• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BRAMBOREENAMycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu...
    Auditko věnované sci-fi sérii Mycelium. Vesmír, psychotronika, náboženství, lidské oběti - a mimozemské houby.

    Planeta Össe. Svět po tisíce let neměnný... a po tisíce let svázaný s vesmírem. Z Össe pocházejí myceliální technologie i nadsvětelné Lodě, bez kterých by se Země neobešla. Jenže zatímco pozemská civilizace vítězně proniká do vesmíru, Össe jí stojí za zády.

    Co je to vůbec to Mycelium? Nejlépe podívat se na webové stránky projektu. Tam jsou všechny informace o knize (anotace, ukázky, ohlasy, trailer...).

    A dá se to někde opatřit? Třeba tady: Internetové knihkupectví Kosmas (odkaz vede přímo na záznam o knize). Další díly a formáty (včetně audioknihy) nejlépe přes mycelium.argenite.org/page-koupit (affiliate u Kosmasu, takže z každého nákupu dostane autorka pár desetníků navíc, a to se všem vyplatí!)

    A co Facebook? Nyx je přece lepší!!! Ale budiž, kdyby náhodou měli vášniví vyznavači Knihy tisíce tváří absťák, mohou navštívit tamní stránku autorky Mycelia alias Bramborýny – Legendy o argenitu na Facebooku nebo semeniště všeho mimozemského zla, doupě zlovolné Církve Akkütlixovy tamtéž.

    A co takhle spoilery? Lze použít tag, který schová odstavec pod bílou mlhu, pod kterou lze nahlédnout, když se text vezme do bloku nebo se na něj klikne:

    tajné odhalení
    – a díky tomu ti, kteří další díl ještě nečetli, nepřijdou o překvapení. Bílá mlha vznikne, když se použijí kódy
    <div class="spoiler"> tajné odhalení </div>

    Geekovské okénko
    Generátor slov v össeinu, který skvěle vymyslel a naprogramoval KAVEN. Církev Akkütlixova děkuje a OneHotBook se velmi těší! :)
    Tabulka a graf postupu psaní (2019–21)
    rozbalit záhlaví
    VANEK
    VANEK --- ---
    BRAMBOREENA: On ji JWP možná beztak prokleje nejen za neúctu k Otci Zakladateli, ale i za řazení svého neméně zakladatelského díla za Hetešu.
    Laso dejme tomu, ale zrovna Swang je mnohem víc styl a prostředí než osekaný děj; slovy akademičtějšími než recenzentčino "pakárna", víc syžet než fabule (a zrovna to odhalování krimizápletky mi tam vždycky přišlo nejslabší).
    Mimochodem když jsem si osvěžoval, co je fabule a co syžet (nikdy si to nezapamatuju), docela vysoko v Googlu je
    Vilma Kadlečková: Legendy o argenitu - O zápletce
    http://www.argenite.org/page-o-zapletce
    SARGO
    SARGO --- ---
    BRAMBOREENA: Tam je od Pecinovského Házím ti lasko, kamaráde, že? Svého času se mnou neuvěřitelně zamávala, dlouho jsem měla co označovat za své nejoblíbenější. Na tu jsem rozhodně padla ve správném věku! Asi bude vážně zajímavé zjistit, jak to vidím teď :-)) (Tu tvou jsem si slíbila za odměnu, až tu dodělám nějaké ptákoviny. Je pro autora čest, nebo věc nelibá, když funguje stejně jako čokoláda? :-D)
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    VANEK: Ale no tak, nebuď ošklivý! :D S přihlédnutím ke kontextu je to bezva a já jsem moc ráda. Kdo ví, jestli to není jediná recenze, která na to vyjde, on to žádný trhák nebude...

    Kromě toho, jadérko pravdy na tom je: ty texty (Ondřejův a můj) jsou fakt naprosto neporovnatelné. Nemám na mysli kvalitu (ta se imho v tuhle chvíli vůbec porovnávat nedá, protože Ondřejova povídka je třicet let stará a moje psaná loni, což mi dává nesportovní výhodu, protože je víc nadimenzovaná na současný vkus), nýbrž styl a vůbec celkové pojetí a autorův cíl. Všichni se při psaní snažíme přiblížit nějakému ideálu - a ten Ondřejův je přesně opačný než můj :D
    Náhodou jsem si teď ty první dvě povídky přečetla (Neffa a Pecinovského) - obě samozřejmě znám, ale dvacet let jsem je neviděla, takže to byl pohled novýma očima. Ty texty ve skutečnosti vůbec nezastaraly, pořád je to to, co to bylo tehdy, můj dojem je velmi konzistentní (a to je myslím dost netypické - většinou když člověk čte znovu věci, které si pamatuje z mládí, nestačí se divit). A dokonce mám i vysvětlení: obě ty povídky jsou jen děj osekaný na dřeň - kostra, vápenná schránka, trilobit. Na tom nemá co zastarat. Moje povídka má mnohem víc "měkkých tkání" a je velká otázka, co s nimi čas udělá.
    VANEK
    VANEK --- ---
    BRAMBOREENA: "Rozdíl mezi první [Neffovým Swangem] a poslední povídkou je propastný", bwuhaha xixi.
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    KAROLINA_F: Za vším hledej BorgDoga :)
    KAROLINA_F
    KAROLINA_F --- ---
    Dneska jsem narazila na tohle :-)
    http://www.postavy.cz/lucas-hildebrandt/
    HYPERION
    HYPERION --- ---
    BRAMBOREENA: No, on ten rozdíl jednoho hlasu bývá tak jednou z deseti případů, často je to vítězství docela jednoznačné. Hodně vyrovnané bylo druhé semifinále, tam se dalo sledovat i to, jak autoři propagovali soutěž na svých sítích a hned to bylo dramatičtější, takže tobě díky za propagaci nejen zde :-)
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    HYPERION: To je ono. Na špičce je prostě pár lidí. Je jedno, který zrovna vyhraje (jak píšeš - HYPERION - stačí rozdíl jediného hlasu, čili asi se v tom střídají víceméně náhodně :D); podstatné je spíš, že se v nominacích pořád dokola objevují, to je nejlepší důkaz stabilní setrvalé kvality. Dávala jsem sem ten odkaz taky spíš proto (jako příjemné ujištění, že houbičky jsou v těch nejlepších rukou). Hlasovat nebudu, v tomhle kole by mi to bylo fakt hloupé (i když povídku mám i v té Apokalypse, takže "zaujatá" jsem hned ve dvou případech).
    HYPERION
    HYPERION --- ---
    Ještě k té Bitvě (řekněme, že vzhledem k aktuální účasti Mycelia to není tak docela mimo): Je docela zajímavé vybírat každý měsíc obálky od domácích tvůrců. Někdy není skoro co vybrat, někdy je toho dost, ale víceméně pořád poměrně málo. Tvůrců zase tolik není, ale myslím, že kvalita je více než slušná a výtvarníky jako je Tom Kučerovský, Milan Malík, Mišo Ivan a řada dalších je radost sledovat. Samozřejmě to nedělám jen kvůli tomu, aby si návštěvníci webu zahlasovali o nejlepší obálky, ale především aby byly vidět a třeba i naznačily, jakou cestou se ubírat...
    VLCACKA
    VLCACKA --- ---
    Pardon, mně se na chvilku zasekla diskuse, tak vy už jste to tu proprali... :-)
    VLCACKA
    VLCACKA --- ---
    FERRYH: No já vím, no, ale prostě mi to k těm detektivkám patří...
    ZOIDBERG: Myslím, že ani Svitky z londýnského mostu nemají špatnou obálku, ale tak Tomáš je mezi našimi jeden z top...
    HYPERION
    HYPERION --- ---
    ZOIDBERG: Vyhrál Milan Malík s Výtahem. A ano, byl to silný měsíc, v jiných by Excelsior dominoval, ale to už je holt nebezpečí této soutěže, na konci však může být jen jeden vítěz a občas je to jen o jeden hlas. Takže každý se počítá :-)
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    HYPERION: Asi silný měsíc. Na mě je ta Šouflová taková cukrkandlová.
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    FERRYH: Zhouf měl pár pěkných věcí,ale podle mě je přeceňovaný. Patří ale k devadesátým letům stejně, jako nevkusná trvalá k osmdesátým, nebo houba k vlhkému rohu zdi :-)
    VLCACKA
    VLCACKA --- ---
    FERRYH: Ale tak jasně, nebyly dokonalé, taky ho pak na mnoho let vystřídal Oldřich Liška, ale prostě k těm detektivkám patřily...
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    VLCACKA: mnooo, zrovna Francisovky sme si pred nedavnem prohlizel... ehmm, rikal jsem si Zhoufe, Zhoufiku.... nekdy by ses mel podivat na anatomii koni... fakt to jsou nekdy spis porcelanovi jeleni, nez kone, jen ty parohy chybi :)) ale jinak ok... :))
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    FERRYH: Podle mě je letos nejlepší česká obálka k Excelsior, gentlemani. Však se mi taky přestěhuje na zeď :-)
    VLCACKA
    VLCACKA --- ---
    FERRYH: :-) Evidentně máme stejný vkus. Proto jsem hrozně ráda, že k českým sci-fi i fantasy knihám se ty kresby dělají... nebo se vytáhnou starší, ale to nevadí, Zhoufa mám moc ráda, nejen kvůli sf a f pracem, ale ilustracím francisovek, když ještě vycházely u Olympie...
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    VLCACKA: No, par sem jich uz letos videl... nastesti slo uz o orig obalky k prekladovym kniham a muzem rict ze to je hnusne uz v origu a my to jen prevzali s prekladem!
    Souhlasim s tebou, ze ty fotomontaze s pocitacovou grafikou v pozadi ci prolnutim jsou HNUS! jeste vetsi ultraPaHnus jsou ty renderovane pseudogamulacke postavy v ruzne neprirozenych polohach a akcich co se tvari jako fotorealisticke kresby... tam uz bleju fakt silne.... :o[
    VLCACKA
    VLCACKA --- ---
    FERRYH: Hm, pořád tam ale není žádná hnusná fotoobálka, která se povede málokdy a které z duše nenávidím. :-D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam