• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ANARCHYAdvanced lifesaving
    TABORACEK
    TABORACEK --- ---
    NAVARA: Ma to 22 stranek:) bohuzel se mi to nedari sem nahrat, takze kdo mate zajem vam to muzu poslat leda mejlem.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    Tam zas nemají utopení :)
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    PPHTLS na to má asi 20 stran

    TABORACEK
    TABORACEK --- ---
    Tyjo, v ucebnici osetrovatelskych procesu se nepise vubec nic o popalenych pacosich, cumim jak pero z gauce.

    Ale tady je neco zajimavyho napsanyho: https://zdravi.euro.cz/clanek/sestra/osetrovatelska-pece-o-nemocne-s-popaleninami-444803
    TABORACEK
    TABORACEK --- ---
    TABORACEK: ale podivam se do ucebnice ose postupu, co tam pisou za rady dulezity.
    TABORACEK
    TABORACEK --- ---
    GONDAR: inadine je spis na zaniceny rany, pouziva se to na takove ty hnisave odreniny, silnicni lysej. Nevim jestli je to uplne popaleninova zalezitost. Ja jsem prevazal pacientu kopec, ale zadnyho popalenyho, traumata, dreny, externi stabilizacni konstrukce a tak dale, ale nikdy zadny popaleniny:)

    Daval bych na to jenom neco neprilnavyho, imho uplne lecit to neni nutny, pokud to neni nejaky rozsahly. Dulezity je udrzovat prisne aseptickej pristup, protoze kuze je prvni linie organismu pokud jde o infekce.
    GONDAR
    GONDAR --- ---
    TABORACEK: link si ukladam, uz mu to prevazujeme sami, je "nova" kuze. tedy uz ne ta jodova pasta, ale napatlat vazelinou, neprilnava mastna mrizka, obvaz. radsi bych samozrejme trenoval na figurine, ale co uz.
    TABORACEK
    TABORACEK --- ---
    GONDAR: https://www.lekarna.cz/inadine/ ?? Je to ridka sitka (asi tak ridka jako obvaz) ktera ma jodovou barvu, bezne se to striha na velikost rany.

    Lekar co psal spravu toho mel taky dost koukam, dorsum je se S, to uz mohl rovnou napsat cesky "hrbet":)

    Jinak beze zbytku plati, ze prvni pomoc pro popaleniny je chladit, pokud je to vostrejsi, tak se bez vysi urovne pece clovek moc neobejde. Kozni stepy a podobny veci se doma delaj desne blbe:) Ale v nejvetsi nouzi asi prisne asepticky pristup.
    SPECZ
    SPECZ --- ---
    A co tohle ?

    Popáleninová sterilní rouška LeinaTex|Azmedicashop.cz
    https://www.azmedicashop.cz/popaleninova-sterilni-rouska-leinatex/
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    GONDAR: dobre, akurat pri osetrovani popalenin/ran nemiesat Betadine a Prontosan X gel, bud jedno alebo druhe. Tie masti/gely vydrzia po otvoreni minimalne 8 tyzdnov, ak sa da pozor a neznecistia sa pri odbere z tuby, dobre sa na to hodia take jednorazove spachtle, akymi lekar kontroluje hrdlo, akurat z polypropylenu, nie drevene.
    GONDAR
    GONDAR --- ---
    LIBRIUM:
    AUDIAC:
    STENNY:

    dikez vsem, koupim si do zasoby ten prontosan. bylo to neco jako postnul audiac, akorat "hustci", asi jako sitka na komary;]..

    prozatim jsem si v lekarne nabral tohle:
    Shared album - Stepan Kotouc - Google Photos
    https://photos.app.goo.gl/v8g8e6r4PDWxz7SQ9
    STENNY
    STENNY --- ---
    LIBRIUM: Vím, že se nedoporučuje... je to pouze moje osobní zkušenost.
    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    STENNY: Visnak na rozsiahlejsiu popaleninu fakt nie... Prontosan X gel, sterilny mastny tyl, sterilne barierove krytie, lekar tak rychlo ako sa da.
    STENNY
    STENNY --- ---
    GONDAR: Jeden chlápek od fochu mi říkal, že má pravidlo "na popáleninu gel a mast nebo plast." Míněno chladivé gely jako první pomoc, mastný tyl/Betadine gáza jako první krytí a v případě nouze (opařená celá ruka, daleko od pomoci atd.) kuchyňskou folii v roli - nelepí se a zabrání lepení popálené kůže k sobě, akorát se musí často vyměňovat, aby se rána nezapařovala.

    Za sebe bych ještě přidal Višněvského suspenzi, verzi s peruánským balzámem. Před spoustou let mi vyhojila ošklivou popáleninu obličeje, krku a ramene tak dobře, že jsem zůstal bez jizev. Od té doby jsem ji použil ještě mockrát a bez výjimky se mi popáleniny jí ošetřené hojily lépe než jakékoli jiné.
    AUDIAC
    AUDIAC --- ---
    GONDAR: Nebyl to OpSite PostOp? Já znál jen tu fólii bez plástve z tetování, ale teď jsem narazil na tuhle vychytávku, žena to dostala jako krytí po císaři.

    LIBRIUM
    LIBRIUM --- ---
    GONDAR: tie mriezky su sterilne mastne tyly, fettgaza. Na rozsiahlejsie popaleniny byva najvhodnejsi zrejme Prontosan Wound Gel X, ale je dost drahy, cize väcsinou patlaju Betadiny, Ialugeny a Flamaziny.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    Sakra, krabice, já veděl, že jsem na něco zapomněl…
    GONDAR
    GONDAR --- ---
    cau zachranari ;] prosim o tipy & triky. chtel bych si udelal krabici, jakou mame od toho ninja zubare hanuska z maxdent. tentokrat se zamerenim na popaleniny. clovek vetsinou resi az veci, o ktere nejak zakopne, tedy situace:

    na ruku trileteho synatora se vylila minule utery varici voda. ze zpravy:
    "popaleniny II. stupne, osetren furantoinem. na dorzu 3 a 4 prstu vetsi, na 5 prstu drobna gula. po odstraneni epiderm. krytu spodina ruzova."
    ...po druhem prevazu mu ten kryci polstarek "vrostl" do rany, odstranili, rany se tim rozbourily. dnes v noci na pohotovosti v thomayerce mu tam dala neco jineho: byly to takove "mrizky", ktere odstrihla a odlepila od nejakeho podkladu. pry je tahle varianta prave kvuli tomu, aby se to neprilepovalo do rany. nasledne hneda pasta betadine. zprava nebyla, protoze tam bylo asi deset deti s rodici, takze frmol.

    dneska mame kontrolu v jednu, takze bych chtel byt trochu "chytrej", protoze o reseni popalenin od II vys vim kulovy.

    - tusi nekdo, co byly ty "neprilnave mrizky" ?
    - jak pisu vyse, chtel bych si vybavit lekarnicku na reseni popalenin. poradite mi veci, ktere tam mit a ktere jdou poridit bez predpisu ? pripadne zda mi nekdo muze podobnou krabicku poskladat, ohledne velikosti/rozpoctu bych poptal i rodice, zda to nechteji mit spolecne.

    asi do rozsahu "spalena noha od motorky v dzungli, cca na tyden-mesic mimo dosah doktora/nemocnice". mnisi akorat na tenhle level byli vybaveny a poresili ho, za mesic to mel v cajku.
    Facebook
    https://www.facebook.com/photo/?fbid=2112381448592&set=a.2112377928504

    Facebook
    https://www.facebook.com/media/set/?set=a.2112377928504&type=3

    SPECZ
    SPECZ --- ---
    ANARCHY: A k extrakci si pustíme trochu tematické hudby https://www.youtube.com/watch?v=_lHFlXtRPgc

    :-)
    SPECZ
    SPECZ --- ---
    WRIGLEY: Lékárnu vyberou a zdemolujou smažky vcelku rychle. Sexshop by mohl uniknout pozornosti o trochu delší dobu :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam