• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BRAMBOREENAMycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu...
    Auditko věnované sci-fi sérii Mycelium. Vesmír, psychotronika, náboženství, lidské oběti - a mimozemské houby.

    Planeta Össe. Svět po tisíce let neměnný... a po tisíce let svázaný s vesmírem. Z Össe pocházejí myceliální technologie i nadsvětelné Lodě, bez kterých by se Země neobešla. Jenže zatímco pozemská civilizace vítězně proniká do vesmíru, Össe jí stojí za zády.

    Co je to vůbec to Mycelium? Nejlépe podívat se na webové stránky projektu. Tam jsou všechny informace o knize (anotace, ukázky, ohlasy, trailer...).

    A dá se to někde opatřit? Třeba tady: Internetové knihkupectví Kosmas (odkaz vede přímo na záznam o knize). Další díly a formáty (včetně audioknihy) nejlépe přes mycelium.argenite.org/page-koupit (affiliate u Kosmasu, takže z každého nákupu dostane autorka pár desetníků navíc, a to se všem vyplatí!)

    A co Facebook? Nyx je přece lepší!!! Ale budiž, kdyby náhodou měli vášniví vyznavači Knihy tisíce tváří absťák, mohou navštívit tamní stránku autorky Mycelia alias Bramborýny – Legendy o argenitu na Facebooku nebo semeniště všeho mimozemského zla, doupě zlovolné Církve Akkütlixovy tamtéž.

    A co takhle spoilery? Lze použít tag, který schová odstavec pod bílou mlhu, pod kterou lze nahlédnout, když se text vezme do bloku nebo se na něj klikne:

    tajné odhalení
    – a díky tomu ti, kteří další díl ještě nečetli, nepřijdou o překvapení. Bílá mlha vznikne, když se použijí kódy
    <div class="spoiler"> tajné odhalení </div>

    Geekovské okénko
    Generátor slov v össeinu, který skvěle vymyslel a naprogramoval KAVEN. Církev Akkütlixova děkuje a OneHotBook se velmi těší! :)
    Tabulka a graf postupu psaní (2019–21)
    rozbalit záhlaví
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    JAKKILLER: Nojo. Podle mé (rozsáhlé!) zkušenosti se hrdinky nefalšované červené knihovny vyznačují hlavně tím, že mají být ohromně sympatické, emancipované, ambiciózní, citlivé, dobré matky, charakterní a laskavé, navenek sebevědomé a v duš zranitelné a tak dále a tak dále. Prostě skoro-ideál (ale lidský), se kterým se dáma při četbě ztotožní, nebude mít problém držet hlavní hrdince palce a nepřepadne ji žárlivost, až hlavní hrdinka skončí v posteli s hlavním hrdinou (kde se naopak očekává vysoká nerealističnost, což právě znemožňuje mužům požitek z tohohle typu literatury, protože se s tím realitě na hony vzdáleným šampónem prostě identifikovat nedokážou).

    Takže Pinky je modelové hrdince Harlekýnek vzdálená asi jako ryba bicyklu. ;)
    JAKKILLER
    JAKKILLER --- ---
    No, já ale zase musím trošku oponovat, protože Pinky mi přišla tak trošku vystřižená z nějakého Harlekína.
    Dost mě štvala teda. :D
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    WITTGENSTEIN: Milostný motiv = červená knihovna? OMG. To už je červená knihovna pomalu i Klub Rváčů.
    GINGERCAT
    GINGERCAT --- ---
    RICARDERON: už se normálně expeduje, první Praha jela v úterý. Na skladě stále několik set kusů ;)
    RICARDERON
    RICARDERON --- ---
    Odstávka Kosmasu. Pokud vyprodali, dostanou další příští týden. Inventura.
    HYPERION
    HYPERION --- ---
    CORNHOLIO: Žádný šuplíček nikdy nebude stoprocentní, to je to kouzlo literatury, vždy se snaží za každou cenu vzepřít kategorizování. Jako čtenář používám dvě kategorie - baví / nebaví. Ovšem s tím v psaném textu člověk prostě nevystačí.
    VLCACKA
    VLCACKA --- ---
    CORNHOLIO: Ale mentálně byla již ženou v mužském těle, většinou to tak transsexuálové mají. A sexuální orientace? Do té mi nic není, já posuzuju, jaký je to autor a jak zajímavé má dílo.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    Včera jsem se byla podívat v knihkupectví Kanzelsberger na Andělu a Jantarové oči jsem tam nenašla. Tak nevím, jestli to mají ukryté, vyprodané nebo vůbec nemají :/
    CORNHOLIO
    CORNHOLIO --- ---
    To je ještě v pohodě, ale co třeba taková Caitlín R. Kiernanová, jejíž Drowning Girl právě čtu: narodila se jako muž, nechala se přeoperovat na ženu, v současné době žije se svojí partnerkou, kterou potkala už jako žena. Jakpak byste asi tady aplikovali šuplíček "ženské psaní" ? :)
    VANEK
    VANEK --- ---
    WITTGENSTEIN: "somewhere between heterosexual and asexual" :-) http://en.wikipedia.org/wiki/Talk%3AOctavia_E._Butler#Lesbian.3F
    HYPERION
    HYPERION --- ---
    WITTGENSTEIN: Nikdy se nevdala a děti neměla.
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    SHEALA: Ale kuš s těmi Číňany pořád. Byla černoška a natolik samotářská, že o její sexuální orientaci nic nevíme. Rozhodně nemůžu dohledat cokoli o nějakém partnerovi jakéhokoli pohlaví, natožpak o dětech.
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    WITTGENSTEIN: Octavia byla čínanka a lesba? (sorry sem líná googlit :)

    jinak mě napadá, že pak takovou autorku berou jako kuriozitu. Uff, bejt černá čínská lesba, tak to tajím, ze strachu abych nebyla kuriozita.
    DELLAMORTE
    DELLAMORTE --- ---
    WITTGENSTEIN: Mě už dneska s práce a horka hrabe, tak plácám nesmysly.
    IDLE
    IDLE --- ---
    HYPERION: Ovšem tím ty stereotypy ještě posilují. :)
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    DELLAMORTE: Tak čínských černošek moc nebude. Ale kdybych v životě nečetl jedinou povídku od Octavie Butlerové, byl bych výrazně ochuzen.
    HYPERION
    HYPERION --- ---
    DELLAMORTE: Zní to zajímavě, ale taky to může jít do kolonky "všeho moc škodí".

    BTW, pokud chce žena úspěšně publikovat vyvražďovačky beze smylu, patrně by měla zvolit úderný mužský pseudonym, muži to tak ostatně s červenou knihovnou dělají po celá desetiletí :-)
    IDLE
    IDLE --- ---
    HYPERION: Jo, s tím souhlasím. Takovíhle čtenáři se ochuzují, ať už používají kterékoliv hrubé "měřítko".

    Z mého pohledu je to jen jejich chyba. Ale ten, kdo se jim bude snažit něco prodat, nad tím uvažovat bude, aby se o ně třeba nepřipravil nějakou hloupou drobností.
    DELLAMORTE
    DELLAMORTE --- ---
    HYPERION: Je to sice offtopic k tomuto tématu, ale rejpnu si. Myslíš třeba něco jako sci-fi od čínské černošky, která je navíc lesba? :)
    HYPERION
    HYPERION --- ---
    Výsledek je ten, že jakákoli diskriminativní selekce na základě pouhých vnějších znaků je hloupost. Ať už jde o pohlaví, barvu pleti, sexuální orientaci autora nebo o literární žánr či formu.
    HYPERION
    HYPERION --- ---
    IDLE: Chápu. Podstata té žánrové diskriminace ovšem tkví v tom, že kupříkladu science fiction má natolik široké rozpětí, že si dovolím tvrdit, že každý, i ten nejzatvrzelejší odpůrce žánru, by si v něm při troše dobré vůle na 99% našel něco, co by pro něj byla jedna z nejlepších knih, které kdy četl.

    Tzn. pokud se někdo vyhýbá ženám kvůli "ženskému psaní", pak sám sebe ochuzuje stejně jako ten, co se vyhýbá žánru bez jeho hlubší znalosti. Pokud je pro něj kupříkladu science fiction rovna mezigalaktickým cestám, při nichž vás ohrožují vesmíní piráti a vy musíte ústavičně zachraňovat spoře oděné dámy v nesnázích.


    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam