• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BRAMBOREENAMycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu...
    Auditko věnované sci-fi sérii Mycelium. Vesmír, psychotronika, náboženství, lidské oběti - a mimozemské houby.

    Planeta Össe. Svět po tisíce let neměnný... a po tisíce let svázaný s vesmírem. Z Össe pocházejí myceliální technologie i nadsvětelné Lodě, bez kterých by se Země neobešla. Jenže zatímco pozemská civilizace vítězně proniká do vesmíru, Össe jí stojí za zády.

    Co je to vůbec to Mycelium? Nejlépe podívat se na webové stránky projektu. Tam jsou všechny informace o knize (anotace, ukázky, ohlasy, trailer...).

    A dá se to někde opatřit? Třeba tady: Internetové knihkupectví Kosmas (odkaz vede přímo na záznam o knize). Další díly a formáty (včetně audioknihy) nejlépe přes mycelium.argenite.org/page-koupit (affiliate u Kosmasu, takže z každého nákupu dostane autorka pár desetníků navíc, a to se všem vyplatí!)

    A co Facebook? Nyx je přece lepší!!! Ale budiž, kdyby náhodou měli vášniví vyznavači Knihy tisíce tváří absťák, mohou navštívit tamní stránku autorky Mycelia alias Bramborýny – Legendy o argenitu na Facebooku nebo semeniště všeho mimozemského zla, doupě zlovolné Církve Akkütlixovy tamtéž.

    A co takhle spoilery? Lze použít tag, který schová odstavec pod bílou mlhu, pod kterou lze nahlédnout, když se text vezme do bloku nebo se na něj klikne:

    tajné odhalení
    – a díky tomu ti, kteří další díl ještě nečetli, nepřijdou o překvapení. Bílá mlha vznikne, když se použijí kódy
    <div class="spoiler"> tajné odhalení </div>

    Geekovské okénko
    Generátor slov v össeinu, který skvěle vymyslel a naprogramoval KAVEN. Církev Akkütlixova děkuje a OneHotBook se velmi těší! :)
    Tabulka a graf postupu psaní (2019–21)
    rozbalit záhlaví
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    MUM: Imho je přerod od sebevědomého hrdiny k totální trosce přímo úměrný drastickému postupu jeho nemoci. Taky mám za sebou dost záchvatů bolesti, kterou jsem se snažila vydržet, a je to tak. Jak člověk ze začátku dělá ramena, všechno zvládne a vydrží, ale postupně mu začne docházet eneregie a nakonec nevyhnutelně přijde moment, kdy prostě už nemůže, všechny síly jsou spotřebované a vzdá to. To není žádné WTF, to je naprosto přesné. I s tím, že to přijde najednou, zničehonic, žádný dlouhý vývoj.
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    MUM: A ještě dodám s tím Lucasem: závěr třetího dílu (rozhovor Lucase s Aš-šádem) je ústřední bod celého veledíla. To je vůbec první scéna, kterou jsem z toho měla napsanou, a kvůli ní to původně začalo vznikat. Plán byl ten, že to bude povídka na cca 60 stránek o tom, jak Lucas (který má za otce profesora KLASICKÉ ŘEČTINY, je sebevědomý, vzdělaný, úspěšný, racionální atd.) dostane RAKOVINU (čili nic mimozemského), a pak potká argia-lua, který by ho vyléčit sice mohl - ALE. A protože tohle "ale" je pro Lucase s jeho racionálním přístupem ke světu totálně nepochopitelné, stane se, co se stane. O tom to mělo být - o tomhle okamžiku úplného rozpadu. Všechno ostatní (Církev, Lodě, hmyzáci, houby....) se nabalilo až dodatečně. :)
    VLCACKA
    VLCACKA --- ---
    MUM: Hele a není to kvůli tomu že je tak hotovej z Aš~Šáda? Jestli ho milý chlapec opravdu nemá na háku... Pak by ten looping byl pochopitelný.
    ROMI
    ROMI --- ---
    MUM: tak as~sad uz je divnej od zacatku a jeho motivy mi jsou teda neznamy, takze nemuzu rict jestli je zmrd nebo ne :) v predeslych dilech me stval vic nez v tomhle, v tomhle dile to vyhral mozna nakonec i samotny Lukeas Lus :)
    MUM
    MUM --- ---
    OK, docten treti dil.
    Cenu za WTF ziskava Lucas, takovy prerod od sebevedomeho hrdiny v kluka, co se necha vlacet okolim, jsem opravdu necekal. Ale je fakt, ze nestojim v jeho stylovych botach. Treba se jeste vzpamatuje.
    Pinky je kupodivu naprosto konzistentni. Aby neco udelala, potrebuje k tomu pobidku od autority, jinak si neveri a neustale pochybuje. Znam ve svem okoli aspon tri takove. K tomu trenerstvi - pro druzstvo mladsich to muze naopak byt skvela trenerka, ktere jeji sverenkyne a jejich uspechy dodavaji sebevedomi. Lyzuje od malicka, ma natolik dobrou techniku, aby se dostala do reprezentace, je to pro ni prirozene, ma to v krvi. Tuhle techniku trpelive predava mladsim. Sebevedomi si robatka museji obstarat jinde, ona jim da zaklady, na kterych ti talentovanejsi pozdeji budou pracovat s osobnim trenerem - headhunteri si je odlovi. Nic neobvykleho. V osobnim zivote je proste moc neznamych, neni to jasne dana draha a prosta fyzika jizdy.
    Aš~šád se dokonale meni z neznameho superhrdiny v dokonaleho zmrda. Kvalitni matros, v pozemskych terminech Koukolikuv sociopat jako vysity. Utikejte od nej co nejdal!
    Kamëlë vicemene vi, co chce, a jde si za tim. Nemusime s tim souhlasit, ale dela to dobre.
    Cena mych symatii putuje za Ëltaühl, dalo se to cekat, ale nakonec je to uplna pecka.
    A divackou rolnicku pro Fionu. Jako obvykle si vytahla (tragi)komickou kartu. Politoval bych ji, ale mam takovych v okoli taky nekolik.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    RIP: co wodny - statek kosmiczny
    RIP
    RIP --- ---
    BRAMBOREENA: Jsem dumal, proč to musí být nějaký typ lodi a ne prostě loď, a on statek wodny :-)
    Statek wodny – Wikipedia, wolna encyklopedia
    http://pl.wikipedia.org/wiki/Statek_wodny
    JARMIK
    JARMIK --- ---
    Láká mě podotknout k té Pinkertýně, jak by se mohla živit. Můj pohled je tento:

    - V knize je za blbku, ale je to dáno jen tou perspektivou, jež je k ní trochu nefér, protože v oblasti mimozemských kultů a hmyzích bohů nevíme nikdo, jak bychom se v praksi orientovali.

    - Primárně je dobrá sportovkyně. Já mám tu zkušenost, že sportovci bývají v práci úspěšní, protože jsou zvyklí zařezávat pravidelně, i když se jim nechce. Bez charakteru a kázně se těžko někdo stane vynikajícím sportovcem.

    - Pokud jde o vztahy, tak by mě nepřekvapilo (když se podívám, jak to mají třeba kolegyně), že sportovkyně bude mít špatný vztah; ale měla by v reálu hodně známých (přes které by určitě našla práci). Kdo má kámoše, nebude úplně zoufalý. Tohle v knize nevidíme, protože je to vedlejší postava a zrovna ji poznáváme v krátkém zlomovém období, kdy se reálně může izolovat.

    Tolik má obhajoba sportovců (bohužel jím nejsem).

    V jedničce mě samozřejmě též iritoval ten nedoručený dopis. Chvíli jsem v duchu hulákal "tak už mu to do pytle konečně dej, ty tele!" Ale časem jsem akceptoval, že to celé bude složitější; a ve dvojce a trojce už mě nedoručený dopis nerušil.
    GALE
    GALE --- ---
    Dle mého názoru je Pinkerýnina úloha v tom, aby Lucasovu hrdinskou auru držela trochu při zemi blíže normálním smrtelníkům a zároveň ukázala čtenářům, že jeho povaha se od té otcovy přeci jen trochu liší.
    A taky mu někdo musí foukat bebíčka, i když Lucas rezolutně protestuje.
    (Jediné štěstí, že Pinky nedělá v účtárně nějakého provařeného korporátu.)
    VLCACKA
    VLCACKA --- ---
    BRAMBOREENA: Ale huš, podle tvýho popisu je docela koukatelná, tak mohla dělat kdekoliv nějakou podržtašku.
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    A mezitím na Facebooku...

    Píše mi Joanna Czaplińská z Polska - jak se ukazuje, opravdu se do toho statečně pustila a Mycelium překládá. Píše o Lodích: "Dospěla jsem k okamžiku, kdy se musím rozhodnout pro polské slovo. Po dlouhých diskusích s manželem tipujeme kogu http://cs.wikipedia.org/wiki/Koga "
    Vedly jsme ještě debatu o tom, že briga i galéra jsou moc pirátské a trampské. Musím říct, že slovo "kogga" se mi líbí :)
    Píše ještě: "Je to středověké, staré, kromě toho má v polské sci-fi už jednu konotaci. Jeden z klasiků polské sci-fi totiž napsal Koggu z černého sluince. Lodní össein bude koganský/kogganský össein."
    Každopádně - Joanna je hrdinka!
    VALTARI
    VALTARI --- ---
    Grobenius: to už nebylo na Edu, ale na zdejší osazenstvo.
    GROBENIUS
    GROBENIUS --- ---
    VALTARI: Eda nikdy nepatřil do Fandomu, jeho zájmy byly jinde, jen ho pár lidí (i z fandomu) znalo a někdy i obdivovalo.
    VALTARI
    VALTARI --- ---
    BRAMBOREENA: Není to třeba vysvětlovat, tohle vysvětlení k nevysvětlení chápu. Abych já vysvětlil své vysvětlení: původně jsem jen zkoušel, zda Goodreads umožní dělat si poznámky ke knize. To byla ta první, krátká. Umožní, ale pak ji neumím najít a je mi to na nic. Ta druhá, delší, byl výcuc z dvojstránky poznámek, které si dělám z knih, které mi stojí za to si číst. A na to, že měsíčně mám čas přečíst sotva deset knih mimo svůj obor, si musím hodně vybírat.
    Takže jediné mrzuté nakonec je, že jsem přišel na to, že naše spory s E nebyly jen odborné, jak jsem se radostně domníval, ale i lidské. Budiž, stává se mi, že to nerozpoznám. Na druhou stranu se mi tu potvrdilo, že do hlubin fandomu opravdu nehodlám sestupovat. Každá cesta stíny má svou cenu.
    VALTARI
    VALTARI --- ---
    ELHO_CID: postavy by se měly chovat logicky dle příběhu a dle sebe sama. Pokud jsou pozemštané, měli by se chovat pozemšťansky, nebo by mělo být hodně vysvětleno. A v tomto případě mi chování přišlo sice konzistentní, ale ne uvěřitelné. Toť můj problém s dílem

    Krom toho bych neřekl, že třetí díl něco podstatného stran dopisu rozťal, osobně bych soudil, že s ním se ještě trocha legrace užije :)
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    SARGO: Hlásím se! Jsem Pinky. Nebo spíš jako postava mám dost dobrej character development, takže jsem byla Pinky na 100 a teďka mám jen občasný úzkostný záseky... který sou ovšem tak brutální, že to až nejde.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    SARGO: Jo, můžeš mě zapsat :)
    Je to strašný, ale je to tak.. :D
    SARGO
    SARGO --- ---
    Pinky by mohla zjevně sloužit jako svého druhu Rorschachův test. Komu připadá nepochopitelná, ten obdrží plaketu s gratulací a potvrzením svého duševního zdraví, kdo chápe, či se nedej bože ztotožní, ten bude rovnou zapsán do pořadníku na psychiatrické vyšetření. :-D
    KAROLINA_F
    KAROLINA_F --- ---
    Ono s tou Pinky: Je docela důležité oddělit si její vnitřní monology (které jsou nepochopitelné pro normálně fungující lidskou bytost) a to, co nakonec vlastně filtruje vůči ostatním. To totiž ani zdaleka není tak neracionální jako její myšlenky. Takových lidí je, co uvnitř cítí nejistotu a pochyby, ale navenek se projevují úplně normálně. A učitelství nebo práce s dětmi - kdo má děti, tuší, s čím se lze setkat. Ale i tak se klidně postavím za to, že i introvertní a nejistí lidé v některých směrech mají dětem co dát.
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    IDLE: Navím, jak moc se liší práce trenéra od školství. A v tom jsem potkal existence...
    IDLE
    IDLE --- ---
    BRAMBOREENA: A tak já si myslím, že by mohla dělat v zásadě libovolnou odbornou práci, ne? Ale samostatnou spíš než vést lidi.
    ROMI
    ROMI --- ---
    BRAMBOREENA: spisovatelka? :)
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    BRAMBOREENA: Hildebrandt lajt. Ahá.
    SARGO
    SARGO --- ---
    Postavu Pinky jsem brala jako pomstu autorky světu a různým neoblíbeným vlastnostem (ať už svým nebo cizím) dotaženou až do samého konce :-D
    Ale ona ve skutečnosti není tak příšerňácká - všechny ty hrozné věci předváděla v podstatě na několika málo událostech, ke kterým ale měla velmi vyhraněný vztah. V civilu je jistě mnohem... civilnější :-D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam