• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BRAMBOREENAMycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu...
    PIPIN
    PIPIN --- ---
    WITTGENSTEIN: Muhahahahaha!
    (ale nechtěl jsem, taky jsem citoval po paměti, to mám za to, že píšu zásadní příspěvky v rámci prokrastinace při náročný práci, příště si dám lepší pozor. MALKE se ještě jednou omlouvám, plazmový lyžování zjevně pochopila! :) )

    MALKE: Musím říct, že jsem rád,že ses tu objevila. Bylo by fajn, kdybys trochu rozvedla, j jaké přesně máš k SF výhrady (kromě toho, že to není Mann), cos četla atd.
    MALKE
    MALKE --- ---
    WITTGENSTEIN: ... ani ty vidle nebylo potřeba nastavovat... WITTE, já... nevím, co říct. Kromě toho, že dokud si nepřečteš tu recenzi, nemluv o ní. Využití Googlu jsou v tomto konkrétním případě věnovány DVA ODSTAVCE...
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    PIPIN: A ještě mě Pipin svedl na scestí :)))
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    MALKE: To mám za to, že jsem citoval po paměti, příště budu opatrnější. Ale chápu, že tahle se dají pohodlně shodit ze stolu všechny moje výhrady.

    (BTW, když už jsi nečetla žádné Vilmino dílo zasazené do prostředí argenitového vesmíru a přece jen bys chtěla vědět, co je to protonace, stačí se jako obvykle zeptat strýčka Googla. Tohle je hned druhý odkaz: http://www.argenite.org/page-protonace )
    GALE
    GALE --- ---
    MALKE: Plasmové lyžování od Witta byl už jen takový poslední kopanec. Je ti tu vyčítáno, že jsi prostě knize nedala šanci. Z tvého článku je velmi poznat, že jsi do toho šla s pocitem "sci-fi je nesmysl a béčkový škvár". A tento svůj předsudek sis v knize hledala a našla.
    Problém začíná ve chvíli, kdy jsi tam nehledala a nenašla ani nic jiného, protože TO tam je. Knihu jsi vlastně odsoudila ještě před tím, než jsi jí začala číst. A právě proto jsi jí vlastně nepochopila. Ona totiž není o muslimech/židech/klokanech/slunéčcích sedmitečných, ale o kulturních rozdílech bez ohledu na původ/národnost/tělesný stav a ukazuje jednu z možností, jak se s nimi vyrovnat. Autorka to vzala ještě z té horší stránky a ukázala nám, že ti Noví mohou i zlí. (sarkasmus)Na to se přece nesmí ani pomyslet, hanba! A kdo si to myslí, je xenofob a nácek.(/sarkasmus)
    *spoiler: Za situaci popsanou v Jantarových očích si lidská rasa může víceméně sama.*

    Doporučuji i vyjádření autorky, protože má prostě pravdu.
    PIPIN
    PIPIN --- ---
    MALKE: Pravda, omlouvám se za chybu.
    No jak je to tedy s tou Malke a sci-fi? :)
    VANEK
    VANEK --- ---
    MALKE: Sím, sím, já jsem si při druhém čtení všimnul taky, ale pro přemíru práce jsem to nestihl sem napsat :-(
    MALKE
    MALKE --- ---
    Autorka na nyxu je. Pro někoho asi nebude tak docela překvapení, že jsem jí já, a mám k vaší diskusi, neb jsem na mobilu, jediný přípodotek. Vyčítat mi, že brojím proti plazmovému lyžování, znamená stejně nepozorné čtení, jaké vyčítáte mně. Kdybyste to totiž opravdu četli, pak byste se - ti, kterých se to týká - dozvěděli, že proti němu nejen nebrojím, ale dokonce ho uvádím jako "pozitivní" příklad práce s neúplnou informací (která se vysvětlí dále, což uvádím též, nikoliv že bych si toho, jak se domnívá WITT, nevšimla - byť v rámci zahrnutí do určité skupiny věcí neříkám "a zrovna plazmové lyžování je vysvětleno na str. XX").

    Můžeme spolu nesouhlasit, pro mě za mě si myslete, že mé námitky jsou projevem předpojatosti či dokonce tuposti, na to máte svaté právo. Přijde mi ale trochu smutné, že mi nezvládnutí knihy vyčítá někdo, kdo zřejmě nezvládl dva nepříliš dlouhé blogy...
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    WITTGENSTEIN: Pokud to není Rádio Jerevan, tak dobrý... :)
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    Tak TASS je zplnomocněn oznámit, že vyjde dotisk Jantarových očí. Pokud jste v nich narazili na nějakou chybu, ozvěte se mně nebo Bramboreeně do pošty, nebo mlčte navěky.
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    PIPIN: No, přesně, ti čtenáři dnes vůbec nejsou trpěliví :)
    PIPIN
    PIPIN --- ---
    WITTGENSTEIN: To jo, ale možná je to tak, že tam o tom někde relativně zkraje padne zmínka a na vlastní lyžování dojde až později...(ale už si nepamatuju, jestli to takhle chronologicky mohlo být..).
    Ale hlavně, tohle je opravdu naprosto jednoduchý - čtu knihu o budoucnosti, tak si snadno odvodím, že je to asi nějakej futuristickej druh lyžování a buď je to důležitý a časem se dozvím víc, nebo není a pak to takhle v klidu stačí, no big deal. Pokud se lidi při pokusech o čtení SF zasekávaj už na takovýhle jednoduchých věcech, asi na to prostě fakt nemaj..
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    Tak jsem tu o tom ještě přemýšlela (to je nebezpečný :D)...

    Jestli je Mycélko blbě napsané nebo ne, o to až tak nejde – někdo pochopil, jak jsem to myslela, někdo ne, a já se můžu do budoucna snažit být ještě názornější a vysvětlit to líp, ale každopádně to nezachráním žádným komentářem, když jsem to nedokázala sdělit v románu. Podstatné jsou ty výhrady ideové. Jestli fakt šířím xenofobii a rasismus a nenávist a jánevímcoještě.

    No tak, bohužel...

    Ano.

    Já si opravdu upřímně myslím, že různé kultury si NEJSOU rovny – jinými slovy, že některá kultura JE lepší než jiná. Opravdu si myslím, že až potkáme lidojedy, NEMĚLI bychom jejich zvykům ustupovat jen proto, abychom neranili jejich city a nenarušili jejich identitu. To, co naše západní civilizace dokázala, je hodno obdivu, a neměli bychom se za to donekonečna omlouvat a stydět a znevažovat to.
    Naše civilizace ztratila ideovou soudržnost, kterou měla předchozí dva tisíce let. Věřím, že tenhle rozpad je nutný a žádoucí, protože snažit se udržovat v dnešní době monolitickou jednotnou ideologii už je nemožné a taky hloupé. Už nevěříme "velkým" systémům, které nás v různých dobách stmelovaly. Jenže tahle ztráta směřování podkopává naši vlastní identitu a vede ke ztrátě pudu sebezáchovy, což je první krok k zániku. Neříkám, že se máme vrátit zpátky a nastolit tady militantní křesťanství či budovatelské nadšení; ale fakt si myslím, že ve svém vlastním zájmu bychom o tom měli přemýšlet a pokusit se rychle naši identitu definovat – protože když v ní nebudeme mít jasno, jednoduše všechno odkýváme těm, kteří jasno mají. Když se naší ústřední hodnotou stane bezvýhradný multikulturalismus, je to trochu jako pustit si demokraticky do sněmovny komunisty nebo fašisty. Oni o ničem nepochybují, čili se rychle postarají, aby nadále už nic jiného nebylo. To, co teď nejvíc potřebujeme, je naučit se rozpoznávat přesně tu tenkou hranici, do které je to ještě tolerance a pluralita (a prostě dobrý), a odkdy už je to relativismus, pasivita a pitomá snaha vyhovět úplně každému (čili zlý). Co je legrační paradox: lidi rozčiluje postava Pinky, protože neustále ustupuje, přešlapuje, bojí se úplně všeho (hlavně aby ji neobvinili z arogance či drzosti) a sama vlastně nemá nic, co by chtěla. Jenže ona zosobňuje přesně tenhle přístup, který v celém tom multikulti uvažování cítím: "Počkáme si, až nám řeknou, co chtějí, a pak jim vyjdeme vstříc až k hranici totální rozplizlosti a popření sebe sama, protože my jsme tady přece ti hodní."
    Já sama nevím, co by se s tím (v našem reálném světě) dalo dělat. Kdybych to věděla, dělala bych politiku a nepsala bych o tom ságy. Nepomůže definovat "vnějšího" nepřítele; to už jsme tu měli. Problém je v nás.
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    PIPIN: S tím plazmovým lyžováním je to bizarní, vždyť jeho popisu je věnovaná tak půlka kapitoly.
    PIPIN
    PIPIN --- ---
    BORGDOG: To jo, ale to je boj, který si každý čtenář musí vybojovat sám - a řada jich ani nezačne. Jsou prostě lidé, kteří některé SF ingredience k vlastní škodě prostě nepřekousnou. To dělení na maistream versus SF není žádný umělý konstrukt, takto to protě řada lidí vnímá. Ta bloggerka předpojatost přiznává, ale kromě výtek směřujících "do ghetta" (nevím co je protonace, nevím co je plazmové lyžování a to mě štve), se přes to částečně dokáže přenést a kritizuje i jiné věci - stereotypní zobrazení mimozemšťanů, "ženský" typ psaní apod. - a v těchto věcech s ní nesouhlasím, jak jsem psal. Ale připadá mi nefér zamáznout to vyjádřením "bloggerka si myslí, že SF je brak, čili celý její článek je nezajímavý, vždycky by si tam něco našla"

    WASSER: Naprosto souhlasím!
    VANEK
    VANEK --- ---
    Jak tak koukám na její přátele, nedivil bych se, kdyby byla na Nyxu.
    ROMI
    ROMI --- ---
    me ta divcina prijde bez predstavivosti a prechytrale omezena ;)
    VLCACKA
    VLCACKA --- ---
    Já teda dovolím přihodit jeden názor.
    Jantarové oči jsem dala přečíst kolegyni, která není ortodoxní scifistka a víceméně ji scifárnama krmím já. I tak se jí nesmírně líbily a dychtivě očekává, kdy jí podstrčím další díl.
    Předsudky jsou hrozná věc a proto se jich snažím vyvarovat. Jantarové oči jsem taky četla jak leží a běží, bez znalosti předchozích Vilminých povídek a ano, dlouho jsem měla dost ošklivý názor, že česká fantastika není hodna mé knihovničky. Tak už jsem troufám si říct vyléčená. :-D
    S pohopením protonace mi hodně pomohl BorgDog. :-) Též nejsem bůhvíjak bystrá.
    Já mám prostě pocit, že spousta recenzentů si sáhne po těch nejpohodlnějších příměrech téměř automaticky.
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    Tak už jsem si to taky přečetla :) Jak pravil Stephen King: “You can’t please all of the readers all of the time; you can’t please even some of the readers all of the time." Holt s ní jsem se minula.
    Ovšem s tou xenofobií je to problém. To bych fakt nerada, šířit nesnášenlivost a vypouštět démony na všechny strany. Ale kdybych si nemyslela, že je to PROBLÉM, tak bych o tom takovou dobu nepsala.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam