• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BRAMBOREENAMycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu...
    RIP
    RIP --- ---
    ZOIDBERG: No ne že by to nebylo trochu záhadné. Minimálně dvě možnosti, co mě napadají, totiž že to 1) čte od trojky, nebo 2) za celé první dva díly si nějak nevšim, že je to takhle psané, by směrem "vůl" potenciálně vést mohly :-)
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    BRAMBOREENA: No tak názor je to naprosto legitimní a nemá s inteligencí nic společného, tak ho to nudí, no.
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    Ještě že má člověk hodné kamarády, kteří mu posílají screenshoty z Goodreads! Jinak bych žila v blažené nevědomosti. :D

    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    RICARDERON: Je to jasný - analfabetku, která uměla počítat, je holt nutné počítat zvláštním způsobem :)

    Jinak nejbližší možnost slyšet něco o Myceliu (tedy ne že by zdejší osazenstvo dávno nevědělo o mně a Myceliu všechno, že ano): živý rozhovor 6. června 2014 v ČRo Regina od 12 do 13 hodin. Je to v době oběda, tak se budu muset snažit nezabíhat do nechutných podrobností o lidských obětech.
    RICARDERON
    RICARDERON --- ---
    KOSMAS.cz - vaše internetové knihkupectví
    http://www.kosmas.cz/
    Blahopřeji Vilmě k faktickému 3. místu na žebříčku prodejnosti Kosmasu!
    ELHO_CID
    ELHO_CID --- ---
    GROBENIUS: A je to venku... Snad to naláká další konzumenty.
    ROMI
    ROMI --- ---
    BRAMBOREENA: hehe, me jde spis o to, ze nema jako zajem a je mu to jedno, to mi k nemu nesedi :) ale mozna je to, ze mu to je jedno taky podstrceny :)
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    GROBENIUS: No teda, ten Elho_Cid čte rychle jako blesk! Jsem ráda, že jsem ho moc nezklamala. :)

    ROMI: Je to těžká věc, člověka to určitě hrozně rozčiluje - ale co s tím chceš dělat, kde chceš začít pátrat? Když se navíc na tebe valí další věci, takže nemáš chvíli klidu? Tahle okna, to je vůbec legrační - manžel mi už čtvrt století předhazuje, jak jsem se na jeho dvacátých narozeninách příšerně opila a tancovala na stole, a já nemám jak mu to vyvrátit. :D
    SARGO
    SARGO --- ---
    ROMI: Dík :-D

    ZUZKAOU: Přesně tak to vidím. :-)

    GROBENIUS: Pěkně sepsáno! S doporučováním Lunaparku Luna ještě před Mycelyem mám trochu problém: přijde mi napsané nějak jinak, skoro bych řekla, že by to jen zkreslilo pohled. Tak jsem Lunapark začala doporučovat až tak po prvním druhém dílu... :-D
    GROBENIUS
    GROBENIUS --- ---
    BORGDOG: Pád do temnot (J. Houdek)
    Podívejme se do protonace, jaké jsou další osudy Lucase Hildebrandta. V prvním díle přes nepřízeň okolností přivedl na Zemi tajemného návštěvníka z planety Fomalhiwa, Aš-šáda. Potom co jej uvedl do lepší společnosti a udělal z něj mediální hvězdu, začíná hrdina ztrácet nit. Jeho fatální onemocnění mozku, zvané Morrisonova choroba, postupuje a intervaly mezi záchvaty jsou stále kratší. Blíží se smrt a prázdnota. Dosud pevný Lucasův charakter čeká těžká zkouška.
    Zatím se v klubku intrik a moci hráli svoje nebezpečně vysoké hry Össeané, lodě, rada pro výzkum vesmíru zosobněná především Lucasem a solitérní superman Aš-šád. Ve třetím díle konečně zareagovala Gerda, planeta, ze které pocházela Lucasova matka. Gerdánci jsou před pozemšťany ve vývoji o staletí vpředu. Ukazují budoucnost Země, pokud se lidem nepovede zbavit se vlivu Össe. Ač hmotně bohatší, skrytě Zemi závidí její temná staletí bez božského hmyzáka Akkütlixe. A nesmíme zapomenout na podivnou vzdálenou entitu, která volá Aš-šádovo jméno z hlubin vesmíru.
    Takže vyšlo další Mycelium. Opět tu máme pečlivě odměřenou dávku literární drogy. Přesně pět krát pět kapitol čítá třetí svazek z pěti, na další si budeme muset opět počkat. Co napsat o třetím pokračování a neprozrazovat přitom děj?
    Z poznámek troušených před vydáním Vilmou a „realizačním týmem“ jsem očekával, že Pád do temnot bude extrémně temný a drsný. A byl, jenže trochu jinak, než jsem si to představoval. Není o tolik drsnější ve smyslu nějakých krvavých efektů, je to opět drsné hlavně psychologicky. Houbové spóry a mozek, to nejde vždycky dohromady, ne tyhle houbičky nikdy neudělají Lucasovi hezký trip. Stahují ho do temných hlubin beznaděje a zoufalství. A vědomí bolesti a trýznivé smrti někdy za pár týdnů na náladě také nepřidá.
    Na druhou stranu se ve třetím díle mnohé objasní a z temnot vypluje ven. Tajemství z minulosti se vylupují jako postavičky na orloji. Mnohé z toho důležitého, co se odehrálo vskrytu, ukáže svou pravou podstatu. Zdaleka ne všechno, ale více, než jsem se odvažoval čekat.
    Rozhodně ale doporučuji, pokud jste to ještě neudělali, pořídit si před přečtením třetího dílu Mycelia sborník povídek „Hvězdy české sci-fi“ a přečíst si povídku Lunapark Luna. Kvůli chronologii vyprávění. Není to nutné, stejně jako není nutné číst před druhým dílem povídku „Ten, který přišel z vesmíru“ ale pokud chcete mít komplexní zážitek, je to myslím vhodný postup.
    Nad literárními kvalitami cyklu jsem se už dost rozplýval při psaní recenzí na první dva díly, co jsem napsal stále platí, dokonce se ještě umocňuje tím, jak se pomalu odkrývá komplexní podstata díla. Opět jsem narazil na dialogy, ke kterým se budu rád vracet. Hádka postav, které si z principu odlišného chápání světa nemohou rozumět, dále povídání těch, kdo si vlastně už nemají co říct, ale urputně chtějí sehrát svoje tragické role, nebo rozhovory vedené v jinotajích, které už ale čtenář chápe a které prohlubují intimitu mezi ním a hrdiny knihy. To vše je úžasné. Méně úžasné jsou některé vnitřní monology, které opravdu mohly být kratší. Ale to není zásadní výtka.
    Nakonec ještě prozradím, že Tomáš Kučerovský se pro obrázek na obal knihy opět nechal inspirovat asi nejvypjatější pasáží. Podobně jako u druhého dílu to byla „nehoda“ rychlovlaku, třetí díl vás také bude lákat k opětovnému přečtení právě připomínkou napínavé scény z obalu.
    Takže neváhejte a jděte pro třetí díl, je to koneckonců více stránek za stejnou cenu!

    Příští Interkom, a aby se tak dlouho nečekalo, pošlu recenzi i Hyperionovi :-)
    ROMI
    ROMI --- ---
    ZUZKAOU: ja nevim no, i ten prikaz jde asi porusit, pac si na neco obcas vzpomene. Tak by mel mit nejakou vnitrni osobnostni chut se zbavit bilych mist a trochu vic se podivit, ze neco nevim a me nekdo pripomenout neco, co si nepamatuji, tak bych po tom patral, jak to, ze si to nepamatuji. A vim jak me sere, kdyz mam z nejaky akce okno a patram po tom, co se delo, i kdyz to vlastne ani radsi nechci vedet :) takze me to jeho chovani sere jeste vic nez Pinky :)
    RICARDERON
    RICARDERON --- ---
    ZUZKAOU: Tos nemusela vybělovat. To nechápu, ani když jsem to čet.:-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    ROMI: si to představuju jak u Zafoda Bíblbroxe. tedy že si to nechal udělat a přidal si k tomu posthypnotický/protonační příkaz, že si toho nemá všímat. Nebo teda pokud si to nenechal udělat Lucas sám, aby neprozradil plán s Loděma, tak tam ten příkaz přidal ten, kdo to dělal.
    ROMI
    ROMI --- ---
    BRAMBOREENA: ok pockam s tim az nakonec sagy na vyneseni soudu ohledne psychologie postavy :D
    ROMI
    ROMI --- ---
    <span class="spoiler">obsah spoilu</span>
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    ROMI: To máš určitě pravdu. On se do tohoto problému pořádně obuje ve čtyřce a nějaké zásadní kroky kvůli tomu podnikne. Já měla tu scénu (kdy to řeší) původně napsanou už někam do dvojky, ale kolem Lucase se zároveň dělo tolik jiných věcí, že se to postupně odsouvalo a odsouvalo. Prostě se mi nepovedlo narvat to někam dřív, protože by to zase roztříštilo ty linie, co tam teď jsou. Totiž časově (v čase příběhu, ne čtenáře) tohle všechno trvá jenom pár týdnů - jednička začíná někdy v únoru Lucasova času, v trojce se dostáváme zhruba do dubna, čtyřka je v květnu - čili on ten problém sice odsunul, ale vlastně jen o pár týdnů...
    IDLE
    IDLE --- ---
    Áá, už to začíná. V půlce ještě nejsem.
    RICARDERON
    RICARDERON --- ---
    ROMI: Jo, to jsem si říkal zcela stejně. Omluvil jsem mu to iracionálním blokem vůči otci.
    SARGO
    SARGO --- ---
    ROMI: Jů, jak to děláš, to bílé políčko? To chci taky umět :-))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam