• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BRAMBOREENAMycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu...
    Auditko věnované sci-fi sérii Mycelium. Vesmír, psychotronika, náboženství, lidské oběti - a mimozemské houby.

    Planeta Össe. Svět po tisíce let neměnný... a po tisíce let svázaný s vesmírem. Z Össe pocházejí myceliální technologie i nadsvětelné Lodě, bez kterých by se Země neobešla. Jenže zatímco pozemská civilizace vítězně proniká do vesmíru, Össe jí stojí za zády.

    Co je to vůbec to Mycelium? Nejlépe podívat se na webové stránky projektu. Tam jsou všechny informace o knize (anotace, ukázky, ohlasy, trailer...).

    A dá se to někde opatřit? Třeba tady: Internetové knihkupectví Kosmas (odkaz vede přímo na záznam o knize). Další díly a formáty (včetně audioknihy) nejlépe přes mycelium.argenite.org/page-koupit (affiliate u Kosmasu, takže z každého nákupu dostane autorka pár desetníků navíc, a to se všem vyplatí!)

    A co Facebook? Nyx je přece lepší!!! Ale budiž, kdyby náhodou měli vášniví vyznavači Knihy tisíce tváří absťák, mohou navštívit tamní stránku autorky Mycelia alias Bramborýny – Legendy o argenitu na Facebooku nebo semeniště všeho mimozemského zla, doupě zlovolné Církve Akkütlixovy tamtéž.

    A co takhle spoilery? Lze použít tag, který schová odstavec pod bílou mlhu, pod kterou lze nahlédnout, když se text vezme do bloku nebo se na něj klikne:

    tajné odhalení
    – a díky tomu ti, kteří další díl ještě nečetli, nepřijdou o překvapení. Bílá mlha vznikne, když se použijí kódy
    <div class="spoiler"> tajné odhalení </div>

    Geekovské okénko
    Generátor slov v össeinu, který skvěle vymyslel a naprogramoval KAVEN. Církev Akkütlixova děkuje a OneHotBook se velmi těší! :)
    Tabulka a graf postupu psaní (2019–21)
    rozbalit záhlaví
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    BRAMBOREENA: moznosti:
    1. dat za vyucenou kverulantum a vydat ten posledni az pristi vanoce?
    2. dopsat to jeste o 7mej dil?
    3-100. ...tech zlomyslnnosti na ctenare by se dalo jeste vymyslet - jejej! :)) ale ja vim ze ty ses na rozdil ode mne hodna :))
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    FERRYH: Já to taky očekávám. Na FB to píšu už tři měsíce pořád dokolečka, ale samozřejmě to nedolehne ke všem. No a máš nějaký nápad, co s tím mám dělat? ;)
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    Vilmo: jen tak na okraj - kontaktoval te nejakej ctenar ktery nevedel, ze patym dilem to nove ted jeste nekonci a bude dalsi dil... a neproklinal te do horoucich pekel? :)) (jsem zvedavej - a tak nejak bych to i ocekaval...)
    myslim ze par takovejch ctenaru by se najit melo... ;O) zajimali by me ty reakce... :))
    RIP
    RIP --- ---
    RICARDERON: Ha, to mi připomnělo, že jsem tuhle koukal na Čtyři vraždy stačí, drahoušku, a na jedné Saudkově kresbě velkoměsta jsem myslím zahlédl na mrakodrapu neonový nápis MAKE BONZANIA GREAT AGAIN. Jestli mě nešálil zrak, tak nebožtík Kája měl věštné schopnosti. (Bonzánie je fiktivní země v tom filmu, čistě pro ty negramoty, co to neznaj :-)).
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    BRAMBOREENA: Tak to už se o kutnohoráky nebojím, zjevně mají jasno
    RICARDERON
    RICARDERON --- ---
    BRAMBOREENA: já myslel na starou dobrou crew.
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    RICARDERON: ... ale jedině pokud k tomu nejsou potřeba žádný trumpy...
    RICARDERON
    RICARDERON --- ---
    Lec mejk Mycelium grejt egejn.
    VANEK
    VANEK --- ---
    Kvituji (ač nejsem s to dokumentovat), že v Neoluxoru na hlaváku je Pětka prominentně vyložena mezi novinkami u obou vstupů (u severního dole s Žambochem a ještě pár SF, ale u jižního prostě mezi populární literaturou).
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    Z Kutné Hory je Jiří W. Procházka.
    Náhoda? Nemyslím si!

    JANADVORACKOVA
    JANADVORACKOVA --- ---
    KAVEN: Je odtamtud máma, máme tam z té jedné strany nějaké to příbuzenstvo. Jezdíme nepravidelně, ale to nikomu moc nevadí. Vždycky to dopadne hrozně fajnově.
    Ale teď mě napadá, že jsou příbuzní tak moc milí, protože mohou být pod nějakým zákeřným vlivem :).
    A no jasně, s loděmi naprosto souhlasím.
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    Upřímně... kdybych si na to měla psát recenzi JÁ SAMA (což uvádím coby příklad osoby, která je o problematice Mycelia informovaná v maximální možné míře), nemám ponětí, co bych o tom dokázala nového říct... :D
    Samozřejmě jsem přiměřeně nervózní a nejistá, jestli stálo za to napsat pět set stran navíc, místo abych to celé rychle nějak uťala a vyřídila a dala lidem konec; názory jsem zachytila různé (od "pátý díl je zatím nejlepší" po "čtyřka byla lepší"), ale vlastně to snad ani nechci vědět. Ještě musím nějak přežít (přiživovat, propagovat, doorganizovat...) ten křest za týden, a pak se odstřihnout od všech sociálních sítí, zalézt do brlohu a netrápit se tím, co si kdo myslí o pětce, dokud nedosmolím tu šestku...
    VANEK
    VANEK --- ---
    RIP: Vidím jistý rozdíl mezi antologiemi stripů, kde se ze začátku upozorňuje na existenci fenoménu samého a později se dá leda anotovat "už je tady zas" (na obsesivní pitvání "ten sedmadvacátý Garfield už prostě není to samé jako vrcholná třetí šestice" ve větších médiích nakašlou, a blogující fanoušci nakonec taky), a odvyprávěním dalšího dílu dlouhého příběhu plného tajemství; o Hře o trůny se taky pořád píše výrazně víc než o TBBT.
    RIP
    RIP --- ---
    VANEK: Kdo ví, Calvin a Hobbes není zrovna propadák a počty recenzí a komentářů šly od jedničky k jedenáctce dolů zcela zřetelně.
    RICARDERON
    RICARDERON --- ---
    KAVEN: šmarja, předně je to pátej díl a pak - vyšlo to teď!!! Dejte jim trochu času.
    VANEK
    VANEK --- ---
    BRAMBOREENA: U úspěšného cyklu by to lze bylo; do rozjetého vlaku přistupujou další a logicky nebudou recenzovat staré díly.
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    RICARDERON: Pěkný! No nicméně tak tím padá možnost, že by se Mycelium někdy přeložilo do angličtiny; všichni si budou myslet, že jsem to od něj opsala.
    GROBENIUS
    GROBENIUS --- ---
    BRAMBOREENA: nějaké recenze čekám až na celek, až po šestém dílu :-)
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    KAVEN: Spíš se jim to nelíbí a styděj se mi to říct... ;)
    (Ale obecně vzato - nelze předpokládat, že by na pátý díl čehokoliv bylo tolik recenzí jako na první díl.)
    RICARDERON
    RICARDERON --- ---

    Markýz už jednou snědl klobásku od toho posmutnělého pána a pevně dodržoval zásadu, že stejná chyba se nemá udělat dvakrát, a tak došel ke stánku Houbařů.
    Starali se o něj tři Houbaři, dva mladíci a jedna dívka. Táhla z nich vlhkost. Měli na sobě staré pláště s kapucemi a pod nimi vesty z armádních přebytků a zpod těch svých střapatých vlasů vyhlíželi, jako by je světlo bolelo.
    „Copak prodáváte?” zeptal se.
    „Houby. Houby na topince. Houby na syrovo.”
    „Dám si ty houby na topince,” rozhodl se, načež mu Houbařka, hubená, bledá dívka s pletí podobnou den staré ovesné kaši, uřízla porci z pýchavkovitého houbiska velikého jako stromový pařez. „A chci to pěkně naskrz propečené,” upřesnil.
    „Buď odvážný. Sněz syrové,” řekla žena. „Dej se k nám.”
    „Já už jsem s Houbou nějaké ty spolky měl,” odtušil markýz. „A dospěli jsme k jisté dohodě.”
    Žena vložila porci bílé pýchavky pod přenosný gril.
    Jeden z mladíků, vysoký, se svěšenými rameny, jehož plášť zaváněl po starých sklepeních, se došoural k markýzovi a nalil mu do sklenice houbový čaj. Když se předklonil, markýz zahlédl, jak mu na tvářích jako uhříky roste úroda maličkatých bledých houbiček.
    Houbař se zeptal: „Ty jsi de Carabas?


    Více o aktivních spórách se od N. Gaimana dočtete v antologii Darebáci. Ta povídka je celá houbová!

    KAVEN
    KAVEN --- ---
    BRAMBOREENA: Ale nejsou tam žádné recenze na pětku. To se všichni literární kritici tolik flákají?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam