• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BRAMBOREENAMycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu...
    Auditko věnované sci-fi sérii Mycelium. Vesmír, psychotronika, náboženství, lidské oběti - a mimozemské houby.

    Planeta Össe. Svět po tisíce let neměnný... a po tisíce let svázaný s vesmírem. Z Össe pocházejí myceliální technologie i nadsvětelné Lodě, bez kterých by se Země neobešla. Jenže zatímco pozemská civilizace vítězně proniká do vesmíru, Össe jí stojí za zády.

    Co je to vůbec to Mycelium? Nejlépe podívat se na webové stránky projektu. Tam jsou všechny informace o knize (anotace, ukázky, ohlasy, trailer...).

    A dá se to někde opatřit? Třeba tady: Internetové knihkupectví Kosmas (odkaz vede přímo na záznam o knize). Další díly a formáty (včetně audioknihy) nejlépe přes mycelium.argenite.org/page-koupit (affiliate u Kosmasu, takže z každého nákupu dostane autorka pár desetníků navíc, a to se všem vyplatí!)

    A co Facebook? Nyx je přece lepší!!! Ale budiž, kdyby náhodou měli vášniví vyznavači Knihy tisíce tváří absťák, mohou navštívit tamní stránku autorky Mycelia alias Bramborýny – Legendy o argenitu na Facebooku nebo semeniště všeho mimozemského zla, doupě zlovolné Církve Akkütlixovy tamtéž.

    A co takhle spoilery? Lze použít tag, který schová odstavec pod bílou mlhu, pod kterou lze nahlédnout, když se text vezme do bloku nebo se na něj klikne:

    tajné odhalení
    – a díky tomu ti, kteří další díl ještě nečetli, nepřijdou o překvapení. Bílá mlha vznikne, když se použijí kódy
    <div class="spoiler"> tajné odhalení </div>

    Geekovské okénko
    Generátor slov v össeinu, který skvěle vymyslel a naprogramoval KAVEN. Církev Akkütlixova děkuje a OneHotBook se velmi těší! :)
    Tabulka a graf postupu psaní (2019–21)
    rozbalit záhlaví
    RICARDERON
    RICARDERON --- ---
    BRAMBOREENA: že to do čarodějnic bude.
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    RICARDERON: Cos jí řekl? To by mě zajímalo...

    Včera jsem chtěla psát, a místo toho jsem většinu dne smolila rozhovor pro Pevnost. Bude v prosincovém čísle - a k tomu článek a jako příloha čísla audiokniha prvního dílu.
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    RIP: áš~milid :)
    RIP
    RIP --- ---
    KAVEN: Aš~Šádenfreude.
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    "Aš" = "Až". Ten Aš~Šád mě nějak silně ovlivňuje :-)
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    RICARDERON: Aš jich bude volat moc, tak vypni netlog a dej ho za myceliální clonu ...
    RICARDERON
    RICARDERON --- ---
    Teď mi do Arga volala poměrně rázná paní, jestli teda jako vyjde ta šestka, která to skončí (konečně) do Vánoc. Takže, Vilmo, přestaň péct amulety a haj hou k počítači. Tady to hrozí davem s vidlema!
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    GAARQ: Supr, to je dobře že jsi tak přičinlivý ;-)
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    BRAMBOREENA: master's hammer? apage satanas! vynořují se mi nějaké zdánlivě bezpečně zasuté vzpomínky na mládí... i když zkušenost s big bossem a jeho slavnou bandou root na vesnické tancovačce ve východních čechách na začátku devadesátek to asi nepřekoná...

    KAVEN: začal jsem tvůj elaborát číst a přičinlivě přičiňovat poznámky.
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    DELLAMORTE: ... vracejte konve na místo... Víme, oblibujeme :)

    BRAMBOREENA: zapomněla jsem zkopírovat odkazy od Františky:
    Ukázky skladeb: https://archive.org/details/HudebnAtlasHubTheMusicalAtlasOfMushrooms
    Symfonie hub: https://www.youtube.com/watch?v=SIsPSTXc_V0
    (ale je to taková holt moderní klasika... toho by se potřeboval ujmout nějaký metalista...)
    DELLAMORTE
    DELLAMORTE --- ---
    BRAMBOREENA: No jasně, Necrocock s Frantou jsou vlastně základ Masters Hammer :)
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    DELLAMORTE: ... aha, nacházím nějakou souvislost s Františkem Štormem a Master's Hammer, houbičky jsou teda úžasné
    DELLAMORTE
    DELLAMORTE --- ---
    BRAMBOREENA: Když už tu koluje nějaká hudba, tak teď vyšlo nové album od jisté české "exot"ické osoby, také věnované houbám: http://www.necrocockworld.com/mykologie.htm
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    Tohle mi včera mailem poslala Františka Vrbenská (ale ještě jsem si to neposlechla, je pozdě a nějaké dítě mi šlohlo sluchátka... tak to holt musí prozkoumat Sheala a XChaos...):

    VÁCLAV HÁLEK – AUTOR SKLADEB INSPIROVANÝCH HOUBAMI

    Václav Hálek se narodil v roce 1937. Vystudoval Pražskou konzervatoř a Hudební fakultu AMU v Praze ve skladatelské třídě prof. Emila Hlobila. V době totality byl Václav Hálek nežádoucím skladatelem, jeho díla byla interpretována pouze v zahraničí. V tomto období tvořil scénickou a filmovou hudbu. Václav Hálek zemřel ve středu 10. září 2014. Pohřební obřady v kostele Panny Marie Andělské v Praze vedl skladatelův přítel biskup Jiří Paďour.

    Václav Hálek je autorem Mykokosmické symfonie, 3 klavírních koncertů, hudby na třídílnou Danteho božskou komediipro větší orchestr a 6 sólistů, koncertu pro varhany a smyčcový orchestr, 2 smyčcových kvartetů a dalších komorních skladeb, řady skladeb pro sólový klavír, sólové housle a další nástroje. Václav Hálek napsal 2 opery – Pouť a dětskou operu Strašák a hvězdy. Z duchovní tvorby Václava Hálka si připomeňme kantátu na modlitbu sv. Františka z Assisi Cantico del Fratre Sole (Píseň bratra slunce) nebo pašije Lauda XVI pro sólisty a komorní orchestr na text Jacopona da Todi (provedeno 2001). Další Hálkovy skladby najdete v databázi Hudebního informačního střediska.

    Václav Hálek je autorem hudby pro více než 250 divadelních představení a filmů – např. film Pavučina v režii Zdenka Zaorala z roku 1986, Obrazy starého sveta v režii Dušana Hanáka (1972) – film získal v roce 1988 1. cenu ve Švýcarském Nyonu, O malence – režie Libuše Čihařová (1988), Súkromné životy – režie Dušan Hanák (1990).

    Zvláštní pozornost zaslouží skladby Václava Hálka inspirované houbami. Markéta Hejná ve vydání Hudebního atlasu hub říká: „Dlouhotrvající soustavný zájem Václava Hálka o svět hub dal vzniknout pozoruhodnému množství skladeb, které zpracovávají jednotlivé druhy. Houby dosud neslyšené k němu promluvily. Vše kolem nás v přírodě nám něco sděluje, ne každý však umí tato poselství přijmout. My si do lesa chodíme odpočinout od hluku, skladatel Václav Hálek tam chodí naslouchat. Bere s sebou houbařský košík, notový papír, svůj dar empatie a hlubokou úctu k tajemství Stvoření.“
    Václav Hálek svou schopnost objevil v roce 1980 během mykologické vycházky v Jílovém u Prahy. Jiří Bayer se Zdeňkem Turičíkem fotografovali houby. Bylo sucho, první houbu našli až po dlouhém hledání na navážce – byl to zvoneček sadní. Inženýr Bayer připravil záběr a požádal pana Hálka o schválení záběru. Jakmile se Václav Hálek podíval do hledáčku fotoaparátu, ozvala se velmi určitá hudba, začal hrát celý orchestr. Pan Hálek si doběhl pro notový papír a začal psát – nejprve příčná altová flétna, k tomu smyčce, které hrály pizzicato. Toto téma i další hudební motivy inspirované houbami se staly základem Mykokosmické symfonie, kterou si můžete poslechnout na YouTube.
    Postupně vznikaly další skladby. Václav Hálek napsal na více než 2000 druhů hub přes 6000 skladeb pro sólové housle a několik set skladeb pro violu, violoncello nebo smyčcová dua. V roce 2002 byl vydán první díl Hudebního atlasu hub(nakladatelství Fontána, Olomouc, 2002). Hudební atlas hub zachytila česká i zahraniční média. Například v roce 2004 vyšel obsáhlý článek v britském Guardianu, v lednu roku 2006 byl Václav Hálek hostem Jana Krause v pořadu Uvolněte se prosím (zde zazněly dvě skladby inspirované houbami), krátký dokument o Václavu Hálkovi je na portálu vice.com. Několik skladeb Václava Hálka zaznělo v reportáži ze srpna 2011 v rámci pořadu Křesťanská vlna na Českém rozhlase (Portrét hudebního skladatele Václava Hálka, redaktor František Hromada). Články o skladbách inspirovaných houbami a Václavu Hálkovi vyšly v řadě tištěných médií – z poslední doby například v časopise Respekt (41/2013) nebo Nový prostor (srpen 2013).

    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    Brozurku mi schovej, dekuju. Urcite nedorazim, protoze su na morave, ze.
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    Právě jsem tam z Arga dotáhla tři balíky knih.
    A píše Hanina Veselá, že tam donese brožurky z Eroticonu :D Si to tam pak člověk může rovnou vlepit.
    PIPIN
    PIPIN --- ---
    BRAMBOREENA: Bramboreena a Karoleena...
    Já se pokusím alespoň na otočku dorazit a poprosit o podpisy obou autorek..
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    bohužel nebudeme, naše tříčlenná rodina má troje různá antibiotika (a hele, vlastně zase houby, budeme tedy ve spojení aspoň symbolicky)
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    Připomínám dneska křest. Budou amulety a nové placky :)
    (A samozřejmě Bramboreena.)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam