• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BRAMBOREENAMycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu...
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    Škrtat řešení vedlejších linií je imho cesta do pekel, jestli něco nejvíc nesnáším, tak je to neukončený pocit z románu (takové to "ale jak dopadlo tohle"? "a proč nevíme, co se stalo s tímhle?" a tak).
    NEVADA_
    NEVADA_ --- ---
    Též jsem pro radikálnější škrtání. Děj příliš nabobtnal. Je zbytečné vysvětlovat úplně všechno, některé linie by si své zakončení mohly odbýt v pozdějších samostatných povídkách. Musím říct, že v první půlce pátého dílu jsem docela trpěla.
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    DELLAMORTE: ja se na Lunu taky tesila :(

    BRAMBOREENA: rozumim ti, psala jsem ted nejaky clanek, limit byl 15-25 normostran, tema me chytlo, tak jsem se rozepsala, napsala krasny 25 normostran a pred odeslanim zjistila, ze jsem nezapocetla poznamkovy aparat.. tze krasnych 30 normostran.. seskrtat tech pet stran mi trvalo asi dva tydny :D a strasne jsem u toho trpela :D

    GAARQ: jake nudne pasaze?! geez.. mycelium je zatim nejlepsi audiokniha, kterou jsem kdy poslouchala .. jakoze ja s tim mam problem, pac vypinam u mluveneho slova (informace prijimam ctenim, ne poslouchanim).. ale tohle bylo fakt super :)
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    KAVEN: já se přidám. popravdě, pokud něčím mycelium "trpí", je to jistá zbytná míra detailů, které jsou barvité, ale pro příběh sám o sobě nejsou podstatné. začal jsem mycelium poslouchat a při tom je *cough* těžší přeskakovat *cough* nezáživné pasáže, takže si jich člověk víc všímá. nech si to pro fanweb nebo na následně publikované novelky, důležité je jen dospět k nějakému vyvrcholení, mohu-li si dovolit tento příměr. i takoví grafomani jako erikson či cigan/sidon to celkem zvládli, a to jsou oba také mistry předkládání složitých spletí a přehlédnutelných, leč podstatných informací. držím palce. asi je třeba velmi nepinkrtýnovsky udělat rázný řez a netrápit se nad pár centimetry záložky, které se musí ustřihnout, aby šev byl jinak dokonalý.
    BOB_GALLOWS
    BOB_GALLOWS --- ---
    V restauraci:
    Dal bych si houbovou polívku.
    Číšník: Bude to 50kč prosím.
    Chcete mě zkasírovat ješte predtím, než dostanu jídlo?
    Číšník: No víte, u těch houbových jídel člověk nikdy neví.
    YENNEFER
    YENNEFER --- ---
    BRAMBOREENA: proškrtávej, ať to vyjde ještě letos, ale uschovej k pozdějšímu vydání :-)))
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    Ještě takový můj postřeh, který tě možná v nelehkém škrtání podpoří - když se příběh odkazuje na události, které sice proběhly, ale jsou mimo rámec této knihy, tak to působí dobře. Vyvolává dojem hloubky; jako když to celé stojí na mohutných základech. Jako třeba když víme že Aš~šád byl na D-Alfě a někoho tam zabil, ale detaily nikdo nepopisuje - příběh se potýká až s následky a Aš~šád o tom nemluví, protože nemá důvod. Nebo když se v Pánovi Prstenů zmiňuje Earendil nebo Lúthien jakoby to byla samozřejmost, aniž by to někdo do detailů vysvětloval.

    Takže když něco vypustíš a postavy se chovají jako by to byla samozřejmost kterou není potřeba vysvětlovat, tak to (někdy) působí spíš dobře.
    DRAGON
    DRAGON --- ---
    BRAMBOREENA: prosím, prosím, knihu klidně seškrtat, ale materiál uschovat a hodit to aspoň jako bonus pro fandy na web, moc prosím... :-)
    DELLAMORTE
    DELLAMORTE --- ---
    BRAMBOREENA: Dočítám poprvé, zatím, poslední díl a s tou školou na Luně by mě to moc zajímalo. :(
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    BRAMBOREENA: Doufám že "vyškrtnutí" neznamená "smazání do nenávratna", ale "přesunutí do jiného dokumentu". Protože někdy bychom se vypuštěných scén třeba rádi dočkali ...
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    No v Argu se jim myšlenka na rozdělení nelíbí, už by to chtěli mít vyřízený (a kdo by se divil), tak teď kolem toho chodím a přemýšlím, co kde vypárat. Nebude tam linie ze školy na Luně a vynechám nějaké scény s Fionou (o té už stejně všichni vědí všechno). Včera jsem náhodou vyškrtala deset stránek a už je to zase 679... ale teda krátit knihu je horší než snažit se zhubnout! :D
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    KAVEN: Ale jo, to by šlo, dodatečně vydávat jedenapůltý díl a tak podobně.
    RIP
    RIP --- ---
    O víkendu jsme založili násadu žampiónů a hlívy. Před odnesením do sklepa obé dle návodu lehce zalito odpočívá v předsíni na středním osvitu a v teplotě nad dvacet, cituji, ABY SE MYCELIUM PROBUDILO.
    Nudge nudge, hint hint, BRAMBOREENO. :-)
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    Mimochodem, teď jsem se po delší době podíval na na Warhorse studio weekly torch ( https://forum.kingdomcomerpg.com/t/warhorse-studios-weekly-torch/29593/165 ), a tam Vilmin manžel krom jiného odpovídá na otázku jaké knihy má rád. Čistě pro zajímavost - jmenuje tam Mycelium, a říká o něm toto:

    Mycelium by Vilma Kadlečková. Vilma is my long-suffering wife of 25 years. She is also perhaps the most accomplished science-fiction writer in Czech Republic. Her latest novel – or series of novels – Mycelium explores a relationship between religion and society, power and responsibility, drugs and mushrooms. Picking up the thread about sacrifice I mentioned earlier, Vilma’s books capture this concept perfectly: in her typical story everyone tries to do the best thing they can, they succeed, and everybody dies as a result.
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    HARALD: Podle mně dokončit v jedné knize, a přidávat případně další, které rozvedou nějaké vedlejší linie.
    YENNEFER
    YENNEFER --- ---
    HARALD: agro doufám ne... .-)
    JANADVORACKOVA
    JANADVORACKOVA --- ---
    IDLE: Já bych v tom problém neviděla. Po vzoru hub, co se množí jako po dešti, by se dala rozrůstající se rodinka i kvalitně omluvit :).
    Prostě se to rozrostlo.
    Roste to furt.
    Nejde to zastavit :).
    Se to furt tak jako... šíří...
    Jejda :).
    HNIZDO
    HNIZDO --- ---
    Hele hlavne at je to dobry.
    Nedekuj, ja vzdycky rad dobre poradim.
    HARALD
    HARALD --- ---
    IDLE: Máš pravdu. Ale dvě knihy mají řadu výhod:
    - dvě knihy o 450 stranách se drži v ruce líp, než jedna o 700 (ok, já to koupím jako ebook, ale rozumíme si)
    - nepřijdeme o vedlejší linie
    - první kniha bude dřív
    - Agro na tom vydělá

    A klidně ať je to kniha 6, část 1 a 2. :)
    IDLE
    IDLE --- ---
    HARALD: To by ale zbořilo celý systém! Už ta šestá si vyžádala zaonačení.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam