• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BRAMBOREENAMycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu...
    Auditko věnované sci-fi sérii Mycelium. Vesmír, psychotronika, náboženství, lidské oběti - a mimozemské houby.

    Planeta Össe. Svět po tisíce let neměnný... a po tisíce let svázaný s vesmírem. Z Össe pocházejí myceliální technologie i nadsvětelné Lodě, bez kterých by se Země neobešla. Jenže zatímco pozemská civilizace vítězně proniká do vesmíru, Össe jí stojí za zády.

    Co je to vůbec to Mycelium? Nejlépe podívat se na webové stránky projektu. Tam jsou všechny informace o knize (anotace, ukázky, ohlasy, trailer...).

    A dá se to někde opatřit? Třeba tady: Internetové knihkupectví Kosmas (odkaz vede přímo na záznam o knize). Další díly a formáty (včetně audioknihy) nejlépe přes mycelium.argenite.org/page-koupit (affiliate u Kosmasu, takže z každého nákupu dostane autorka pár desetníků navíc, a to se všem vyplatí!)

    A co Facebook? Nyx je přece lepší!!! Ale budiž, kdyby náhodou měli vášniví vyznavači Knihy tisíce tváří absťák, mohou navštívit tamní stránku autorky Mycelia alias Bramborýny – Legendy o argenitu na Facebooku nebo semeniště všeho mimozemského zla, doupě zlovolné Církve Akkütlixovy tamtéž.

    A co takhle spoilery? Lze použít tag, který schová odstavec pod bílou mlhu, pod kterou lze nahlédnout, když se text vezme do bloku nebo se na něj klikne:

    tajné odhalení
    – a díky tomu ti, kteří další díl ještě nečetli, nepřijdou o překvapení. Bílá mlha vznikne, když se použijí kódy
    <div class="spoiler"> tajné odhalení </div>

    Geekovské okénko
    Generátor slov v össeinu, který skvěle vymyslel a naprogramoval KAVEN. Církev Akkütlixova děkuje a OneHotBook se velmi těší! :)
    Tabulka a graf postupu psaní (2019–21)
    rozbalit záhlaví
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    SHEALA: jů, tam taky máme latifundie a jestli se nepletu, příští týden se tam jede na další zasraný jabka (long story), že bych se stavila na kafe a vlastivědný výlet? A pokud nejsi z Ostravy, tak je to před Bruntálem, ačkoli Šumperk zrovna není výspa civilizace.
    BRAMBOREENA: Spoiler by nebyl?
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    SHEALA: Ó, když mi bylo pět, byla jsem ve Velkých Losinách s maminkou podívat se, jak se dělá ruční papír. Obří kádě se slizkým hnusem mi fakt utkvěly. Do Velkých Losin netřeba příruční aiö nosit, mají svá vlastní! Teď ho tam akorát vhodně nalákat...


    Nechal se odvést do půlkruhové podzemní místnosti. Měl na sobě oblek z hedvábí – volné kalhoty a otevřenou vestu bez rukávů –, což přesně splňovalo össenské požadavky na vhodný oděv v chrámu a zároveň mu to umožňovalo bez úhony přežít v rozpálených ulicích města; ale v tom sklepení ho okamžitě roztřásl chlad. Na takovém místě se dobře daří myceliu. Ve výklencích po obvodu stálo pět kádí a mezi nimi stůl, všechno z kamene. Obešlo se to tu sice bez Akkütlixovy sochy, ale jak si něco nedomýšlet? Lucas hodlal transakci vyřídit co nejrychleji – a hlavně se tu ničeho ani nedotknout.
    "Teď můžeme mluvit neoficiálně," promluvil opat. "Jako představitel úřadu ti to nabízet nesmím. Ale existují látky, které by ti mohly pomoct."
    "Doufal jsem, že tvá moudrost mi ukáže cestu," souhlasil Lucas. "Rád se odvděčím Církvi darem, který předám do tvých rukou. Snad přijmeš oběť i ve skromné formě bankovních kuponů."
    Kněze to pobouřilo. "Nestojím o úplatky! Jednám tak, jak mi velí povinnost! Pokud milost boží vyléčí tvé tělo, snad i tvou duši přivede k Církvi. Substance, které ti přinesou záchranu, jsou přímo zde."
    Počet sarkofágů byl sám o sobě návodný dost, ale teď si Lucas všiml i vytesaných znaků. "Pětice?!"
    "Ano. Posvátná sadba; to nejcennější, co ti Össe může dát. To je lék na tvoji nemoc." Opat ztlumil hlas a spiklenecky nakrčil uši. "Je to veliká čest. Tvá nemoc je důsledek hříchu, a ten může napravit jen skutečná svátost. Bude zapotřebí především ökrë, podané rituálním způsobem. Přestože to není vůle Církve, jsem ochoten ti pomoct… pokud to zůstane naším tajemstvím."
    Tajemství! Proti vůli Církve?! Kdyby si opat řekl o nějakou částku, třeba i závratnou, možná by mu Lucas uvěřil; ale Knihy znal příliš dobře, než aby v téhle rádoby zbožné rétorice neviděl rozpor. Církev u svých svátostí bezpodmínečně trvá na dodržování předepsaného postupu. Jakékoliv neortodoxní řešení zavání herezí. Domlouvat se s někým tajně za účelem upevnění össenské víry – to samu podstatu té víry popírá. Za to Akkütlix žádného aktivistu nepochválí.
    Odkašlal si. "Respektuji Pětici, ale důsledně se vyhýbám pití odvarů."
    "Ty ti ale nenabízím," řekl opat. "Neživé toxiny v odvarech sice navodí určité stavy duše nebo těla, jenže nikdy nevyvolají změnu. Odvar a spóry se k sobě mají jako mouka a osivo. Vybereš si mouku, když máš upéct chleba každý všední den; ale jednou za čas musíš zvolit zrní, pokud má něco nového růst. Jestli chceš, aby se navrátila rovnováha, je nutné vložit aktivní spóry do otevřené rány. Rozhal si oděv. Polož se na tenhle stůl."
    "Taková pocta mi opravdu nepřísluší–"
    "Nemusíš mít obavy!" chlácholil ho opat. "Vím, že lidé ze Země se pohledu na krev radši vyhýbají, ale tady stačí jen mělký řez." Kožní záhyb na jeho bradě se zvedl v náznaku povzbudivého úsměvu.
    Lucas se taky usmíval; chladně a vytrvale, zatímco mu v duchu spílal. Řež si mělce do vlastního, ty mizero! Jenže bohužel věděl, že k uchycení spór stačí i škrábnutí.
    "Mycelium není tak děsivé, jak si myslíš." Kněz odklopil víko prostřední kádě, té s ökrë; musela tam být ocelová ložiska nebo převody, protože blok kamene sklouzl do zadní části výklenku úplně hladce. "Přistup blíž. Přesvědč se na vlastní oči."
    Ano. To přesně Lucas plánoval: přesvědčit se. Ale ne o věci v kádi. Udělal opatrný krok směrem k výklenku, jako by celou tu nabídku pořád ještě zvažoval, ale přitom kněze nepřestal sledovat.
    Ten si kradmo sundal brýle. Jeho oči se na Lucase lačně upíraly.
    A vzápětí ho sevřely v trëighrü.
    Bylo to jako útok ze zálohy; ostří pohledu, které nic netušícího člověka paralyzuje a přiková na místě. Kdyby na to Lucas nebyl zvyklý, v tuhle chvíli by se nedokázal ani pohnout; zůstal by tam jako brouk nabodnutý na špendlík – s pokleslou čelistí, vytřeštěnýma očima, rukama škubajícíma se v křeči a ochromenými plícemi; načež by lapal po dechu, vrávoral a omdléval, dokud by se pod ním milosrdně nepodlomily nohy. Jenže on zvyklý byl. I při trëighrü koutkem oka postřehl pohyb, jak knězova pravačka bleskově vjela do záhybů roucha. Něco se mihlo vzduchem s děsivým zasvištěním, které se mu připomnělo z dob nekonečně dávných; a vzápětí to plesklo o hladinu.
    Össenský bič. Lucasovi se ježily chloupky na zátylku, když si to uvědomil… když si připomněl, jak snadno tahle věc protrhne nechráněnou lidskou kůži. Teď mu byla v letním oblečení zima dvojnásob. Össenský bič, právě ponořený do kádě s houbou, aby ve spleti vláken ulpělo živoucí mycelium. Stačí jediná dobrá rána. Ökrë rovnou do krve.
    "Pojď blíž," šeptal kněz. V trëighrü probleskla pečlivě utajovaná dychtivost...
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    Co se geografie týče, jsem v lázních, Velkých Losinách, to je až za Bruntálem i Krchovem. I podle vybavení a pacientů, a hlavně na ředitele by neškodilo použít malé příruční aiö.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    GENTIANA: Díky, to je milé. Na zastavení skutečně nebylo času. Ráno tam, odpoledne zpátky, chvíle práce. Měla jsem toho docela dost, ve smyslu 9 hodin řídit.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    MAR_TINA: měla jsem kolegu původem z Krnova. I dozvěděla jsem se, že i sami místní svou rodnou obec nazývají Krchov
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    RUFO: ano, vážím si tvé osobní zkušenosti a děkuji, že ses o ni podělil, ale ve Vyšných Vlkodlakoch je prostě sucho nebo co a hovno roste, a to vím, kam jít.
    MAR_TINA: tos měla cestou, měla ses stavit. A Krnov je furt okres Bruntál. Karviná je prej horší, ale blíže to zkoumat nehodlám.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    Nedávno jsem byla na otočku v Krnově (to je ZA Bruntálem). Copak příroda hezká, ale ... v té prdeli by to asi bylo snažší.
    Polovina obyvatel mluvila polsky, vcelku pomalu a asi "bez nářečí", překvapilo mě, že jsem jim rozuměla. Druhá nějakým klonem slezské češtiny nebo české sležštiny s naprosto podivně umístěným výrazným přízvukem (výraznějším než v té polštině!), s ještě podivnějšími koncovkami a hromadou cizích slov. Tak těm jsem nerozuměla.
    MEANKITTY11
    MEANKITTY11 --- ---
    BALAENA: A ty taky.
    MEANKITTY11
    MEANKITTY11 --- ---
    GENTIANA: BETCHO: Máte mě na svědomí. Půl porce čínských nudlí mi prošlo nosem a usídlilo se na monitoru. Omlouvám se šéfové za OT.
    RUFO
    RUFO --- ---
    GENTIANA: Teda, nechci kritizovat, ale:
    1) vice ryzcu syrovinek, to je asi nejlepsi houba.
    2) Roste hub, ze jsem i ja vcera nasel pul tasky- za chvili
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    MEANKITTY11: myslím, že až dospějeme do Bruntálu, budeme na prdel ještě s láskou vzpomínat :/
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    BRAMBOREENA: bašta něčeho to je, ale radši bych se v tom nešťourala.
    BETCHO
    BETCHO --- ---
    MEANKITTY11: Správně má být, že svět spěje do Bruntále. Protože Bruntál se samozřejmě skloňuje podle vzoru prdel.
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    HYPERION: Rozhodně. Taky si myslím, že ještě někde nějaké vyplave - však jsem to i psala, že je to po komisích a periodicky se to zjevuje na Kosmasu jako duch. :)
    ZOIDBERG: Však my všichni víme, že Bruntál je bašta uzenářů (baštících uzeniny), tam se žádné houby nepěstují...
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    MEANKITTY11: protože já spolehlivě poznám pouze ryzec měděnkový, který to nebyl, takže to mohlo být cokoli, co se pouze ryzcem jeví. Navíc je divnej rok, neroste to, co růstá obvykle, zato je hodně divných žlutozelených věcí.
    MEANKITTY11: Však se říká Byl jsem v Bruntáli, případně jedu do Bruntále, podle vzoru prdel.
    BORGDOG: si to někde okouknu.
    DARKSWORD
    DARKSWORD --- ---
    BORGDOG: Člověk by řekl, skoro až mrazivá :-)))
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    GENTIANA: Podaruj všechny naší knihou. :-) "Mrazu a her" je pořád dost, a bude správná vánoční atmosféra. :-D

    (Sorry za self-add)
    VLCACKA
    VLCACKA --- ---
    MEANKITTY11: Myslím, že se ustaví nový řečnický obrat: "To je fakt Bruntál!" :-)
    MEANKITTY11
    MEANKITTY11 --- ---
    ZOIDBERG: Že by celej svět spěl do Bruntálu, místo klasicky do prdele? ;)
    HYPERION
    HYPERION --- ---
    Je příjemné sledovat, jak Mycelium mizí, ale mluvit o dotisku je prozatím předčasné. Některé distribučky a knihkupectví mívají syslovský syndrom a občas najednou vykoukne pár stovek ani nevíte, kde se dosud schovávaly...
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    MEANKITTY11: To je Bruntál - jiný svět :-)
    MEANKITTY11
    MEANKITTY11 --- ---
    GENTIANA: Jeden by si tu pro ryzce nechal uříznout prst nebo i vrtat koleno, ale někomu nejsou dost dobrý. Kam ten svět spěje?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam