• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BRAMBOREENAMycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu...
    ALDEMIK
    ALDEMIK --- ---
    KAVEN: Hmmm, kwui-la.

    Össanská logopedie ostatně musí být docela zlatý důl.
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    ALDEMIK: Dle neoficiálního slovníku se čte kvri-la . Takže prostě tak, jak se to píše.
    ALDEMIK
    ALDEMIK --- ---
    BALAENA: Ty naštěstí nezná.
    Fialový vajíčko je volský voko, kde je žloutek překrytý tenkou vrstvou vařeného bílku, takže vypadá opravdu fialově.

    Jak se čte qrilla? Potřebuju ho to naučit vyslovovat, když už je to jeho oblíbená snídaně :-)
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    ALDEMIK: to jako tyhle?
    ALDEMIK
    ALDEMIK --- ---
    Můj syn (4) po mně vyžaduje k snídani "maso dobrého člověka" (a fialový vajíčka). Koukám, že je vše v pořádku... tak fajn.
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    SHEALA: Tak dojez, my tě pak nakrájíme na plátky a ochutnáme :-)
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    ja jenom že pomalu jím tu čokoladu s hříbky. Je divna, ale dobra.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KAVEN:

    1) při tom všem, co Össeané svým Larhdökavöarům provádějí, je závěrečné snědení těch, které na závěr fermentuje ušlechtilá, ehm, houba, ještě asi to nejnormálnější, co by mohli dělat :-)

    2) ano, ve skutečnosti bychom hodně divného našli už při pohledu do oficiální historie lidstva (což je současně pohled do našeho vlastního kolektivního nevědomí), takže předpoklad, že mimozemskou kulturu/civilizaci, byť biologicky původně kompatibilní, bychom zevnitř našeho vlastního "kulturního transu" vnímali jako nábožensky fanatické kanibaly, je vlastně docela normální a racionální (a podložený naší místní pozemskou zkušeností)

    Co by bylo opravdu děsivé, by bylo vyprávění o tom, jak Össeané zevnitř svého vlastního kulturního transu (ve kterém určitě žijí notně) vnímají nás :-) (vím, že šestidílná pentalogie se o to místy snaží, to ano... ale vesměs jsou to úhly pohledů postav spíše disidentských a emigrantských). Jako náznaky, že si vlastně ve své většině žijí docela normální životy se svými houbovými čajíky a jen občas darují trochu té krve, se dají najít :)

    (takové naše obyčejné dárcovství krve.. no jako nechtěl bych s ním být konfrontovaný na nějakém tripu či v jiném psychotickém stavu, přiznám se :-)
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    Bramboreena kdesi na adresu qrilly z lidí poznamenala že by to bylo divné, protože proč by to össeani dělali? Což je sice relevantní argument, ale

    1) Larhdökavöarské mrtvoly jsou na Össe bohatý zdroj, byla by škoda je nevyužívat (kdoví jestli v historii neměli Össeani nějaké hladové období, během kterého to jedli z nouze, a dělali to tak dlouho, že už se z toho stala společensky tolerovaná záležitost.)

    2) Pokud si vzpomínám, tak ve Starém zákoně u Mojžíše je řečeno něco jako že když se obětovává zvíře, tak některé části z něj jsou pro kněze na spotřebu. Takže když se oběť nakonec sní, tak je to vlastně v pořádku i z našeho pohledu. Na Össe je princip stejný, akorát se holt obětovává něco jiného, no.
    LASHANA
    LASHANA --- ---
    GENTIANA: tak dnes jsem se s myceliem taky potkala, ale kacířsky skončilo i s tím chlebem v koši...
    takové klobásky bych neměla odvahu ochutnat....
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    Tož qrilla a náhražky.... Uherák znáte, ne?

    A ta jsem jednou měla uherský salám zn. Pick v lednici vedle jakýchsi vysokomasových klobásek jaksi dlouho. Klobásky mi chytly plíseň (mycelium!) od uheráku a taky zuherákovatěly.
    LASHANA
    LASHANA --- ---
    XCHAOS: no pokud se do toho pustíš, tak máš tak měsíc co číst (podle toho jak čteš rychle a kolik máš času) ... jsou to série několika knih....
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LASHANA: neznám, ale jak říkám, navigace tím mega-archívem se děje na základě různých podnětů, například Elon Musk pojmenoval svoje drone-ships podle jmen General Systems Vehicles ze sérií Iain Bankse, takže je fajn mít cokoliv, co kdo zmíní, hned po ruce (je to obdoba YouTube jako archívu veškeré popmusic všech dob, na kterou si člověk vzpomene...).

    asi bychom měli pokračovat případně v poště, ale úloha TJs (text-jockeys, obdoba DJs v hudbě), který ti řekne "když se ti líbilo X, tak to by se ti určitě líbilo i Y", je v dnešní době rozhodně nezastupitelná :-)
    LASHANA
    LASHANA --- ---
    XCHAOS: taky mám něco v počítači, ale tolik tedy ne :-)
    tohle znáš? P. Anthony: Xanth, C. Berg: Rai-kirah, R.E.Feist: Trhlinové války
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LASHANA: je to trochu death metal, no :-)
    LASHANA
    LASHANA --- ---
    XCHAOS: že by někdo chtěl ochutnat korš bych ještě pochopila ale qrillu? I když pravda možná by se dala nahradit spešl islandskou lahůdkou hákarl....
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LASHANA: u mě spíš jedna z prvních, se kterými šlo v normalizačních 80tých letech přijít do styku v češtině, než oblíbená :-)

    "sex s mimozemšťany" neznám, ale rád se nechám nasměrovat - složka "10.000-SciFi.and.Fantasy.EBOOKS" na mém desktopu obsahuje více světů, než budu do konce života schopen navštívit a pochopitelně uvítám navigaci.. od Octavia Butler tam mám 11 PDF :-)

    (ano jsme tady offtopic, ale mě prostě nedala spát ta kuchařka, protože si myslím, že v kontextu specifik českého fandomu by to bylo takové uvěřitelnější, než třeba cosplay na Osseany, že jo... :-)
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    LASHANA: hele, mohu se mýlit, pomalu už nevím co je canon a co headcanon. A Xenogenesis bych si mohal přečíst.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SHEALA: ano a proto taky ovlivnil velkou spoustu dalších autorů a co si budeme povídat - mezi myceliálními loděmi a navigátory gildy, fungujícími jenom díky přísunu koření, je podobnosti nemalá :-) a Mycelium je taky plné různých proroctví a v Duně taky vytvořili de-facto náboženství...

    jsou to všechno variace na téma "dostatečně vyspělou (bio)technologii nejde odlišit od magie" ... a zajímavé, jak všichni konvergují k tomu samému... protože FTL cestování vede samozřejmě k závažným paradoxům v kauzalitě, takže se ve sci-fi pořád znovu objevují nějaké víceméně psychedelické finty, které udrží vědomí hrdinů pohromadě i ve světě s takto modifikovanou fyzikou :-) (ostatně, i psychotronické působení první vnesl do prostředí kosmických impérií klasik žánru Asimov... a pokud jde o samotný přesun v hyperprostorech všeho druhu, tak ž ve "Hvězdy můj osud" a asi ještě dříve ve všech Princeznách z Marsu se pořádná mezihvězdná teleportace odehrávala v podstatě specifických gleewaringským psychickým jauntováním, nebo čím :-) a zase.. archetyp "cestování v astrálu" určitě sahá dávno před sci-fi... zase je to archetyp létajícího koberce, na kterém se cestuje prostřednictvím, ehm, hašiše či něčeho sinějšího ve vodní dýmce... a tím už je mytologie Osseanů zanalyzována úplně, je to prostě o strachu z expandujícího islámského světa, jehož orientálně-exotická technologie létajících koberců a vodních dýmek brzy zcela překoná naší racionální civilizaci, v poslední době stále více postmoderně změkčilou :-))
    LASHANA
    LASHANA --- ---
    SHEALA: myslíš? ja to vždy brala jako koloběh života na Duně... vše provázané - červ = koření + píseční úhoři
    XCHAOS: ano nadace byla taky má oblíbená série....

    mmch zná někdo toto? Úsvit, Imago, Rituály dospělosti (Xenogenesis, Butler Octavia Estelle)
    my to doma překřtili na sex s mimozemšťany :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam