BRAMBOREENA: to je holt ten aspík ve mně. Občas se směju v místech nečekaných, případně nevhodných. V MHD se to ještě dá ustát, protože ostatní (snad) předpokládají, že čtu humoristickou knihu, ale když jsem se takhle párkrát rozesmál v kině při scéně, kterou autor chtěl udělat napínavou, ale plácnul tam nějakou extra ptákovinu, je to horší. Docela jsem uvítal, když jsem se dostal mezi více podobných poděsů (rozuměj matfyzáků na jednom přípravném... hmmm... soustředění?, kde jsme se sborově halasně rozchechtali při sledování večerníčku o kosích bratrech, kteří změnili běh času tím, že rozkývali kyvadlo na opačnou stranu - prostě klasicky vtipná scéna pro běžného osmnáctiletého budoucího matfyzáka). Ale k věci (furt děsně žvaním).
Vím, že to v knize takhle úplně přímo nezaznělo, nicméně kontext byl příliš blízký a velmi snadno mne to svedlo k nemístným představám. Rozhodně mne neber jako běžného čtenáře. Nijak mi to nekazí dojem z příběhu (ještě aby jo), moc pěkně mi rozbíjíš představy o Lucasovi, pěkně posouváš děj směrem, kterým to ne úplně očekávám (a drze odvádíš linku do bočních linií, navíc zajímavých, abych je nepřeskakoval, a současně abych už už byl za nimi, abych se dozvěděl to podstatné). Jak jsem se tentokrát nemohl do knížky od vánoc zakousnout, tak o to víc mne teď baví a mám radost z každé dopravní zácpy, která mi umožní dočíst si ještě pár stránek.
A ještě mne tak napadlo - až vyjde i pátý díl, plánuješ nějak otesat a uhladit i ten Silmarilion příběhů kolem? To, co vyšlo už dříve v různých antologiích apod.? Aby z toho pak bylo nějaké pěkné ucelené balení...