• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BRAMBOREENAMycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu...
    Auditko věnované sci-fi sérii Mycelium. Vesmír, psychotronika, náboženství, lidské oběti - a mimozemské houby.

    Planeta Össe. Svět po tisíce let neměnný... a po tisíce let svázaný s vesmírem. Z Össe pocházejí myceliální technologie i nadsvětelné Lodě, bez kterých by se Země neobešla. Jenže zatímco pozemská civilizace vítězně proniká do vesmíru, Össe jí stojí za zády.

    Co je to vůbec to Mycelium? Nejlépe podívat se na webové stránky projektu. Tam jsou všechny informace o knize (anotace, ukázky, ohlasy, trailer...).

    A dá se to někde opatřit? Třeba tady: Internetové knihkupectví Kosmas (odkaz vede přímo na záznam o knize). Další díly a formáty (včetně audioknihy) nejlépe přes mycelium.argenite.org/page-koupit (affiliate u Kosmasu, takže z každého nákupu dostane autorka pár desetníků navíc, a to se všem vyplatí!)

    A co Facebook? Nyx je přece lepší!!! Ale budiž, kdyby náhodou měli vášniví vyznavači Knihy tisíce tváří absťák, mohou navštívit tamní stránku autorky Mycelia alias Bramborýny – Legendy o argenitu na Facebooku nebo semeniště všeho mimozemského zla, doupě zlovolné Církve Akkütlixovy tamtéž.

    A co takhle spoilery? Lze použít tag, který schová odstavec pod bílou mlhu, pod kterou lze nahlédnout, když se text vezme do bloku nebo se na něj klikne:

    tajné odhalení
    – a díky tomu ti, kteří další díl ještě nečetli, nepřijdou o překvapení. Bílá mlha vznikne, když se použijí kódy
    <div class="spoiler"> tajné odhalení </div>

    Geekovské okénko
    Generátor slov v össeinu, který skvěle vymyslel a naprogramoval KAVEN. Církev Akkütlixova děkuje a OneHotBook se velmi těší! :)
    Tabulka a graf postupu psaní (2019–21)
    rozbalit záhlaví
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    RICARDERON: Však ty taky Čehůn nejsi, ty seš odněkud z Uher :-)
    RICARDERON
    RICARDERON --- ---
    ZOIDBERG: Těšíš mne, podle této informace bych nebyl moc Čech a mohl bych se tu na vás vytahovat, i když je mi po smetanové omáčce s houbama fakt blbě jak psovi. Ale houby to nedělají.:)
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    FERRYH: S houbami sice asi symbiozu nemáme, ale za těch cca 1500 let, co žijeme na poměrně omezeném uzemí, došlo k jaké si selekci, kde byli přírodním výběrem znevýhodněni jedinci, kteří houby nejedí, nebo je jim po nich zle :-) Češi mají také mimochodem mimořádnou toleranci na laktózu.
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    JARMIK: Baier je prostě king :-)
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    Vážený pane, líbil se nám Váš názor na hubení lidstva houbami a rádi bychom Vás proto pozvali na příjemné posezení s ukázkou össenských lidových zvyklostí. Vaše Církev Akkütlixova.
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    FERRYH: čestní Össeani :D
    SHADOWALKER
    SHADOWALKER --- ---
    Nebo by si alespoň zasloužil plácku " Chceš zemřít...".
    SHADOWALKER
    SHADOWALKER --- ---
    BRAMBOREENA: Nevím jestli by se pán neměl pozvat na nějakou mycelialní akci. :)))
    SARGO
    SARGO --- ---
    FERRYH: Jsem vrcholem evoluce! Můžu jíst cokoli "jedlého" i syrové a ještě mi to chutná. :-D
    Trochu jsem zagůglila a našla jsem zase opačné tvrzení proti tomu, ze kterého jsem původně vycházela: na severu je prý (konkrétně šlo o muchomůrku) toxinů víc. Čert se v tom vyznej :-D Třeba bude ve skutečnosti záležet na počasí, třeba jako když se pěstují chilli papričky :-D
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    BRAMBOREENA: ja bych jako houbar jeste dodal: kdyz nekdo zere plesnive babky, tak si trosku otravu zaslouzi, prase jedno! ... a v duchu pak pro sebe dodal: alespon v lese pak bude mene tech svatecnich rvoucich houbaru a bordelaru co zasiraj les pet flaskama a plechovkama ... ;o)
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    no a pak si myslim, ze u cechu a slovaku je prah toho aby se z hub udelalo cloveku zle trosku vetsi nez jinde... proste sme houbarskej narod pravdepodobne stovky let a mame urcitou imunitu a symbiozu s houbama .... :))
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    SARGO: "v různých zeměpisných šířkách mají houby různý obsah toxinů"
    to jako vzdy je i neni pravda ...
    :)) je to slozitejsi ...

    zaprve je spousta hub, ktere do sebe s radosti nasavaji toxicke kovy a prvky z okoli... teda lokalni zalezitost!
    zadruhe existuje jedovata houba (Nedohub), ktera parazituje na nekterych houbach - treba na oblibene babce/praskáči neboli Hřib žlutomasý (i dalsich velice oblibenych hub u nas) obecne pokladane za lahodne a houbarsky oblibene... (sezoni a lokalni zalezitost)
    zatreti treba Hřib kovář, ale treba i oblibena Václavka a dost dalsich znamych a u nas oblibenych hub je pro urcitej okruh lidi spatne stravitelna a nekomu je z nich i dost zle... vetsinou to ale je kvuli kratke tepelne uprave ... doporucuje se u tehle specifickych hub tepelna uprava minimalne 20-30 min...

    to vse pak znamena, ze v ruznych zemich muze byt v povedomi lidi (ba dokonce i odbornou verejnosti a profi mykology) urcita houba jako nejedla ba jedovata a nekde zas je lahodna a vyhledavana delikatesa a oblibena... a oba ... a obe je pravdou...

    :O))
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    GENTIANA: limcovka medenkova :)
    SARGO
    SARGO --- ---
    BRAMBOREENA: Má naprostou pravdu! Sympaťák do morku kostí (ale mykologická společnost s tím distancem dost shodila): pokud někdo potřebuje v Atlasu hub velkým písmem "nejezte plesnivé houby", tak... sakra, co k tomu dodat... :-D
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    JARMIK: Já bych řekla, že si před tím vystoupením dal nějaký houbičky :) Nebo to přehnal se slivovicí :) No ale v zásadě má pravdu, ne? :D
    JARMIK
    JARMIK --- ---
    Ráno jsem si vzpomněl na tu starou humornou příhodu s houbami, co kolovala před časem a mně se moc líbila. Třeba k někomu nedokolovala tehdy... (Dnes již navíc chápu, že Ing. Baier je patrně skutečný drsný Össean mezi námi! Protože úřední houbař evidetně není.)


    Na dotaz redaktorky, jak nová je informace o „smrtelném nebezpečí“ které má údajně vyplývat z konzumace plesnivých (nedohubem napadených) hub „babek“, ing. Baier mj. odpověděl. „No tak my to víme v mykologické společnosti asi 40 let… No ale ono je potřeba, aby ta populace přece jenom trošičku se zmenšila. Těm hodným to říkáme a ti prevíti nechávají vydělat krematoriu“. Na další dotaz redaktorky, proč uvedená informace není za celou tu dobu uvedena v atlasech a knihách o houbách, ing. Baier odpověděl. „Nepsali jsme to tam. Úmyslně. Aby dost lidí vymřelo.“

    Stanovisko České mykologické společnosti k rozhlasovému vystoupení ing. Jiřího Baiera - Česká mykologická společnost, Karmelitská 14, Praha 1
    http://www.myko.cz/clanek656/
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    BETCHO: Tak on izoluje mycelium, separatista jeden? To si musím přečíst :)
    BETCHO
    BETCHO --- ---
    V dnešním Reflexu dlóóóóuhý článek s houbologem Borovičkou, nástupcem pana Smotlachy. Vypráví tam třeba, že izoluje mycelium...a vůbec je to vyprávění celé houbovaté, tak třeba pro inspiraci by se mohlo hodit...
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    SHEALA: To je nějaká lakovka? Tady rostou fialové a ty jedlé jsou.
    RICARDERON
    RICARDERON --- ---
    BRAMBOREENA: Tak uznávám, že ta pointa je dost překvapivá - ovšem kdo mohl tušit, že na klinice dělá Össean, že jo?
    JARMIK
    JARMIK --- ---
    BRAMBOREENA: Wow! Koukám na to... je to hrozné... ale pořád mi to připadá celkem vtipné.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam