• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BRAMBOREENAMycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu...
    Auditko věnované sci-fi sérii Mycelium. Vesmír, psychotronika, náboženství, lidské oběti - a mimozemské houby.

    Planeta Össe. Svět po tisíce let neměnný... a po tisíce let svázaný s vesmírem. Z Össe pocházejí myceliální technologie i nadsvětelné Lodě, bez kterých by se Země neobešla. Jenže zatímco pozemská civilizace vítězně proniká do vesmíru, Össe jí stojí za zády.

    Co je to vůbec to Mycelium? Nejlépe podívat se na webové stránky projektu. Tam jsou všechny informace o knize (anotace, ukázky, ohlasy, trailer...).

    A dá se to někde opatřit? Třeba tady: Internetové knihkupectví Kosmas (odkaz vede přímo na záznam o knize). Další díly a formáty (včetně audioknihy) nejlépe přes mycelium.argenite.org/page-koupit (affiliate u Kosmasu, takže z každého nákupu dostane autorka pár desetníků navíc, a to se všem vyplatí!)

    A co Facebook? Nyx je přece lepší!!! Ale budiž, kdyby náhodou měli vášniví vyznavači Knihy tisíce tváří absťák, mohou navštívit tamní stránku autorky Mycelia alias Bramborýny – Legendy o argenitu na Facebooku nebo semeniště všeho mimozemského zla, doupě zlovolné Církve Akkütlixovy tamtéž.

    A co takhle spoilery? Lze použít tag, který schová odstavec pod bílou mlhu, pod kterou lze nahlédnout, když se text vezme do bloku nebo se na něj klikne:

    tajné odhalení
    – a díky tomu ti, kteří další díl ještě nečetli, nepřijdou o překvapení. Bílá mlha vznikne, když se použijí kódy
    <div class="spoiler"> tajné odhalení </div>

    Geekovské okénko
    Generátor slov v össeinu, který skvěle vymyslel a naprogramoval KAVEN. Církev Akkütlixova děkuje a OneHotBook se velmi těší! :)
    Tabulka a graf postupu psaní (2019–21)
    rozbalit záhlaví
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    BRAMBOREENA: V souvislosti s rozborem mě ještě napadl Svatý pokoj. Ucpat systém sühehlem a jednoho již nikdy nebudou obtěžovat žádní další intravenózní paraziti a přidružená výroba.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BRAMBOREENA: Žulová zeď. The Wall :-)
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    CORNHOLIO: Jo, to je dobrý marketingový postřeh. Takže názvy typu "Nuda, nuda, šeď, šeď" asi nebudou to pravé :-)

    BRAMBOREENA: Drüein je v össenské liturgii chápaný nějak negativně, nebo jako protipól Akkütlixovy oceli, nebo tak nějak? To jsem netušil. Ale souhlas, mělo by to mít čistě lidské (terronské) jméno, když už jde o překlad.

    Ad černá obálka - to radši nebudu soudit; na jednu stranu je to fajn že to velkou zlou poslední houbu takto vyčleňuje (a össeané by s tím souhlasili), na druhou stranu aby to zase moc okatě nevypadalo že "tohle tam celou dobu nemělo být a my teď nevíme jak to do té původní pětice začlenit".

    Mimochodem, pro lidi kteří do vydávání NEBUDOU nijak zapojení a děj neznají - koho byste tipovali na obálce pětky a šestky? Už byl Lucas, Aš~šád, Kamëlë a Maëwenë (která to stihla na poslední chvíli, než ji oddělali :-) ). Z hlavních hrdinů chybí Pinky a Sofie, ale ty by tam podle mě měly smysl někdy ze začátku; do těch velkých vesmírných událostí už stejně nezasahují. Takže já bych tam tipoval Aöhrlëmëgerla.
    CORNHOLIO
    CORNHOLIO --- ---
    BRAMBOREENA: černý závoj s temnou obálkou smysl dává, to zas jo:)
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    KAVEN: Teda tys to rozebral :)
    "Opačný" kov je samozřejmě drüein, ale přehláska v názvu být nemůže, lidi by se báli.
    Žulová opona. Jo; tím směrem to půjde!

    Černý závoj ticha.

    Já všechny ty návrhy sepíšu (co padlo tady, ale i na FB) a možná to nechám na marketingovém oddělení Arga, ale černý závoj je teda zatím můj favorit. Dokonce je tady jistý plán, že obálka by byla inverzní (zatím vždycky byla světlá s tmavým nápisem mycelium, tak teď černá se světlým), čili "černá" v názvu by s tím dobře korespondovala. Složky Pětice mají každá přiřazená svou barvu, ale sühehl, to je TMA.
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    Ha, tak ještě ... znovu pročítám návrhy, a to Probuzení od ELHO_CID mě inspirovalo. Probuzení to být nemůže, protože pod probuzením bude každý správný össean chápat spíš pětici. Tím pádem by ale sühëhl mohl být pravý opak, a mohl by i odkazovat k urrümaë

    Usínání, Spánek, Žulový spánek, Cesta do spánku, Snění, Zavřené oči, Žulové oči ...

    (pořád tam cpu tu žulu, ale zalíbilo se mi to jako přírodní analogie psychického odstínění)
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    Pár dní jsem se sem nedíval, a ono takhle! No, sváří se ve mě různorodé pocity - Mycelium brzo vyjde (konečně!), bude delší než se čekalo a leccos vysvětlí (paráda!), ale bude z toho šestý neplánovaný díl (hmmm, porušení vesmírného pěticového plánu ... ). Ale založením jsem optimista a většinou radši beru věci jak jsou, takže celkově se těším. Pokažení pěticové symboliky je sice škoda, ale ta šestá houba tam doopravdy dávno je, svůj význam má, a když se to hodí i k ději, tak se to dá zkousnout. Dá se zkousnout i to, že se o šestém díle doposud nikde nemluvilo ani nepsalo, protože to je přesně v duchu össenských tradic :-)

    Co se týče terronského názvu sühehlu .... Pětice je pojmenovávána podle účinků na organismus, případně nějakou analogií, která ale taky odkazuje na účinky. Proto mi do toho nesedí Probuzení, Zhouba, Hereze ... ani ta Vzpoura. Je pravda že pro össeany má sühehl poměrně specifický význam, takže by takový odsuzující název měl jisté opodstatnění, ale přesto si myslím, že logika "podle účinků" by byla lepší. Rudá záře a Ticho v tomto duchu jsou, ale první mi přijde poněkud samoúčelné (k čemu to odkazuje?), a druhé zase obyčejné. Mimochodem - většina složek pětice nemá jednoslovný název a zní poměrně konkrétně.

    Co by měl sühëhl vyjadřovat? Jde o Vzpouru, ale tu z toho udělalo až náboženství a církev; pokud se nemýlím, tak časová posloupnost je "nejdřív houby, pak církev", a ne naopak. Takže by měl název skutečně vyjadřovat co s člověkem udělá, bez ohledu na to, jestli žije obklopen össenskými kněžími a nebo je sám ve vesmíru. Nápady na symboly, které se k sühëhlu můžou vztahovat:

    Pouta, Řetězy a pouta, Okovy, případně Železné okovy - protože udrží mysl na zemi a nepustí ji ke hvězdám. Taky by to mohl být Zámek, ale to naznačuje, že by se to někdy dalo zase odemknout, což není případ sühëhlu. To železo proto, že össeani a kov ... no však to známe. Mohlo by jít i o nějaký jiný kov, který by situaci z össenského hlediska vystihoval líp. Víme že kovy mají náboženský význam, ale není přesně řečeno jaký, a může existovat kov chápaný negativně. Ten by pak v tom názvu měl být. Pokud takový kov bude, tak by to mohlo být i "[kovová] cesta" - např. Železná cesta, nebo, co já vím, "sodíková cesta" :-)

    Temné oči, Temno v očích, Kalné oči, Závoj, Černý závoj - protože zakrývá vidění. Navíc je tam odkaz na "zkázu očí", kterou se to, jak víme ze čtyřky, v össenských náboženských textech jen hemží.

    Oslepnutí, Slepota, Cesta slepých, Slepý vůdce - ze stejného důvodu jako předchozí, a nepřipomíná to ukolébovaku Černé oči, jděte spát :-)

    Ticho a tma - něco jako opak "hlasy a hvězdy", ale přijde mi to takové divné. Na druhou stranu to vystihuje absenci zraku a sluchum jak psal IDLE.

    Cesta do ticha - analogie na Pád do temnot.

    Hradby, Hradby ticha, Žulové hradby, nebo dokonce Žulová hrobka - opět proto, že to člověka uzavře a nepustí ho to ven. Žula je navíc psychotronicky neproniknutelná, jak zjistil Lucas ve své oblíbené šatně.

    Uzamčení - protože člověku navždy zamkne cestu k vesmíru. Případně Uzamčená mysl, ale to je až moc konkrétní.

    IDLE
    IDLE --- ---
    Ještě mě napadlo, že ty houby vlastně dost souvisejí s komunikací, takže sühëhl by mohl být třeba taky Ticho. Nebo podobná absence.
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    sorry! musela jsem.

    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    IDLE: Ne, fŤypy ne.
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    neboli Zhouba hub :)
    IDLE
    IDLE --- ---
    SHEALA: Z houba
    EDERA
    EDERA --- ---
    ZUZKAOU: Dokonalý detox je krásná aliterace.:-)
    BRAMBOREENA: Takže nakonec bude šest obrazů nad krbem?:-) Tak to se těším.
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    GALE: Rudá záře nad Kladnem!
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    zhouba se mi libi moc
    GALE
    GALE --- ---
    Myslím, že překlad šesté drogy by měl vycházet z ossenske víry jako ostatní houbové dobroty. Napadla mě Zrada, Zhouba nebo Hereze. Další nápad je Rudá záře, jako protiklad studeného stříbrného lesku, který Osseane protěžují, a zapadá do abstraktních názvů knih.
    VANEK
    VANEK --- ---
    JANADVORACKOVA: Zatím se neobjevila ještě ani trojka, a ty se objevují tak po půldruhém roce, když všechno jde dobře, ne?
    ABGD
    ABGD --- ---
    Good. Ja myslim ze fér reseni. Hlavne se neomezovat koncepty..
    JANADVORACKOVA
    JANADVORACKOVA --- ---
    BRAMBOREENA: Aha, díky.
    GROBENIUS
    GROBENIUS --- ---
    To mi připomnělo, že k Pevnosti #12 (letošního roku :-) bude přibalována audiokniha Jantarové oči.
    Pro někoho, kdo kupuje Pevnost i tak, to může vyjít laciněji.
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    JANADVORACKOVA: To chce směřovat přes Facebook na uživatelku jménem Lenora Lesegier, tam je zdroj všech informací o audioknihách z OneHotBook. Já sama nemám ponětí... :) No ale zkusím vyzvědět.
    JANADVORACKOVA
    JANADVORACKOVA --- ---
    BRAMBOREENA: Nesmělý dotaz: Jak rychle se objeví audioknihy?
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    IDLE: Připomnělo Spirituál kvintet, který měl tak nějak čtyři až jedenáct členů.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam