• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BRAMBOREENAMycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu...
    Auditko věnované sci-fi sérii Mycelium. Vesmír, psychotronika, náboženství, lidské oběti - a mimozemské houby.

    Planeta Össe. Svět po tisíce let neměnný... a po tisíce let svázaný s vesmírem. Z Össe pocházejí myceliální technologie i nadsvětelné Lodě, bez kterých by se Země neobešla. Jenže zatímco pozemská civilizace vítězně proniká do vesmíru, Össe jí stojí za zády.

    Co je to vůbec to Mycelium? Nejlépe podívat se na webové stránky projektu. Tam jsou všechny informace o knize (anotace, ukázky, ohlasy, trailer...).

    A dá se to někde opatřit? Třeba tady: Internetové knihkupectví Kosmas (odkaz vede přímo na záznam o knize). Další díly a formáty (včetně audioknihy) nejlépe přes mycelium.argenite.org/page-koupit (affiliate u Kosmasu, takže z každého nákupu dostane autorka pár desetníků navíc, a to se všem vyplatí!)

    A co Facebook? Nyx je přece lepší!!! Ale budiž, kdyby náhodou měli vášniví vyznavači Knihy tisíce tváří absťák, mohou navštívit tamní stránku autorky Mycelia alias Bramborýny – Legendy o argenitu na Facebooku nebo semeniště všeho mimozemského zla, doupě zlovolné Církve Akkütlixovy tamtéž.

    A co takhle spoilery? Lze použít tag, který schová odstavec pod bílou mlhu, pod kterou lze nahlédnout, když se text vezme do bloku nebo se na něj klikne:

    tajné odhalení
    – a díky tomu ti, kteří další díl ještě nečetli, nepřijdou o překvapení. Bílá mlha vznikne, když se použijí kódy
    <div class="spoiler"> tajné odhalení </div>

    Geekovské okénko
    Generátor slov v össeinu, který skvěle vymyslel a naprogramoval KAVEN. Církev Akkütlixova děkuje a OneHotBook se velmi těší! :)
    Tabulka a graf postupu psaní (2019–21)
    rozbalit záhlaví
    RIP
    RIP --- ---
    RICARDERON:
    BRAMBOREENA: O tomhle je krásná Chestertonova předmluva k Napoleonovi z Notting Hillu, jmenuje se "O uměním prorockém", tuším. GKC za tím účelem napsal budoucnost, kde se nezměnilo ale lautr nic (čímž lidi zas jednou zvítězili v oblíbené hře "Ošiďte proroka" :-)))
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    RICARDERON: To se shodneš s Elho Cidem, ten mi taky vyčítal, že svět Mycelia je náš svět nanejvýš za dvacet let.
    Zde si vždycky vzpomenu na nějakou tu prastarou sci-fi (JVjr jistě bude vědět), kde se psalo o tom, že v městech budoucnosti už nebudou lidi muset sami nosit do horních pater uhlí, neboť na to budou mít robotické sluhy. Ve skutečnosti se to vyřešilo totálně odlišnou koncepcí vytápění. A tak přesně to bude i v naší budoucnosti: posune se totálně jinam, než se nám teď zdá. Proto tam chci mít futuristicko-věšteckých aspektů co nejmíň; pravděpodobnost, že se seknu, totiž hraničí s jistotou :D
    RICARDERON
    RICARDERON --- ---
    BRAMBOREENA: No mě jen že ruší ta současnost.:-)
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    RICARDERON: Velmi pravděpodobně nebude vůbec nic z toho. Žádné telestěny (lidi budou číst za pomoci čipu v sítnici), žádné kanceláře (a dost možná žádná města), žádné oblečení na vícero použití (ve skutečnosti si myslím, že to bude jako papírové kapesníky - člověk si koupí vzor trika, který se mu líbí, a dostane balík dvanácti jednorázových kusů, které bude odebírat jako listy z trhacího kalendáře :D) Nikdo nebude mít telefon na stole. Asi se ani nebude jezdit na nákup, protože člověk především bude mít doma nějaký molekulový syntezátor, kde si všechno včetně jídla poskládá a vytiskne jako z 3D tiskárny. A tohle všechno ještě může úplně proměnit jakýkoliv zatím nepředvídatelný vynález (tak jako během deseti let proměnil svět internet a mobily) nebo móda (co když se zase budou nosit napudrované paruky?). Můj názor je, že svět bude úplně jiný v tolika různých aspektech, že absolutně nemá smysl to řešit. O prognózy vývoje potravinářského průmyslu a obalových technik (plechovky nebudou URČITĚ!) mi nejde. Pár vynálezů, které mě napadly, jsem přidala, a zbytek je naše okopírovaná současnost. Od světa v pozadí chci jenom to, aby člověka moc nerušil a neodváděl pozornost od příběhu. :)
    GALE
    GALE --- ---
    RICARDERON: Kreslené vtipy (spíš satira) jsou tu už pár tisíc let. Proč by neměly vydržet dalších 200? Politiků, manželských neshod a blbců bude vždycky dost, stejně jako ne-anonymů, kteří budou mít potřebu se bavit na jejich účet. Jen se mění jejich podoba. Co když Sofie říká "kreslené vtipy" futuristickým hologramům, co jí pobíhali po stole, když byla malá?
    RICARDERON
    RICARDERON --- ---
    BRAMBOREENA: Dobrá. Ale budou v tvém 26. století ještě energetické drinky? V čokoládu bych ještě věřil. A o těch kreslených vtipech pochybuju 2x.:-)
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    Aš-šád si to přečetl z protonace. Schválně je tam scéna, jak ve starém Lucasově domě zaleze do ložnice a dělá průzkum, aby bylo naznačeno, že podobné věci umí a že si takhle vytahuje informace, kudy chodí. Navíc měl ještě týden na chatě, kde ho mohla všemožně zaučit Sofie. Beru to tak, že on si musí permanentně věci ověřovat a reálie nasávat z okolí, protože kdyby to nedělal, problém vznikne mnohem dřív - totiž hned jak otevře zobák. Někdo, kdo byl pět století mimo vývoj jazyka, už by nejspíš nemluvil úplně srozumitelně. Ale kdybych tam měla ještě sáhodlouze popisovat, jak se Aš-šád pomalu adaptuje na pozemské reálie, zanesu to šílenou nudou. Tím spíš, že tam zásadně (a záměrně) nikde není ani jedna jediná scéna z jeho pohledu.

    Ve čtvrtém dílu o tom přemýšlí Sofie:
    Bezpečnější je rovina sexu než temné kaňony nitra. Sofie si radši nepřipouštěla, že se tak úporně drží záležitostí těla, aby ji nemohla zdrtit nevyzpytatelnost Aš~šádovy duše.
    Protože duše, to bude asi potíž. Proboha, za jeho měkkýma hnědýma očima se klidně mohly skrývat celé tuny vesmírné cizoty: absurdní náboženské představy, které mu nasadili do hlavy divoši na Fomalhiwě, absurdní zvyky, absurdní Prsty Chaosu. O jeho pravém Já toho věděla málo. Ve skutečnosti nic. Uměl jíst příborem, nosil pozemské šaty a četl si na Síti zprávy. Zvládl lehkou konverzaci, politické vtipy i narážky na večerníčky z dětství – což je jinak test, který prý cizí agenty bezpečně prozradí. Nikdy nevypadl z role; nikdy se nespletl v archetypech, v slangu ani ve stylu. Měla pocit, jako by se sem přistěhoval jenom z jiného kouta globalizovaného světa: jenom ze sousedního habitatu, nikoliv z dokonale neznámé planety. Mluvil s ní o Trismegistu, který byl snadno představitelný, ale mlčel o Hiwaiw. Nezahlédla jediný odlesk toho, čím byl tam. Urrümaë. Co je vlastně skutečnost? Aš~šád vplul do pozemské reality a převzal pozemský způsob života tak hladce, jako když chameleon přeleze na vedlejší list.
    Jen tu a tam něco zaskřípalo. Vada na kráse: trhlina v plakátu... trhlina v realitě.
    RICARDERON
    RICARDERON --- ---
    WITTGENSTEIN: tak určitě...
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    RICARDERON: A proč by je nemohl poznat na palubě generační lodi Trismegistos, ještě než ztroskotala?
    RICARDERON
    RICARDERON --- ---
    Já teda nechci bejt hnidopich... Ale opravdu bude Aš šád znát kreslené vtipy a energetické drinky? To nějak redakci ujelo, ne? A netvrďte mi, že si to jako telepat přečetl z Hildebrantovy hlavy, jo?:-)
    ROMI
    ROMI --- ---
    ZUZKAOU: uff nejdriv jsem cetl breast below ;)
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    CORNHOLIO: Tak platí, od prvního první ti budu vytrvale posílat dotazy :)
    CORNHOLIO
    CORNHOLIO --- ---
    BRAMBOREENA: Děkuji, ale na trojce začnu dělat počítám tak od Nového roku:)
    VANEK
    VANEK --- ---
    BRAMBOREENA: není míněno, že když nevyhrají první dvě, zbývají další 3 pokusy?
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    HYPERION: Ona už je obálka na trojku?! Kde? Kde?! Zas mi nic neřekli! :D

    (Jinak Facebook mi prásknul, že Cornholio má dnes narozeniny, tak ho s dotazy na nové Mycelium nebudu otravovat... ale teda vyhrát anketu by si v tento den obzvlášť zasloužil :) )
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BRAMBOREENA: U mne rozhodně velryby. Ale za to může Doctor Who a epizoda Beast Below.

    The star whale - Doctor Who - BBC - YouTube
    http://www.youtube.com/watch?v=HqSoRgqWeiw
    DELLAMORTE
    DELLAMORTE --- ---
    SHEALA: Jasně, sbohem a dík za ryby! :o)
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    BRAMBOREENA: máš ten vesmír jako takový moře... už mě to napadlo dřív, ale s těma loděma = velrybama mi to došlo definitivně.
    RIP
    RIP --- ---
    VANEK: Představuj si, že za něj má autorka honoráře, jaké měla McCaffreyová, a myslíš-li to s ní dobře, hned se ti uleví :-)
    HYPERION
    HYPERION --- ---
    BRAMBOREENA: Mycelium se prozatím statečně drží a to máš v záloze ještě obálku druhého svazku...

    Přiznávám, že pravidla ankety jsem ladil v průběhu a také myšlenka finálových kol přišla až ex post, nicméně do příštího ročníku se to pokusím ještě vylepšit, ačkoli vše záleží na tom, zda se stejně jako letos urodí slušný počet zdařilých obálek... Každopádně máme v záloze hned tři obálky Mycelií!
    VANEK
    VANEK --- ---
    ELHO_CID: Nedík, odteďka nebudu schopný nepředstavovat si Mycelium, jak by ho napsala Anne McCaffreyová.
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    Mimochodem: http://www.casopisxb1.cz/aktuality/bitva-kniznich-obalek-druhe-semifinale-roku-2013/
    Je to brutální; já hlasovat nebudu/nemůžu (ani v prvním kole jsem nehlasovala, když tam Mycelium bylo), a těm, co hlasují, nezávidím. Jen Šumava mě nebere, jinak všechny ty obálky jsou absolutně skvělé.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam