořád slibuje víkendové opáčko na Horala, ale kde nic, tu nic.
    SWIST
    SWIST --- ---
    BAAL: Jo, pomalu už tradiční předvánoční akce s Radanem mě loni chyběla.. :) pokud by se povedlo něco domluvit na letošek, tak bych byl rád.
    BAAL
    BAAL --- ---
    Neplanujete zase nejakou zdravotnickou nyx akci? Docela bych dal opacko zase po letech neceho s Radanem nebo pod Zdrsemem.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    NAVARA: a interview za paywallem
    Byl jsem v osmi tisících bytů. Netušíte, v jaké bídě lidé žijí, říká záchranář Samek – Deník N
    https://denikn.cz/...blizkych-je-nakazlivejsi-nez-covid-poradny-uraz-je-krasny-rika-zachranar-samek/

TABORACEK: Už jsem jich pár slyšel :)
    TABORACEK
    TABORACEK --- ---
    NAVARA: cywe, zazitky z prazsky ZZS cist nechces:)
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    Melvil vydal knížku o ZZS

Bulbem záchranáře - Jak zachránit život a stát se superhrdinou | Vít Samek | Jan Melvil Publishing
    https://www.melvil.cz/kniha-bulbem-zachranare/
    TALPENNY
    TALPENNY --- ---
    GOBERS:

Já mám hlavně problém s reenactorama/Molonama Labe/záchranářema apod. co se někde po Faceboocích tvářej že dobyli Logar a přitom nebyli ani na vojně,o kancelářskejch "expertech" co speciálně na Nyxu v puštičkářskejch pokecech freneticky piští přežvejkaný totální bullshity od nějakýho Krav Maga vola případně na základě nějakýho zdravotně-taktickýho team buildingu u Pepy Měštáka nemluvě .Co se firem týká tak řekněme..polopravdy ohledně instruktorů jsou normálka a tim se taky nejde nebavit ale jak jsem řek,absolutně mi nedělá problém jim to vpálit osobně a proč někomu kazit kšeft a sobě zábavu :D

Zpátky k topicu-takže jestli to správně chápu Vyškov na základě předchozích oborovejch kvalifikací dělá rozdílovky na "CLS" kvalifikaci. OK hele jestli můžeš pak blejskni ten papír s vyčerněnejma jménama atakdál, pastni to sem a bude jasno.

Já mluvil o tom že teoreticky(!) je možný že to někde někdo uzná jako TCCC-moc tomu nevěřim- a každopádně člověk co chce bejt zařazenej do jednotky jako CLS musí projít standartnim armádnim kolečkem na jehož konci je CLS kurz/zařazení i kdyby měl tři NAEMT kurzy a i armádní medik s X misema musí někde vykouzlit papír že má civilní"full level 3 TCCC" kurz případně FPOS 3 atd. když chce pracovat v privátní bezpečnosti a ne,nedělám si prdel .

TABORACEK
    TABORACEK --- ---
    GOBERS: Ano:)

Ja mam praci na plnej uvazek, a taky to nejak usudlam:)
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    TABORACEK: Ty vole, kdybys věděl, kolikrát jsem o tom už uvažoval... Několik let už externě učím na zdrávce a když už už jsem si říkal, že by se mi ta dálkařina asi nějak ušudlala časově (zejména když jsem to z pedagogického pohledu v praxi viděl, jak to někteří šulí), tak přišla legislativa, která to omezila jenom na vysoké školy. Tak mi to celé zase spadlo jako balíček z karet. Problém u mě není (ne)chuť, ale prostě časové ohledy. Mám poměrně exponovanou práci, k tomu učím (nejen na té zdrávce), kaplanuju, mám různé další povinnosti - a taky zájmy. A tohle by prostě byl časový zářez, který bych asi nezvládl.

Ale jenom kontrolně... kam nastupuješ? VŠZ?
    SPECZ
    SPECZ --- ---
    TABORACEK: Je to nastavitelnej PEEP ventil - 5-20cm H2O
    TABORACEK
    TABORACEK --- ---
    SPECZ: a jak na tom nastavis PEEP? ventil vidim, ale tam toho moc nenastavis...
    GOBERS: Hele a proc ty tu zachranarinu nevystudujes, mas pro to nejlepsi predpoklady:) V zari se mnou muzes znovu nastoupit do prvniho rocniku:)
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    TALPENNY: Ale však jo, tomuhle rozumím a nerozporuju. A chápu, že máš nějaké issues s Radanem a dalšíma lidma, což je váš boj a mně je to v zásadě uplně volný. Akorát když si pak na základě toho blahosklonně domýšlíš a dovozuješ věci, který vůbec nejsou nebo jsou jinak, tak z toho halt nemůžu nemít trochu srandu, bez urážky. :-)

Ale vlastně Ti dost možná okolnosti dají neplánovaně za pravdu, protože rozdilovky (které už - ač tomu nechceš věřit - už byly vypsané v ŠISu) nám zrušili kvůli koroně a je dobře možné, že dřív vypíšou termín normálně řádného CLS kurzu než další přezkoušení, a protože já jsem fanoušek firemního stravování a čerstvého vzduchu, tak si klidně sjedu zopaknout i to, co už treba umím, protože vono toho opakování není nikdy dost a materiálů za peníze daňových poplatníků taky ne. Ale uvidíme, teď je takový bordel, že neví nikdo nic.

Ale přišel mi dneska poštou pánevní fixator na hrani, tak jsem v dobrém rozmaru a nechcu se hádat. :-)
    TALPENNY
    TALPENNY --- ---
    GOBERS:
    Kámo já nevim ANI zdaleka všechno,jen jsem v oboru Private Security asi tak 20 let,v army jsem byl taky i když nic zásadního k chlubení a vědět co kdo kde (ne) uznává je důležitá část kšeftu která se navíc průběžně mění a to samozřejmě k horšímu resp. k většímu bordelu.

Jediný co vim bezpečně je že neexistuje NATO armáda která konvertuje dvoudenní NAEMT kurz co se učí ve třídách na svojí CLS kvalifikaci,maximálně lidi se zájmem o problematiku doloženou papírama jako je tenhle na CLS apod. pak posílaj. Vim že AČR nějakym způsobem uznává Wiesbadenský "CLS" TCCC což je ovšem Full Level 3 a 40 hours of training se zkouškou navíc pod známym jménem a/nebo jejich lidma a na Full Levelu 3 včetně začíná proces uznání u jen asi 98 procent firem v oblasti privátní bezpečnosti.
    MIRA atd. jsou fakticky kočkopsi ,jsou s nima pak i byrokratický problémy a kromě znalostí atd. u laika nevidim důvod proč rovnou nedělat full EMT,tam už pak neni problém asi tak kdekoliv kromě ČR když to teda neni online kurz anebo úplná mrdka.

Papír se štemplem CLS z Vyškova na základě toho NAEMT kurzu je za mě teda Velká Otázka pokud ovšem neni čistě pro hobbíka anebo už pro hotový EMT co si tuní CV,to pak asi jo ale nikdo jinej kdo by něco takovýho uznal jako kvalifikaci podle mýho neexistuje.
    Jedno pravidlo je ale univerzální a to je že instruktoři včetně zdravotnickejch se musej taky prodat takže nezřídka hlásej řekněme..polopravdy :)

BTW až se budeš chtít kvalitně zasmát mrkni do zdejšího puštičkářskýho pokecu,tam lítaj věci ála "odpoledne se studenty UNOB a turniketem" případně "horskej vůdce-záchranář" apod. a to je teprv žrádlo, tam někdo hystericky pištěl že jako vim všechno když sem si z něj dělal prdel páč tam blábolil(-a) nějaký přežvejkaný "moudra" od nějaký gumy co padly někde u odhaduju tak desátýho piva :D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam