ROMI: Řekla bych, že nemá smysl po tom pátrat. Od začátku tisíciletí (tedy podle knížek, v nichž teď náhodně šmejdím) to uvádí málokdo.
Např ještě předtím, v roce 95 vyšel F. Pohl - Na konec času (moc pěkná knížka) u Laseru v sedmi tisících.
U stejného o tři roky dřív G.R.R. Martin - Nightflyers - 15 000.
První vydání Duny z roku 1988: 100 000 kusů.
Pak třeba Star Treky u Netopejru v roce 2000: 1800 kusů, v roce 2006: 1500.
Klášter slasti u Strak, který vyšel před deseti lety měl náklad 1800 (a podle informací na stránkách se vyprodal). Nevím kdy, ale prodat skoro dva tisíce knížek v průběhu zhruba deseti let je ukázkou toho, jak nám čtenářům podmínky na knižním trhu nepřejí. Už srovnání cen knih v průběhu pár let je masakr. Dřív jsem si na ně mohla šetřit z peněz, které mi do školy dávali rodiče, teď za ně dám půl platu. Lidi nekupují tolik, i když by chtěli, protože krom příjmů jde všechno raketově vzhůru a to se prostě odrazí i na nákladu knih.
Takže současnost bych si tipla mezi tisícem až patnácti sty s ohledem na prodejnost a profláknutost autora, reklamu a nakladatele.
A to nechci být nějak extra chytrá, jsem jen čtenář, co teď z knihovny vytáhl pár knížek a okukoval jejich poslední stránky :).