• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BRAMBOREENAMycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu...
    CORNHOLIO
    CORNHOLIO --- ---
    BRAMBOREENA: no, dnes mi Radek napsal, že Richard Klíčník chce tu obálku tmavou, takže všechno špatně a hurá na začátek:(
    Psal jsem mu teď ať mi zkusí napsat něco víc, jak to myslí, a jestli se jedná o jeho názor nebo názor Arga, tmavá obálky z toho jednak udělá zase zpět "žánrovku", a pak zmizí ty finesy jako zmačkaný papír (protože proč na tmavé obálce) atd.
    Tahle obálka je pravděpodobně doposud nejšílenější anabáze, co jse kdy u nějaké knížky zažil, a strašně mě láká představa prostě hodit ručník do ringu, vzdát se honoráře a napsat Argu "sorry, už nemůžu, zadejte to někomu jinému", i když Argo s tím nemá moc co dělat... Ale zatím jsem snad soudný:)
    Pokud bude Radek souhlasit, zkusím to po dokončení rozepsat tady na Nyxu u sebe v klubu, krok po kroku jak se to vyvíjelo, pro poučení příštím generacím, jaké chyby nedělat:)
    HYPERION
    HYPERION --- ---
    BRAMBOREENA: Je to mainstreamová obálka, ale od Arga si toho myslím nikdo nevšimne. Rozhodně palec nahoru, vypadá to náramně. Jen nevím, zda projde ta krutě minimalistická verze písma...
    GROBENIUS
    GROBENIUS --- ---
    BRAMBOREENA: zjevně to chtělo úkrok stranou, probíraly se desítky druhů písma, až se přišlo na to, že problém byl vlastně v jeho velikosti :-)
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    BRAMBOREENA: To by se ti líbilo, být Temná a odrodílá :-) Ani nápad. Co se týká obálek, tak už tu bylo snad vše. O Honzovi to řekl JWP, tak bych to moc neřešil.
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    Jj, skica byla už na knižním veletrhu, ale jak se ukázalo, domordovat to do nějaké finální podoby byl úkol téměř nadlidský. Existovalo snad dvacet verzí s nejrůznějšími bizarními typy písma, bizarní texturou, ornamenty, experimenty... a od těch se postupovalo metodou neustálého zjednodušování až tady k tomuto. No uvidíme, co na to řeknou v Argu a jestli to skutečně nakonec takhle bude. Mně osobně se ten vývoj a jeho finální plod zamlouvá a vnímám ho skoro jako přelomový: byla by to první moje kniha, která by vyšla opravdu s mainstreamovou (intoušskou? normální? - každý nechť si dosadí adjektivum dle míry vlastní žlučovitosti) obálkou.
    Johnak (Jan Kotouč) si tuhle na FB stěžoval, že si vysloužil přídomek "zrádce české fantastiky" (za různé své zločiny proti kolektivní bezmoci a bahnitosti českého sff rybníčku). Tohle je myslím taky vstupenka do klubu. Bude ze mě Temná a Odrodilá! :D
    RIP
    RIP --- ---
    ZOIDBERG: Jj, už tu před časem blikla skica.
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    BRAMBOREENA:Tu obálku kreslil Kučerovský?
    ENDER_W
    ENDER_W --- ---
    Čau, kdyby jste se někdo chtěl zbavit třetího (klidně i 4.) dílu, tak dejte vědět do pošty. Díky.
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    A mezitím z jiného soudku aspoň nějaké ty insider info: zde jsou k vidění kouzla a Matrix v Praze a Brně :)

    Ukazuju to zatím jen v tomhle skorotajném auditku a nešířím to dál, protože schválené to zatím není a nějaké změny možná ještě nastanou (anotace vzadu? Nebo všechno špatně, zpátky na stromy a začít znovu?), ale zhruba tímto směrem se prozatím Snovačka vyvíjí. Snad se na Vánoce stihne.


    YENNEFER
    YENNEFER --- ---
    BRAMBOREENA: já si to přečetla, doufala jsem, že pátý díl dostanu k narozeninám, no tak si na jaře dám další kolo :-))) ve světle odhalení o qrillách to zřejmě bude mít jiné grády a teda jako docela jsi mi s tím zavařila, už o tom několik dní přemýšlím :-)
    SARGO
    SARGO --- ---
    BRAMBOREENA: Na osvěžování se těším... u mluveného slova. Už bude, bude? :-))
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    BRAMBOREENA: Jak muset? To bylo v plánu od začátku. :)
    GROBENIUS
    GROBENIUS --- ---
    BRAMBOREENA: na to já se těším :-)
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    Uaaá, poslední týden mi všichni ze všech stran nadávaj, že to kvůli mně budou muset celé číst znovu :D
    Ale ono to nebude tak zlé, v první kapitole je nenápadně roztoušeno shrnutí předchozích událostí a posléze se dokonce i tu a tam něco vysvětlí :D
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    BRAMBOREENA: Brezen 2016 rikas? Tze 25/2 mam zase zacit od jednicky, abych osvezila pamet pred grand finale?:))
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BRAMBOREENA: tak kdo se ujme houbové coververze?

    https://www.youtube.com/watch?v=j7lp3RhzfgI
    YENNEFER
    YENNEFER --- ---
    BRAMBOREENA: my chceme další :-))) lucasovi už je vidět do hlavy? to je škoda :-)
    SARGO
    SARGO --- ---
    BRAMBOREENA: Ubohý čtenář! (Já, tím myšleno.) Srdce buší, dech se úží, husí kůže vyskakuje do pozoru - takhle povzbuzovat absťák, jakž takž mocnou vůlí čekatele tišený! Zvlášť těsně po oznámení o oddálení vydání. Safra. :-D
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    No tak jo, další díl bude kuchařka :D

    Ale, náhodou - o qrillách byla jedna scéna z pátého dílu (a je teď ve stavu "vyškrtnutá" - ještě je nepatrná šance, že ji tam vrátím, ale spíš ne), no tak ji dám aspoň sem.


    Vklouzl do bot a zatápal po klice. Třeba se to povede. Třeba dokáže zmizet, aniž si toho Aš~šád všimne.
    "Lucasi?" zavolal na něj v tu chvíli Fomalhiwan z vedlejšího pokoje. Mluvil dokonale neutrálním tónem. "Víš, z čeho jsou qrilly?"
    Lucas ztuhl. Potlačil chuť rozrazit dveře a bezhlavě se vyřítit z domu; vždyť o co šlo? Navíc viděl, jak Aš~šád vstává a otáčí se k němu, teď – a bylo pozdě na všechno.
    "Vlastně nevím přesně," začal, jako by nad tím opravdu usilovně přemýšlel. "Ale řekl bych, že to jsou zřejmě nějaké ryby."
    Aš~šád se zastavil ve dveřích do předsíně. "Hmmm," protáhl. "Tak ryby." V jeho očích to zajiskřilo; příliš pozorný, příliš vědoucí výraz, a dokonce, jak se zdálo, stín výsměchu. "Ryby to nejsou, Lusi. Přemýšlej o tom cestou."

    * * *

    Aöhrlëmëgerl pokývl a číšník přinesl mísu z křehkého porcelánu, na které byly körš – tradiční slané šátečky, velké tak na jedno zakousnutí; na pohled jeden jako druhý, ale s nejrůznější náplní. Podle össenských zvyků si host bral jako první. Lucas se zdvořilou úklonou natáhl ruku nad mísu lahodného pečiva.
    Doufal, že si vybere qrillu. Uvědomil si, že ji možná dokáže poznat, i když dovnitř nevidí, a pokusil se o to: sotva se špičky jeho prstů ocitly nad porcelánovým krajkovím talíře, přivřel oči a soustředil se na nezřetelné vjemy aury.
    Málem ucukl. Nebylo to pěkné. V první chvíli nedokázal vysvětlit, co se mu vlastně nelíbí, ale tvář už se mu křivila bezděčným odporem a zuby trnuly hořkokyselou chutí, takže jen stěží dokázal udržet svůj výraz v mezích normy pro uctivost. Jak jeho prsty pomalu klouzaly nad dokonale vykrouženými smotky těsta, nepříjemný pocit dostával zřetelnou podobu.
    Jed.
    Všechno se v něm sevřelo. Nepřemýšlel, proč by měl být v tom jídle jed, co tím Aöhrlëmëgerl sleduje, že ho chce otrávit, a co s jeho mrtvolou následně hodlá dělat; měl mnohem bezprostřednější problém. Nevzít si körš bylo naprosto nepřípustné, zvlášť u stolu tak vysokého církevního hodnostáře. Co takhle tvrdit, že je to proti mému náboženskému přesvědčení? říkal si. Jenže velekněz ho jistě nenechá rozšířit řady vegetariánů jen tak bez boje. Vrhl přes stůl rychlý pohled. Össeanova tvář byla přesně tak bezvýrazná, jak se dalo čekat.
    Váhal. Jeho prsty dál čeřily tříšť mimosmyslových signálů, kupících se nad otráveným těstem. Jedu nebylo všude stejné množství, nebo přinejmenším... někde bylo i něco jiného. Hmmm... tak ryby, slyšel Lucas v duchu posměšný Aš~šádův hlas. Ano, tahle össenská lahůdka tam byla taky.
    A najednou věděl, z čeho je qrilla.
    Mohl si vybrat jed nebo lidské maso.
    Zvedl se mu žaludek. Zatraceně, proč si to okamžitě nezjistil? Netlogem? Z protonace? Jakkoliv? Aš~šád mu to víceméně řekl! Třeba by si na tu myšlenku cestou zvykl a nepřipadalo by mu teď tak příšerné ještě jednou v životě vzít qrillu do úst.
    Vteřiny odkapávaly v narůstajících rozpacích. Lucas neriskoval další pohled na Aöhrlëmëgerlovu tvář a horečnatě zvažoval, jaké může mít šance, když ho obviní. Aöhrlëmëgerl byl gleewarin, takže se nedalo pochybovat, že o tom jedu ví – stejně jako ví, co se Lucasovi honí v hlavě – ale to nakonec nehrálo roli; dekorum bude nejspíš zachovávat tak jako tak.
    V dalším okamžiku Lucasovi došlo, že pokud to Aöhrlëmëgerl ví, jeden körš musel nechat čistý... pro sebe.
    Číšník za jeho zády přešlápl – nejnápadnější způsob, jakým mohl dát najevo netrpělivost; ale Lucas se nenechal vyvést z míry a vyslal své prsty na další kolečko nad mísou. Teď už věděl, co hledat – tady! Jeho ruka se vrhla na kořist.
    Nyní byla řada na Aöhrlëmëgerlovi.
    To mu tedy nezáviděl... ale rozhodně přál.
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    Měla bych se vrátit o té povídce o tom, jak se skupina celosvětově poražených Össeanů uklidila do Sudet a začala evangelizovat Bruntálce...
    YENNEFER: ... a qrilla snadno a rychle už je tam zapracovaná.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam