GENTIANA: takhle...upřímně, je to problém evidentně nakladatele, když je moc bohatej, že si nechá svoje peníze odkrajovat, kdo si zamane...máš nějaké náklady na knihu a svoji marži, abys zaplatil chod společnosti a něco ti zbylo na rozvoj a možná i nějakou tu investici do lepšího softwaru nebo čehokoliv. V těch nákladech by měla být obsažená práce autora (tj. honorář + tantiémy), tiskárny a tvoje. Následně si uvědom jednu věc. Kdo celou tu srandu s vydáním knihy platí jsi ty. Ty doneseš knihu do sítě ať už prodejní, nebo elektronické.
Nevidim důvod, proč bych měl někomu ať už mu dám cokoliv platit provizi 30% za pár stovek stažených knih. O 30% bych byl ochoten uvažovat od 1500 - 2000 prodaných (stažených) kusů, když uvidím odpovídající marketingové protiplnění.
Autorovi, potažmo nositeli práv, může být úplně jedno za kolik se kniha ať už fyzická nebo internetová prodává a pokud je jasně stanovená odměna v absolutním čísle, tak je mu do toho podle mě kulový. On svejch 30 Kč/prodaný kus dostane tak jako tak. Pokud mi někdo stanovuje cenu e.knihy podle fyzické knihy tak je to nesmysl. Cenová politika je věc vydavatele. Ten by měl stanovit nějakou maloobchodní cenu za kterou knihu prodá do distribuci a knihkupec ať si k tomu dosadí marži třeba 100%. když mu to za tu cenu někdo koupí. Čímž se dostávám k závěru, že celou tuhle srandu by měl ve finále zaplatit zákazník. Z toho článku co byl na idnes to ale vypadá (a věřim, že to mnohdy i tak bude), že to celé platí nakladatel. A já pořád nechápu, proč to teda dělá? Třeba mi jenom něco uniká...