• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BRAMBOREENAMycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu...
    Auditko věnované sci-fi sérii Mycelium. Vesmír, psychotronika, náboženství, lidské oběti - a mimozemské houby.

    Planeta Össe. Svět po tisíce let neměnný... a po tisíce let svázaný s vesmírem. Z Össe pocházejí myceliální technologie i nadsvětelné Lodě, bez kterých by se Země neobešla. Jenže zatímco pozemská civilizace vítězně proniká do vesmíru, Össe jí stojí za zády.

    Co je to vůbec to Mycelium? Nejlépe podívat se na webové stránky projektu. Tam jsou všechny informace o knize (anotace, ukázky, ohlasy, trailer...).

    A dá se to někde opatřit? Třeba tady: Internetové knihkupectví Kosmas (odkaz vede přímo na záznam o knize). Další díly a formáty (včetně audioknihy) nejlépe přes mycelium.argenite.org/page-koupit (affiliate u Kosmasu, takže z každého nákupu dostane autorka pár desetníků navíc, a to se všem vyplatí!)

    A co Facebook? Nyx je přece lepší!!! Ale budiž, kdyby náhodou měli vášniví vyznavači Knihy tisíce tváří absťák, mohou navštívit tamní stránku autorky Mycelia alias Bramborýny – Legendy o argenitu na Facebooku nebo semeniště všeho mimozemského zla, doupě zlovolné Církve Akkütlixovy tamtéž.

    A co takhle spoilery? Lze použít tag, který schová odstavec pod bílou mlhu, pod kterou lze nahlédnout, když se text vezme do bloku nebo se na něj klikne:

    tajné odhalení
    – a díky tomu ti, kteří další díl ještě nečetli, nepřijdou o překvapení. Bílá mlha vznikne, když se použijí kódy
    <div class="spoiler"> tajné odhalení </div>

    Geekovské okénko
    Generátor slov v össeinu, který skvěle vymyslel a naprogramoval KAVEN. Církev Akkütlixova děkuje a OneHotBook se velmi těší! :)
    Tabulka a graf postupu psaní (2019–21)
    rozbalit záhlaví
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KAVEN:

    1) při tom všem, co Össeané svým Larhdökavöarům provádějí, je závěrečné snědení těch, které na závěr fermentuje ušlechtilá, ehm, houba, ještě asi to nejnormálnější, co by mohli dělat :-)

    2) ano, ve skutečnosti bychom hodně divného našli už při pohledu do oficiální historie lidstva (což je současně pohled do našeho vlastního kolektivního nevědomí), takže předpoklad, že mimozemskou kulturu/civilizaci, byť biologicky původně kompatibilní, bychom zevnitř našeho vlastního "kulturního transu" vnímali jako nábožensky fanatické kanibaly, je vlastně docela normální a racionální (a podložený naší místní pozemskou zkušeností)

    Co by bylo opravdu děsivé, by bylo vyprávění o tom, jak Össeané zevnitř svého vlastního kulturního transu (ve kterém určitě žijí notně) vnímají nás :-) (vím, že šestidílná pentalogie se o to místy snaží, to ano... ale vesměs jsou to úhly pohledů postav spíše disidentských a emigrantských). Jako náznaky, že si vlastně ve své většině žijí docela normální životy se svými houbovými čajíky a jen občas darují trochu té krve, se dají najít :)

    (takové naše obyčejné dárcovství krve.. no jako nechtěl bych s ním být konfrontovaný na nějakém tripu či v jiném psychotickém stavu, přiznám se :-)
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    Bramboreena kdesi na adresu qrilly z lidí poznamenala že by to bylo divné, protože proč by to össeani dělali? Což je sice relevantní argument, ale

    1) Larhdökavöarské mrtvoly jsou na Össe bohatý zdroj, byla by škoda je nevyužívat (kdoví jestli v historii neměli Össeani nějaké hladové období, během kterého to jedli z nouze, a dělali to tak dlouho, že už se z toho stala společensky tolerovaná záležitost.)

    2) Pokud si vzpomínám, tak ve Starém zákoně u Mojžíše je řečeno něco jako že když se obětovává zvíře, tak některé části z něj jsou pro kněze na spotřebu. Takže když se oběť nakonec sní, tak je to vlastně v pořádku i z našeho pohledu. Na Össe je princip stejný, akorát se holt obětovává něco jiného, no.
    LASHANA
    LASHANA --- ---
    GENTIANA: tak dnes jsem se s myceliem taky potkala, ale kacířsky skončilo i s tím chlebem v koši...
    takové klobásky bych neměla odvahu ochutnat....
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    Tož qrilla a náhražky.... Uherák znáte, ne?

    A ta jsem jednou měla uherský salám zn. Pick v lednici vedle jakýchsi vysokomasových klobásek jaksi dlouho. Klobásky mi chytly plíseň (mycelium!) od uheráku a taky zuherákovatěly.
    LASHANA
    LASHANA --- ---
    XCHAOS: no pokud se do toho pustíš, tak máš tak měsíc co číst (podle toho jak čteš rychle a kolik máš času) ... jsou to série několika knih....
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LASHANA: neznám, ale jak říkám, navigace tím mega-archívem se děje na základě různých podnětů, například Elon Musk pojmenoval svoje drone-ships podle jmen General Systems Vehicles ze sérií Iain Bankse, takže je fajn mít cokoliv, co kdo zmíní, hned po ruce (je to obdoba YouTube jako archívu veškeré popmusic všech dob, na kterou si člověk vzpomene...).

    asi bychom měli pokračovat případně v poště, ale úloha TJs (text-jockeys, obdoba DJs v hudbě), který ti řekne "když se ti líbilo X, tak to by se ti určitě líbilo i Y", je v dnešní době rozhodně nezastupitelná :-)
    LASHANA
    LASHANA --- ---
    XCHAOS: taky mám něco v počítači, ale tolik tedy ne :-)
    tohle znáš? P. Anthony: Xanth, C. Berg: Rai-kirah, R.E.Feist: Trhlinové války
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LASHANA: je to trochu death metal, no :-)
    LASHANA
    LASHANA --- ---
    XCHAOS: že by někdo chtěl ochutnat korš bych ještě pochopila ale qrillu? I když pravda možná by se dala nahradit spešl islandskou lahůdkou hákarl....
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LASHANA: u mě spíš jedna z prvních, se kterými šlo v normalizačních 80tých letech přijít do styku v češtině, než oblíbená :-)

    "sex s mimozemšťany" neznám, ale rád se nechám nasměrovat - složka "10.000-SciFi.and.Fantasy.EBOOKS" na mém desktopu obsahuje více světů, než budu do konce života schopen navštívit a pochopitelně uvítám navigaci.. od Octavia Butler tam mám 11 PDF :-)

    (ano jsme tady offtopic, ale mě prostě nedala spát ta kuchařka, protože si myslím, že v kontextu specifik českého fandomu by to bylo takové uvěřitelnější, než třeba cosplay na Osseany, že jo... :-)
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    LASHANA: hele, mohu se mýlit, pomalu už nevím co je canon a co headcanon. A Xenogenesis bych si mohal přečíst.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SHEALA: ano a proto taky ovlivnil velkou spoustu dalších autorů a co si budeme povídat - mezi myceliálními loděmi a navigátory gildy, fungujícími jenom díky přísunu koření, je podobnosti nemalá :-) a Mycelium je taky plné různých proroctví a v Duně taky vytvořili de-facto náboženství...

    jsou to všechno variace na téma "dostatečně vyspělou (bio)technologii nejde odlišit od magie" ... a zajímavé, jak všichni konvergují k tomu samému... protože FTL cestování vede samozřejmě k závažným paradoxům v kauzalitě, takže se ve sci-fi pořád znovu objevují nějaké víceméně psychedelické finty, které udrží vědomí hrdinů pohromadě i ve světě s takto modifikovanou fyzikou :-) (ostatně, i psychotronické působení první vnesl do prostředí kosmických impérií klasik žánru Asimov... a pokud jde o samotný přesun v hyperprostorech všeho druhu, tak ž ve "Hvězdy můj osud" a asi ještě dříve ve všech Princeznách z Marsu se pořádná mezihvězdná teleportace odehrávala v podstatě specifických gleewaringským psychickým jauntováním, nebo čím :-) a zase.. archetyp "cestování v astrálu" určitě sahá dávno před sci-fi... zase je to archetyp létajícího koberce, na kterém se cestuje prostřednictvím, ehm, hašiše či něčeho sinějšího ve vodní dýmce... a tím už je mytologie Osseanů zanalyzována úplně, je to prostě o strachu z expandujícího islámského světa, jehož orientálně-exotická technologie létajících koberců a vodních dýmek brzy zcela překoná naší racionální civilizaci, v poslední době stále více postmoderně změkčilou :-))
    LASHANA
    LASHANA --- ---
    SHEALA: myslíš? ja to vždy brala jako koloběh života na Duně... vše provázané - červ = koření + píseční úhoři
    XCHAOS: ano nadace byla taky má oblíbená série....

    mmch zná někdo toto? Úsvit, Imago, Rituály dospělosti (Xenogenesis, Butler Octavia Estelle)
    my to doma překřtili na sex s mimozemšťany :-)
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    XCHAOS: nojo ale ty fremeni už teda jakože byli umřelí, když z nich vydestilovali vodu. Ale možna zabíjeli raněné? Nevím, vím jenom že slepý odešli do pouště. Jo a v červa se proměnil syn Paula, Leto, a podle něj proto, aby lidstvo se naučilo být odolné proti lidem co byli schopni vnímat budoucnost, protože si tyhle většcoodolné lidi vypěstoval po způsobu Bene Gesseritu.

    Nojo dobře. Maš pravdu, jenom jsem mohla vytahnout svoji nezmernou lasku k Duně, díky tý knize jsem přežila šikanu jako teenager, to je pro mě posvatnej spisek.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BRAMBOREENA: slibovala si kuchařku, tady je to jasně zmíněné:
    [ BRAMBOREENA @ Mycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu... ]
    Jinak srovnání s Dunou se nebraň:
    [ BRAMBOREENA @ Mycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu... ]
    tam přece destilovali z mrtvých jejich vodu... od toho je k masu (navíc teda prorostlému ušlechtilou plísní houbou) už jen krůček. a stejně proměna v pouštního červa (která tam tuším nějakou roli hrála) i částečná proměna Navigátorů je tvému prorůstání lidských obětí podobná - při vším respektu.

    Jsou tady určité archetypy, a některé z nich člověk zpracuje i nevědomě... já si pamatuju, že když jsem kdysi v dospívání dostal do rukou Asimovovu Nadaci, tak to bylo jako bych se setkával s důvěrně známým vyprávěním, stránka po stránce, protože galaktická impéria všude kolem přece byla vždycky.... vždycky, odjakživa!

    Takže je to remix... ale právě kuchařka jako doplněk obvyklého slovníčku pojmů, abecedy a mapy světů by byl jednoznačně krok dopředu :-) přiznej si - narážek na mimozenské stravovací a psycho-omamné návyky je v sérii víc než dost. zfilmování knihy či námět pro počítačovou hru, to je dnes už prakticky norma. ale otevřít si tématickou mimozenskou čajovno-jídelnu? tom říkám frančíza... budoucnosti :-)
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    jejda, ty argenitové stránky... tam jsem už pěkných pár let nebyla... no je to vidět podle data poslední aktuality, kdy naposled:D Ale matně si vybavuju, že slovník össeinu jsem odtama naprosto záměrně smazala, než Mycelium vyjde, jakože spoilery. Zas ho tam časem vrátím...
    Scénka s qrillou je akorát tady v auditku, jak Kaven píše, ale neodolám a v šestce ji nechám. ;) Bez receptu!
    Nicméně bylo mi dopřáno vyzkoušet sušenky körš máčené v octě - tedy omylem jsem koupila pytlík buráků s vinným octem a je to přesně, jak jsem si představovala, něco tak nestvůrně hnusného svět neviděl.
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    ja jsem tedka zabrousila na http://www.argenite.org/ a hledala jsem, jestli tam není nějaka zmínka o qrille.

    Zjistila jsem nasledující:
    *je tam kde co všechno včetně slovníku folmahiwštiny a topologie argenitového vesmíru
    *hrozně blbě se od tama vybrušuje, je to jako propadnout se do R-A prostoru.
    *slovník Ossenštiny, potažmo zmínka o qrille tam není. :(((((((
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KAVEN: Možná něco jako naložený hermelín... penicilium camemberti. (Nebo ta houba, co se chytá mezi prsty na nohou... třeba má mykóza nějaké dosud neprozkoumané psychotronické účinky :-))
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KAVEN: a ta ukázka byla z těch knih, co už vyšly? mě vždycky něco uteče...
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    XCHAOS: Bramboreena sem dávala nějakou ukázku kde bylo navrdo řečeno co je qrilla. Od té doby se od toho ale pomalu distancuje, takže v kuchařce možná budou nějaké stránky chybět.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KAVEN:
    BOB_GALLOWS: myslíte někoho nechat přežrat se lysohlávkama a pak ho humáně okusovat? no teda nevím...

    navíc, co je qrilla jsme si tuším domysleli sami (my psychopati)... v Mycelium-Kánon to explicitně uvedené není (jak už se to řešilo) (ale všichni napjatě očekáváme, že 6. díl bude v podstatě tak trochu kuchařka s přesnými recepty :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam