ELEKTRABEL: Tak, něco z pohledu prostého posluchače a hudebního amatéra. Není to nic, co by si člověk pouštěl jako kulisu při práci (zkusil jsem to, ale neudělal jsem vůbec nic :-) ). Čekal jsem spíš nějakou ucelenou melodii ve smyslu ... co já vím ... Chariots of fire nebo Conquest of paradise, a to tam nebylo.
Na druhou stranu něco do sebe to rozhodně má, docela mě to zaujalo. Nevím jestli jsem chytil pointu správně, ale mně to přišlo jako snaha zachytit působění těch jednotlivých drog. Protože struktura té skladby je vždycky daná, ale po celou dobu se plynule mění, jako když působení drogy přechází do různých fází. Asi největší síla je Ökrë, to mě definitivně přesvědčilo že se u toho fakt nemám snažit pracovat. To skutečně ze začátku vyvolává ten podivný cizí pocit síly, a jak se stupňuje frekvence, tak se stupňuje ten pocit. Ale v určitou už to začne být nepříjemně hektické, navíc s tím šumem ... a to je ta chvíle kdy nastupuje absťák a střízlivění. Jako analogie té konkrétní drogy mi to připadá úplně supr, i když nevím jestli to tak bylo myšleno.
Gömeršaül a Räwë jsou taky dobré, akorát gömeršaül mi na působení drogy už moc nesedí, ta má vyvolávat rozbředlé emoce. Spíš by asi seděla na náladu děje knihy - tajemní mimozemšťané v pozadí, něco, co člověk ještě úplně nechápe, ale je to velmi mocné. Podobně Laëgühr - ten by měl zaostřit mysl na jednu konkrétní věc, ale místo toho to znělo hrozně freneticky, jako když člověk dělá deset věcí najednou a všechno mu padá z ruky. Ale mohlo by to mohlo ilustrovat děj - Lucasovu horečnatou činnost okolo Aš~šáda a médií.
Závěr - skladby nebyly špatné, ale ne na normální poslouchání. Naprosto dokonale by to sedlo do počítačové hry. To přesně vidím ... hraju za Kamëlë, nadopuju se nějakou konkrétní složkou Pětice (aby se mi zvedly vlastnosti, nebo bych získal dočasně nějaké ability), a zatímco jsem pod vlivem, tak se všechno podbarvuje tou příslušnou hudbou. Která zároveň zachycuje průběh působení drogy. To by byla paráda, a Bramboreena by mohla svého muže přesvědčit ať rozšíří firmu o dalších 100 lidí, vyvíjí tohle souběžně s Kingdom Come, a Elektrabela najmou na hudbu :-)