• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BRAMBOREENAMycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu...
    Auditko věnované sci-fi sérii Mycelium. Vesmír, psychotronika, náboženství, lidské oběti - a mimozemské houby.

    Planeta Össe. Svět po tisíce let neměnný... a po tisíce let svázaný s vesmírem. Z Össe pocházejí myceliální technologie i nadsvětelné Lodě, bez kterých by se Země neobešla. Jenže zatímco pozemská civilizace vítězně proniká do vesmíru, Össe jí stojí za zády.

    Co je to vůbec to Mycelium? Nejlépe podívat se na webové stránky projektu. Tam jsou všechny informace o knize (anotace, ukázky, ohlasy, trailer...).

    A dá se to někde opatřit? Třeba tady: Internetové knihkupectví Kosmas (odkaz vede přímo na záznam o knize). Další díly a formáty (včetně audioknihy) nejlépe přes mycelium.argenite.org/page-koupit (affiliate u Kosmasu, takže z každého nákupu dostane autorka pár desetníků navíc, a to se všem vyplatí!)

    A co Facebook? Nyx je přece lepší!!! Ale budiž, kdyby náhodou měli vášniví vyznavači Knihy tisíce tváří absťák, mohou navštívit tamní stránku autorky Mycelia alias Bramborýny – Legendy o argenitu na Facebooku nebo semeniště všeho mimozemského zla, doupě zlovolné Církve Akkütlixovy tamtéž.

    A co takhle spoilery? Lze použít tag, který schová odstavec pod bílou mlhu, pod kterou lze nahlédnout, když se text vezme do bloku nebo se na něj klikne:

    tajné odhalení
    – a díky tomu ti, kteří další díl ještě nečetli, nepřijdou o překvapení. Bílá mlha vznikne, když se použijí kódy
    <div class="spoiler"> tajné odhalení </div>

    Geekovské okénko
    Generátor slov v össeinu, který skvěle vymyslel a naprogramoval KAVEN. Církev Akkütlixova děkuje a OneHotBook se velmi těší! :)
    Tabulka a graf postupu psaní (2019–21)
    rozbalit záhlaví
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    CORNHOLIO: původně jsem četla "kulturistické sekty" a nepřišlo mi na tom zase tak moc divnýho
    CORNHOLIO
    CORNHOLIO --- ---
    Sedmý díl znamená další obálku. We are not amused.
    Ne, vážně, mě to náhodou přijde super:) V případě dvou dílů by se sedmička pak úplně krásně dala vydat nějakým crowdfundingem, oslovíš sestry Čupovy, Ester Kuchynkovou a podobné lidi, co dělali v minulosti fan-arty, aby ti poskytli tisky svých obrázků jako odměny pro přispěvatele, malý náklad podle mě přinejhorším fanoušci zainvestují. Ad eventuální obálka - musela by se podle mě udělat trochu jako úkrok stranou, třeba už bez hmyzáka, ale to je předčasné teď řešit.
    A Modesta Margot je naprosto skvělé jméno pro hlavní záporačku, o té si rozhodně chci něco přečíst! (I když to, pravda, nepřekonává zatím nejlepší jméno záporáka, na které jsem narazil, z komiksové série Capricorne, mysteriózního příběhu pohrávajícího si se spoustou pulpových klišé, kde vystupuje vůdce kultistické sekty jménem Mordor Gott)
    OMNISLASH
    OMNISLASH --- ---
    za me - skvele zpravy! :-) co se tyce dalsiho ubirani, cekal jsem dlouho, urcite zvladnu cekat dele. nejlepe sesty dil a nasledne sedmy. stale vyborne sesty a sedmy dohromady (klidne at to ma 1260 stran, slibuji, ze vynecham ty komentare, co mam na martina kvuli tem jeho telefonnim seznamum). taky dobre sesty dil a konec a pozdeji dodatkovy material. mnohem radeji bych to ale nejak konzistentne a celistve v ramci sagy. v kazdem pripade, pokud to vse vyjde jakkoliv a nic se neztrati s citelnosti disku, stale to bude dobre
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    BRAMBOREENA: ten text v te bananovce - to mi, jako znalci stare fantastiky, zni nejak povedome... :O)
    Sláva Václav Jelínek / knihy --- LEGIE - databáze knih Fantasy a Sci-Fi
    https://www.legie.info/autor/2269-slava-vaclav-jelinek/knihy#zalozky
    ?
    nebo https://www.legie.info/autor/2198-felix-achiles-de-la-camara/knihy#zalozky
    ?
    :O)
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    BRAMBOREENA: Plně souhlasím, přístup á la Kingdom Come (= varianta "připustit je výhledově") mi připadá nejlepší. Tak se drž, a já držím palce.
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    ZUZKAOU: Momentálně pěstuju Viili a Filmjölk, mám je asi týden a jsem nadšená... a ne, nejen kvůli ö! Konečně jogurt, kterej není kyselej. Plánuju, že filmjölkem se bude křtít, ta rosolovitá slizovitá konzistence si o to přímo říká, a pro tuto příležitost to bude chtít várku s modrou potravinářskou barvou.
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    KAVEN: Jak jsem psala níže, v tuhle chvíli je dohoda taková, že by pokud možno chtěli všechno v jednom svazku - dovydat, uzavřít, sklidit, a pokud možno hned teď (když už se to nepovedlo před rokem či dvěma). Nikoho nemrzí víc než mě, že to nemám celé a dávno. Je mi to líto kvůli Argu, kde se ke mně vždycky chovali moc hezky, i kvůli zdejšímu osazenstvu... a, rë Akkütlix, jak mně je jenom líto všech těch ubohejch mrtvejch koťátek!!! V ideálním světě bych SAMOZŘEJMĚ od začátku věděla, že dílů je sedm, měla bych je PŘEDEM napsané, odevzdala bych všechny ZÁROVEŇ, a pak by mohly vyjít v těch půlročních rozestupech, jak se doufalo, a padaly by ven jak cihličky z pásu. Pokládám skoro za zázrak, že to aspoň bylo předem celé vymyšlené natolik, aby tam nevznikaly nějaké zásadní logické rozpory mezi částmi dříve vydanými a novými. Naopak to do sebe zapadlo, dovysvětlilo se, drží to, oddechla jsem si. V šestce se různé přísliby naplní, je tam hodně scén s Lucasem, jeho záležitosti se uzavřou a všechny zmátí na hromádku, což je podstatné.
    Ale k tvé otázce - ještě si to po sobě chci přečíst, než pošlu finální verzi (což odkládám na poslední týden v březnu). Se Zakázanými směry je to k jednání - s variantami, které jsou nasnadě: počkat na ně / připustit je výhledově / prohlásit je naopak za neexistující a heretické a wordovský soubor s nimi roztrhat, spálit a sníst.

    Mým zářným vzorem je Kingdom Come: slibovali, že půjde hrát za ženskou a člověk bude mít psa, a pak to holt vyšlo bez ženské a bez psa, ale VYŠLO. Načež byly datadisky a pes se dělá a bude tuším teď někdy. Ono si to sedne... třeba po Mycélku za rok už ani pes, ani ženská neštěknou a já to jenom hodím na nějaký web se slashem (Lus/Ash) :D


    RIP: Neříkej dvakrát. Mám celou krabici od banánů... a to nechceš vědět, co v ní je! Pětidílný román o vévodkyni Charlottě de la Treen (přezdívané Latrína), která nachází svou mrtvou matku v opuštěném francouzském hradě a zachraňuje svého milence Raula de Bordeaux na létajícím talíři a unáší ho na planetu Kallistó se socialistickým státním zřízením, v čemž jí brání záporačka jménem Modesta Margot, a to tak dlouho, dokud jí programátoři z Kallistó nezresetujou mozek... uff, víc si z toho naštěstí nepamatuju :D Vlastně jo, pamatuju! Taky jsou tam podzemní kobky samozřejmě! Bez těch se žádná osvícená civilizace budoucnosti neobejde.
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    BRAMBOREENA: No, a takže pokud text nakladatelství už od února má, tak to znamená že už pracují na vydání? Nebo se ještě čeká jak to dopadne s těmi Zakázanými směry? Jen abych věděl na kdy se mám těšit.

    S pojednáním o össeinu samozřejmě souhlasím, kopni to tam.
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    SHEALA: Správné össenské koťátko potřebuje rituální kroužky.

    RIP
    RIP --- ---
    BRAMBOREENA: Hele, hlavně: nic nevyhazovat, všechno schovávat! I kdyby to fragment byl. Víš, jak to bylo se Silmarillonem. Páně profesorův nejmladší potomek má už 94 let a celou tu dobu se pěkně uživil hrabáním v tátově archivu a publikováním nálezů :-)
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    imho jenom o chlup ušatější

    BALAENA
    BALAENA --- ---
    JANADVORACKOVA: vzhled nevím, ale každopádně je šlechtického původu. píše se tam o modré krvi.
    JANADVORACKOVA
    JANADVORACKOVA --- ---
    To jsou ale prima zprávy. Já jsem docela trpělivý, čekací typ.

    Teď mě trápí jiná věc: jak vlastně vypadá össenské koťátko :)?
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    Ale ještě něco sem musím dát - nový arží web: https://argo.cz/foreign-rights/vilma-kadleckova/ Je to úžasné a jsem fakt vděčná.
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    To je krása, že mi nenadáváte :)

    Jinak: já to samozřejmě beru tak, že je naprosto nutné už to nějak rozesknout a dokončit a netáhnout to donekonečna - ale holt svět není dokonalý a obracečku času nevlastním, čili bylo nutné některé motivy záměrně nechat stranou, protože se tam prostě už nevejdou a nestihne se to. Dá se spekulovat, jestli se ten řez dal udělat v nějakém jiném místě a jestli se tam nedalo vecpat scén víc (mezi nezahrnutými motivy je kupříkladu Kamele, což je mi líto, a religionistické teze o Hvězdovládcích, což je mi líto ještě víc...), nicméně za nejdůležitější pokládám to, aby tam byl a fungoval nějaký ten dramatický oblouk kolem Lucase s Aš-šádem, a ten snad jakž takž drží.
    Hodně mě v tom povzbudila Karolina (ta byla jedna z těch betačtenářů), ta mi napsala k závěru (kopíruju z mailu, ale snad to neva):
    "Víš moc dobře, že jsem vždycky za hlavní považovala příběh Lucase, a tak to pro mě zůstává i v tomhle díle. Jeho gleewarinský výcvik mě dokonale uspokojil, ale posledních 100 stránek, ach, to byla taková paráda a nádhera a vůbec. A poslední dvě scény s Aš-šádem, to jejich vzájemné pochopení a přijetí klidu před bouří, to je prostě jeden z nejkrásnější konců, jaký jsem kdy četla. Za mě by to úplně klidně mohl být i konec celé série. Lucas došel na konec a současně stojí na úplném začátku své cesty a smíření s Aš-šádem je jako balancování na útesu v okamžiku chvilkové dokonalosti. Je to otevřené, a jasně že to musíš dovyprávět, ale současně je to dokonalé a já mám pocit příjemného završení."

    (Dala jsem to radši do spoilerové mlhy, protože z toho komentáře je jasné, kdo z hrdinů přežije... čili kdo nechce vědět, že a jestli někde něco přežije (a nevyplývá mu to z faktu, že se plánují ještě jakési Zakázané směry, ve kterých jsou postavy zapotřebí), radši se nedívejte. Nicméně... utvrdilo mě to v naději, že konec snad nějak přiměřeně funguje, čili jestli budou v Argu podobného názoru, tak finito, končíme, balíme. Ještě tam dám Kavenovo pojednání o össeinu, pokud souhlasí, a slovníček a tabulku össenských drog.

    Zakázané směry jsou celé vymyšlené a dopodrobna rozvržené, čili je nedopíšu jedině v případě, že mě sežere drak (a v tomto případě to odkazuji Karolině, třeba to za mě zmákne...). Ona je mnohem produktivnější než já - když byl křest pátého dílu, měly jsme ho společně a křtily jsme si knížky navzájem (já jí její Konstantynův efekt), ale na rozdíl ode mě za tu dobu stihla napsat a vydat dva díly fantasy o libereckém mágovi (Purpurová noc - Ve stínu Rudé věže a Tisíciletý démon) a teď v lednu dokončila třetí (už jsem ho taky četla a paráda - líbily se mi všechny, ale tenhle třetí je nejlepší). Tak jsem zvědavá, jestli se ty křty zase sejdou zároveň :). No nicméně to, že to hodlám dopsat, nezakládá žádný nárok na to, že to vyjde v nakladatelství - o tom rozhodují jiní než já.

    Tož tak... drak pomlaskává, tak já jdu zase rychle psát...
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    KASUMI: To bylo dobrý! :-) Akorát "vydat sestku a ted nic, nekdy mozna v budoucnu zakazane smery " mi přijde stejná jako "vydat sestku a co nejdrive zakazane smery ". Samozřejmě to všichni chceme co nejdřív, ale zase chceme aby Vilma nepsala ve stresu.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    KASUMI: nabízím případnou pomoc při crowdfundingu na Zakázané směry. Ať už organizační, nebo třeba napěstujeme nějaké mycelium na odměny (tempeh/kodži a jiné ušlechtilé plísně)
    KASUMI
    KASUMI --- ---

    jak dal?

    27 hlasy od 27 respondentů

      XCHAOS
      XCHAOS --- ---
      BRAMBOREENA: jako je fakt, že o Fomalhiwě toho už 30 let víme spoustu, takže velké překvapení z toho vzejít nemohlo. Ale panejo.. Tlix, to je lákadlo! Takže jako na sedmičku se už teď těším víc, než na šestku. I když teda na šestku se taky těším, takže šup šup do tisku s ní, koťátka nekoťátka...
      XCHAOS
      XCHAOS --- ---
      BRAMBOREENA: tohle je týrání čtenářů... z pentalogie je náhle heptalogie, a my ani se šestkou nebude moci pustit celou tu věc z hlavu budeme se muset zase těšit na další díl.... no teda nevím :-)
      SHEALA
      SHEALA --- ---
      Je lepší hotový než dokonalý. Koťátka předou.
      Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam