• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    JACKERPolitické hnutí ANO - www.ano2011.cz - Změňme českou politiku! Je to na nás!
    Sledujte vývoj české politické scény v nové Android aplikaci. Mějte přístup na iDNES, iHNed, Lidovky.cz, Aktuálně a další servery z jedné aplikace:
    https://play.google.com/store/apps/details?id=com.jakubflaska.novinkyrss

    Ukázka, jak se u nás krade:
    Reportéři ČT, 8.7.2013
    http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1142743803-reporteri-ct/213452801240026/obsah/269541-kdo-vydelal-na-pronajmu-skladu-v-nemocnici-na-homolce/
    Pronájem skladu o pěti čtverečních metrech za osm milionů měsíčně.
    rozbalit záhlaví
    MAREK_PRCHAL
    MAREK_PRCHAL --- ---
    ZAPPO: To je úhel pohledu. Nikdo neobsáhne všechny.
    ZAPPO
    ZAPPO --- ---
    MAREK_PRCHAL: Ve skutečnosti je ten článek jeden velkej důvod proč ANO nevolit:) Vtipný je, že autor a ani ty to tak nevidíte:)
    MAREK_PRCHAL
    MAREK_PRCHAL --- ---
    MAREK_PRCHAL: To tedy malinko přepálil, ale pokud byste ty lidi znali osobně... no nic.
    MAREK_PRCHAL
    MAREK_PRCHAL --- ---
    Tohle jste četli?
    Jak si kopnout do Babiše. Blog - Petr Havlíček (blog.iDNES.cz)
    http://havlicekpetr.blog.idnes.cz/c/358677/Jak-si-kopnout-do-Babise.html
    FEMUR
    FEMUR --- ---
    JUNIPETRUS: ne, ja takova doporuceni nesirim a na rozdil od tebe ma co rict k veci:)
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    FEMUR: jiste. Ty si tim budes taky ridit?
    FEMUR
    FEMUR --- ---
    JUNIPETRUS: tak se tim rid.
    CROME
    CROME --- ---
    SIRIEN: takze dle tveho nazoru bychom meli mavnout rukou nad nacistyckymi zlocinci a nechat je v klidu pomrit, protoze se jim do ted nic nestalo takze to nema smysl?

    Mno tve moralni hranice se jevi jako ponekud fluidni
    CROSS
    CROSS --- ---
    SIRIEN: pasivita, smíření -- to je naprostý nesmysl. Já osobně -- a to si myslím, že mám na věc spíš střízlivý pohled, ale to je jedno -- jsem v třiadevadesátém nemohl nikomu odebírat volební právo, protože jsem ho ještě sám neměl.

    Nicméně tady nejde o minulost mezi komunisty, jak píšeš, ale o minulost agenta StB. To řeší do jisté míry lustrační zákon. Pro AB to vůbec nebude problém, protože buď vysoudí čisté osvědčení, a/nebo sám nebude kandidovat resp. zastávat veřejnou funkci, bude to jenom řídit z pozice šéfa strany. Tohle není otázka legitimity, ale prostě jakýchsi morálních nároků. A jak jsem už taky napsal -- že se tyto nároky ve společnosti různí, je přirozené. Do debaty o AB a ANO to ale patří.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    SIRIEN: děkuji za názorné stvrzení mého postulátu.

    Jinak jako tradičně reaguješ o to vášnivěji, oč méně tušíš, o čem vlastně mluvím.
    SIRIEN
    SIRIEN --- ---
    ZUZKAOU: pravdoláska napáchala tolik škody že by z toho člověku bylo blivno. Prozačátek pravdoláskařské nezaříznutí KSČ a nezamezení tomu aby se její i jen řadoví členové jakkoliv (úřadem, volebním právem, veřejným vystoupením) měli právo účastnit dalšího veřejného života.
    Bohužel, jednou napáchaná škoda podobného druhu už nelze napravit, takže je nutno se s ní smířit. Pokud někdo dneska fňuká, že má nějakej politik minulost mezi komunisty, vždycky mám chuť se ho zeptat proč v 93 kurva neřval, že se jim mají všechna tahle práva zabavit?

    A zajímavé je, že nejčastější odpověď dotyčných je "to tehdy nešlo, to byla jiná doba a věci vypadaly jinak" - oi, úplně totéž, čím se omlouvají ti, kteří těmi řadovými členy té KSČ tehdy byli. Jaká to náhoda


    CROME: pasivní členství není spolupráce. Sorry, ale není. Pokud si pod "spoluprací" představuješ "nekladení aktivního odporu" (a čistě ideologicky bych neměl problém s Tebou v tomhle pohledu souhlasit, protože k němu mám docela blízko), pak bys ze spolupráce musel obvinit 99% populace.
    Co víc - mnohdy by se možná ukázalo, že v tomto pohledu jsou mnozí ne-členové KSČ více vinní spoluprací než někteří členové...

    ...jako takhle to (bohužel) podle mě fakt rozsekávat nelze.


    CROSS: Jak píšu výše mé milované Zuzu - pokud si někdo hodlá stěžovat, že se bývalí komanči někam cpou, pak je nutné se ptát, co v 89 nebo v 93 udělal pro to, aby se neměli právo kamkoliv cpát. Pokud neudělal nic a držel tlamu... pak teď brečí nad vlastní pasivitou. A nejspíš jí omlouvá úplně stejně, jako ti členové KSČ své členství.
    Pro mě to je postoj krajně hraničící s pokrytectvím. Členům KSČ měla být prostě tahle práva odebrána a když nebyla, pak na vině nejsou oni svým členstvím ale všichni ti, kteří jim je neodebrali, když ještě mohli. A protože se to nestalo, pak to nemá smysl brát nijak zvlášť v potaz.
    CROSS
    CROSS --- ---
    SIRIEN: tady se směšují dvě věci -- 1) co AB za totáče dělal, 2) co o tom dnešní volič soudí. V zásadě s tebou souhlasím, že na jeho práci pro PZO, StB a případně další instituce, o kterých není v životopise řeč (četli jsme a víme, že s StB nespolupracoval v Maroku, ale doma, takže v Maroku s kým ;-]) není nic dramatického, neobvyklého v daném kontextu, natož třeba trestného podle tehdejších i dnešních zákonů. To je ale jen jedna stránka věci, která ukazuje AB jako, jak tu zaznělo, oportunistu, případně loajálního kariéristu (nemyšleno negativně, lepší termín mě nenapadá).

    Druhá stránka je, co si o tom dneska kdo z nás myslí. Jak tu napsal Crome, že má možná radikálnější názory, to je zcela legitimní postoj, kterej ovlivní jeho chování jako voliče / nevoliče AB. Takovej policajt z pořádkový jednotky, pohraničník, konečně i řídící důstojník AB etc. taky jenom dělal svoji práci, snažil se jí dělat dobře, podporoval tehdejší režim. To beru. Kdo ví, jak bych se choval, kdybych musel sám řešit víc, než jestli být nebo nebýt v Pionýru.

    Jenomže tahle více či méně aktivní kolaborace může pro leckoho být diskvalifikujícím faktorem pro působení ve veřejných funkcích v režimu dnešním. Někteří voliči oceňují i jiné kvality, než loajalitu a pracovitost. Třeba morální integritu a podobně.

    Beru, že tenhle typ voličů není cílovka ANO -- jak jsem už napsal, kladnej vztah k StB a podobným institucím a korporativismus k sobě nemaj tak daleko, takže pro příznivce řízení státu jako firmy nebudou Babišovy aktivity za totáče nic špatnýho.
    CROME
    CROME --- ---
    LOPIK: 99 urcite ne ale ano to je smutne, stejne jako v jakemkoliv jinem totalitarnim state
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    A takhle, milé děti, jsem to myslela s těma technokratama a jejich neslučitelností pro pravdolásku...
    CROME
    CROME --- ---
    to je ovsem zcela legitimni soucast ideoveho boje ze? Je jasne, ze s lidmi na druhe strane barikady se v pohledu na vec zhusta neshodnes :)
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    CROME: Kolaborovalo 99,9% populace
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    ZAPPO: Tohle by asi bylo na dlouhou filosofickou disputaci..
    CROME
    CROME --- ---
    SIRIEN: to je preci nesmysl i on tam pise o reforme v 68 a jak se to dotklo jeho rodiny, pokud je i presto ochotnej spolupracovat s takovym rezimem jen kvuli svemu prospechu, je to pro me bezpaterni hovado..co je na tom nepochopitelneho?

    Kolaboruje kazdy kdo umozni pri svem plnem svedomi pokracovani takoveho rezimu a aktivne se na nem svoji cinnosti podili...mam hranice co je normalni evidentne hodne jinde nez ty.
    ZAPPO
    ZAPPO --- ---
    SIRIEN: Je jsitej rozdíl v tom, jestli považuješ stát ve kterým žiješ za legitimní a správný nebo ne.
    SIRIEN
    SIRIEN --- ---
    CROME: hm. žiješ v komunismu. Narodil ses do něj, vyrostl v něm, je všude kolem Tebe a nic nenasvědčuje tomu, že by za Tvého života skončil.

    Tvůj sen je být jako táta a pracovat v zahraničí jako obchodní zástupce pro import a export.

    Protože to je pro danou pozici nutnost, vstoupíš do strany a odkejveš v kavárně StBákovi, že naprosto určitě souhlasíš, že korupce je hrůzná věc kterou je nutno potírat a která je devastující pro stát a režim a že v případě, že bys nějakého korupčníka viděl, ho nahlásíš. A ano, klidně mu tohle prohlášení podepíšeš, samozřejmě, protože to je přece správně...

    Hm. Ok... jako nevím, co je na tom podle Tebe kolaborace teda.
    Za mnou dneska přijít chlápek, ukázat mi placku kriminálky / ÚOOZ / protikorupční policie / BIS a zeptat se mě: Myslíte si, že korupce je odporná trestná činnost a souhlasíte, že v případě střetu s korupčníky nám je nahlásíte? - tak taky řeknu že ano a taky mu takový prohlášení klidně podepíšu. A s naprosto superčistym svědomim.

    (neříkám, že to tak nutně skuteně bylo, ale doteď jsi nedoložil nic co by ukazovalo, že to tak nebylo)
    CROME
    CROME --- ---
    SIRIEN: bylo stornovano nikdo se nedovi, znovu opakuji me to staci abych si udelal profil o cloveku, protoze spousta lidi se tak nechovala a drzela si urcitou moralni integritu.

    Muzes mit jinej nazor a je zcela legitimni.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam